Recepte pēc kuras gatavoju:
1 paciņa lazaņjas plāksnes
Gaļas mērcei: 0,5 kg liellopa maltās gaļas, 1 gab. vidēja lieluma burkāns, 1 gab. neliels sīpols, 2 gab. selerija kātu, 2 ēd. k. tomātu pastas, 2 ēd. k. olīveļļas, 1l ūdens, sāls un pipari pēc garšas.
Bešamela mērcei: 30 gr. sviesta vai olīveļļas, 3 ēd. k. miltu,½ - 1 l piena, 90 gr. rīvēta Parmas siera, pēc garšas sāls un pipari, šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
Maltās gaļas mērcei gaļu kārtīgi apcep uz pannas, tad liek sautējamā katlā. Nomizo burkānus un sīpolus. Burkānus sarīvē uz rīves. Smalki sagriež sīpolus un selerijas kātus. Apcep eļļā burkānus, seleriju un sīpolus līdz zeltainai krāsai, tad pievieno tomātu pastu un pakarsē vēl 2 min. Apceptās saknes pievieno gaļai, pielej ūdeni, pievieno sāli un piparus, tad sautē uz lēnas uguns 30 min.
Maltās gaļas mērcei jābūt pašķidrai.
Bešamela mērce — katliņā sakarsē taukvielas, tad pievieno miltus un apcep, maisot ar koka karoti līdz zeltaini brūnai krāsai. Pakāpeniski apceptiem miltiem, kārtīgi maisot, pievieno pienu, lai mērcei būtu biezā krējuma konsistence (mērci nedrīkst vārīt, tikai karsēt). Tad mērci noņem no uguns un pievieno 60 gr. rīvēta siera, sāli, piparus, muskatriekstu, kārtīgi sajauc, lai nebūtu kunkuļu.
Ņem cepešpannu 26 cm x 36 cm ar augstām malām. Pannas dibenā ielej kausiņu gaļas mērces, tad kārto vienu pie otras lazaņjas plāksnes, tad atkal uzlej kausiņu gaļas mērces, kurai virsū izziež Bešamela mērci, tad no jauna pa virsu kārto lazaņjas plāksnes. Šo procesu atkārto vēl divas reizes. Virskārtu nobeidz ar Bešamela mērci, kurai uzkaisa atlikušu sieru. Cep līdz 180o sakarsētā krāsnī 20-30 min. Kad lazaņja ir gatava, izņem no krāsns un pagaida 10 min., lai varētu vieglāk sagriezt.
Un lazanju vēl kā var sabojāt, ka jāmet laukā neatskatoties...