Krustmātes būšana

Reitings 2279
Reģ: 29.01.2009
Atradu mirkli starp darbiem, lai padalītos priekā - esmu iecelta savam mazajam, mīļajam radiniekam par krustmāti un augustā paredzētas kristības! :) He he.. man tads pasakums pirmo reizi, pie tam vel pie katoļu mācītaja.. cerams, neskatīs uz mani ar greizu aci, ka esmu pagāns.. :D

Pēc kristībām paredzēts tads gimenisks pasakums, kā neliels cienasts, pikniks vai kas tamlīdzīgs, kur jaunie vecaki ir izdomājuši, ka krustvecakiem būs jādod zvērests, viesi sniegs priekšnesumus, utt. Un man no savas puses arī gribas vecakiem kaut kādu "atrakciju" - tipa nosaukt viņu pienakumus un tiesības, kaut kādu uzdevumu izpildīt likt un tā.. :d

Jūs noteikti esat gudras vai jau piedalījušās līdzīgos pasākumus - varbūt ir kādas jaukas idejas, ko ieteikt? :) Gribas, lai svētki ir izdevušies.. :d

P.S. Pie reizes - šajā pat tēmā - kādi, jūsuprāt ir krustvecāku pienākumi? No reālās dzīves skatoties, nevis vēsturiski, ka jamāca kristīgās pasaules gudrības, aizvieto vecakus to bojāejas gadījumā, utt. :)
05.07.2012 11:08 |

Reitings 377
Zakji, saprotu jau, saprotu :D man vienmer ir licies, ka krustvecakiem ir jabut parim....bet laikam ta jau isti nav. Bus kaut ka jatiek gala ar savam stulbam domam :D
05.07.2012 12:06 |

Reitings 70
Reģ: 20.03.2009
Vispār jau pēc būtības krustmātes pienākums ir ne tikai samīļot, dāvināt dāvanas utt., bet arī stāstīt mazajam par Dievu un vest viņu pa pareizo ceļu, bet to diemžēl daudzi aizmirst.
Tāda modes tendence tā bērna kristīšana. Skaisti jau tas ir, bet daudzi diemžēl nesaprot šī notikuma jēgu.
05.07.2012 12:13 |

Reitings 107
Reģ: 16.12.2010
Tas, ka it kā krustvecākiem ir jābūt pārim - vairs nav aktuāls jēdziens, un vispār -relatīvs, jo pāris kas ir pāris uz to brīdi, pēc gada var arī izšķirties! Tā pāru būšana,manuprāt, vairāk attiecas uz ilgi precētiem pāriem,kam jau savi bērni izaudzināti,utt., tad gan ņem abus.
Par baznīcu un nekristītu krustvecāku - jā, tā var. Es ar biju krustmāte, es esmu kristīta, krusttēvs -nē, un viņam pat neko īpašu neprasīja, ir vai nav kristīts. Nu par mani gan jau ka zināja, ka esmu, jo kristības notika mazā lauku baznīcā.
05.07.2012 12:13 |

Reitings 3298
Reģ: 16.04.2012
Krustvecāki nedrīkst būt pāris, lai kā tu to gribētu!
05.07.2012 12:14 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
bellakilla, kāpēc krustvecāki nedrīkst būt pāris?
05.07.2012 12:16 |

Reitings 1257
Reģ: 16.03.2011
Košum, man šķiet, ka tas pat ir labāk, ka krustvecāki nav pāris. Jo mazums kā dzīvē var gadīties, ja nu pāris izšķirās, tad bērns gribot negribot var palikt bez viena no krustvecākiem, jo bieži vien tās attiecības uzturēt nemaz vairs nevēlās... (saku no pieredzes! Manam krustdēlam krusttēvs pazuda līdz ar mūsu šķiršanos - paldies Dievam no manas puses, bet bērns jau nav vainīgs neizdevušās attiecībās.)

Krustvecākiem savā starpā tiešām nav ne jāguļ, nekas cits :D bērnam arī labāk - ir divas atsevišķas personas, kas viņu lutina, ved izklaidēties utt. Jo parasti, ja to dara pāris, tad tas ir viens pasākums no abiem :D
05.07.2012 12:17 |

Reitings 1257
Reģ: 16.03.2011
Krustvecāki nedrīkst būt pāris, lai kā tu to gribētu!

Mulķības!Kāpēc gan ne? Zinu ļoti daudz pārus, kas ir šajā amatā!
05.07.2012 12:18 |

Reitings 1065
Kad man paziņoja, ka grib mani iecelt par krustmāti, tad sāku iet uz kursiem Torņakalna baznīcā, lai pēc tam patu varu nokristīties (nebūs arī vēlāk liekas problēmas precoties baznīcā, vismaz man tā toreiz paskaidroja :) ) un 2 dienas pirms kristībām māsas meitai, nokristījos pati :)
Vakarā bija ballīte ģimenes un radu lokā, lai atzīmētu šo notikumu.
Pienākumi: Pieskatu mazo diez gan bieži, esmu viņai otrā mamma, esmu "draudzene", pie kuras viņa skrien pasūdzēties, kad sadusmojusi mammu :D
05.07.2012 12:21 |

Reitings 1248
Reģ: 24.04.2010
Kā tas var būt , ka tāda atlaide Tev ir, ka vari kļūt par krustmāti pašai neesot kristītai ? :o
Man visa ģimene ir kristīta katoļu baznīcā un,kad uzzināja, ka mazās māsas krustmāte topošā nav kristīta , tad mācītājs tūlīt pat uz vietas lika arī viņu kristīt. Savādāk nekādas kristības mazajai peciņai nebūtu bijušas.

P.S. Interesanti palasīt šo diskusiju , jo arī man vēl šis viss ir priekšā- kļūt par krustmāti Dieva priekšā :)
05.07.2012 12:29 |

Reitings 2279
Īva - nu es to nemāku pateikt, tas bija viens no iemesliem, kādēļ domāju, ka par krustmāti jaunie vecāki izvēlēsies citu un kad man to pateica, mans pirmais jautājums bija - bet kā - es taču neesmu kristīta! Izrādās - tas nekas! :) Kā tas viss sanāks patiesībā, un ko mācītājs teiks tajā dienā, ko liks darīt, redzēsim! :D Pēc tam varēšu pastāstīt.. :D
05.07.2012 12:49 |

10 gadi
Reitings 5631
es arī esmu krustmāte, laikam nekāda labā, jo apsveicu tik svētkos un viss, bet tam savs stāsts apakšā kapēc tā...
nu kad es gāju par krustmāti tad es ar draugu bijām baznīcas krustvecāki, bet vēl viens pāris bija neoficiālie. pēc kristībām arī bija partys ar radiem un dažiem draugiem, starp krustvecākiem tika izlozētas aktivitātes konkretā bērna vecuma periodā, neatceros konkrēti to laika sadalījumu, bet nu doma tāda, viens uzņemas palīdzēt mazulim no 0-4iem gadiem, tad nākamais no 4-8 un tā līdz 18 gadu vecumam, atceros, ka to līdz 18gadiem izvilka otra krustmāte tad nu tur viņai bija pienākums pirmo reizi iedot cigareti, alkoholu, sagaidīt un izguldīt pēc tusiņiem izstāstīt par sexu utt! :D

bet nu jā man ar liekas jocģi, ka var nekristīts cilvēks būt par krustvecāku, jo zinu, ka tieši tapēc to otru pāri ar neielika par oficiālajiem krustvecākiem
05.07.2012 12:49 |

Reitings 1248
Reģ: 24.04.2010
sunce, tas tiešām viss ir atkarīgs no mācītāja :)

Man arī ir oficiālie un neoficiālie krustvecāki, bet vēl šo baltu dienu nezinu, kuri ir kuri. Abi liekas vienādi :) Man arī nav teikts, kas ir piedalījies kristībās un kas nē .
05.07.2012 12:56 |

10 gadi
Reitings 5631
mana krustmāte mani vienmēr apsveic svētkos, dod padomus par mācībām un mēģina ievilkt visādās aktivitātēs :D ar šodienas acīm skatoties varu teikt, ka daudz ko labu izdarījusi manā labā, ne materiālā ziņā, bet tieši ar to aktivitāti!

krusttēvu neesmu redzējusi gadiem, kādreiz uz Zsvētkiem pie omas atstāja dāvanas par visu gadu un viss, tagad vispār pazudis, bet gadījumos kad man vajag viņa palīdzību un padomu tādu arī saņemu, tiesa gan tikai telefonsarunas veidā bet nu vienalga. Domāju, ka ja pati baigi izrādītu iniciatīvu tad viņš man varētu sniegt tiešām daudz, bet kā ir tā ir. ;D
05.07.2012 13:03 |

10 gadi
Reitings 3077
Reģ: 05.09.2010
Es arī maija beigās kļuvu par krustmāti. Pēc ticības esmu luterāne un krustdēlu kristīja katoļu baznīcā. Par laimi, man nevajadzēja mainīt savu kristietību. :) Mums dīvaini ir tas, ka krustdēlam nav krusttēva, bet ir 2 krustmātes (krustdēla mātei es esmu māsa, un otra ir tēva māsa). Laikam nekad neaizmirsīšu tā mācītāja sejas izteiksmi, kad viņš konstatēja, ka būs 2 krustmātes... :D Mums pēc tam nebija nekādas dižās atrakcija, bija kliņģeris, pīrādziņi un brauciens ar kuģīti pa Daugavu. :)
05.07.2012 13:27 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
Interesants gan tas katoļu mācītājs. Vispār jau katoļiem diezgan stingri viss notiek. Citām konfesijām gan mēdz pieļaut izņēmumus.

Baznīcas krustvecāku galvenais uzdevums ir vest bērnu pie Dieva.

Neatbalstu ne laulāšanos baznīcā, ne bērnu kristīšanu, ja pāris regulāri neiet baznīcā, bet tikai tur salaulājas un krista bērnus - tā ir liekuļošana no sērijas "vispār jau man tā baznīca ir pie kājas, bet ir taču stilīgi laulāties baznīcā, tāpēc man to vajag".
05.07.2012 13:31 |

Reitings 377
Paldies meitenes. Jus mani parliecinajat un nomierinajat :)
05.07.2012 13:35 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits