Man ļoti patīk literatūra! Bērnībā mani nevarēja atraut no grāmatām, tagad, protams, sanāk lasīt retāk - jo tam vajag ne tikai brīvu laiku (kas, piemēram, tiek aizņemts ar literatūru studiju vajadzībām), bet arī spēku koncentrēties. Vismaz man ir tā, ka filmas, seriālus varu skatīties atslodzei, nedomājot, bet lasot man patīk domāt līdzi.
Skolā es gandrīz vienmēr lasīju obligāto literatūru, man vispār ļoti patika latviešu valodas un literatūras mācību stundas, it īpaši pie vienas skolotājas, kas man likās ļoti zinoša un kas padarīja stundas interesantas. Tiesa, vidusskolā jau skatījos, ko lasīt un ko nē - visu no obligātā neuzskatīju par nepieciešamu lasīt.
tagad nožēloju, ka tam izšķiedu laiku, patiesībā tajos nekā vērtīga nebija, tā vietā varēju jau sākt ar klasiķiem, tiešām labiem autoriem.
Man liekas, ka ir ļoti maz grāmatu, pēc kuru izlasīšanas var teikt - es nožēloju. It īpaši ja tas ir pamatskolas klasēs. Ļoti bagātinās vārdu krājums, paplašinās skatījums uz kaut kādām situācijām, kļūst vieglāk izteikties. Domāju, ka man mazajās klasēs šī grāmatu lasīšana palīdzēja arī ar interpunkciju, jo toreiz komatus liku pilnīgi intuitīvi, nekad nemācījos neko, bet viss bija pareizi.
Kā domājat, kas ir LABA literatūra (pēc kādiem principiem Jūs to nosakat)?
Nevarētu tagad nodefinēt, kas ir laba literatūra, jo tas jau ir atkarīgs no literatūras veidiem un to, ko cilvēks cer sagaidīt. Es, piemēram, nevaru nosaukt "Krēslu" par sliktu literatūru, jo, ja jau spēja pavilkt tik daudzus - kaut kas tur ir, kaut vai tā pati reklāma. Vienkārši es neesmu tās mērķauditorija, man tā sāga liekas ļoti muļķīga. Tāpat kā "Bada spēles" u.c.
Es visbiežāk lasu, iespējams, nedaudz smagu, depresīvu literatūru, patīk arī vēsturiskie romāni, tāpat darbi par politiku un tādi, kas liek paraudzīties uz dzīvi citādāk - īsti nezinu, kā to nosaukt, bet pie šī ierindotu to, ko tagad lasu, M. Talbots "Hologrāfiskais visums". Domāju, ka patiktu palasīt arī autobiogrāfijas.
Domas dalās par Koelju. Aprindās viņš tiek nievāts. Personīgā viedokļa nebūs, jo izlasīta tikai 1 grāmtata, valoda jau skaista...
Es esmu lasījusi "11 minūtes" un "Alķīmiķis", skatījos arī filmu, kas balstīta uz "Veronika grib mirt". Nevarētu teikt, ka man patīk vai nepatīk - to uzskatu par ļoti vieglu literatūru - it kā par nopietnām tēmām, ar nopietnām atziņām, taču autors to padara visu nedaudz nenopietnu ar to, ka viņš neizdomā neko savu. Visas tās atziņas ir dzirdētas citur, saprotu, ka divriteni no jauna neatklāsi, taču viņa grāmatās tas nenormāli lec acīs. Un ja viņu cenšas padarīt par kaut kādu baigi foršo, filozofisko rakstnieku ar dziļiem domugraudiem - tad nedaudz gribās smīnēt. Es laikam šo literatūru pielīdzinātu "Krēslas" tipa darbiem.