Patriotisms

Reitings 2552
Reģ: 11.04.2011
Vai jūs izjūtat patriotismu pret Latviju? Ar katru dienu ar vien vairāk man tas zūd un domāju par dzīvi ārzemēs. Varbūt kādai/m ir līdzīgi? Tie, kuri vairs nedzīvo LV, vai nenožēlojat, ka aizbraucāt?
25.06.2012 19:39 |

Reitings 456
Reģ: 22.06.2012
Daba pati visu sakārtos pa vietām , bet latvieši kā tarakāni - tik viegli nemirst :D
25.06.2012 22:33 |

Reitings 803
Reģ: 11.06.2012
Uz savu dzimšanas dienu 1X gadā ,pie savas mājas vienmēr izkaru Latvijas sarkanbaltsarkano karogu.Esmu patriots.
25.06.2012 22:36 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Pievakare...tu runa par krieviem...man nav ne mazako pretenziju pret viniem, lai tak dzivo kur grib, nopietni, lai vini ir taja Latvija..bet es tomer esmu no tiem, kas brec, lai perk vienvirziena bileti! es tomer velos, lai ciena vietu un kulturu, kur dzivo! es atrodos Anglija, bet neprasu,lai vini ka otru valsts valodu pienem latvisu valodu, es cienu vinu valodu un pielagojos vinu tradicijam, valodai, kulturai! man vecmamma ir krieviete, vina tika atvesta uz Latviju 3 gadu vecuma, un runa latviski perfekti, vinai ir Latvijas pilsoniba, kaut gan valsts negribeja dot..to es saprotu, ja tu izradi velmi kaut ko darit, nevis uzspied savu kulturu...

Es salīdzināju krievu necieņu pret Latviju ar dažu (vienalga, vai šeit pat Latvijā esošiem vai ārzemēs aizbraukušiem) latviešu necieņu pret Latviju. Atšķirības nav, bet neviens nekliedz par otriem.
25.06.2012 22:46 |

Reitings 4258
un piekritīšu, ka patriotisms ir vienā kategorijā ar reliģiju un tamlīdzīgām smadzeņu skalošanām. nesaprotu, kā var būt sajūsmā par valsti -- kaut kādu abstraktu veidojumu. jūs tā domātu, ja nekad neviens nebūtu pateicis, ka tā jādomā?

Es domāju, ka tas ir atkarīgs no uztveres, jo pilnīgi katru lietu var pavērst negatīvi. Cilvēks, kurš tic Dievam, atrod sev ticībā patvērumu un nevervē citus, nav kaitīgs citiem vai smadzeņu skalotājs. Tā ir viņa pārliecība, kas viņam palīdz, un viņš ir tiesīgs tā dzīvot. Savukārt visas tās sektas un baznīcas dievināšana ir fanātisms. Protams, patriotismu var pārvērst par šovinismu un agresiju, ko mēs, starp citu, paši ar šādiem stereotipiem arī veidojam. Bet kas slikts ir patriotismā, kur cilvēks, kā te iepriekš meitene minēja, vēlas padarīt savu valsti labāku? Sajūsma par valsti - tā, manuprāt, ir sajūsma par kultūru, tradīcijām, valodu, dabu un visu citu, ko raksturo valsts. Kas tur ir abstrakts?
25.06.2012 22:53 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Sajūsma par valsti - tā, manuprāt, ir sajūsma par kultūru, tradīcijām, valodu, dabu un visu citu, ko raksturo valsts. Kas tur ir abstrakts?

Vēl jo vairāk - es varu jūsmot par kādu citu valsti, jo mana izvēle ir apzināta, nevis par tikai valsti, kurā es piedzimu. Valsti taču neviens neizvēlas (tas gan nenozīmē, ka nevar jūsmot par to, kur esi dzimis). Pie tam, es neesmu patriote katrai valstij, kuras kultūra, tradīcijas un daba mani sajūsmina. Patriotisms pēc definīcijas parasti sevi ietver kaut ko vairāk par vienkāršu mīlestību/cieņu/apbrīnu. Ir kaut viena patriotisma definīcija kur NETIEK minēta valsts aizstāvēšana militārā nozīmē? Nē. Tātad, ja nebūtu varaskāru indivīdu, kuriem vajadzētu armiju cilvēku, kuri viņu vietā dotos karot, kamēr viņi sēdēs un skatīsies, arī šāds vārds neeksistētu. :)
Es neesmu redzējusi veselīgu patriotismu. Ja tu nes Latvijas vārdu pasaulē un priecājies par to, tas nav nekāds patriotisms. Es vispār primāri gribētu pasauli darīt labāku, nevis valsti.
Visas tās runas par patriotisma ieaudzināšanu ir vēl baisākas... Kas tā par mīlestību, kuru skolā jāiekaļ?
25.06.2012 23:15 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
kāds labums no patriotiskuma, ja v nav iespējams šajā valstī normāli dzīvot?
25.06.2012 23:24 |

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010
Es domāju, ka tas ir atkarīgs no uztveres, jo pilnīgi katru lietu var pavērst negatīvi. Cilvēks, kurš tic Dievam, atrod sev ticībā patvērumu un nevervē citus, nav kaitīgs citiem vai smadzeņu skalotājs. Tā ir viņa pārliecība, kas viņam palīdz, un viņš ir tiesīgs tā dzīvot. Savukārt visas tās sektas un baznīcas dievināšana ir fanātisms. Protams, patriotismu var pārvērst par šovinismu un agresiju, ko mēs, starp citu, paši ar šādiem stereotipiem arī veidojam. Bet kas slikts ir patriotismā, kur cilvēks, kā te iepriekš meitene minēja, vēlas padarīt savu valsti labāku? Sajūsma par valsti - tā, manuprāt, ir sajūsma par kultūru, tradīcijām, valodu, dabu un visu citu, ko raksturo valsts. Kas tur ir abstrakts?

Pilnībā piekrītu. Tagad gan patriotisms cilvēku acīs ir zaudējis vērtību, jo augstāku vietu ieņem nauda. Valsts tiek uzskatīta par uzņēmumu un kā mēs zinām, dažādos uzņēmumos ir atšķirīgas algas. Uzņēmumā ''Latvija'' par šo darbu man nemaksā tik daudz, tātad jābrauc strādāt uz uzņēmumu ''Vācija'', kur man maksās vairāk. Neviens negrib neko stabilu veidot, jo visu uzreiz vajag dabūt uzreiz un pēc iespējas vieglāk. Nāk prātā pirmā reize, kad lidmašīna uzsāka savu nolaišanās procesu Anglijā. Kopti lauki - var redzēt, ka kāds tajos darbojas - vienā apstādāta zeme, kaut kas iesēts, otrā aitiņas, trešajā govis, zirgi, poniji. Man tajā brīdī ienāca prātā - jā, Latvijā ir perfekta vide tieši tādai pašai darbībai, bet nē - cilvēks labāk aizbrauc un strādā kaut kādā Džonija Ingliša fermā, nekā dara to pašu Latvijā, strādājot sev. Lai gan, tam atkal ir vajadzīga nauda un pats galvenais, uzņēmība. Tas pats ir ar karjeras veidošanu un sava biznesiņa uzsākšanu.
25.06.2012 23:32 |

Reitings 4258
Patriotisma definīcija Tildes vārdnīcā (lejā iekopēju) neietver sevī bruņotu darbību. Ja skatāmies uz pagātni, tad darbošanās savas dzimtenes labā bija arī, piemēram, dainu vākšana, jaunvārdu darināšana, avīžu izdošana, jo tas attīstīja kultūru un veicināja cilvēkus sasparoties. Es nedomāju, ka uz patriotismu jāskatās tik šauri un jāuztver to tikai militārā nozīmē. Mūsdienās, manuprāt, Latvijas pozitīva vārda nešana pasaulē arī ir patriotisms (kāpēc nav?), tāpat kā darbošanās politikā un cenšanās kaut ko mainīt uz pozitīvo pusi valsts iekārtā, tāpat kā vienkārša mīlestība pret kultūru, tradīciju ievērošana un vēl daudzas citas izpausmes. Es vienkārši neredzu patriotisma jēdzienu kā savu vēlmju nospiešanu un aklu ticēšanu barvadonim. Tas saucas par šovinismu.

Tu vari apbrīnot citas valstis, bet patriotisma jēdziens ietver tēvzemes, nevis svešas valsts mīlestību. Es neredzu, kur te ir problēma - man, piemēram, patīk arī ļoti Lietuva, jo tai arī ir baltu valoda. Ļoti patīk Ukraina, jo tā man ir ļoti tuva valsts, bet tas netraucē manai īpašai attieksmei par Latviju.

Visas tās runas par patriotisma ieaudzināšanu ir vēl baisākas... Kas tā par mīlestību, kuru skolā jāiekaļ?

Šeit runa ir nevis par mīlestību, bet cieņu pret savu valsti, tāpat kā pret pieaugušiem cilvēkiem vai skolotājiem. Tas ir tikai normāli nenodirst valsti, kurā tu piedzimi.

lietv.
1) tiekšanās pēc nacionālas neatkarības

Svešvārdu vārdnīca
- Izcelsme - franču patriotisme < latīņu < sengrieķu patriōtēs ‘līdzpilsonis’.
- Tēvzemes mīlestība.
- Uzticība savai dzimtenei, tautai.
- Darbošanās savas dzimtenes, tēvzemes, tautas labā.
25.06.2012 23:38 |

Reitings 1229
Reģ: 15.05.2012
Es esmu patriote! Mīlu Latviju ar visi krīzi, ar briesmīgajiem ceļiem... Visu, visu! :) Nesaprotu kā cilvēks var nemīlēt mūsu skaisto zemīti! Vēl jo vairāk - citi mēdz izspļaut, ka te jau "bedre" utt.! A ko tad tu vēl tajā "bedrē" dzīvo? Ciest nevaru. Valsts mums ir kolosāla, tikai "valsts galvas" nav diezko spožas.
25.06.2012 23:39 |

Reitings 4258
kāds labums no patriotiskuma, ja v nav iespējams šajā valstī normāli dzīvot?

Ir trīs iespējas - braukt prom, jo šajā valstī nav normāli dzīvot
dzīvot kaut kā, kā spēj, bet izturēties ar cieņu
kaut ko mainīt (galu galā vai kādam liegts būt par politiķi?).

Kāds labums no žēlošanās?
25.06.2012 23:42 |

Reitings 1229
Reģ: 15.05.2012
Piekrītu Pievakarei - mazāk žēloties, vairāk darīt! Šajā valstī var izsisties tagad, grūtajos laikos , jābūt tikai gribasspēkam un smadzenēm!
25.06.2012 23:44 |

Reitings 5941
Reģ: 30.10.2009
Mīlu šo zemi, valsti kā tādu, draugus, radus, ģimeni, bet necienu it nemaz valdību, kura arī ''griež'' tautai regulāri, līdz ar to daudziem zūd patriotiskās jūtas.
25.06.2012 23:54 |

Reitings 2304
. Mūsdienās, manuprāt, Latvijas pozitīva vārda nešana pasaulē arī ir patriotisms (kāpēc nav?)

Es runāju piemēram, par sevi, un ja es nestu Latvijas vārdu pasaulē, tad pirmkārt sevis dēļ, un ja nu gadītos tā, ka tas popularizē valsti, tad es necenstos no tā atteikties vai mainīt tautību. Vai tad visi, kuri ir izdarījuši kaut ko valsts labā ir patrioti? Man jau šķiet, ka noteikti nē un ar valsti viņu darbiem nav nekāda sakara. Ir atšķirība, vai tu apzināti upurē sevi kaut kā valstij vai nē.
Tad kas nav patriotisms? Slikts cilvēks nav patriots, jo viņš ir slikts cilvēks, bet labs cilvēks ir patriots, jo ir labs cilvēks? Labi, man nāk miegs, es vairs nezinu ko es te rakstu, bet lai nu kā, atkārtošu sevi vēlreiz un teikšu, ka manuprāt, patriotisms noteikti sevī ietver kaut ko papildus, kaut kādu konkrētu kalpošanu valstij (šī te nebraukšana prom vai došanās armijā ir dažas no fanātiskajām izpausmēm), sevis upurēšanu.
Es skatījos to, kas ir definīciju veidā un piemēram, arī šeit: "1. Savas dzimtenes, tautas mīlestība, uzticība savai dzimtenei, tautai, gatavība pašaizliedzīgi darboties to labā." Nu nez, manā ikdienā nekāda pašaizliedzīga darbošanās valsts labā neietilpst.

Nu, nu cieņu, manuprāt ieaudzina pilnīgi pret visu reizē, nevis kaut kādas atsevišķas ideoloģijas ietvaros. Arī cieņa sevī neietver patriotismu. Ja es gribu, es kritizēšu valsti kurā piedzimu, taču dedzinot karogus apkārt neskraidu un himnu nenozākāju. Izturos pret to neitrāli.
25.06.2012 23:58 |

Reitings 2304
Ja skatāmies uz pagātni, tad darbošanās savas dzimtenes labā bija arī, piemēram, dainu vākšana, jaunvārdu darināšana, avīžu izdošana, jo tas attīstīja kultūru un veicināja cilvēkus sasparoties.

Jā, šie, starp citu, ir labi piemēri, bet nu tad vēl jo vairāk apstiprina to, ka patriotismam ir ļoti specifiskas izpausmes. Šis arī ir tas "papildus", par kuru es runāju. Es tādas patriotisma izpausmes mūsdienās neredzu. Redzu tikai kliegšanu, ka jāpaliek te vergot, pat ja mirsti badā un vēl, protams, pēdējā laikā ļoti modīgs temats - demogrāfija. Tātad, labs pilsonis ir pilsonis, kurš saražo baru bērnu. Te tev arī galējība - ja par bērniem sāk domāt tādā nozīmē, ka jāpalīdz taču valstij, tad nu vakars uz ezera. :) Un tieši tādus paņēmienus mūsdienās izmanto, jo īpaši politikā, kad patriotisms tiek piesaukts piemēram tad, kad runa ir par šo te braukt/nebraukt prom, un tiklīdz kāds izbrauc, tā nu viņš vairs neskaitās patriots, bet dzimtenes nodevējs.
26.06.2012 00:04 |

Reitings 2304
*aizbrauc
26.06.2012 00:05 |

Reitings 4258
Vai tad visi, kuri ir izdarījuši kaut ko valsts labā ir patrioti?

Protams, ka nav. Noteicošā ir cilvēka attieksme pret valsti.

Es nesaprotu, kāpēc tu uzskati, ka patriotisms ir sevis upurēšana. Cilvēki, kuri jūtās kā patrioti, kaut ko darīs nevis valsts kā jēdziena dēļ (mēs taču nesaprotam ar valsti tikai vārdu "Latvija"), bet sevis un citu līdzcilvēku, kuri dzīvo un veido šo valsti. Tīri loģiski - ja patriots jūt mīlestību pret savu dzimteni, tad viņam ir svarīgi, lai daba būtu sakārtota, tradīcijas neaizmirstas vai labklājība laba utt. Viņš neupurē, bet gan kaut ko iegulda valstī, jo te viņš dzīvo un Latvijas labklājība, neatkarība utt. ir tieši attiecināma uz viņu. Patiesībā tā būtu jāgrib visiem normāliem cilvēkiem, arī nepatriotiem, jo sūdos nevienam nepatīk dzīvot, kā mēs to pašlaik redzam. Bet te tiešām ir nepieciešams neliels nesavtīgums, lai nedomātu tikai par savu pašlabumu un neslīgtu savā egoismā. Nu kaut vai tā pati nodokļu nemaksāšanas lieta.

Armija un kari man liekas sarežģīta tēma, bet, piemēram, kad pagātnē daži entuziasti bija brīvprātīgie, viņu ideja bija brīva sava valsts, lai nebūtu jādzīvo zem citas valsts vai jāceļo bēgļu gaitās. Es neredzu te fanātismu, tikai drosmi un normālu vēlmi dzīvot savā normālā valstī.

Pašlaik var redzēt, ka jauniem cilvēkiem trūkst cieņas pret visu reizē, jā. Gan pret vecākiem, gan skolotājiem, gan invalīdiem, gan līdzcilvēkiem, gan valsti. Noliek visu, jo tas ir kruti.
26.06.2012 00:26 |

Reitings 10
Reģ: 26.06.2012
Tādus kā tevimums te nevajag. Brauc prom!!!!!!!!!!
26.06.2012 00:27 |

Reitings 4258
(šī te nebraukšana prom vai došanās armijā ir dažas no fanātiskajām izpausmēm),

Es sākumā minēju, ka, ja man būs pavisam grūti, es došos prom, jo pat nezinu, vai varu pēc visām definīcijām saukt sevi par patrioti. Man vienkārši ir citādāka izpratne par Latviju kā daudziem. Mana ģimene ne tuvu nav miljonāri un man ir radinieki ārpus Latvijas, taču kamēr man te ir normāli (jā, es nepeldos naudas maisos, bet ir taču normāli) - kāpēc braukt prom? It īpaši, ja varu censties padarīt savu dzīvi vairāk par normālu arī tepat, Latvijā. Mēģināts jau nav zaudēts, bet nesaprotu, kā to var nosaukt par fanātisko izpausmi.
26.06.2012 00:30 |

Reitings 4258
Lūk, Emma ir cieņas trūkuma paraugs. :D
26.06.2012 00:31 |

Reitings 10
Reģ: 26.06.2012
Lūk, Emma ir cieņas trūkuma paraugs.

Cieņa, kāda te cieņa? Žēl, ka vairāk nepastāv gestapo, visus šitādus tautas nodevējus vajag smagi sodīt. Ja tu esi Latvijas patriots, ļoti labi, ja nē, tad šī valsts spētu funkcionēt stirpi labāk bez šādām salašņām. Mazāk pabalsti jāmaksā. Veiksmi ārzemēs! :))) XOXOXO
26.06.2012 00:35 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits