viss par literatūru

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
cik daudzas no Jums ir liela mērā saistītas ar literatūru? Pašas raksta vai ļoti daudz lasa?
Gribētu parunāt par grāmatām, kādas ir Jūsu autoritātes? Kādas bija attiecības vidusskolā ar obligāto literatūru? Kā domājat, kas ir LABA literatūra (pēc kādiem principiem Jūs to nosakat)?
Ceru uz patīkamām sarunām:)
05.11.2012 12:36 |

Reitings 806
Reģ: 29.01.2009
Ar literatūru esmu uz Tu. Nav tādu mirkļu, kad vienatne būtu vientulīga. Vienmēr gaida kaudzīte grāmatu, no kurām izvēlēties sev tīkamāko ceļabiedru. Līdzīgi kā Ariadne, arī es esmu grāmatnīcu šopaholiķe. Mēnesī tiek iepirkts vismaz pārītis grāmatu, bet visbiežāk to ir vairāk nekā divas. Es neteiktu, ka cenas ir tik astronomiskas, ja ņem vērā ļoti biežās atlaižu akcijas. Esmu iegādājusies desmitiem grāmatu, kas nocenotas no 10 uz 3 un tamlīdzīgi. Un tie nav kādi arhaiski lubu romāni.
Grūti nosaukt vienu mīļāko autoru, žanru, stilu. Ticu, ka grāmatai piemīt spēja uzmeklēt cilvēku (un tikai varbūt arī otrādi). ļoti patīk Kaningema līdz smalkākajai emocionālai niansei izstrādātie tēli, Selindžera cilvēcība, Vonnegūta spēja caur brīžeim nevērīgu, brīžiem dzēlīgu humoru rosināt aizdomāties par cilvēces bezjēdzīgajām neprātībām.
Pēdējā laikā esmu novērojusi, ka man raksturīgas bailes pārlasīt mīļākās grāmatas. Baidos, ka līdz izmisumam skaistais mīlasstāsts, kurš mani līdz mielēm iztukšoja, uz 18 gadu sliekšņa stāvošu, šodien varētu neraisīt tik spilgtas sajūtas. Tajā laikā, pilngadībai tuvojoties un aizejot, man patika Gaudijas Romantiķe, Velša Vilcienvakte, maksimālisms un izaicinājums sabiedrībai.Ja mīl, tad līdz nāvei, ja savu ceļu iet, tad bez lūkošanās apkārt. Laikam baidos ieraudzīt sevi pašu reālāk domājošu.
Drusku agrāk, vēlīnajos pusaudža gados, izlasīju Kristiānes F. Zoo stacijas bērnus un uzsēdos uz narkomānu grāmatām. Tās gan lielākoties ņēmu bibliotēkā, pat žēl par to, tāds nozīmīgs posms tas bija manā literārajā un, jo vairāk, dzīvesziņas izaugsmē. Šodien patraucos garām rudenī krāsotai Andrai Manfeldei un atgādināju sev, ka jānopērk pārizdotā Adata.

No pašmāju autoriem ļoti, ļoti cienu Ingu ābeli, Regīnu Ezeru, Vizmu Belševicu. Pirmā ir mans rakstniecības etalons.

Zinu, ka vēl tik ļoti daudz izlasāms. Jūtos drusku nedroša, bet ļoti ieintriģēta.

Varētu jau plēst matus par to, ka 13 gadu vecumā lasīju skolas romānus, kamēr citi tajā vecumā līkumoja Igo, Balzaka vai vismaz Dimā daiļradē. Bet tas būtu tikpat produktīvi kā pārdzīvot, ka tolaik klausījos Device un Tranzītu, tikai daudz vēlāk iepazīdama rokmūzikas leģendas un pašmāju ģeniālākos skaņražus. Dažkārt uzmācas grūtsirdība par velti iztērēto laiku, tomēr vienīgā diena, kura mums pieder līdz galam, ir šodiena.

Par obligāto literatūru runājot, atceros, ka desmitajā klasē lit. skolotāja mums nelika lasīt Mērnieku laikus, jo sacījās nevēlamies savā klasē izjust melu gaisotni (daži būs izlasījuši, bet lielai vairums aprobežosies ar pirmsdomraksta vakarā atlants.lv iegādātu pārskrējumu). Vēlāk pārgāju uz mūzikas vidusskolu, kur obligātā literatūra kā jēdziens un reāla prakse teju neeksistēja. Izlasījām Blaumaņa psihonoveles un Ezeriņa satīriski humorīgās un tā bija visa mūsu obligāti izlasāmā lasāmviela, no prozas. Dzeju gan skatījām pamatīgāk.
05.11.2012 21:56 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Es arī esmu no grāmatu tārpiem. Tagad gan daudz mazāk laika sanāk, nekā bērnībā un skolas laikā. Lasīju visu obligāto literatūru gan skolā, gan augstskolā (LKA) un lielais vairums no tās man sagādāja patiesu prieku. Man patika analizēt un diskutēt par darbiem un autoriem. Dzeju arī patīk ik pa laikam palasīt.
Vispār, man patīk klasiķi, bet ik pa laikam ienāk kaut kas jauns manā grāmatu topā. Bet pie labākajiem, jebkad lasītajiem darbiem, pieskaitu:
1. Igo "Nožēlojamie"
2. Remarka "Rietumu frontē bez pārmaiņām"
3. Sebastians Folkss "Putna dziesma"
4. Migla un Rūmnieks "Kuršu vikingi"
5. Zolā "Dāmu paradīze"
Latviešu autoru grāmatās es ļoti novērtēju valodas bagātību, manuprāt, sevišķi talantīgi tiešām ir Migla un Rūmnieks, jo viņi pieskaņo valodu attiecīgajam laikmetam un vietai, un rezultāts ir patiešām lielisks.

šobrīd gan neko nelasu. varbūt kādi ieteikumi?
05.11.2012 22:07 |

Reitings 806
Jā, te būs man tuvākās (nesarindojot secīgi):

Maikls Kaningems - Stundas;
Barbara Gaudija - Romantiķe;
Ervins Velšs - Vilcienvakte;
Džordžs Orvels - 1984;
Inga Ābele - Paisums;
Kens Kīzijs - Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu;
Maikls Kaningems - Mājas pasaules malā;
Kurts Vonnegūts - Lopkautuve Nr5.
05.11.2012 22:14 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Jā, tad jau laikam būtu tikusi, bet nu izlēmu par labu citam un nenožēloju. :) Un man arī būs latīņu valoda. :D Bet tā kā pagaidām tās vēl nav, iztulkosi, lūdzu, to teicienu? :)

Manī ir liela interese par tādām literatūras, valodniecības lietām, visu latvisko (redzēju LU lapā ziņas par latgalistiku - tā man arī interesētu), jau pieminēto lietuviešu valodu, bet nu kā profesionālo ievirzi to visu atstāju citiem, tāpat šaubos, ka šī baltu filoloģijas programma vispār sniegtu tieši to visu, kas mani aizrauj.

Ja nav noslēpums, tad kādi ir tavi mērķi? :)

Kura ir Jūsu iemīļotakā grāmata?

To ir tik grūti pateikt! Man tā ļoti iespiedās atmiņā M. Mitčelas "Vējiem līdzi", jo lasīju pirmo reizi tik liela apjomu grāmatu krievu valodā (parasti lasīju latviski) un jo to lasot pat asaras pāris notecēja - parasti pie grāmatām, filmām neraudu. Tad vēl ir atmiņā saglabājies Brets Īstons Eliss "Amerikāņu psihs", jo ikdienā tādas grāmatas nelasu. Ļoti patika sarkasms un visas tās detaļas.. Filma nav ne uz pusi tik laba, cik grāmata. Bet tā patīk un, iespējams, manā uztverē kvalitatīvākas liekas ļoooooti daudzas grāmatas.
05.11.2012 22:17 |

Reitings 4258
Maikls Kaningems - Stundas;

Man labāk patika "Miesa un asinis", ko pirmo lasīju no šī autora. :) "Stundās" vairs nespēju tik labi iedziļināties un īsti pat neatceros sižetu, ko nevarētu teikt par to pirmo grāmatu.
05.11.2012 22:21 |

Reitings 4258
No pašmāju autoriem ļoti, ļoti cienu Ingu ābeli, Regīnu Ezeru, Vizmu Belševicu. Pirmā ir mans rakstniecības etalons.

+

Ar Ābeles darbiem iepazinos samērā nesen un patiesībā biju pārsteigta par to, cik interesanti stāsti un stils viņai ir.
05.11.2012 22:26 |

10 gadi
Reitings 2083
Ne skolai, bet dzīvei mācāmies - tulkojums:)
Mērķi lai paliek pie manis, negribas aprauties. Ja šobrīd pārsvaru ņemošais slinkums netiks pieveikts dažu nedēļu laikā, būs grūti...
man nepatīk apkārt esošā atmosfēra un jā internets gandē manu dzīvi;D
katrā ziņā tas ir saistīts ar izvēlēto programmu, apvienojot to, ka es rakstu.
No kuras juristu grupas esi? iespējams neatbildēsi, bet vienkārši gribas zināt:D
05.11.2012 22:34 |

Reitings 4258
Tad jau veiksmi ar mērķu sasniegšanu!

Man pašlaik arī ir lielais slinkums. Es domāju, ka tas ir pārejoši, vismaz man tā dzīvē ir vairākkārt bijis - ka gadās pa kādai nedēļai, kad neko nevari izdarīt, it īpaši, ja nav īsti labi izgulējies. Vismaz sekmes pagaidām manas necieš, tikai sirdsapziņa gan - nejūtos visu izdarījusi uz 100% :D

Nu es nedomāju, ka man ir baigi daudz ko slēpt, ja jau šeit pieejama puse no manas bildes, daži cilvēki mani redzējuši dzīvē, citi zina manu vārdu un uzvārdu, tā kā - esmu no 5. grupas.
05.11.2012 22:37 |

Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
es arī kādreiz ļoti, ļoti nevarēju izvēlēties starp baltu filologiem un to profesiju, ko beigās tomēr izvēlējos. Tagad arvien biežāk sevi pieķeru pie domas, ka varbūt jāstudē atkal - un šoreiz baltu filologi. vēl mani ļoti interesētu literārā redaktora kurss, bet tam laikam nepieciešams filoloģijas bakalaurs, ja pareizi saprotu
05.11.2012 22:53 |

10 gadi
Reitings 2083
Pievakare, paldies:) veiksmi Tev arī.
05.11.2012 23:12 |

Reitings 3022
Šarlote

par redaktoriem neatceros, kādu bakalauru vajadzēja (man ir filoloģijas), bet LU tās programmas vairs nav.
06.11.2012 08:56 |

Reitings 537
Reģ: 27.08.2012
Bērnībā un skolas laikā, kad vajadzēja lasīt obligāto literatūru - mani nevarēja ne ar piespiest to darīt.
Tagad laikam vecums klāt ,savos 21. :D
Ir tā, ka mani vienkārši nevar ielaist gramatnīcā un tai ir jāiet ar lielu līkumu apkārt, itseviški jau algas dienā..
Lasu pārsvarā romānus . Mana lielākā vēlme tagad ir tikt pie grāmatas '' Greja 50 nokrāsas''. :D
06.11.2012 10:24 |

Reitings 537
Reģ: 27.08.2012
Esmu arī ievērojusi to, ka sākot lasīt grāmatas esmu izkopusi mazliet savu literālo valodu. Skolā man galīgi nesanāca rakstīt domrakstus, sacerējumus. Man mūžīgi bija putra tur. Lasot grāmatas vārdu krājums ir palicis lielāks un pati reizēm uzrakstu kaut ko.
Ir teikuši cilvēki, kāpēc es nestrādāju un nemācos žurnālistiku vai vispār pati nerakstu savu grāmatu. Mana atbilde - man nekad nav sanācis īsti par to domāt. Ienācis prātā.
Jo vienmēr esmu sniegusies pēc sava sapņa reklāmas jomā un uzņēmējdarbībā, ko arī pašreiz es studēju.
06.11.2012 10:29 |

Reitings 2715
Reģ: 12.09.2012
par redaktoriem neatceros, kādu bakalauru vajadzēja (man ir filoloģijas), bet LU tās programmas vairs nav.

Literāro redaktoru programmas nekur vairs nav, vai ne?
06.11.2012 10:30 |

10 gadi
Reitings 2083
Nu pirms rrakstit gramatu, manuprat, taja joma ir jaspecia
lizejas, preteja gadijuma nieciga iespeja tikt atzitai. talants ir viens, bet teorijas zinasanas un darbs kas cits. protams, par lata romanu jau var klut.
06.11.2012 12:27 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Arī lasītāja. Skolas obligātā literatūra, pirmkārt, bija obligāta, tāpēc to lasīju ar gariem zobiem, taču daudz kas patika, piemēram, Blaumanis, Vilis Lācis (kuru vispār uzskatu par vienu no labākajiem latviešu piedzīvojumu literatūras autoriem, štrunts par viņa politiskajām aktivitātēm), Vācietis.

Esmu aizrāvusies ar fantastiku un fatāziju, taču neuzskatu jebkuru grāmatu, kas man patīk, par labu literatūru. Ir taču grāmatas tikai izklaidei. Par labu literatūru, kas pašai ļoti patika uzskatu, piemēram, Virdžīnijas Vulfas "Uz bāku", "Deloveja kundzi", Milorada Paviča "Hazāru vārdnīcu", Umberto Eko "Fuko svārstu" (bet šķebīga likās "Prāgas kapsēta"), Huana Rulfo "Pedro Paramo", bet tas ir tikai tas, kas iešaujas prātā pirmajā brīdī. Pašlaik esmu ķērusies klāt Murakami darbiem. Sāku ar "Kafku liedagā", interesanti, bet neesmu sajūsmā. Rindā stāv "Mīļotais sputņiks".

Daudz lasot, protams, arī lasītāja valoda attīstās. Cik saprotu, tā šobrīd viena problēmām - cilvēki maz lasa, līdz ar to slikti un nesaprotami raksta. Esmu redzējusi, kā gudrs, augstskolas pēdējā kursā esošs puisis raksta it kā teikumu, kurā nav ne teikuma priekšmeta, ne izteicēja.
06.11.2012 13:04 |

10 gadi
Reitings 2083
Vai man vaidzēj' taisīt šo diskusiju?:D
šodien biju Zvaigznē, tur atlaides un par 3 grāmatām samaksāju 3,7ls (vērtība apmēram 14) Dostojevska "Noziegums un sods" bija nocenots no 6.97 uz 1,5ls ((((:
tām, kuras atkarīgas no grāmatu pirkšanas - ejiet pavandīties pa Otro elpu:) ja ir laiks un gribēšana, pērles pa latiņu var atrast:) vienīgais baltu studenti jau izķēra nedaudz tās labākās grāmatas:)
06.11.2012 15:51 |

Reitings 3022
Ebe

laikam jā - nav arī Liepājā. Moš D-pilī?
06.11.2012 21:24 |

Reitings 2715
Reģ: 12.09.2012
Jāpaskatās, bet, šķiet, ka nebija, kad skatījos pēdējo reizi... Dikti žēl, jo es, kad stājos baltu filologu bakalauros, tieši biju domājusi mācīties redaktorus pēc tam, bet , kad biju otrajā kursā, šo programmu nolikvidēja un man ir dikti žēl :(
06.11.2012 21:35 |

Reitings 3022
Ebe,

LU mācies?
06.11.2012 21:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits