māte vs draugs

Reitings 895
Reģ: 29.01.2009
Esmu nonākusi diezgan neapskaužamā situācijā. Centīšos īsi, bet nez, vai sanāks.

Manai mammai ir 5 bērni, no kuriem es esmu vecākā. Pēc manis dzimušajiem bērniem ir 12, 4, 2 un 2 gadi (pēdējie bija dvīņi). Tā nu sanāca, ka krīzes laikā mūsu ģimene zaudēja visu - māju, uzņēmumu, divas mašīnas... Bet vēl bez tā palika diegan lieli parādi. Man tad jau bija pāri 18, daļu mammas parādus uzņēmos uz sevi. Patēvs strādāja un dara to joprojām, bet tik un tā, arī ar visiem pabalstiem, ko viņi saņem no valsts, knapi savelk galus kopā. Bonusā visam nāk ome ar progresējošu Parkinsona slimību un vecākais no brāļiem ir garīgi nestabils. Vienvārdsakot - murgs. Dzīvo viņi dziļos laukos, pašvaldības piešķirtā dzīvoklī, diezgan smagos apstākļos.

Es jau kādu laiku esmu savā dzīvē - man ir draugs, bērns. Miljonāri neesam, bet naudas pietiek gan pašiem, gan bērnam. Vispār, dzīvojam diezgan izšķērdīgi. Nesen saņēmu lielāku naudiņu no ārzemēm, jo biju tur strādājusi grūtniecības laikā. Nedomājot trešdaļu piešķīru mammai, lai nopērk mašīnu. Problēmas sākās ar to, ka kādu laiku viņa nevarēja atrast, uz kā, lai mašīnu noformē, jo mums visiem ir parādi, es gan savu daļu pa druskai maksāju, bet tomēr pastāv risks, ka to auto vienkārši arestēs. Palūdzu draugam, vai viņš nebūtu ar mieru vismaz uz laiku piereģistrēt to mašīnu uz sevi, un tad tik sākās. Es pat nopietni to nebiju apdomājusi, vienkārši sarunā izspruka nepārdomāts jautājums. Ja to tā kārtīgi apdomā, es nebūtu viņam prasījusi nemaz, bet viņš tā aizsvilās... Es jau tā pārāk daudz darot mammas labā, esot sev dzīvi viņas dēļ sabojājusi, savam bērnam neko nedodot un tā tālāk.

Tie visi bija stulbi pārspīlējumi, bet tik sāpīgi kaut ko tādu klausīties. Viņam naudu priekš mammas neprasu, cik nu varu, dodu no sevis. Un tās nav nekādas astronomiskas summas, vnk reizi pa reizei pārskaitu 20 Ls, ja jūtu, ka viņiem varētu būt tāda situācija, ka nav, ko ēst. Par mašīnu arī bija mana ideja. Mamma arī nekad nav prasījusi, lai sūtu viņai naudu. Es vienkārši jūtos parādā sievietei, kura devusi man dzīvību.

Īsti nesaprotu, kā lai tagad nogludinu attiecības ar savu draugu, jo saprotu, ka viņam tas grauž. Viņa ģimenē tādas lietas nav notikušas, visi ir pārtikuši, veiksmīgi cilvēki. Zinu, ka viņam liekas, ka mana ģimene tagad maksā par savu stulbumu, bet man tāda nostāja ir baigi sāpīga.

Vienkāršs jautājums - kā jūs rīkotos šādā situācijā? Varbūt nevaru paskatīties uz to visu no malas, pārāk emocionāli uztveru, tāpēc ceru dzirēt kaut kādus objektīvus viedokļus.
16.08.2012 00:35 |

10 gadi
Reitings 160
Muļķības.
Maksātnespējas likums ir izdots jaunā redakcijā šogad un ne reizi vien.
Un katru mēnesi nekādas admin, izdevumi nav jāsedz.

Palasi likumu pirms runā muļķības!
16.08.2012 14:14 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, ikmēneša maksājumam kreditoriem ir jāsastāda 30% no ienākumiem (bet ne mazāk par 66 Ls). Šī summa tiek izmaksāta vienīgi procesa laikā (2-4 gadi);

UN JA ALGA IR 160-200?????????
16.08.2012 14:14 |

10 gadi
Reitings 160
1- 3,5 gadiem.

Un vai nav labāk samaksāt tos 66 Ls mēnesī no tiem 200 Ls nevis kad tiesu izpildītājs noplēš visus 60% tā vietā,lai administratoram samaksātu tikai tos 30%?
16.08.2012 14:16 |

Reitings 27552
Labak , bet par ko iztikt?

http://www.mna.gov.lv/faili/pub_24.pdf

Te jau arī tas pats, ja esi parada 2 000 un tev nav sava īpašuma, tu nevaru iesniegt maksātnespēju!
16.08.2012 14:20 |

10 gadi
Reitings 160
Tur tev taisnība parādam jābūt vismaz 5 tūkstošiem.

Un daudzi nevar aiziet uz maksātnespēju,jo nu nav tās vienreizējās atlīdzības tam administratoram,kas ir 400 Ls.
16.08.2012 14:22 |

Reitings 27552
jo mums visiem ir parādi, es gan savu daļu pa druskai maksāju, bet tomēr pastāv risks, ka to auto vienkārši arestēs. P

Jums ir bērns, bet ne precēti esat, ne draugu tavs parādsuiztrauc? Jokaini. Ilgstoši dzīvojot stresā( parāds rada tādu) ļoti ietekmējas psihe un veselība kopumā. Secinu ka nekādu lielo nākotni viņš ar tevi nevēlas.Un arī bebi iespējams gribēji tu, vai iekritu nejauši.
16.08.2012 14:22 |

Reitings 27552
Tur tev taisnība parādam jābūt vismaz 5 tūkstošiem.

Un daudzi nevar aiziet uz maksātnespēju,jo nu nav tās vienreizējās atlīdzības tam administratoram,kas ir 400 Ls.

Līdz ar to tas ir liegts tieši sociāli neaizsargātākam iedzivotāšju slānim. Nu gluži kā piemēŗā par Kolonnas īpašnieci.Parads 5 miljoni, bet jamaksa menesi 50 ls...vīna paspēja vel kamēr vecais likums bija speka. Nu skaisti.Ķirsonam līdzīgi.
16.08.2012 14:25 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Te tik daudzi ņemās par to mašīnu.. Vai man vienīgajai liekas, ka autori aizskāra ne tik daudz automašīnas lieta, bet drauga izteikumi par viņas ģimeni un palīdzību? Un sindroms "autores komentārus nelasīju, bet izteikties gribu", kas te valdīja 2. lapaspusē, ir vienkārši vāks.

Jums ir bērns, bet ne precēti esat, ne draugu tavs parādsuiztrauc? Jokaini. Ilgstoši dzīvojot stresā( parāds rada tādu) ļoti ietekmējas psihe un veselība kopumā. Secinu ka nekādu lielo nākotni viņš ar tevi nevēlas.Un arī bebi iespējams gribēji tu, vai iekritu nejauši.

Kubiete, man reizēm tavs domugājiens tīri labi patīk, bet šis par iekrišanu, manuprāt, skan tiešām neglīti. Kāda tev daļa par to, kā tapa bērns? Nopietni - šī diskusija taču nav veltīta par viņas bērnu vai precēšanos, tātad autorei nav pārākās vēlmes, lai jūs to apspriežat.
16.08.2012 16:45 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Man ir ļoti līdzīga situācija ar manu ģimeni. Vienkārši man gan mamma, gan tēvs uzskata, ka nevis vecakiem jāpalīdz bērniem, bet man ir jāuztur vecāki un brālis. Mamma aizbrauca uz ārzemēm, bet viņas kredīti jāmaksā man, brālim nauda uz māju, lai būtu ko ēst jāskaita man, tēvs pats pazaudēja darbu, bet uzskata, ka brālis nav uz viņa atbildību, tāpēc skolā japalaiž man viņš. Tikai tas nekas, ka es nestrādāju, esmu darba meklējumos. Tas nevienu neinteresē. Bieži sanāk paprasīt tos desmit latus draugam, lai aizskaitītu brālim. Viņš arī par šo situāciju riktīgi besas, bieži strīdamies. Saka, lai es neliekos ne zinis, bet es nevaru atstāt brāli novārtā, jo zinu, ka tēvam ir pilnīgi vienalga, vai ledusskapī ir kaut kas vai nav.

Ja kāds teiks, jā, bet vecāki tev ir devuši visu bērnībā un tagad vajag palīzēt viņiem. Mūsu situācijā tā nav, visus augstskolas gadus kā atnācu uz Rīgu mamma nav iedevusi man ne santīma. Viņa uzskata, ka man pašai ir sevi jāuztur jau no 15 gadiem.

Manuprāt, tas gan ir pat ļoti citādāk. Vismaz es ļoti nošķiru tos gadījumus, kad cilvēks pats neko negrib darīt (kā tavi vecāki uzskata, ka brāli viņiem nav jāuztur un ka tēvs negrib strādāt) vai kad viņš cenšas kaut ko darīt (kā autores gadījumā patēvs strādā, māte taisās strādāt), tāpat, manuprāt, ir ļoti svarīga attieksme (ja mana māte pret mani izturētos slikti, tad man arī visai mīļas un palīdzēt gribošas jūtas neraisītos). Bet arī tavu draugu nesaprotu tava brāļa sakarā - manuprāt, ļoti bezjūtīgi, galu galā bērns nav sev izvēlējies vecākus.
16.08.2012 16:50 |

Reitings 27552
Pievakare, nu jā izteicos pārāk skarbi.Autore -lūdzu atvaino. Taču tracina ka jauna feina sieviete-mun mums visas ir feinas LV. Bojā savu dzīvi, tērē laiku ar kretīnu. Daļēji saprotu, es ar negribetu auito uz sava vārda. Taču vīrieša izturēšanās un izteikumi neliecina neko labu. Skumji ka meitens bojā savu dzīvi rozā briļļu dēļ. Nu varbūt( muļķa cerība) šāo visu izlasot paskatīsies no malas.
16.08.2012 18:24 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Tēma sulīga.
Es gan īsti nesaprotu, kāpēc draugam cepiens, nu vai tad Ances vecāki ir kaut kādi alkoholiķi, kas brauks ar to mašīnu kādam virsū? Varbūt es neizprotu par to piereģistrēšanu kaut ko. Viņam jau nevar parādu piedzinēji piekasīties juridiski.
Otrkārt, tās, kas ieteica riteni - ko mammuks ziemā darīs, ja uznāks -30 grādi?
Treškārt, ja pērk mašīnu, ņem dīzeli, ņem tādu, kas ir ejoša un nesadalīsies pa reizinātājiem, šajā gadījumā lēta mašīna nav labākais ieguldījums, jo principā nopirkt tad nopirksi, bet plīsīs arī uz nebēdu. Pieņemu, ka remontdarbus varbūt tu varēsi nosegt un piemest kādu desmitnieku degvielai.
Ja mamma grib strādāt, tad kaut kā taču uz darbu viņai jātiek. un tad varēs arī bērnus pabarot. Ja uz darbu netiks, tad izmisums vēl lielāks.
16.08.2012 18:48 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man liekas,ka visvairaak Ancei saap sirds par to,ka draugam nepatiik tas,ka jaapaliidz mammai!Man ir loti liidziiga situaacija-diemzeel!Mans viiirs ir gatavs man dot peedeejo ,bet vinam tiesam ir gruutiibas paliidzeet visiem maniem radiem Latvijaa!Vins biezi saka,lai cik dotu-nekad nepietiek!Kaadreiz labi padomaajot taa arii ir!Taas prasiibas aug katru dienu un muusu attieciibaas paraadaas plaisa tiesi so iemelslu deel!
Varbuut manas dziives saliidzinaajums ar Anci nav iisti vietaa un tomeer...liekas ,ka tas ir pats par sevi saprotams,ja cilveekam ir nauda,tad obligaati ir jaadod,jaapaliidz otram,sajaa gadijumaa gimenei!
Es peedeejaa laikaa sliecos uz domu,ka taa tomeer ir viira,saja dadijumaa drauga izveele-paliidzeet vai nee,jo vinam Ance un kopiigais berns tomeer ir pirmaa vietaa!
Zinu ,ka daudzi nebuus ar mani vienis praatis,bet jaasaka,ka manaa pusee noteikti sieva,beerns un viirs ir primaarie un tad -ja VEELAS, paliidz paareejiem!
16.08.2012 18:59 |

Reitings 895
palasījos, uz daudz ko palūkojos no cita skatu punkts, kas arī bija tieši tas, ko vēlējos. paldies! nonācu arī pie dažiem secinājumiem.

par mašīnu. lieta atrisinājās - uzrakstīja uz patēva mammas vārda. nopirka opel astra - lēts, auto, mazs motors un rezerves daļas, ja kas, arī lētas, tā kā tur nav vairs ko iespringt. šodien jau braukā apkārt, rīt brauks uz leišiem pēc pārtikas un par darbu runāt. cepšanās no manas puses VISPĀR NEBIJA PAR TO, KA VIŅŠ ATTEICĀS AUTO REĢISTRĒT, bet gan par tiem pārmetumiem, kas tam visam sekoja.

par riteni. runājām ar mammu arī par iespēju nopirkt pāris lētus riteņus, bet tad atkal ir problēmas ar to, ka ziemā nevar braukt (kā jau citi minēja) līdz ar to zūd jēga tiem riteņiem. tajā ciemā ir viens veikals un benzīntanks - cenas NENORMĀLAS, pati redzēju. piens pie lata maksā, maize, ja ir, pāri 0,50 Ls. tie, kuriem nav auto, pērk, nekas cits neatliek. mammai patēvs pārsvarā ved pārtiku no lielākas pilsētas, bet daudz atvest ar nevar, jo viņš ir logu mazātājs un viņam jāvadā savi darbarīki arī ar autobusu un tas logu mazgāšanas kāts ir divus metrus garš; esmu redzējusi, kā viņš staipās ar tiem maisiem un to kātu vēl.

par draugu. nopietni sāku apsvērt, vai vēlos turpināt attiecības tādas, kādas tās ir šobrīd. stulba mīlestība, īsti nezinu, ko gan es iesāktu, ja mēs izšķirtos, būtu nejēgā smagi, bet cenšos viņam apskaidrot, ka tāda attieksme man ir nepieņemama.

par parādiem. savus parādus maksāju, daudz vairs nav atlicis, ap 1000 Ls, Swedbank nāca pretī un sadalīja pa maksājumiem, tāpēc es pa 100 Ls/mēn maksāju. mammas un patēva lietas es tik ļoti nepārzinu, tikai zinu, ka daļu naudas viņi tam atdod. pagājušogad viņi bija vēl parādā ap 40 000 Ls, ko sastāda hipotekārais kredīts, nodokļu parādi un vēl kaut kas. maksās vēl miljons gadus droši vien, bet kaut ko dara, tiesa gan, tas tiesu izpildītājus maz interesē, tāpēc tāds stress, ka atsavinās auto.

par omi. viņa mirst un neviens no mums nav gatavs pieļaut tādu situāciju, ka viņa nomirst viena, slimnīcā, bez ģimenes atbalsta, jo tas ir cilvēks, kas pat nav mana ome (viņa uzaudzināja manu mammu, vectēva māsa, pati palikdama vecmeitās. mammas mamma nomira, kad mammai bija 2 gadi), bet ir uzaudzinājusi manu mammu, mani, vecāko brāli un iespēju robežās turpina ņemties ar mazajiem.

par darbu. patēvs strādā par logu mazgātāju, ziemā darba principā nav. mammai būs darbs Lietuvā, maximas noliktavā, līdz ar to ģimenei būs vismaz no laikapstākļiem neatkarīgi ienākumi.
16.08.2012 19:01 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Ance-noveelu tev lielu izturiibu!Vispaar tu esi tiesaam liels malacis,tev nav viegli tureet visu!Tu iztureesi...galvenais saskana ar savu viirieti!Tas dos speekus arii buut saskanaa ar paareejo!Ja miili so cilveeku,meegini arii saprast!:)
16.08.2012 19:12 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits