Apelsīnu kūka ar mandeļu miltiem
Jau pirms gada biju izdrukājusi šo apelsīnu kūkas recepti. Vienīgā lieta, kas mani aizkavēja, bija mandeļu milti, kuru parastos veikalos nav un mans blenderis nav tik jaudīgs, lai cīnītos ar riekstiem. Beidzot nopirku šos miltus, un izmēģināju recepti.
Protams, kūka nav tāda, kā no miltiem, mazliet atgādina marcipānu, bet garša ir jauka.
Recepte:
divi apelsīni
trīs olas
215 grami pūdercukura
300 grami mandeļu miltu
tējkarote cepamā pulvera
Apelsīnu sīrupam:
apelsīns
155 grami pūdercukura
Apelsīnus liek katliņā, aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra. Vāra aptuveni 15 minūtes, kamēr apelsīni mīksti.
Apelsīnus izķeksē no katla, ūdeni izlej, pārlej ar aukstu ūdeni, atkal uzvāra un vāra vēl 15 minūtes.
Apelsīnus noskalo ar aukstu ūdeni un atdzesē.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem.
Apelsīnus sagriež mazākos gabalos, atbrīvojas no sēklām.
Sablendē.
Saputo olas ar pūdercukuru.
Iemaisa apelsīnu biezeni, mandeļu miltus un cepamo pulveri.
Mīklu liek apaļā kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru. Man bija panna 20 cm diametrā un sanāca visai bieza kūka. Receptē bija ieteikta 22 cm diametra panna.
Cep aptuveni vienu stundu līdz gatava – kad kūkā iedurtais irbulītis ir sauss.
Kad kūka gatavojas gatavībai, pagatavo apelsīnu sīrupu. Apelsīnam nogriež plānas miziņas.
Katliņā uzvāra ūdeni, iemet miziņas un pavāra aptuveni piecas minūtes.
Tikmēr no atlikušā apelsīna ķermenīša izspiež sulu.
Mizas izķeksē no ūdens un nosusina.
Sagriež plānās sloksnītēs.
Sulu lej katliņā, pievieno pūdercukuru un dažas minūtas pavāra.
Pievieno oranžās sloksnītes. Lai sīrups nepārietu pāri katliņa malām, visu laiku jāuzmana un ik pa brīdim jāapmaisa.
Kad kūka gatava, to pārceļ uz šķīvja un pārlaista ar apelsīnu sīrupu.
Tas arī viss – pacenšas sagaidīt, kad kūka atdziest, un griež gabalos.