Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Studēt aktieros, būt aktierim?

 
Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Sveikas!
Mans stāsts. jau no bērna kājas esmu gribējusi kļūt par aktrisi, kaut kā bija tas tēlošanas gēns manī iekšā, pat tad, kad vēl īsti ne runāt mācēju, ne arī ko no pasaules sapratu. toreiz vēl tās vēlmes bija ļoti nenoteiktas (nesapratu ne, kurā virzienā iet, ne kas, kur kā pasaulē ir iekārtots), tad izaugu, pienāca 10. klase, sāku skatīties konkrētāk, kā savu ieceri īstenot. Noskaidroju, ka LV ir tikai viena skola, kas piedāvā aktieru apmācību un līdz ar to mans vienīgais reālais variants. uz ārzemēm nebraukšu, jo jau šeit, Latvijā, tā ir tāda diegan utopiska vēlme, jo konkurence ir milzīga un daudzi ir talantīgi, tad ārzemēs tikt šajā profesijā uz augušu ir neiespējami. Tas nenozīmē, ka es uzskatu sevi par netalantīgu, esmu spējīga un skolā man šīs lietas padevās ļoti labi, tiku sūtīta uz dzejas lasīšanas konkursiem, ludziņās saņēmu galvenās lomas un pelnīju par to labas atzīmes. Taču es tajā pašā laikā apzinos, ka tādu kā es ir simtiem un uz vienu vietu aktieros katru gadu pretendē apmēram 20 cilvēku, taču arī iekļūšana laimīgo sarakstā, kas tikuši nav garantija nākotnei, jo labākajā gadījumā trešdaļu no aktieru absolventiem pēcāk uzņem strādāt kādā teātrī.

Vārdu sakot, es stāvu ar abām kājām uz zemes un šobrīd jau saprotu, kā pasaulē grozās tās lietas. Man nav rozā brilles uz acīm un neceru, ka kļūšu par baigo holivudas vai vēl tur kādu zvaigzni, tomēr vēlme savu ieceri, protams, ir saglabājusies cauri visiem dzīves gadiem. no mazotnes līdz pat šim brīdim, kad jau esmu pabeigusi 12. klasi.

Aktiermeistarības kursu LKA uzņem reizi divos gados, šogad iekrita ''tukšais'' gads un, lai iestātos, jāgaida vēl gadu. Jūnijā absolvēju 12. klasi, respektīvi, es jau mēnesi sēžu mājās, vēl vienpadsmit tādus nosēdēšu - neziņā, kas būs, kā būs, vai tikšu, vai kas izdosies. Neziņa par nākotni smacē un galina. Jo vairāk lasu un klausos no pieredzējušākiem cilvēkiem par šo lietu, jo mazāk uzmundrinoša un cerīga manis izvēlētā nākotne kļūst.

Ko es vēlos dzirdēt no Jums? Padomus, kā rīkoties. Gaidīt gadu, tikmēr kaut kur piestrādājot, (neveiksmes gadījumā šis būs lieki izšķiests laiks) vai atmest visas cerības un stāties citā augstskolā un profesijā, kur ir reālas izaugsmes iespējas nākotnei?
Jeb stāties citā augstskolā, gadu nomācīties tur un nākamgad tomēr mēģināt iestāties kārotajos aktieros? Variantu ir daudz.

Vispār gribās jau dzirdēt uzmundrinājumus - ka ir jēga tam, ko šobrīd daru, ka viss sanāks. Varbūt kāda ir tiešā saskarē ar teātri un var dot kādu vērtīgu padomu no dzīves pieredzes? :)
08.07.2012 23:02 |
 
Reitings 5395
Reģ: 29.01.2009
es Tavā vietā gan gadu kaut ko studētu, kas interesē, nākošvasar mēģinātu iestāties un tad, ja netiktu aktieros, gads vismaz nebūs zeme nomests un paliktu mazāk ko deldēt skolas solu!!!
08.07.2012 23:08 |
 
Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Vārdu sakot, es stāvu ar abām kājām uz zemes un šobrīd jau saprotu, kā pasaulē grozās tās lietas.


Man šī īpašība nešķiet laba, nopietni. Latvijā ir pārāk daudz cilvēku, kuri negrib sapņot par Brodveju, Holivudu vai piemēram, par savu veikalu Parīzē un tamlīdzīgām lietām. Un ļoti žēl, ka tā, jo pasaule nemaz nav tik liela kā varētu likties un katram ir iespēja kļūt par to vienu cilvēku no 100000 kurš sasniegs kaut ko šķietami nesasniedzamu. Ja grib. Protams, ja tevī šīs vēlmes nav nemaz un nav tā, ka tu kaut ko sevī apslāpē, tad jau viss ok.
Tikmēr, ja ar angļu valodu draudzējies, iesaku palasīt šo sasodīti lielisko jaunas aktrises, meitenes no Holandes blogu par viņas piedzīvojumiem Holivudā. Ja ieinteresē, tad iesaku lasīt no sākuma - http://starsintheeyes.wordpress.com/

Atgriežoties pie LKA - cilvēki kuri tur studē nav pārcilvēki. Šajā ziņā tas ir arī veiksmes faktors, īpaši Latvijā, kur atklāti sakot, šajās radošajās augstskolās - LMA, LKA (varbūt daļēji arī JVLMA) uzņemšana reizēm notiek nedaudz jocīgi, kāds talantīgāks par citu var netikt, var arī tikt. Tāpat arī ir cilvēki, kuri iestājas pēc otrās vai trešās (kaut piektās!) reizes, ja nenolaiž rokas.
Lai nu kā, tavā gadījumā es droši vien iestātos kādā citā augstskolā, ja mani kas interesētu. Piemēram, kaut kas teorētiskāks, bet arī ar radošo saistīts. Bet tas tad, ja tiešām interesē un redzi jēgu tam.
Bet tu kaut kur esi mācījusies aktiermeistarību papildus? Es ieteiktu gadu veltīt arī tam, lai sevi kaut kā tajā attīstītu. Piemēram, apmeklētu Kinoskolu (iesaku balstoties uz savu pieredzi), viņiem tur ir aktieru kurss katru gadu un cenas prātīgas. Varbūt tā tu arī sapratīsi, cik ļoti tev to vajag un vai vispār vari bez tā dzīvot. Vai nevari. Ja nevari, tad arī ar netikšanu LKA viss nebeidzas, ir arī ārzemes, un tāpat - vienmēr var mācīties no savām kļūdām. ;)
08.07.2012 23:14 |
 
10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Ja es būtu tavā vietā, visticamāk, ka gadu atvēlētu sev dažādiem kursiem, kādas valodas apgūšanai, piestrādātu kaut kur un tad ietu stāties aktieros. Mācīties citā vietā to, kas ne visai interesē gadu un lieki izmest tūkstoti, ja tiec aktieros.. neizklausās vilinoši. Īsāk sakot: strādā gadu un tad stājies aktieros.
08.07.2012 23:14 |
 
Reitings 1516
Reģ: 01.07.2011
es laikam ieteiktu gadu pastrādāt un nākamgad mēģināt tikt aktieros
ja pareizi saprotu, citas jomas, ko ļoti, ļoti gribi studēt nav, un tādā gadījumā, manuprāt, labāk ir padomāt, nevis stāties programmā, kas neinteresē un no kuras, visticamāk, tāpat aiziesi prom

neviens tev nevar pateikt, vai iecerētais izdosies. tas atkarīgs no tā, cik talantīga un mērķtiecīga (un nevis tikai viens no variantiem) esi. lai veicas!
08.07.2012 23:17 |
 
Reitings 2840
Reģ: 29.01.2009
man arī ir tāds pats sapnis kā tev. man arī pēc 12.klases iekrita tukšais gads, bet nu es negribēju gadu laist vējā, jo nevareju jau zināt vai vispār tikšu iekšā. bet nu izmācījos šos 4 gadus augskolā.
bet nu tagad ir doma paralēli maģistriem iet uz aktieru kursiem
08.07.2012 23:19 |
 
Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Atgriežoties pie LKA - cilvēki kuri tur studē nav pārcilvēki. Šajā ziņā tas ir arī veiksmes faktors, īpaši Latvijā, kur atklāti sakot, šajās radošajās augstskolās - LMA, LKA (varbūt daļēji arī JVLMA) uzņemšana reizēm notiek nedaudz jocīgi, kāds talantīgāks par citu var netikt, var arī tikt. Tāpat arī ir cilvēki, kuri iestājas pēc otrās vai trešās (kaut piektās!) reizes, ja nenolaiž rokas.


Tā ''veiksmes faktora'' dēļ arī mana pārliecība ir sasvārstījusies. Tā, kā, protams, man šī nav pēdējā brīža iegriba, bet jau ilgi izlolota, ļoti gaidīta un mīlēta lieta (arī pats teātris un viss, kas ar to saistās kā tāds, ne tikai būt aktrisei), līdz ar to es esmu izstudējusi līdz kaulam visus materiālus, kas ar šo tēmu saistās, intervijas ar jau esošiem, studējošiem lv aktieriem, režisoriem, teātra cilvēkiem. ko es esmu no izlasītās informācijas izvilkusi, un kādi teksti tur ļoti regulāri figurēja no ''izredzētajiem-tikušajiem'' bija apmēram - neko nezināju, neko nesapratu, uz jautājumiem atbildēt nemācēju, pēkšņi izdomāju 12. klases beigās, ''joka pēc'' vai vēl labāk ''līdzi draugam'' aizgāju uz iestājeksāmeniem un iekļuvu, pats i nesapratu, kāpēc. Es neesmu šis variants. No tiem tekstiem es sapratu, ka viņi meklē vēl teātra rūsas nesabojātus cilvēkus, tādus koka gabalus, ko pašiem veidot, slīpēt un radīt.

šajā diskusijā arī Jūs iesakāt, lai eju vēl papildus kursos pieslīpēt savas iemaņas. Es, savukārt, baidos, ka es jau esmu pārāk sabojāta un teātra vides un profesijas skarta (protams, ka tam redz cauri), līdz ar to es neesmu tas tips, ko viņi meklē. Un vēl papildus kursi šo efektu pastiprinās. Nezinu.
08.07.2012 23:37 |
 
Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Es protams, nevaru nepiekrist šim tavam tekstam, tas ir ļoti patiesi
ko es esmu no izlasītās informācijas izvilkusi, un kādi teksti tur ļoti regulāri figurēja no ''izredzētajiem-tikušajiem'' bija apmēram - neko nezināju, neko nesapratu, uz jautājumiem atbildēt nemācēju, pēkšņi izdomāju 12. klases beigās, ''joka pēc'' vai vēl labāk ''līdzi draugam'' aizgāju uz iestājeksāmeniem un iekļuvu


Man šķiet, ka tu pārāk ieciklējies uz Latviju un LKA. Es protams nezinu visus tavus iemeslus, varbūt tu tiešām gribi te palikt un tādā gadījumā es bez šaubām, neaicinu nevienu braukt prom, ja to negrib darīt, bet tā nu tas ir, ka kā jau teicu - netikšana LKA nenosaka to, vai esi talantīgs vai neesi, tāpat arī nenosaka to, vai tevī ir potenciāls un galu galā visa Latvijas teātra vide (droši vien neminēšu teju neeksistējošo kino) ir laimes spēle ar nepārtrauktiem veiksmes faktoriem gluži vienkārši tādēļ, ka valsts ir ļoti maziņa.
Taču tieši tādēļ, ka netikt LKA ir tikpat liela iespējamība kā iestāšanās LKA, es nezinu vai ieciklētos uz vienu augstskolu vienā valstī. Vismaz es noteikti nepamestu savu sapni tikai tādēļ, bet es arī nemēģinātu vairs stāties LKA otro reizi, jo zaudētu laiku pavisam tukši un tas mani nekur uz priekšu nevirzītu, jo ļoti iespējams, ka atkal netiktu.
Tikmēr ir taču plašā Eiropa (un ne tikai) ar krietni plašākām iespējām. Un piemēram, minot kā piemēru to meiteni kuras bloga linku es te iemetu, viņa sākumā ieguva izglītību citā jomā, taču paralēli attīstīja sevi arī aktiermeistarībā piedaloties dažādos projektos un plānoja, kā/kad brauks prom. Latvijā studēt ko citu un paralēli darboties teātrī/kino atkal jau nav iespējams, jo pārāk maza valsts lai te būtu daudz variantu.
08.07.2012 23:58 |
 
Reitings 497
Reģ: 31.01.2009
Es tavā vietā ietu teātra kursos, piemēram, Dramaturgu teātris ar septembrī uzņems, pati tur eju, 25Ls/mēnesī. Izmācies kādu profesiju, kur tik viens gads un mēģini stāties aktieros pēc gada.
09.07.2012 00:04 |
 
Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
LKA jau nav vienīgā skola. Stājies šogad Latvijas kultūras koledžā svētku režiju vai sarīkojumu vadīšanu vai teātru mākslu - iegūsi pieredzi, zināšanas un varēsi nākamgad stāties LKA aktieros, ja vēl gribēsi.
09.07.2012 00:07 |
 
Reitings 856
Reģ: 12.03.2011
Es tavā vietā brauktu uz Ņujorku vai LA
09.07.2012 00:24 |
 
Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Man šķiet, ka tu pārāk ieciklējies uz Latviju un LKA.

Es citur negribu. Jā, kad biju mazāka, tad gan skatījos Holivudas filmas un domāju, ka vēlos arī tā, kā viņi, milzīgā greznībā, mirdzumā, skaistās kleitās, villās - vienā lielā ziepju burbulī. skatījos meksikāņu seriālus, gribēju atkal būt daiļā Esmeralda, kurai lielā mīla ar Pablo. Nu jau tie bērnības sapņi ir izsapņoti. Nezinu, vai tas ir pesimisms, realitātes izjūta vai kā nu kurš to sauks, taču es vairs neloloju tādas ilūzijas. Tas viss liekas tāli, neaizsniedzami, taču, lai kaut vai ar acs kaktiņu tajā lielajā biznesā iekļūtu, kaut pašu niecīgāko, neierakstīto titros, lomu nospēlētu un kādā kases grāvējā uz sekundi pazibētu gar kameru, ir jākuļas kā pa nātrēm, kā mūsu Aijai Tēraudai. Tas nav man, rokas nolaižas, kad sāku domāt, kam būs jāiet cauri, nav motivācijas to panest, jo arī pēc būtības kinoindustrija nesaista - sirdij daudz tuvāks ir teātris un gribu realizēt sevi tepat, Latvijā, nevis svešumā, savā valodā, ar savu tautu, bagātināt savas valsts kultūru un dot savu atdevi savai valstij, nevis svešiem, jo kurš gan cits nesīs lv uz augšu, ja ne pašu cilvēki.
09.07.2012 00:26 |
 
Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
LKA jau nav vienīgā skola. Stājies šogad Latvijas kultūras koledžā


Tur drošvien arī tiktu, taču, to pabeidzot, ar savu Kultūras koledžas diplomu varētu iet slaucīt ielas, jo teātra vidē to neņem par pilnu. Koledžas diplomu vispār īsti neņem par pilnu nevienā darbavietā, ne tikai teātrī. Vienīgā skola, kas kotējas un pēc kuras beigšanas ir vismaz kaut kādas (lai arī mazas) izredzes tikt darbā teātrī, ir LKA.
09.07.2012 00:31 |
 
Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
Slaucīt ielas var iet arī ar akadēmijas diplomu - ne jau no skolas diploma ir atkarīgs vai cilvēks dzīvē ko sasniegs. LKA diploms Tev negarantē darbu teātrī, kino utt.

Un no 2012. gada koledža ir pakļauta akadēmijai un beidzot koledžu Tu būsi beigusi Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas kultūras koledžu.

Bet nu, izskatās, ka Tu vienkārši esi no tiem cilvēkiem, kam neeksistē alternatīvi varianti un kas ieciklējas uz kaut ko vienu. Improvizē - labam aktierim jāprot improvizēt.
09.07.2012 00:46 |
 
Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Slaucīt ielas var ar abiem pabeigtiem šo skolu diplomiem. Darbs būs par 200 Ls muzejā vai jau UK. :D Pati es vēlējos iet uz LKA, bet ir jāpadomā nedaudz uz priekšu. ;)
09.07.2012 00:49 |
 
Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Papildus apmācība kursos arī ir koks ar diviem galiem. Tā arī nevaru saprast, vai tas manā variantā ir efekts vai defekts, jau iepriekšējos komentāros aprakstīju, kā viņi tur, LKA, uz tādiem ''slīpētajiem'' un gadiem gatavojušamies cilvēkiem skatās.

Otrs, nevienū citu profesiju es neizjūtu kā savu, nav nekādu citu interešu. Taču augstāko izglītību man ir jāiegūst, tas ir fakts, un, skaidrs, ka, ja izvēlēšos šo gadu strādāt par pārdevēju vai oficianti, tas jebkurā gadījumā būs tikai pagaidu variants, jo nedomāju visu mūžu dzīvot no algas līdz algai. Neesmu pieļāvusi domu, ka varētu arī nemācīties tālāk, bez izglītības visu mūžu vergot aiz kases. Labāk taču būt nelaimīgam (strādājošam nemīlamā profesijā) ar naudu, nekā nelaimīgam bez naudas, tāpēc, ja netikšu aktieros, tad mācīšos profesijā, kurai ir nākotne. jautājums - kādā!
09.07.2012 00:50 |
 
Reitings 622
Reģ: 14.05.2012
Man, beidzot vidusskolu, bija tāda pati situācija. Patiesībā jau pirmajā mēnesī sapratu, ka māksla(mans ilgs sapnis) pilnīgi noteikti nespēj atainot manas ģenialitātes kalngalus, taču tā kā esmu spītīga un stulba (un es pat nezinu, kurš no abiem vairāk), augstskolu pabeidzu. Nezinu, kur man bija galva, kad izdomāju, ka es, kautrīgā un neizglītotā lauku meitene, varētu kļūt par ... Nu murgs kaut kāds. Šobrīd man ir divi bakalaura grādi - tas, kas it kā bija mans sapnis, un tas, kur es pa īstam atradu sevi. Bet ne par to stāsts. Stāsts par to, ka .. pag, par ko? Ā, ne vienmēr tas, kas sirdij tuvs, padodas, ne vienmēr tas ir tas, ko meklē.
Jauku Tev vakaru. Dzer daudz ūdens!
09.07.2012 00:52 |
 
Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
Zane Tev diplomātiski mēģina pateikt, ka tas, ka Tu domā, ka esi un vari būt aktrise, nenozīmē, ka arī citi tā domās un ka Tu tiešām to vari.
09.07.2012 00:57 |
 
Reitings 14
Reģ: 08.07.2012
Slaucīt ielas var iet arī ar akadēmijas diplomu - ne jau no skolas diploma ir atkarīgs vai cilvēks dzīvē ko sasniegs. LKA diploms Tev negarantē darbu teātrī, kino utt.


Tas ir vispārzināms fakts, ka koledžas diplomam ir zemāks līmenis, nekā augstskolas diplomam, un darba devējs jebkurā profesijā Tev to pateiks. Jā, LKA diploms man negarantē darbu teātrī, toties koledžas izglītība latvijas teātros neeksistē vispār un teātrī darba devējam ar tādu papīrīti var mēģināt iestāstīt, ka esi aktieris, pasmiesies. Tāda ir reālā situācija, es esmu lasījusi, studējusi par šo literatūru un to pārzinu.
Ja man būs LKA diploms, bet neņems pēc tam strādāt teātrī, tad es varēšu iet un savu augstskolas diplomu rādīt jebkurā citā darba vietā, jo tā joprojām būs augstākā, nevis koledžas izglītība.

Slaucīt ielas var ar abiem pabeigtiem šo skolu diplomiem. Darbs būs par 200 Ls muzejā vai jau UK. Pati es vēlējos iet uz LKA, bet ir jāpadomā nedaudz uz priekšu.


Kādā veidā manis teiktais liecina par to, ka es nedomāju uz priekšu?
09.07.2012 01:00 |
 
Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Jādomā, ka Tu saproti, ka aktiera mācības ir smagas. 6 dienas nedēļā, staigāšana treniņtērpos, lai kāds nedomātu, ka studējot aktieros ir baigi krutais, nebeidzamas etīdes, dažādu vēsturu apguve un tā tālāk. Dikcija Tev ir laba? Auguma parametri ir labi? Resnu pončiku ar defektiem neviens neņems LKA. Skarbi, bet fakts.

Izklausās, ka Tevī nav mērķtiecības. Būtu izštukojusi plānu, kur stāties tagad, kā trenēties nākamgad, bet izskatās, ka aktieri Tev neder. Nemāki improvizēt un lavierēt starp dažādiem viedokļiem. ;)
09.07.2012 01:03 |
 
Reitings 2739
Reģ: 25.02.2009
Zane un 6graudi - nu to viņa neuzzinās, ja nepamēģinās
Astra - nu izdomā, kas tev ir svarīgāk - izstudēt to, kas sirdij tuvs vai tomēr kko, kas vairāk garantēs stabilu, labu darbu.
Par LKA un aktieriem - mans bijušais kalsesbiedrs pagājušogad tika. Nāk no laukiem, bet viņam arī tas bija vaļasprieks jau no mazotnes un padevās arī. Un tika. Viss var notikt.
09.07.2012 01:03 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits