Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

pētījums - no tīņa gadiem līdz šodienai

Reitings 93
Reģ: 25.06.2010
Sveikas!
Iesākumā pastāstīšu par to, ko īsti pētu, bet beigās ir jautājumi, uz kuriem var atbildēt arī nelasot visu penteri :) Atbildes tiks izmantotas tikai vispārīgiem secinājumiem par šo tēmu.

Neskaitāmi pētījumi laika gaitā ir pierādījuši to, ka tīņu gadi ir tie, kad cilvēki uzdrošinās eksperimentēt - ar stilu, mūzikas gaumi, radošajām izpausmēm, interesēm u.c. Tas ir tas laiks, kad katrs no mums 'meklē sevi'. Iespējams - pat atrod, tomēr, pakļaujoties ārējam spiedienam, ap 18-21 gada vecumam, piemērojas apkārtējai videi, kļūstot par 'parastiem pieaugušajiem'. Tikai retais vēl uzdrošinās (vai vēlas) izcelties, publikai demonstrējot savu īsto būtību - lai arī kāda tā būtu - "hipijiska", "gotiska" vai kā savādāk. Nereti tie posmi, kas tiek pārdzīvoti pusaudžu gados, nav tikai vēlme iekļauties, eksperimentēt vai tieši pretēji - izcelties. To laikā cilvēki patiešām atklāj sevi! Atklāj to, ka, pretēji domātajam, viņiem tomēr patīk košas krāsas, viņiem tomēr patīk dzežs, patīk oranži mati vai kā savādāk. Bet pienāk tas lūzuma vecums, kad tas viss sāk kļūt par muļķībām. Kāpēc? Tāpēc, ka mums tiešām tā liekas vai varbūt tāpēc ka sabiedrība uzspiež savas normas?

Pētījums ir par to - cik daudzi no šiem cilvēkiem 'izdzīvo' tādi - ar savu unikalitāti - arī jau pieaugušo vecumā? Nevienam nepatīk labprātīgi atklāt - jā, esmu daļa no pelēkās masas. Bet vai jūs vismaz pašas sev varat atzīties, ka savu īsto būtību neesat zaudējušas? Vai jūsu vidū ir kāda, kurai vismaz sirdī vēl ir saglabājies tas pats bezrūpīgais cilvēks, kas tīņa gados? Ja ne tieši ikdienas dzīves ziņā, tad vismaz pasaules uzskatos? Protams, līdz ar gadiem nāk arī saprašana par to, kas mūsu uzskatos ir bijis muļķīgs vai neiespējams, un tomēr...
22.09.2012 15:43 |

10 gadi
Reitings 3077
Reģ: 05.09.2010
Man laikam bija otrādāk. Tīņu gados bija ļoti klusa, nopietna, bija tumši mati un drēbes arī vairāk vai mazāk bija tumšas. Bet tagad visu cenšos uztvert ar humoru, esmu palikusi pašpārliecināta, kādu brīdi pat bija sarkani mati. Nav tāda konkrētā stila, bet tagad viss ir krāsaināks. Ja tad man vairāk gribējās palikt mājās un nelīst ārā no savas istabas, tad tagad gribās skriet un darīt, vnk atrasties starp cilvēkiem. :)
22.09.2012 16:16 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Nē, neesmu zaudējusi, esmu tieši tāda pati kā tīņu gados - man galvā ir putni un tikai. Kas attiecas uz piederēšanu subkultūrām - to gan es tā kā izdzīvoju jau, jo galu galā radīju pati savu stilu un vairs nevēlos piederēt vienam konkrētam. Tīņu gados nebiju spējīga neko oriģinālu izdomāt, tāpēc varbūt sevi kaut kā ierobežoju, vai arī vienkārši nebiju gana nobriedusi lai eksperimentētu ārpus citu radītajām robežām.
Mans sapnis ir arī 45 (un vēlāk) gadu vecumā, ne tik svarīgi vizuālajā izskatā, bet domāšanā vēlos būt tāda, lai citi rauc degunu un domā "kas viņai kaiš, kāpēc neuzvedas kā pieaudzis cilvēks?", jo es nemaz negribu uzvesties kā pieauguši cilvēki, mani tas neinteresē.
Taču, ja paskatās uz paziņām, daudziem tas viss, kas notika tīņa gados nebija uzdrošināšanās, bet tieši vēlme būt dumpiniekiem un stāties pretī vecākiem, jo iekšā sevī viņi nekad nebija tik oriģināli un radoši. Galu galā viss nostājās savās vietās, nevis viņi pārstāja izpaust sevi. Tā es to redzu.
22.09.2012 16:38 |

Reitings 124
Reģ: 15.03.2009
man tāda sajūta ka mūsdienās tā vairs nav.
agrāk jā. bija.
bet mūsdienu paaudze kādi bija tīņu vecumā - ar stilu, tādus redzu viņus vēljoprojām pieaugušus-ar stilu, un tie kas bija no ''pelēkie'', tie joprojām ir ''pelēkie''
22.09.2012 16:53 |

Reitings 6531
Reģ: 18.08.2010
jo vecaka jo stulbaka palieku :D
22.09.2012 17:08 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
nav jau viegli saglabaat savu identitaati no tiinju gadiem. peleekie to vienkaarshi neljauj deelj saviem stereotipiem. piemeeram - kopsh esmu staavoklii, esmu sanjeemusi ljoti daudzus uzbraucienus par manu matu kraasu un t-krekliem ar metaala grupaam, kas maateem nepieklaajoties.
22.09.2012 17:22 |

Reitings 424
Reģ: 29.06.2012
Uj, tur jau var rakstīt baigi garo pārspriedumu, varēji kkā īsāk, konkrētāk tos jautājumus. :)
Mana pieredze ir tāda, ka laikam jau īsti nekas nemainās strarpposmā starp tīņu un pieaugušo vecumu. Labi, protams, līdz ar laiku uzkrājas kaut kāda zināma dzīves pieredze, kas maina skatījumu un viedokli par dažādām situācijām, bet tas nenozīmē, ka laiks ir tas, kas nogalinās manī mītošo bērnišķīgumu, dumpinieciskumu vai zinātkāri, kā ir tur, aiz manis vai kāda cita novilktajām robežām.
Novērojot citus, šķiet, ka tāds ārēji vērstais protests ir nevis "kā citi tagad reaģēs uz maniem zaļajiem matiem", bet gan "hmm, zaļi mati, vai tas ir tas īstais, ko man vajag un kā man ietās ar tiem zaļajiem matiem". Tā ir tāda aklo vistiņu spēlēšana milzu lielajā pasaulē, kur viss ir vēl tik ļoti neapgūts. Un ja nu gadās tas īstais mērķis, dzīves piepildījums un sapnis?! Nu jā, bet ar visām šīm spēlītēm, vienlaikus līdzi nāk nobrāztie ceļi, grābekļu uzsistie puni, punķi un asaras. Tas pieaugušos, tad atšķir, viņi kļūst piezemētāki, negrib vairs iziet no savas tik iemīļotākās komforta zonas, jo zina, ka tur, kaut kur var arī sāpēt. Un viss pie vienas vietas, ja var arī nesāpēt.
22.09.2012 17:30 |

Reitings 93
quest jautājumi speciāli izvēlēti tādi, lai katrs iespēju robežās vispārīgi izteiktu domas :)

Liels paldies, meitenes, par atbalstu ar atbildēm!

Ja pašai jāiesaistās diskusijā vai jāpaskaidro, kāpēc tajā esmu ieinteresēta, varu dalīties pieredzē, par ko vienā diskusijā jau ieminējos - ilgstoši biju kopā ar vīriešiem māksliniekiem, kas manu dzīvi nedaudz pārvērta bohēmā, kāda tā joprojām ir. Un neba es tagad no rīta līdz vakaram skraidu pa puķainām pļavām, darot ar savu dzīvi neko, kā daudziem tas šķiet, dzirdot vārdu "bohēma". Es to saistu ar tādu dvēselisku stāvokli, kad nesnāk tik daudz satraukties par citiem - viss tiek darīts sev. Varu godīgi atzīties, ka visu savu dzīvi esmu pakārtojusi sev un saviem tuvākajiem. Respektīvi, savā dzīvē jūtos kā tādā miera ostā bez liekiem ierobežojumiem vai problēmām (jāatzīst gan, ka dzīvojam materiālā un problēmu pilnā pasaulē, kur bez tā neiztikt). Svarīgākais - to tiešām esmu sevī saglabājusi no gadiem 17, kad atklāju, cik forši ir paskatīties uz pasauli vieglāk.
22.09.2012 17:44 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es noteikti neesmu zaudeejusi!Man patika geerbties taa ,mazliet citaadi, un es veel tagad taa geerbjos!
Viss, kas paraadaas modee , visi saak taa staigaat ,man uzreiz ir kaut kas jaaizmaina un noteikti jaaatskiras!
Krista-man prieks dzirdeet ,ka tu arii buusi mammina!Iedomajos taadu "mazu metaalistinu" tev rokaas!:)
22.09.2012 17:46 |

Reitings 93
Up! :)
23.09.2012 12:20 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits