Kādi būs mūsu bērni nākotnē?

Reitings 235
Reģ: 04.04.2011
Aizdomājos.
Salīdzinot laikus atpakaļ un mūsdienu dzīvi, viss ir pavisam savādāk.
Agrāk omītes lika stāvēt pie plīts un skatīties kā top tas, tas un tas. Rādīja kā jāizdara to un to, pamācīja...
Bet mūsdienās viss notiek tik modernizēti, steigā, ka tā vien šķiet, ka mūsu bērni nemācēs ne ēst pagatavot, ne pogu piešūt, nekā...
Paskatoties, paklausoties jau uz mūsu vecuma vienaudžiem ir tādi, kas saka - es nemāku taisīt ēst, es neprotu to un to...
Kas tad notiks ar mūsu bērniem, jo mammas, kas nemācēs neko, nemācēs arī savam bērnam iemācīt elementārākās un nepieciešamākās darbības dzīvē...
tas biedē.
protams, ne visi ir tādi, bet ar vien vairāk un vairāk ... ēsts tiek kafūžos, restorānos , fast foodos vai pasūtīts ēdiens uz mājām.
Traki.
Bet varbūt tas pieders pie mūsdienām. Es sliecos vairāk uz to, ka gribu, lai mans bērns pieaudzis mācētu - apdarīt mājas darbus pats, nevis izsaukt tīrīšanas servisu, uzcept Ziemassvētkos rausīšus, nevis tos nopirkt veikalā, pagatavot savai ģimenei vakariņas uz savas plīts....
29.05.2012 14:44 |

Reitings 1245
Reģ: 17.04.2009
Katram savs uzskats, bet man liekas,ka sievietei ir jāprot vismaz gatavot un sevi sakopt! Jo grozi kaa gribi,bet to maaju sajutu var radit tikai sieviete gimenee, un kaa lai vel to panaak,kaa ne ar majaas gatavota ediena smarzhu?!
29.05.2012 16:03 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
uj, kādi tušņi. Ne pelmeņus, ne ceptas desas neēdu vispār. Ne jau no tā, ka nemāku pagatavot cāli saldskābajā mērcē, pārtieku no pusfabrikātiem - tieši pretēji, no tīrā veidā pieejamiem produktiem, lai tie būtu dārzeņi, putraimi vai piena produkti ... Nav jau tā, ka ēst negatavošana = roltoni un veikala ātri pagatavojamās zupas.
29.05.2012 16:04 |

Reitings 633
Reģ: 29.01.2009
Pareizi meitenes saka - kādus izaudzinās, tādi būs.
Tas ir ļoti atkarīgs no tā, ko bērns redz ģimenē. Ja ģimene pārsvarā ēd ārpus mājas, tad bērnam arī nebūs nekādas motivācijas mācīties gatavot. Tāpat, ja tēvs nemāk naglu sienā iedzīt, tad skaidrs, ka arī bērns to neiemācīsies (ja nu vienīgi skolā amatmācības stundā, varbūt (tādas taču vēl pastāv?)).

Bērns taču mācās no tā, ko viņš redz ģimenē...

Man mamma nelika stāvēt blakus plītij, kad gatavoja, bet šo un to pagatavot es māku - jo pati esmu gribējusi iemācīties.
29.05.2012 16:05 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Es iemaaciijos gatavot, kad izvaacos no maajas :D normaali tagad shivereeju pa virtuvi un man pat ir iepaticies.

Vieniigi pogas es nemaaku pieshuut, vai sashuut kaadu cauruminju. Nu sit mani ar koku, es nemaaku. Vienmeer jau pieshuju taas pogas, bet vienkaarshi nesanaak smuki un viss ir shkjiibs un nekas neturaas. Jau n-tos gadus to daru pati, nevis dodu mammai vai draudzenei, lai pieshuj, taa, ka pieredze ir, bet man nekad veel nav labi sanaacis :D

beerni buus taadi kaadi buus. Katra pasha zinjaa ir izaudzinaat labu cilveeku
29.05.2012 16:05 |

Reitings 4504
Reģ: 21.05.2009
Oij, par šo tēmu es varētu gari un plaši :D
Lai arī lielāko tiesu darbs ir ar palaidņiem, sanāk saskrasme arī ar visiem kopā, kad ir prevencijas darbi.
Pagaidām ir štrunts par prakstiskajām spējām, bērnu galvās ir putra, jo viņi lielāko tiesu ir nervozi, dara muļķības,jo vnk nav nekādas vainas izjūtas; nesaprot neko grib, ne ko vajag.. Netic paši sev. Puiši labi,ja ar kādu hobiju nodarbojas, bet nu intereses "maniem" skolēniem puišu vidū 70 % bija datorspēles.

bet,ja par to,ko māk-tad,kā,lai iemācās, ja nereti ir tikai viens vecāks,kuram nav laika priekš bērna?

Tādēļ man ir prieks par apzinīgajiem vecākiem, kas saprot,ka bērni ir nākotne, nevis tikai vel viens iemītnieks dzīvoklī..
29.05.2012 16:16 |

Reitings 6037
Bet tas ir atkarīgs no bērna paša! Man māsas dēls - viņam tagad 15 gadi, bet viņš jau vairākus gadus virtuvē šiverējas, izcepj tādus sacepumus, ka taisni prieks! Un pašam bija interese, jo otrs, nedaudz jaunāks, nemaz un neko...
29.05.2012 16:18 |

Reitings 3350
Protams, ka mes mainamies, bet man laikam ir paveicies zinat ka shuut, velu mazgat, gludinat, est taisit, piragus cept, istabinu piekopt un ne to vien. Uzskatu sevi par gudru un zinosu un domaju, ka man bus ko saviem berniem pamacit.

Jautajums ne pa temu, bet vai te ir kada, kas reali nemak gatavot? Nu ta, ka nejedz olu izcept? Man liekas, ka tas NAV normali un tur vai nu bernibas trauma, kad mamma visu mutee lika, vai ari rokas no pakalas aug.
29.05.2012 16:23 |

Reitings 235
Reģ: 04.04.2011
Dominika - personīgi pazīstu vienu sievieti (21), kura nemāk uzvārīt makaronus! ja cilvēkam nav mikroviļņu krāsns, tas nozīmē, ka viņš neēd...
29.05.2012 16:26 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Dominika, bet ja arī tā, tad tas nav normāli arī vīrietim, nesaprotu kāds sakars ar dzimumu.
29.05.2012 16:28 |

Reitings 6037
Paga, nu es tad nesaprotu, ko te vispār domāja ar - nemāku gatavot. Protams, ka elementārās lietas, pagatavot ir jāmāk, nu - es domāju, tos pašus rīsus, putras izvārīt.. salātus sagriezt, olu izcept. Es ar to ēst gatavošanas nemācēšanu domāju vairāk tās sarežģītās receptes.

Kaut gan, tā jau nemaz nav, ja padomā, ka nemāku. Pati neēdu, bet dažreiz, aizbraucot ciemos, mammai cepju gan pīrādziņus, gan bulciņas, ābolkūkas... Jā, saldos vispār māku gatavot. :D Tikai tas, ka ikdienā man nekas no šīs gatavošanas nav nepieciešams, tādēļ bija tāda pirmā reakcija.
29.05.2012 16:32 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
personīgi pazīstu vienu sievieti (21), kura nemāk uzvārīt makaronus!

es personīgi pazīstu maz, kas prot uzvārīt pastu (riebjas šis vārds makaroni), tādiem kādiem tiem ir jābūt. Latvijā visiem ir tieksme pārvārīt, tieši tāpat kā rīsus...
29.05.2012 16:38 |

Reitings 3350
Varbut esmu vecmodiga, bet uzskatu, ka sievietei ir majas ir jabut pavarda turetajai. Tie viriesi, kuri mak gatavot, protams, malachi, bet nekas jau traks nav, ja nemak. Es loti ilgi meginaju savejo pielikt pie virtuves darbiem, kjipa, uz pusem darbojamies majas utt. Nekas man nesanaca, tikai skandali un asaras. Kops dzivojam ar sievas-vira sadalitiem pienakumiem viss mums ir kartiba. Varbuts ta tikai man nezinu, bet est sievietei ir jagatavo! Ka tad vina savus bernus pabaros?
29.05.2012 16:45 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
es sliecos līdzīgi domāt Tev - Dominika. Varbūt gan man ir cita pieeja tik - vīrieša darbus atstāt vīrietim un sev paurēt sieviešu darbus ... bet ja kādreiz kaut kas notiek, tad mans vīrietis varēs mums uzvārīt zupu, tāpat kā ja nu kas, es mācēšu ieskrūvēt spuldzi un iedzīt naglu sienā.
bet visumā ja kāda neprot gatavot vai riebjas gludināt, manī nekādas emocijas neizraisa, katram mums savi instinkti un likumi ģimenēs.
29.05.2012 16:50 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Kādēļ lai vīrietis nevarētu būt tas, kurš tos bērnus baros?
Man nav nekas pret katra ģimenes modeli viņa paša ģimenē, tas mani neskar. Man nepatīk, kad šīs gadsimtu gaitā iesakņojušās vecmodīgās normas tiek UZSPIESTAS arī mūsdienās, jo kā jau teicu - tad sāķ šķist, ka tie seksistu joki nav nekādi joki un vīrieši tiešām domā, ka sievietes vieta ir virtuvē pie plīts. Tad arī rodas tādi, par kuriem te citās diskusijās var lasīt, ka sēž pie TV un saka "gribu ēst". Man tas šķiet pilnīgs sviests un manuprāt, pazemo sievieti, ja vien tiešām nav tā, ka viņa sēž mājās un uzkopj/gatavo, bet vīrietis daudz strādā un nāk mājās noguris. Ja abi strādā, tad nu pilnīgas šausmas, tāds dzīvesveids.
29.05.2012 16:56 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Es neredzu problēmu autores minētajos piemēros. Ja cilvēks var nopelnīt tam, lai viņa vietā izdara citi, tad kāpēc gan to neizmantot? Es neuzskatu, ka ēst gatavojoša sieviete ar kaut ko ir labāka par sievieti, kura prot metināt, piemēram. Man nav grūti samaksāt kādam citam par rausīšiem, jo tādējādi es ieekonomēšu savu laiku+kādam citam būs darbs. No tā vien, ka es pie plīts stāvēšu tikai tāpēc, ka kāds, redz, to uzskata par labāku, ēdiens izcili negaršos.
29.05.2012 17:00 |

Reitings 4504
Reģ: 21.05.2009
Par ēst gatavošanu.
Es esmu smainieciska pēc savām domām, bet redzu savās draudzenēs un paziņās pedantes - ēst gatavošanā, uzkopšanā utt, kuru acīs es toč neesmu saimnieciska :D katram sava skala pēc, kuras izvērtē.
Tāpat es domāju,ka gatavot ēst māku, bet es tā paša laika trūkuma dēļ nešmorēju cepešus, netaisu ēdienus, kuri man šķiet sarežģīti, kaut mana draudzene katru reizi sev taisa kā restorānā un viņa manās acīs ir augstu vērtējama, neskatoties uz to,ka viņa arī šajā sfērā darbojas.
Un ar vīrieti - tādu,kas uzskata,ka viņam tikai vīrieša darbi jāveic un ēst uztaisīt un māju tīrīt negrib un nemāk - nevajag. Ja kādreiz būs bērns - viņam būs tāda pati vecāku loma kā man, nevis tikai uķi puķi,kad mazais smaida (tādus tētukus gan daudz zinu un apbrīnoju sievietes, kas ar to samierinās un plēšas uz pusēm).
Daudzas lietas nāk no ģimenes, bet tikpat daudzas mums ieaudzina attieksmes ziņā sabiedrība.
29.05.2012 17:13 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
ja man kādreiz būs bērni (par ko es vismaz pagaidām šaubos, vnk nav absolūti nekādas vēlēšanās), neatļaušu iet uz visiem tiem mcdonaldiem vairāk kā 2 reizes gadā!! es esmu pārliecināta, ja mājās gatavo veselīgi, tad arī bērns izdarīs pareizas izvēles ikdienā!
29.05.2012 17:15 |

Reitings 3350
Nu par to est gatavosanu es domaju, ka man nemak olu uzcept. Bij mana klase tada meitene, kura nemaceja gazes pliti ieslegt un teju uzvarit, tapec mamma vinai teju atstaja termosa! Tas tachu ir absurds.
29.05.2012 17:23 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man liekas ,ka beerni tiesaam prot daudz vairaak un ir loti attistiiti muusu dienaas-vai labaaki...?Gruuti teikt!Biezi liekas nervozaaki,jo vairaak lieto uzturaa cukuru,naskus uttNepacietiigaaki-noteikti!Mana amerikanu meiteniite jau 5gadu vecumaa luudza ,lai paraadu kaa cept piiraadzinus!Veelaak luudza ,lai paraadu ,kaa adiit!Tagad izdomaajusi ,ka veelas maaciities izsuut...Varbuut tas seez ieksaa-iemaaciities kaut ko vairaak,gribeet vairaak kaut ko taadu ,ko nemaak citi!
29.05.2012 17:43 |

Reitings 2133
Reģ: 09.05.2011
bērni būs tieši tādi kādus viņus izaudzinās vecāki!
29.05.2012 18:36 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits