Dzīves izdevumi diskusiju iespaidā, ņemt naudu no vecākiem ir normāli arī sešdesmit gadu vecumā !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reitings 2130
Reģ: 29.06.2009
Palasīju diskusiju par tēriņiem un kartējo reizi nošausminajos par to, cik cilvēki daudz grib, par to, cik sagrozītas un pat amerikaaaaaaaaniskākās par pašiem amerikāņiem vērtības.
Man ir tāds dzīves periods, ka ir nācies pilnībā mainīt savu dzīvi, kur pāris mēnešos nācies saskarties ar nepiepildītām cerībām,visādam cūcībām (kuri ir radušies arī pašas pagātnes kļudu rezultātā) izgāzieniem, rezultātā, vajadzēja sevis izprašanai iziet cauri vairakām dzīves, cilvēku, karmas utt. mācībām. Un sakarā ar to palaimējies runāt ar ļoti pieredzējušiem cilvēkiem, kuri visiem elles lokiem ir izgājuši cauri!
Pirmkārt, kāpēc vispār kādam jāapspriež kurš cik sieriņus ir norijis?! Tas par Ilzi, kuru ka tadu nemēginu attaisnot! Un kāpēc mums tik ļoti patīk apspriest un kritizēt citus cilvēkus, kādi muļķ viņi arī nebūtu?! Izteiciens: ja iznesi foruma savu problēmu, tūlīt dabūsi pa dirsu, neder! Kultūra paliek kultūra, bet ja tādas nav, tad diemžēl... Pedējā Shape numura viriešiem bija jautājums kā īstai damai jāuzvedās ne tikai pie galda, bet arī neta bezdibenī... Dāmu mūsu vidū, pēc visa spriežot „raz dva i občelsa”. Sevi pie tadam nepieskaitu, pasarg dievs :)
Bet runa bija par citu: pēc pēdējo notikumu novērojumiem (un pēc pāris izlasītu pēdējo topiku šeit) mūsu LV sabiedrībā valda kaut kādi ASV + PSRS stereotīpu mikslis. Mēs esam pretrunīgi līdz kaut kādam nelabumam! Cik daudzas no Cosmo meitenēm ir teikuši frāzi – dāmai ir jāņem nauda no vīrieša vai jānopelna pašai!!! Punkts. No vecakiem es neņemšu, drīzāk mirtu. Bet ja tā padomāt – diemžēl, virieši nāk un iet (70 % škirtu laulību ir tām pierādījums) .... Un nevajag teikt: man viss Ok un bus oK. Super, ticu, bet kas zin, kas notiks pec divdesmit gadiem. Un ja arī paliks, vecāki Jums ar Jūsu puišu ienākšanu dzīvē tacu nepalika ! Mamma un tētis Jums ir vienīgie un paliks tādi visu mūžu. Un ja kādam, tie vecāki dod 150 ls menesī un kādam 20 latus dāvanai dzimšanas dienā, lekties ar to , ka es nepaņemu no nabadziņiem jo esmu 110% patstāvīga būtne, ir stulbi. To es pati sapratu sava "tridcatnika" priekšvakarā...
Es pati biju tāda, kā Jūs, es nelūdzu mammai naudu, kad vajadzēja DZĪVĪBAS GLABŠANAI vienam cilvēkam, kretdīta procenti bijusi drausmīgi, bet mammau nedrikstēju uztraukt un prasīt..., es nepaņemu no mammas naudu dzīvoklim, bet no otras pusītes, nedomājot, kaut gan arī pati darīju visu iespējamo, lai nepaliktu parādā. Tagad man ir mēnesis no vecā darba līdz jaunajam, nauda man vēl ir, par nākotni TAGAD esmu pārliecināta, kaut gan piedzīvoju vilšanos nepajokam, kad pēdējā brīdī pazaudēju iespēju strādāt savā sapņu darbavietā (bet tas ir cits stāsts un viss, kas notiek, notiek un labu) un no mammas ņemt negribās. Es , ka jūs visas šeit, pilnā balsī bļāvu , cik spēju pretī, labāk mirt, neka no vecākiem, kuri nav milionāri. Un tad, pirmo reizi, mamma man pateica lietu,ar kuru vēlos padalīties ar Jums.
Burtiski citēju:
Mums nav amerikānu sabiedrība, kas viņiem der, mums nē, tikai tāpēc, ka vēsturiski eiropiešiem, baltiem, krieviem bijušas citas vērtības – ģimene citā izpratnē.. Mēs nesūtam visus večukus uz pansionātiem, jo tie mums ir vēl drausmīgā līmenī (pansionāti, ne večuki, kaut gan aar mūsu medicīnu... arī par cilvēkiem var to teikt :)), mēs neatdodam bērnus tikai auklītēm, un vecvecāki vēl, kad ir iespējams, ņem mazbernus pie sevis. Mums vēsturiski ir dziva tā saikne – saime, ģimene palīdz viens otram nevis līdz 15/ 16/ 18/ 21, bet visu mūžu.Zakjis ar Gruzijas pieredzi var pastāstīt par vēl ciesāku saikni, kur viena majā dzīvo veirakas paaudzes un nelauj nevienam savējos abižot :)) Un mēs esam savādāki, mēs vēl nemirstam no tā un nenorijamies ar hotdogiem (es pārspilēju), kad paliek slikti, bet ceļamies un ejam ( Emanuelle var pateikt, cik ASV bija pašnavību TOP menedžeru vidū, kuri nevarēja samazināt „planku” līdz ar krīzes sākumu, dzirdēti reāli stasti nevis tikai no TV). Pat paši amerikāņi tagad atgriežās pie ģimeniskam vērtībām, bet mēs ar prieku ņemam svešu un nezinam, ko darīt ar to. Tikai mēs lasam grāmatas, ka var pārdod visiem visu, atvēram SIA – MIA bez stratēgijas un pēc tam kožam pirkstos. Nē, mūsu cilvēks no divāl lietam vēsturiski ir spejis uztaisīt trešo, to trešo vēl mantojumā nodevis, bet štruntus nepircis... Laiki mainās, vērtības mainās, bet vai tik ļot?! Jo mēs esam citādāki pec savas būtības. Tagad, meitiņ, Tu saki „man neko nevajag, ja pat man nav naudas, ta ir mana problēma, 30 gadīgai vecenei nav jāņem no vecākiem nauda”. Mamma atbildēja, ka pensija viņiem būs labi ja 100 lati, iekrājumi ar liktu veselību beigsies ātri, un kad es zvanīšu, viņa arī pateiks, viss ir labi, padzersies pliko ūdeni no krana, nomirs nost uz lūpām: tas ir manas problēmas, Tu jau no manis palīdzību neņēmi, jo biji jau pieaugusi, es tagad arī esmu pieaugusi!!! Kaut arī mēgināju oponēt, ka es viņai, ja būs iespēja, atdarīsu par to, ka viņa man tik daudz ir devusi bērnībā. Mamma atprasija: procentos skaitīsi.. latos, eiro???. Tad es atcerējos par tiem 150 tad 20 ls atpakal, līgumiem. Un sapratu, ka kad mamma nākamreiz dos man naudiņu savam sirdsmieram, kaut arī biezie viņi ar īiru nav, es paņemsu, cik dos (un zinu, ka tas būs simtos, tātad VISA mammas mēnešalga, nevis ka meitenes tur skaitīja 2/3 vai cik tur), Jo vecākiem pašiem prieks un lepnums, ka VĒL NAV TIK VECI UN NEVARĪGI un savam bērnam var palīdzēt, vienalga, cik bērnam ir gadu !
Atcerējos arī antropoloģijas, etnografijas un vēl vienu lekciju, kur mums visiem stāstījā kontekstā, ka mums šeit pilnība neder tas „You are the chempioooon!!!” dzīvesveids, ka mūžīgais smaids un” I m OK, ever and for ever, eveeeer” neder, ka mums tas modelis: koledža kopmitnes jau no 16 gadu vecuma un visa ģimene kopā tikai ziemassvētkos un pateicības dienā neder APRIORI. Viens pasniedzējs smejies, ka uz mums arī The SECRET darbojas savādāk, jo mums jāsaskata ne tikai griba un mērķis, bet garīgums un saknes (tātad, līdz labumam janostrādā un jānobriest psihologiski), jo jau tā vēstures gaitā mes to zaudējam, mēs nevaram atrast savu unikālu vietu, paņemot kaut ko no svešām vērtībām, sagalābājot savas, mēs braucam auzās (lasam – galējībās)...
Tas ir garas un haotiskās pārdomas par to, kādas esam, par to, ka mes pārāk kritizējam citus, par to, ka lepnumam un lepnībai ir viena sakne un ļoti paplāna robeža un lepnība (nemācēšana pienemt palīdzību) ari ir grēks..., par to, ka mēs esam pieradušas, ka mums jābūt the best, ātri nosodam, ja kāds tāds nav, un nezinam, ko darīt, ja pašām dzīvē sanāk kaut kas ne tā. Mēs esam vis, vis... vis... vismaz mums vienmer jācenšās, jāiet uz mērki. Mēs vairs nemākam baudīt mirkli, mūsu sabiedrībā lietas tiek mīlētas, bet cilvēki – lietoti....

Neatceros, kur dzirdēju izteicienu, ka katram ir savs krusts, bet kokam, no kura krusts ir pagatavots, saknes slepjās mūsu sirds dzilākajā augsnē....
28.09.2012 21:01 |

Reitings 458
Reģ: 22.03.2010
Izlasīju visu, ļoti bieži pārlasīju teikumus atkārtoti, un sapratu, ka ļoti nesakarīgs teksts, nu ļoti! Sacerējumos noteikti nebija nekādi 10nieki, kā te viena minēja.. Un piekrītu piparenei. Šim samurgojumam jēga, varētu teikt, ka vispār nav.
28.09.2012 21:40 |

Reitings 15092
Reģ: 29.01.2009
Vispār jau griesti nevis griezti!

Protams, kritiskās situācijās var griezties pēc palīdzības pie ģimenes un iespēju robežās radi vienmēr palīdzēs, tas tak ir pašsaprotami. Tā iepriekšējā diskusija jau bija pavisam par ko citu, cik atceros..
28.09.2012 21:40 |

Reitings 2130
Laurelyn, a ja nāksies sēdēt vecākiem uz kakla :) ??
Tas tā, dzīvē visādi gadās :)

Ice Queen, nu, krīze beigusies, vajag cilvēkiem kaut kā savādāk nervus pabojāt :)
Es jau sapratu, ka vajadzēja rakstīt īsāk un nabaga amerikāņus visur nepīt iekšā :D
28.09.2012 21:46 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
pavasarīte, ko nozīmē nāksies? - invaliditāte, slimība vai vienkārši "atlaida no darba"? ir taču atšķirība, vai ne?
28.09.2012 21:49 |

Reitings 2130
Selīna, nu kaut vai to pašu darbu pazaudēt? Un es nesaku, ka tagad jādzīvo gadiem uz vecāku rēķina, bet ja, piemēram, izdosies atrast ne tik loti labu darbu iesākumam un kādu pusgadu jāņem tā nauda, ne 150 katru menesi, bet vienu 10 uotra 100. Es arī dzīvē pazīstu cilvēkus, kuriem tas nav pieļaujami, jo tas graus viņu patstāvīga cilvēka telu, galvenokārt, paša acīs. Viens jauns vīrietis kamēr nokārtojis savu situāciju ēdis vienus kāpostu, iedzīvojies gremošanas traucējumos un nervu slimībā, bet naudu no diezgan situētiem vecākiem nav ņemis pusgadu, tas ir ok?
28.09.2012 22:03 |

Reitings 2130
Agrāk es burtiski apbrīnoju puiša rīcību, tagad aizdomājos, ka tas nebija tā vērts...
28.09.2012 22:05 |

Reitings 7827
Reģ: 17.05.2012
Bet varbūt, ja esi zaudējis darbu un jaunajā darbā alga nav tāda kā iepriekšējā ir jāmaina arī savā ikdienas dzīvē kkas? varbūt jāatsakās no pierastajām lietām, piemēram, dārgā dzīvokļa, mašīnas, kafūžiem un citām tādām lietām? ..es nevaru iedomāties tādu situāciju, ka jauns, gudrs, izglītots cilvēks ar labu iepriekšējo darba pieredzi nevar atrast darbu, kur maksā vairāk nekā minimālo un ēdiena vietā ēd tikai kāpostus. Vairāk gan nāk prātā, tāds cilvēks, kurš negrib mainīt savus pierastos apstākļus, tāpēc labāk prasīs naudu vecākiem nevis kko mainīs. Protams, gadās visādi un krīzes sākumā vispār bija trakums, bet tagad?!
Un vēl..es tāpat, nespēju sasaistīt to diskusiju par dzīves izdevumiem ar tavējo. Tur bija jauna studente, kura uzskatīja, ka viņai pienākas.. bet vai tad tā ir? jā, lai jau vecāki palīdz, ja viss ir aizgājis tādā pakaļā, bet uzskatīt to par normu un pienākumu.. nu NĒEE!
28.09.2012 22:18 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es iisti nesaprotu,kas ir amerikaaniskais modelis-laikam jau ,ka nepaliidz!:)Domaaju vecaaki daudz nepaliidz beerniem,nepaliidz nekur daudz-arii skatiities mazos...!
Viirs nupat saka,ka amerikaaniskais modelis ir tad ,ja paliidz!Es neko vairs nesaprotu!:D
Nopietni sakot,man liekas,ka tai paliidzeesanai ir liels pluss tikai tad-vienalga,kurs kuram palidz,bet tas naak no sirds-gribaas paliidzeet!Taa sajuuta,ka tas otrs priecaajaas!:)
28.09.2012 22:27 |

Reitings 16208
Deveejs priecaajaas vairaak par saneemeeju-tad tas ir tiesaam kolosaali!:)
28.09.2012 22:28 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
pfff...tak nelasisu sito!
28.09.2012 22:31 |

10 gadi
Reitings 3547
Reģ: 09.10.2009
Es pareizi sapratu - tev ir 30 gadu?! Ja tā, tad ,mīlīt, tev jāpiedomā pie pareizrakstības un leksikas. Tāda sajūta,ka pamatskolas skolniece raksta! Tik haotiski,ka pat rieb lasīt tādu murgu - viss kopā samests!
Tāpat arī īsti neizprotu - kāda tev daļa gar to,kas un/vai kā sadzīvo ar savu ģimeni un šīm finanšu lietām? :| Ja jūties slikti,aizņemoties no savas mātes naudu - nedari tā! Meklē citu alternatīvu!
Lai gan mani fascinē tie jaunieši/jaunietes, kuras tēlo pieaugušos - izvācās no mājām, aiziet dzīvot pie drauga/draudzenes un no vecākiem (bezkaunīgi)lūdz gan naudu par mācībām , gan iztikai ,gan "tusiņiem"! :D Tāds kā obligātais maksājums + %! :D Ja reiz ej prom - 1)pārliecinies,vai spēsi apmaksāt savus tēriņus! 2)tad uz neatgriešanos.(nākt atpakaļ kā kucēnam ar ierautu asti? Nu,smieklīgi! :D )
28.09.2012 22:36 |

Reitings 2130
Selīna, puisis, par kuru stāstu bija atbraucis uz citu valsti, sācis biznesu ar atāliem radiem, kuri viņu "iegāzuši" un viņam nācies maksāt svešus parādus, vecāki to nav zinājuši, jo atradušies citā valstī... Bat tas ir tiak viens no piemēriem, kad cilvēks principiāli neņem no tuviniekiem naudu, jo baidās, tieši kā Tu teici, lai citi vinu uzskatītu par NEgudru, Neveiskmīgu utt.

Es jau teicu, ka tas Ilzes diskusijas iespaidā un sarunas ar mammu iespaidā (par to naudas atdošanu un procentiem) man radijās pārdomas, kurus arī šeit pēc ilgakiem laikiem izliku, tagad pat nezinu kāpēc :)

Par to meiteni, ja viņa nav fakes. Reālos laukos nesen notika cita drama... meitene aizbrauca studēt uz Rīgu , saņēma kaut kādu stipendiju ap 100 ls mēnesī, neatceros, vecāki vēl piemetuši kādu 100 nieku, meitene macījās ok gadus divus, tad satika nepareizu puisi, un tagad izlidoja no budžeta, pazaudēja to stipendiju. Bērnībā meitene strādaja lauku darbus, jo mamma tikai strādāja algotu darbu, tētis - zemnieks, tagad - nekā. Radi Rīgā atraduši meitais darbu - nē, tādu darbu neies strādāt, par prastu (nezinu kur, bet sekretāres līmenī). Pēdējā laika brauca uz mājam pēc naudas vien, kad nedeva, nozaga bankas karti no mājām un aizbrauca, bļaujot, ka tas ir vinai par tiem lauku darbiem gadu garumā. Gimene - superīga, jaukāki cilvēki pasaulē, visu cieņu, žel vinus bez gala līdz asarām. Bet ja paanalizēt dziļāk, tad izradās, ka meitene - vienīgais, ilgi gaidītais bērns, kuru vecāki lutinājuši , cik spējuši.
Ne visnmēr viss ir tik vienkārši. arī par to Ilzi, ja viņa ir īsta, ja man vecāki būtu ar mani kādu līgumu slēguši par naudas atdošanu tad kastu no viņiem cik spētu, laikam.

Gan beznosacījumu mīlestība ir slikta, gan mīlestība ar pārāk striktiem nosacījumiem.

Atkal par garu sanāca.
28.09.2012 22:40 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Iesāku lasīt šito savārstījumu un apmēram pusē pabeidzu. Sapratu tikai to, ka Pavasarīte ir nenormāli erudīta dāma, kas kompetenta antropoliģijas jautājumos :D

Tikai tu, autore, nonāc pretrunās pati ar sevi. Jā, citiem nav daļas par to, ko kurš un no kā ņem. Bet tev arī nav daļas gar to, kādi kuram ir uzskati. Dzīvo savu dzīvi un nevajag tik ļoti uztraukties, ka forumā kāda domā kaut ko, tavuprāt, nepareizi ;)
28.09.2012 22:43 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Jopcik... kaada izlasiija? Tik nelasaams teksts... tev nepatik, ka kada lien citas makaa, raadi piemeeru, un nelien citu uzskatos un sadziivee!
28.09.2012 22:54 |

Reitings 1517
Reģ: 12.09.2010
Apmēram pēc 2/3 beidzu lasīt, manām smadzenēm tas nav sagremojams :D
28.09.2012 22:56 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
piekritiishu emmanuelles viiram. amerikaaniskajaa versijaa vecaaki paliidz beerniem un pashi naski aizvicos uz pansionaatu, lai neapgruutinaatu beerniem dziivi (kuriem pashiem par sevi pietiek klapatu starp darbu un saviem beerniem) un veel mazmazbeerniem iedos naudinju studijaam. latvijaa daudzi, it iipashi tie ,kam ir paari par 55 gadiem, uzskata par beernu pienaakumu vinjiem paliidzeet liidz muuzja galam. un nedod dievs, nebuus laiks/nauda/iespeeja pasham kopt savus veciishus - visi metiisies ar akmenjiem virsuu.
28.09.2012 23:04 |

Reitings 16208
Krista-laikam taa ir !To es redzu seit loti biezi!:)
28.09.2012 23:18 |

Reitings 704
Reģ: 29.01.2009
Autores rakstība ļooti atgādina taurenīti-..(?), kas kādreiz šeit regulāri parādījās. Ļoti grūti uztverams teksts.
Bet sakarā ar Ilzes diskusiju, nezinu, nešķiet, ka vajadzīga vēl vesela "aizstāvēšanas" diskusija.
"Viņiem jābūt pateicīgiem, ka negribu dārgas mantas" attieksme man nešķiet pieņemama nekādā gadījumā, lai kādi līgumi netiktu slēgti..
28.09.2012 23:33 |

Reitings 289
Reģ: 22.04.2012
Visu komentarus nelasiju, bet sis man liek kautko uzrakstit...

Jā, un...mēs, cilvēki esam skaudīgi, ka kādam vecāki palīdz, un tad sākam gudri runāt un nosodīt otru...pedējā laikā bieži esmu par to domājusi.

Es vienmer esmu domajusi, kapec man ta nav gadijies, ka mamma ar tevu bagati un uztur mani lidz 25, apmasa visas forshas skolas, ballites, shopingus,noperk dzivokli vai uzdavina masinu.

No otras puses es varu iedomaties cik izlutinat es es butu, un sobrid - ja es varu piezvanit mammai un pateikt, zin man tiesam neiet ar naudam, vai nevari ludzu aizdot.. un vinja man iedos.. vinjai nebus, bet vinja dabus, bet tiesi tapat vinja var rekinaties ar to ka es to naudu atdoshu. Par cik viena dzivoju jau no agra vecuma - esmu iemacijusies sevi apvaldit - es zinu ko es gribu, es zinu ko es varu vai nevaru atlauties. Ja kadreiz tiesam gribas mazliet vairak tad ari pati stardaju un ja ari aiznjemos tad primarais man ir atdot paradu un tad paeest.

Un tad es paskatijos uz kadu savu pazinju - dama dzivojusi pie mammas lidz saviem 20 (ne pie ka nevainoju, viss kartiba, jo tomer macijas vel un vel jau skaitas berns, un ja mammai nekas nav pret tad kapec ne.) Taja bridi likas ljoti apziniga meitene, ja ieies pati sava dzive noteikti ies uz saviem merkiem un bus ta kas dos naudu mammai, nevis otradak.. (ari pati to solijas) Un tad pabeidzot skolu , nolema sakt savu dzivi - devas uz arzemem pie kadas citas pazinjas.Tas beidzas ar to, ka meitene pelna pati, dzivo pati par sevi, BET joprojam sava veida dzivo uz kakla vecakiem. - savu algu notirec - zvana mammai, panjem kreditus - atmaksat nevar (jau pusgadu kaa) - zvana atkal mammai - mammu iedod naudu pagarinat. Mammai nav - zvana bralim (kas ir jaunaaaks !! ) Grib aizbraukt majas - brivdienas - zvana radiem un sie perk vinaij biljeti. nesaku ka pati prasa, bet man personigi butu neerti. Zinot ,ka es pelniu vairak neka visi mani 5 radi kopa menesi, vel lugt. Saprastu, ja situacija butu neapskauzham - est nav ko, rekinus maksat nav par ko. Bet Tev ir visas iespejas veidot savu dzivi - pabeidzi skolu, iesaki stradat - kaaap pa karjeras kapnem un doma kautko - lai pelnitu labak ,la idzivotu labak.

Visa nobeiguma - shi mana pazinja - vel aprunaja mani, ka es nemakot savu naudu teret. (jo shopings man ir miljsh, un ja es braucu briividenas, es braucu uz visiem 100% un neskaitu vai man sanaks vai ne. ) tada esmu es, tikai man ir viens bet - es naudu nevienam neluudzu, pajumti un palidzibu un biljeti uz majas arii ne. Jaes tereju es tereju SAVU naudu, ja man kadam jaatdod - es atdod SAVU naudu.

un lidz shim gadijumam degunu nebazu sveshos makos, lietas, problemas, bet ja sak bakstit mani cik es nepareizi dzivoju - ari es sakushu bakstiit tevis - un bazishu Tev acis visas tavas skabargas, kaut ari zinashu ka pashai baljis iespruudis acii.....
28.09.2012 23:50 |

Reitings 289
Reģ: 22.04.2012
un ja, galigi aizmirsu pierakstit par to skaudibu - shaja gadijumaa, man nekas neskauzh - es griibeetu jaa, lai butu ta un ta un taa, un es pati darishu VISU lai to dabutu ko man gribetos, pat ja tas ir no kada noskatits. Un man neskauzh ka vecaki velk savus bernsu/ vai berni sezh vecakiem uz kakla lidz nezin kadam vecumam, man tas liekas nozhelojami.

Nekas slikts nav pienjemt davanu vai kritiskas situacijas ludgt palidzibu. un ari nav nosodams, ja ari tu dzivo pie tiem vecakiem, bet cilvekam ir jagrib kautko no savcas dzives. ir jagrib kautko panakt.
28.09.2012 23:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)