Mantojuma tiesības

Reitings 435
Reģ: 29.01.2009
Šeit noteikti jābūt meitenēm, kuras pārzina Civillikumu labāk nekā es :D
Tāds mazs uzdevums, mēģināšu sakarīgi uzrakstīt, lūdzu palīdziet atrisināt...
Tātad mātei ir 2 pieauguši dēli ar savām ģimenēm. Māte nomirst, mantojums tiek sadalīts uz pusēm katram dēlam, taču mantojuma iegūšanas process ir ieildzis, dēli ir pagaidām saņēmuši daļu tikai no mantojuma. Tad nomirst viens no dēliem. Jautājums: vai mirušā dēla sievai pienākas atlikušā vīramātes mantojuma daļa?
17.09.2012 09:26 |

Reitings 435
Paturpināšu iepriekšējo jautājumu, tikai šoreiz mazliet savādāk, skatos, ka meitenēm patīk diskutēt par šo tēmu :)
Situācija gandrīz tā pati, taču šajā reizē dēli ir vienojušies un noslēguši dāvinājuma līgumu, respektīvi, viens brālis labprātīgi dāvina otram savu mantojuma daļu. Sanāk, ka otrs brālis saņemt visu mantojuma daļu. Kad tas dāvinātājs nomirst, vai viņa sieva var pārsūdzēt šo dāvinājuma līgumu? Ir kaut kāds termiņš, cik ilgā laikā ir iespējams to darīt?
18.09.2012 08:51 |

Reitings 159
Vai tā ir miruša brāļa sieva? Ja jā, tad jāievēro:
422. pants Testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu, ar to ierobežojumu, ka viņa neatraidāmiem mantiniekiem atstājamas viņu neatņemamās daļas.
423. pants Neatraidāmie mantinieki ir laulātais un lejupējie, bet ja pēdējo nav, tad tuvākās pakāpes augšupējie.
424. pants Neatņemamo mantojuma daļu noteic pēc tā mantinieku skaita, kāds palicis testatora nāves dienā, ieskaitot pārdzīvojušo laulāto un ar testamentu atstumtos mantiniekus, bet neskaitot līdzi atteikušos mantotāju.
18.09.2012 09:05 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
Water Tu mani nesaprati, Tu raksti, ka laulātais saņem pusi un bērni saņem otru pusi, ko sadala pa daļām atkarībā no tā cik bērnu ir! Tas nav pareizi! Ja bērnu ir mazāk par četriem tad gan pārdzīvojušais lalātais, gan bērni saņem vienādās daļās, ja vairāk par četriem tad pārdzīvojušais laulātais saņem vienu ceturto daļu un bērni atlikumu sadala uz galviņām.

Berni neatkarīgi no pilngadības sasniegšanas manto, jo tie ir pirmā šķira,pirmās pakāpes lejupējie, pat ja bērni nav vēl dzimiši, bet tikai ieņemti, taču vecākiem ir tiesības pārvaldīt bērna mantojuma daļu, kas agri vai vēlu beidzas.
18.09.2012 09:07 |

Reitings 1951
B. Swan Te jau runa ir par dāvinājumu vairāk nekā par mantošanu. CL 1920 nosaka ka tiesības atsaukt dāvinājumu nepateicības dēļ nepāriet uz dāvinātāja mantiniekiem , kā arī nav vēršama pret nepateicīga apdāvinātā mantiniektiem, un dāvinātājs var celt tikai personisku prasību pret apdāvināto, lai tas atdod pašu lietu ar tās piederumiem un augļiem, bet tikai tad, kad dāvana joprojām atrodas apdāvinātā mantā vai arī, kad viņš vismaz vel no tās ir iedzīvojies.
18.09.2012 09:16 |

Reitings 1951
Vēl var pielietot arī CL 1922. pantu, ja tu saki, ka brālim tika uzdāvināta visa mantojuma masa, jo pirmais gadījums vispār rinā par rupju nepateicību pret dāvinātāju, kas tāpat nepāriet uz mantiniekiem.
18.09.2012 09:24 |

Reitings 159
Vēl nedrīkst aizmirst par iepriekš saņemta pievienojumu, respektīvi CL 757. pants un turpmākie.
18.09.2012 09:35 |

Reitings 1951
Jā, ja esi sievas pusē un tad vienīgā opcija ir CL 1922 pants, kas nosaka, ka : Ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā ka dāvinātāja neatraidāmajiem mantiniekiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas (422. un turpm. p.), tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas.

Pat termiņiem runājot, manuprād darbojas vispārējais civiltiesiskais noilgums 10 gadi, kuru laikā jāceļ tiesā prasība izdot neatraidāmajaiem mantiniekiem viņu daļas.
18.09.2012 09:53 |

Reitings 435
Nē, esmu otrā pusē. Bail, ka sieva var pieprasīt kaut ko. Jo tas dāvinājuma līgums tika slēgts ar tādu domu, ka brālis visu dāvina, bet tad, kad mantojums tiks pārdots, tad pusi naudas dos tam dāvinātājam, taču tas ir tikai tā norunāts, nav nekas nekur rakstīts. Dāvinājums ir tā otra brāļa ideja, lai saglabātu "mazdrošinātā" statusu, lai nekur viņa kontos neuzrādītos tā lielā summa.
18.09.2012 09:57 |

Reitings 445
Reģ: 05.02.2009
Cubiana, tu kļūdies

Man nomira tēvs, dzīvoklis tik sadalīts sekojošās daļās automātiski:

Mammai pienācās puse, man ar māsu katrai pa 1/4 daļai. Neatkarīgi no tā, cik bērnu ir mirušajam, laulātais saņem pusi, pārējā puse tiek sadalīti bērniem.
18.09.2012 10:03 |

Reitings 434
Reģ: 02.07.2012
un ,kā sanāk -esmu mazmeita ,un omei ir dēls un meita ,man tad nekkas nepienākas , kā mazmeitai ? dels var savakt visu ,un citi bešā? meita ir slima ....Un testamenta nav.
18.09.2012 10:17 |

Reitings 1951
Mammai pienācās puse, man ar māsu katrai pa 1/4 daļai. Neatkarīgi no tā, cik bērnu ir mirušajam, laulātais saņem pusi, pārējā puse tiek sadalīti bērniem.

Tas ir pretlikumīgs mantas dalījums, ja ir bijusi likumīgā mantas dalīšana (paskaties aukgstāk norādītās normas. skaidri un gaiši likumā pateikts.)

Savādāk ir ja ir bijis testaments, tad gan ja tāvs testamentā novēl visu mantu pārdzīvojušajam laulātajam, bet neatraidāmie mantinieki (lejupējie- bērni) izprasa savas daļas tad, pārdzīvojušais laulātais saņem pusi pēc testamenta bet bērni savā starpā sadala neatraidāmā mantinieka daļas.

HYLY Tavā gadījumā, dēls un meita daņem mantojumu uz pusem ja omei nav pārdzīvojuša auātā (404. pants) Tācu, ja tava māte nomirs pirms mantojuma saņemšanas iestājas 408 pants kas nosaka, ka: Mantojot no aug;supējā attaākie lejupējie iestājas sava pirms mantojuma atstājēja mirušā vecāka vietā... Tas nozīmē, ka Tu mantosi savas mātes daļu.
18.09.2012 10:54 |

Reitings 1951
B. Swan tavā gadījumā nav konkrētas atbides, vienīgasi veids kā tā sieva var cet prasību ir, kā jau minēju 1922 pants, ja viņa vērsisies ar šādu prasījumu un tiks pierādīts, ka viņiem tiešām nav palikušans neatraidāmo mantinieku daļas tad visdrīzāk tiesa liks Tev tās atdot.

Par mutisko vienošanos, tas ir praktiski nepierādāms, ja nu vienīgi ir bijuši liecinieki, bet tas praktiski nereāli, jābūt nenormāli labai argumentācijai, vai juristam no laba kantora.

Vēl viņa var mēģināt pierādīt darījuma fikciju, proti pierādīt, ka dārījums noticis lai saglabātu mažnodrošināta statusu likt tiesai prasīt atcelt dāvinājuma līgumu kā prettiesiku darījumu, lai saņemtu atpakaļ visu dāvinājuma vērtību. (Vismaz es tā darītu, ja būtu viņas vietā)

Tev jābūt gatavai uz visiem šiem gadījumiem ko viņa var no tevis prasīt, un paņemt maksimāli labu juristu, jo kantora vārdam tiesā ir liela nozīme.

Pierādīšanai un argumentācijai ir nenormāli liela nozīme un viena norma praktiski neko daudz neatrisinās, kā arī jāzin lietas sīkumi jāredz dokumenti, vai ir kādi sīkumiņi aiz kā var aizķerties tev par labu.

Katrā ziņā šī nav pārāk veiksmīga situācija priekš Tevis, ja tā sieva kaut ko prasīs.
18.09.2012 11:05 |

Reitings 826
Reģ: 27.04.2012
Water ir taisnība! Izlasiet komentāru kārtīgi.

Lai pārskatāmāk, bez likuma pantiem. Ticiet man, es pārzinu šo jomu!

1)Ja laulātais nomirst un laulātajam nav bērnu, 100% mantojuma iegūst sieva
2)Ja laulātais nomirst un laulātajam ir 1( pilngadīgs) bērns - 50%bērns, 50%sieva
3)Ja laulātais nomirst un laulātajam ir 1 (nepilngadīgs ) bērns - 50% bērns, 50% sieva. BET - kamēr bērns nav pilngadīgs, sieva var PĀRVALDĪT viņa daļu, bet tas nenozīmē, ka viņa drīkst darīt,ko grib ar to. Bērna daļu nedrīkst pārdot un bojāt, nedz arī savādāk postīt.
18.09.2012 11:16 |

Reitings 1951
Leksus, nu labi bet ja pārim ir 3 bērni un viens no pāra nomirst, un mantojumu pretendē 3 bērni + sieva, testamenta nav! Kā dalīsi?
18.09.2012 11:25 |

Reitings 1951
ja ir bērni, tad šī mantojuma daļa tiek sadalīta sekojoši: 1/2 pienākas sievai, 1/2 tiek sadalīta uz bērniem.

Te viņa raksta ka pārējā daļa tiek sadalīta uz bērniem, es pieņemot ka bērni ir vairāki saku, ka NAV TAS PAREIZI!!!
18.09.2012 11:26 |

Reitings 434
uN JA ESMU DEKLARĒTA PIE OMES MĀJAS ,un ir papirs ka esmu vinjas mazmeita un audzejam kopā ? Tas man ari neekko nedod ? vinjs ta paņems ari manas mammas mantu pateiks ka slima , un saubos ka dikti par vinju celsies un kritis ..... zEME DIEZGAN IR UN MAJA ARI .....
19.09.2012 08:13 |

Reitings 8272
HYLY- tev nekas nepienākas. tu vienīgais vari saņemt mantojumu kāda no savu vecāku vietā, ja viņi nepiesakās
19.09.2012 08:26 |

Reitings 1951
Jau reiz kaut kam teicu, ka deklarētā dzīves vietas adrese nenodibina ne īpašuma ne arī auomātiskas mantošanas tiesības.

Kas ir šis papīts par ko Tu runā? Ja tā ir adopcija vai aizgādība va vienkāši izziņa par deklarēto dzīves vietas adresi, katrs no šiem dokumentiem nozīmē kaut ko pilnīgi citu.

Mammas brālis vnk nevar paņemt mantu kas viņam nepieder, notiek mantojuma atkāšana pēc mantojuma atstājēja nāves, tad, manuprāt, piekritīgais notārs aicina mantot, un tad uz to piesakās mantinieki, un tad cat sākties drāma ar īpašumu dalīšanu.

Ja notārs pats nav piefiksējis mantojuma atstājēja nāvi, tad tev pašai vai mātei jāiet un jāpaziņo par nāves faktu, lai mantojums tikt atkāts.

Mans ieteikums Tev: kad viss nonāk lidz tam, vienkārši paņem labu juristu, vai vismaz aizej uz 1 konsultāciju, un viņš vai nu nokārtos visu tavā vietā vai arī dos Tev ieteikumus kā rīkoties.
19.09.2012 08:37 |

Reitings 826
Reģ: 27.04.2012
cubiana
Ja ir 3 bērni - 50% sievai, 50% sadalīti uz visiem 3 bērniem. Jebkurā gadījumā sievai pienākas 50%.
Es ikdienā strādāju šajā jomā, pagaidām neviens nav iesūdzējis mani tiesā.
19.09.2012 10:34 |

Reitings 434
Es jau negaidu omes nāvi , bet wnk ja palieku viena pati dzivē ,vai man būs kur palikt.....paliksu zem tilta.... dĒLAM JAU IRA I DARBS , i viss parejais.....mate slima ,esmu vinjas meita.... Un gribas to drošibu ka kaut kadi lidzekli paliek .va māja kur atgriezties..... Runāšu ar omi ,lai domā ko dara , vinja saka kam man jaraksta , lai taisnigi sadala visiem tiesa ,bet manta ja pienakas tikai delam un meitai..... tur jua problema....Domaju ka man tad pec likuma tā vai tā kaut kas būs .....a beigas nekkas.....jaruna ar omi .....kam tad manta paliek ja ne tuviniekiem visiem....
19.09.2012 11:32 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)