Sulīgie mandeļu un olu baltumu cepumi
Sastāvdaļas:
* 240 g olu baltumu
* 500 g baltā cukura
* 150 g mandeļu skaidiņu
* citronu eļļa (ja ir un ja vēlies)
Rezultāts:
10 lieli cepumi
Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni 120 grādus karstu, vislabāk – konvekcijas režīmā. Izklāj divas pannas ar cepamo papīru.
2. Ar mikseri saputo olu baltumus ar sāli, līdz olas ir viegli uzputojušās, – apmēram 1 minūti.
3. Tad, mikserim darbojoties, četrās daļās, katru daļu lēnā straumītē, pievieno pūdercukuru, pēc katras pievienošanas reizes kārtīgi saputojot. Turpini putošanu apmēram 7–8 minūtes, līdz olu baltums ir tik stingrs, ka, paceļot slotiņas, tas nekrīt lejā, bet paliek karājoties pie slotiņām.
4. Iecilā mandeļu skaidiņas. Uz plātīm klāj cepumus 15 cm diametrā, lai sanāktu 10 cepumu (5 uz katras plāts).
5. Liec plātis cepeškrāsnī un cep 2 h. Pēc divām stundām atver viegli krāsns durvis, ieliec pašā augšā starp durvīm un krāsni koka karoti un ļauj atdzist pavisam kādas 6 h.
Olbaltuma kūkas
Sastāvdaļas:
* 3 vidēju olu baltumi
* 230 g pūdercukura
* 50 g lazdu riekstu, grauzdēti, bez miziņas
* ½ citrona miza, sarīvēta
* vaniļas ekstrakts
Pagatavošana:
1. Sakarsē krāsni 160 grādus karstu. Ar cepampapīru izklāj vienu lielo cepeškrāsns pannu.
2. Rupji sakapā lazdu riekstus.
3. Tīrā bļodā liec olbaltumus un puto. Kad izveidojušās pirmās vieglās putas, pievieno apmēram 1 lielu ēd.k. cukura, turpinot putošanu un neizslēdzot mikseri. Nākamo cukura porciju pievieno, kad iepriekšējais jau labi iemaisījies. Tā pa vienai vai divām karotēm, pēc katras labi sakuļot, iemaisi visu pūdercukuru. Tas prasīs apmēram 7–9 minūtes. Olbaltums ir gatavs, kad tas ir ļoti spīdīgs un, paceļot slotiņu, tas no tās nenokrīt, bet turas klāt ļoti stingri. Līdz ar pēdējo cukura porciju pievieno arī vaniļas ekstraktu.
4. Olbaltuma masā iecilā (nemaisot pārlieku aktīvi) lazdu riekstus un citrona miziņu. Uz sagatavotās plāts liec 4 lielus cepumus/kūkas un liec krāsnī. Cep 20 minūtes. Tad samazini temperatūru uz 120 grādiem un turpini cepšanu vēl 35 minūtes. Izslēdz krāsni, ļoti uzmanīgi paver durvis 2 cm platumā un ieliec koka karoti. Atstāj cepumus atdzist krāsnī vismaz 6 h vai, vislabāk, visu nakti.