Izpratne par ēdienu

Reitings 96
Reģ: 06.05.2012
Šobrīd dzīvoju ar vecākiem un ir grūti izprast viņu ideju par ēdienu. Vispār tā jau ir bijis vienmēr. Viņi uzskata, ka ēdiens ir gaļa+kartupeļi, vai kas tāds. Pieskatīju viņu mazo un iedevu pusdienās tomātu krēmzupu (pati taisīju, ne pulveri iebēru). Vakarā klausījos par to, ka turu bērnu badā, jo tas nav kārtīgs ēdiens. Tur neesot nekāda taukuma, teica mana ome :D Mēs visi dzīvojam kopā. Sanāk, ka jāēd atsevišķi, bet visai dārgi.
20.07.2012 15:42 |

Reitings 6531
Reģ: 18.08.2010
nez kapēc laikos visveselīgākie cilvēki dzīvo,tomēr mājās audzētā gaļa un gatavotie piena produkti ir daudz labāki,lai arī nedaudz treknāki. Un taisnība jau vien ir ne jau tik daudz tajā ēdienā vainas pie tā,ka cilvēki aptaukojas,bet tāpēc,ka nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm(nerunāju par sporta zālēm un tamlīdzīgām lietām)
20.07.2012 16:14 |

Reitings 6531
Reģ: 18.08.2010
laukos* :D
20.07.2012 16:14 |

Reitings 160
Reģ: 29.01.2009
Ujjj, negaršo man trekni, taukaini ēdieni- kad aizlidoju pie vecākiem, tētis cep eļļainas pankūkas, kartupeļus- es ar salveti nosusinu :D :D
20.07.2012 16:16 |

Reitings 6324
Man reizēm uznāk dusmas uz vecmammu, kura uzskata, ka es badojos, bet pārsvarā ēdu biežāk un vairāk par savām draudzenēm. Mana mamma arī uzskata, ka apēdot biezu baltmaizes šķēli ar biezu sviesta kārtu, tas būs sātīgāk, nu labi, ja tā būtu viena maize, bet tādu kukuli noštopē un tad paziņo, ka pēc 18 neēdīs, lūk to es nesaprotu :D
Saprotu arī Tevi, jo man vidusskolā bija līdzīgi, tad nu visu dienu ēdu salātus vai mazāk, jo nu tiešām tauki smeļas pa visām malām un nevar jau tiem cilvēkiem neko ieskaidrot, kaut ar bomi pa pieri dod.
Tu vari sev, piemēram, uzcept gaļu bez eļļas vai novārīt, vārīta cūkgaļa man ļoti garšo :) Kā arī kartupeļus vārītus, ceptus cepeškrāsnī, bet es jau varu iedomāties tās runas, kādas sekotu. Pasaki, ka tas nav normāli, negribi lai Tu un Tava māsa/brālis ir resni un nevēlies vairs tā dzīvot, izprintē vairākus rakstus par pareizu uzturu un kalorijām.
20.07.2012 16:21 |

Reitings 96
MeiteneVārdāKristīne jā jā, tā arī ir pie manis. Es nemaz neēdot u.t.t.
Nezinu, kā viņi uztvers ko tādu.
20.07.2012 16:26 |

Reitings 216
Reģ: 02.10.2011
Tev ir jāsaprot arī omes viedoklis, jo Padomju gados ēda to, kas bija, nevis domāja par gastronomiskām izvirtībām. Tas gan neliedz tev pašai ēst veselīgi. Traucē taukainums? Gatavo cepeškrāsnī. Nepatīk sarkanā gaļa? Aizstāj ar balto vai ēd zivis. Vienlaicīgi vari lēnām iepazīstināt savu ģimeni ar daudzveidīgu uzturu, sarunājot, ka kādu reizi tu visiem gatavosi vakariņas pēc saviem ieskatiem.
20.07.2012 16:29 |

Reitings 6324
Nu bet nav jau uzreiz nepieciešamas gastranomiskās izvirtības, piem., salāti jau nav nekāda ekstra vai ziemā bietes ar ķiplokiem un krējumu.
Padomju laikos tā ēda, jo nemācēja citādāk, tas ir ērti, viegli, vienkārši.
20.07.2012 16:39 |

Reitings 216
Reģ: 02.10.2011
Tieši tā - tad neviens citādāk neprata, un to ir jāsaprot, jo apšaubu, ka autore spēs mainīt omes paradumus, kas veidojušies gadu desmitu gaitā. Nevar izmainīt citus cilvēkus, toties var mainīt savu attieksmi un rīcību, lai veidotu sev piemērotus apstākļus. Ēst kvalitatīvi nav ne dārgi, ne laikietilpīgi, tādēļ autorei vienkārši ir jāgatavo pašai veselīgs ēdiens no esošajiem produktiem.
20.07.2012 16:56 |

Reitings 5709
Es arī nesaprotu, kā cilvēki var ēst TIK daudz trekna ēdiena. Visnesaprotamākā man ir majonēzes un krējuma likšana visur, kur iespējams. Varbūt ir vērts viņiem paskaidrot, kādu ļaunumu trekns ēdiens nodara asinsvadiem, piemēram? Domāju, ka noteikti var atrast kompromisus - piemēram, 1x dienā Tu gatavo ēst kaut ko veselīgu pusdienās, bet viņi ir atbildīgi par vakariņām. Un to pašu gaļu un kartupeļus arī var pagatavot citādāk, cepšana nav vienīgā opcija. Lai veicas katrā ziņā!
20.07.2012 17:36 |

Reitings 1602
Reģ: 12.04.2012
Es gan nesaprotu, kas slikts ir gaļā +kartupeļos (salātus gan obligāti šim klāt jāēd būtu)?!
Šajos produktos nav nekā trekna, ja prot izvēlēties normālu liesu gaļu!
Manuprāt, tieši otrādāk, šodien tik daudzi nepamatoti uzspiež it kā veselīgu uzturu dzīvesveidu, bet rezultātā katram otrajam bērnam ir problēmas ar kuņģi un lieko svaru!
Es arī uzaugu un joprojām atbalstu padomju ēdienkarti, kur paēst nenozīmē tikai iztikt no salātlapām un zivs gabaliņa, bet gan ēst garšīgi, tajā pašā laikā ievērojot normālas (pati gan ēdu mazas) ēdienu porcijas. Tajā skaitā zupas!!! Šodien nezin kāpēc ļoti maz ģimeņu mājās gatavo zupas, bet padomju laikos zupas bija neatņemama pusdienu sastāvdaļa.
Tāpēc es neuzskatu, ka ir jāpeļ mūsu vecāku uztveri par ēdienkarti. Toreiz nezin kāpēc nebija tik daudz apaļu bērnu salīdzinājumā ar šodienu.
20.07.2012 17:44 |

Reitings 96
Un atkal, vai tiešām kāds lasa arī kaut ko ? Es runāju par to treknumu visās malās, nevis pašu ēdienkarti.
20.07.2012 17:48 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Mana drauga mamma gatavo tikai kartupeļus ar mērcēm. Pēc pāris dienām man jau visur priekšā rādījās rīsi ar dārzeņiem. Mamma pieradinājusi daudz dārzeņu un graudaugu produktu lietot uzturā. Es varētu gaļu neēst nedēļu, bet ja man nebūtu rīsi vai griķi, laikam sajuktu prātā. Lai gan ir brīži, kad štopēju iekšā arī tās bagātīgās mērces un karbonādes.
20.07.2012 17:49 |

Reitings 5709
Šodien nezin kāpēc ļoti maz ģimeņu mājās gatavo zupas, bet padomju laikos zupas bija neatņemama pusdienu sastāvdaļa.

Piekrītu. Es gan neuzaugu padomju laikā un man mājās zupu bija tiešām maz, un par to man ir dikti žēl. Vismaz tagad zupas varu gatavot. :) Un man šķiet, ka tas tāds ideālais variants - liels zupas katls, tādēļ piekrītu, ka skumīgi, ka mūsdienās zupas ir retums.

Toreiz nezin kāpēc nebija tik daudz apaļu bērnu salīdzinājumā ar šodienu.

Toreiz arī spēlējāmies ārā, nevis pie datora caurām dienām...
20.07.2012 17:50 |

Reitings 1602
Lasa, lasa, vienkārši nedaudz nav saprotams tas sašutums. Nu ja eļļa tā traucē, notecini to un ieliec sev tikai gaļas gabalu bez eļļas :) Nedomāju, ka tā ir problēma. Bet kā tad savādāk cept gaļu bez eļļas? :) Man tieši ļoti garšo, kad gaļiņa ir tādā eļļas marinādē apcepta... mm :) Gaļa taču sausa būs, ja bez nekā, sažūs un cieta kā akmens paliks.
20.07.2012 17:51 |

Reitings 96
Jūs neesat redzējušas to treknumu, nu visur ir! Kotletes uzcep, taukus ielej pīlē un sutina tālāk. Kad ieliek ledusskapī, tās kotletes var vilkt ārā no baltiem taukiem.
20.07.2012 17:53 |

Reitings 5709
Nu, pagatavot gaļu taču var ļoti, ļoti dažādi... ja nevēlies ēst tā, kā gatavo viņi, tad to pašu gaļu gatavo citādi.
20.07.2012 17:55 |

Reitings 1602
Lavanda, tāda gadījumā tas tiešām ir slikti un nav veselīgi, ja tik tiešām visur apkārt balti tauki...
Aprunājies ar viņiem, pasaki, ka paņemsi 2 gabalus gaļas un pati ar tiem izveido, ko vien vēlies. Jā, čakars ir, kad jāgatavo uz vairākiem "galdiem", bet nu tomēr pārspīlētība tik tiešām arī nav laba.
20.07.2012 17:58 |

Reitings 96
Taukus šajā mājā nelaiž postā, jā :D
Gribējās jau izvairīties no sarunas, bet nu laikam būs jāsaņemas. Viņus pašus gan diez vai atrunāšu.
20.07.2012 18:00 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
Gatavo sev pati no tiem pašiem produktiem, bet bez tiem taukiem.
+++

un te rodas jautajums-ka ieprieks iztiki, dzivoji, edi?

un tas jau vel normali. zinu, ka laukos radiniece cuku taukus liek uz pannas ellas vieta, un tad brinas kapec ir liekais svars.
es ari censos gatavot ta normali, lai nav parak neveseligi. un tad, kad vederam tiek piedavats tads ediens, kur visi tie tauki un ellas pil, tad slikti sameta.s
20.07.2012 22:38 |

Reitings 1571
Mani vecāki par veselīgāku ēdienu sāka aizdomāties tikai tad, kad tētim sākās veselības problēmas dēļ visiem tiem treknajiem ēdieniem. Piemēram, ja agrāk kotletes cepa uz pannas eļļā, tad tagad mamma tās kaut kā sautē. Un tā ir pat garšīgāk! Un vēl arī tas, ka māsa ir veģetāriete. Pati gan dzīvo atsevisķi, bet, kad atbrauc ciemos, tad arī mamma ļoti piedomā pie tā, ko uztaisīt ēst, lai māsa arī ēstu. Tas laikam ļoti atkarīgs no tā, vai pieņem savādāku dzīvesveidu. Es ieteiktu izskaidrot vecākiem, kas slikts ir tajaos taukainajos ēdienos un pieteikties kādu reizi gatavot pašai. Varbūt sanāks tik labi, ka turpmāk gatavos tikai tā! :)
20.07.2012 22:59 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits