Aprīļa nummurā rupja kļūda rakstā - 3 sievietes, 3 ēdienkartes!

Reitings 9
Reģ: 29.03.2009
Sveikas meitenes!
Es zinu, ka maija begās runāt par aprīļa nummuru nav diez ko jēdzīgi, bet es gribēju šo ierakstu veikt jau kād laiku atpakaļ, bet laika trūkuma dēļ to neizdarīju, un kā nekā mēdz teikt: labāk vēlāk nekā nekad.
Kā jau virsrakstā minēju, ka lasot aprīļa Cosmopolitan esmu ieraudzījusi visai rupju kļūdu, kuru man kā kārtīgai veģetārietei bija grūti nepamanīt un kura pat sarūgtināja.
Piedodiet, bet jūsu piedāvātā "vēģetāriete" nemaz nav veģetāriete, jo viņa ēd zivis. Bet par
veģetārieti skaitās tad, kad ēd veģetāru uzturu, un veģetārs uzturs pilnībā izslēdz tādus pārtikas produktus, kuru izcelsme nāk no nokautiem dzīvniekiem, ieskaitot zivis, dzīvnieku taukus un pārtiku, kurā ietilpst šie produkti.
Salīdziniet šos 2 vārdus angliski: vegetarian; vegetable. Vai ir kāda līdzība to uzbūvē? Protams, ir! Vārdu pirmā puse veg-, vegeta-. Un pat šis pierāda to, ka vēģetārieši ēd tikai augu izcelsmes produktus.
Es saprastu, ja cilvēks-parastais 1 dienu (vai vairākas), nedēļu vai pat mēnesi atslodzei nelieto jebkuru no gaļām, ir pat dzirdēts arī, ka vegāns paņem atslodzi, lai uzētu gaļu. Bet tādu cilvēku dēļ, kas sevi sauc par "veģetāriešiem", bet tai pašā laikā ēd zivis, mēs - īstie veģetārieši- dzirdam no saviem tuviniekiem un draugiem, paziņām tādas stulbības kā: tu jau zivis/vistu ēd, vai ne?; tur jau nekāda gaļa nav?, un pēdējo jautājumu attiecinot netikai uz zivīm/vistu, bet arī uz desām un visādiem jūras iemītniekiem.
Es ceru, ka Cosmopolitan vairs nepieļaus šādu rupju kļūdu nākotnē. Jo man kā striktai ovo-lakto-veģetārietei jau 3 gadus, šī kļūda lika visiem matiņiem sacelties no drausmām.
29.05.2012 10:23 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
http://www.draugiem.lv/group/16000795/vegetariesi-es-nevienu-needu/?t=1

Tur pie galerijām ir daudz dažādas receptes. Iedvesmojoties no domu biedru grupas, tiku pie Ditas Lases sarakstītās veģetāro ēdienu pavārgrāmatas - ak, ja vēl būtu laiks to visu gatavot!
29.05.2012 12:17 |

Reitings 925
Reģ: 20.04.2012
* nedraudzējies
29.05.2012 12:17 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
MeiteneVārdāKristīne, lielākā daļa manu tuvāko draugu un paziņu ir veģetārieši.
29.05.2012 12:19 |

Reitings 6324
Reģ: 29.01.2009
Libra, paldies, tagad tik jāgaida apstiprinājums, jāsmeļas idejas un jāmāna draugam iekšā :D
29.05.2012 12:19 |

Reitings 2230
kā man garšo gaļa! :D
Es vispār nesaprotu,ko te var cepties. Ir tādi, kas ēd un tādi, kas neēd- viss. Un? Jums ir tik ļoti svarīgi, ko domā citi par veģetāriešiem? Tas ir aizvainojums, ja kāds uzskata, ka veģetārietis var ēst arī zivis? Svarīgāk ir tas, ko pats cilvēks ir pieņēmis sev par pareizu, ne?
Ņemas te tā kā tāda reliģiskā kustība...
29.05.2012 12:20 |

Reitings 622
Reģ: 14.05.2012
Smieklīga diskusija! Veģetārieši ĒD ZIVIS!
P.S. Veģetārie ēdieni ir ļoti garšīgi un baudāmi, un viņi atrod kā gaļu aizvietot simts un vienā veidā, tādēļ nevajag uztraukties, ko viņi Līgo ēd.

Reitings 446
Lou- nu jā, es pārspīlēju, tomēr uzskatu, ka Tavi draugi ir nevienlīdzīgā situācija, jo vini neizvēlas restorana ēdienkarti un lielveikalu piedāvājumu :-D
redz Tu neatbalsti līķu ēšanu, kāds cits neatbalsta gaļas nelietošanu- tad viņam redz japārkāpj sev pāri un jāgatavo Tev special, bet tu nevari pārkāpt pāri sev. Es runāju par vienlīdzību šaurā draugu lokā.
Tas ko vispār ar šo visu gribu teikt-jādzīvo draudzīgi-katram savas dīvainības. Un nevajag nevienu celt augstak par citiem. Savas vērtības Tu cel augstāk pār citu vērtībām,s avu subjektīvo viedokli uzskati un centies uzspiest visiem citiem. Un tas jau vairs nav forši.

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Farfalla Vendetta, Tu radi par sevi iespaidu, ka esi iesprūdusi rāmjos un nespēj pieņemt to, ka ir cilvēki, kuri sevi notetovē tādēļ, ka viņiem tas patīk, neatkarīgi no tā, ko domā citi un vai aptetovētie izceļas. Tā pat ar veģetārismu, cilvēkiem ir savi principi un ar šādu dzīvesstilu parasti nejokojas tā stila pēc. Arī es neēdu ļooti daudzus gaļas produktus, dārzeņus, augļus un es to nedaru tikai tādēļ, lai izceltos un kādam radītu grūtības man kaut ko pagatavot aizbraucot pie kāda ciemos vai atnākot uz restorānu pasūdzēties par sliktu ēdienkarti. Es neēdu jo man negaršo, sagādā nelabumu un liekas pretīgs, tas nav nekādi saistīts ar stilu un to, ko dara citi cilvēki.
Līdz Latvijai šī visa apkārtējo saprašana un neierastā pieņemšana, manuprāt, atnāks tikai tad, kad visi vecie nosprāgs un paliks 1995+ gadā dzimušie, tad, iespējams, arī beigsies PSRS ietekme un citi sūdi uz šo valsti. Cilvēki šeit ir tik nosodoši un pretīgi.
29.05.2012 12:22 |

Reitings 4129
Piekrītu tam, ka daudzi par veģetāriešiem kļūst stila pēc. Ja tā būtu viņu pārliecība, viņi neuzsvērtu savu veģetārismu tik pompozā veidā, ļoti lepojoties ar to. Man ir absolūti vienalga, ko katrs ēd vai ar ko indējas, kamēr viņš to patur pie sevis un nesāk šausmināties par tiem, kuri nav tādi kā viņš. Ja cilvēks ir veģetārietis, lai ir, kamēr nesāk skaļi bļaustīties, ka visi, kuri ēd gaļu, ir līķēdāji utt. :)
29.05.2012 12:22 |

Reitings 622
es nevēlos atbalstīt šo industriju un pieskarties līķim, jo tādā veidā es pārkāpju savas morāles un ētikas normas.

Man ļoti interesē kādas sastāvdaļas ir tavā lūpu spīdumā, šampūnā. No kā ir tavi ziemas zābaki un mīļākais šokolādes batoniņš. Un cik reizes, ejot pastaigā ar suni, nogalināji mazas radībiņas, kuras rāpoja pa zāles stiebru.

Labi, tas bija joks, taču tavas morāles normas dikti smieklīgas!
29.05.2012 12:23 |

Reitings 91
Veģetārieši neēd zivis, jo šī dzīvesveida pamatā ir neēst to, kas ir ticis nogalināts. Tālāk jau var izvēlēties - lietot piena produktus, vai nē u.c.
ovolaktoveģetārisms ir izplatītākais veģetārisma paveids Eiropā un Latvijā. Ovolaktoveģetārieši neēd produktus, kas iegūti no nokautiem dzīvniekiem, tajā skaitā zivis, dzīvnieku taukus un pārtiku, kurā ietilpst šie produkti, taču uzturā iekļauj olas un piena produktus;
laktoveģetārisms nepieļauj no nokautiem dzīvniekiem iegūtu produktu un olu izmantošanu uzturā, taču laktoveģetārieši lieto pienu un piena produktus. Laktoveģetārisms ir pasaulē visizplatītākais veģetārisma paveids;
ovoveģetārisms nozīmē, ka uzturā netiek lietoti produkti, kas iegūti no nokautiem dzīvniekiem, un piena produkti. Ovoveģetārieši ēdienkartē iekļauj olas;
vegānisms ir izvairīšanās no jebkādas dzīvnieku izmantošanas, tādēļ arī vegānu uzturā nav nekādu dzīvnieku izcelsmes produktu. Vegāni neēd ne produktus, kas iegūti no nokautiem dzīvniekiem, ne arī olas, piena produktus un medu;
frutārisms mēdz uzskatīt par visstriktākais veģetārisma paveidu. Frutārieši ēd tikai tos augu izcelsmes produktus, kurus var iegūt, nekaitējot augam, turklāt parasti tos ēd svaigā veidā. Frutārieši ēd augļus, sēklas un dažus dārzeņus, piemēram, tomātus un gurķus, taču neēd augus un tādus dārzeņus kā, piemēram, kolrābji, sīpoli un kartupeļi. Frutārieši parasti neēd graudus un graudaugu produktus, jo graudi tiek ievākti, nocērtot augus.
29.05.2012 12:24 |

Reitings 2304
Trallallaa, es tev paskaidroju, kādēļ. Es nejūtos pārāka, bet vienkārši kā jau teicu - šī jau būtu morāles normu pārkāpšana. Šajā ziņā tas ir tāpat, kā atnākt uz pareizticīgo baznīcu īsos svārkos, jo šiem cilvēkiem tā ticība kaut ko nozīmē. Un tāpat man ir svarīgi tas, ka es neēdu gaļu. Kāda starpība, vai es veikalā pirktu gaļu sev vai saviem paziņām? Vienalga šādā veidā es atbalstītu industriju, kuru es nekādā gadījumā nevēlos atbalstīt. Pēc tāda paša principa cilvēki pārstāj piemēram, pirkt apģērbu uzņēmumā, kurš ir iesaistīts skandālos par sliktu izturēšanos pret saviem darbiniekiem trešajās pasaules valstīs.
Es nezinu nevienu, kurš neatbalsta gaļas ēšanu, tādēļ jau tā ir, ka visi man pazīstamie cilvēki uzskata, ka tas ir ļoti pozitīvi, bet paši atzīst, ka tā nevarētu dažādu iemeslu dēļ. Es pati, pirms kļuvu par veģetārieti apskaudu tos, kuri tādi jau bija pirms manis. Viņi paši drīkst manā klātbūtnē ēst gaļu, es nekad nemoralizēju pat ja man gribās to darīt. Ciešu klusi.
29.05.2012 12:26 |

Reitings 925
Reģ: 20.04.2012
Dope, daudz kas var patikt. Mazi bērni no notetovēta veča var nobīties, tāpat kā no mēteļu virinātājiem, tiem jau arī patīk virināt.

Kā arī tas bija TIKAI salīdzinājums, ka ir tādi cilvēki, kam veģetārisms ir stila lieta. Personīgi pazīstu tādus cilvēkus.
29.05.2012 12:28 |

Reitings 2230
jo tālāk, jo trakāk

Reitings 826
Reģ: 27.04.2012
Visām veģetārietēm -

piemērs no dzīves - mana vecmamma manu māti jau no bērnu dienām audzināja kā veģetārieti. māte neēda ne gaļu ( arī zivis ) , ne pienu dzēra, ne medu ēda, ne olas, želatīnu.

vienīgais, ko lietoja, papildus augu valsts produktiem, bija speciāli veģetāriešiem izstrādāti uztura bagātinātāji, vitamīni.

viņa nejutās slikti, pašsajūta vienmēr viņai ir bijusi lieliska.

24 gados piedzimu es - pirmo gadu dzīvoju slimnīcā. nebija ne normāla kaulu sastāva, ne smadzeņu darbība. kauli bija ļoti,ļoti trausli un smalki. māte pat man piedzimstot nevarēja mani rokās turēt, un tā bija veselu gadu.
protams, slimnīcā man deva visus nepieciešamos vitamīnus arī no dzīvnieku valsts, pienu deva ļoti lielās devās. pagāja ļoti ilgs laiks, kamēr mans organisms normalizējās un lai kļūtu tāda, kāda esmu šobrīd (vesela) tikai ieguldīti milzum lieli līdzekļi.

ko es gribu jums pateikt - ja arī šobrīd jums liekas, ka ar jums viss ir lieliski, forši jūtaties utt., tad ieteiktu padomāt - kā, ievērojot šādu dzīvesveidu, var piedzimt NORMĀLS bērns, kuram viss ir kārtībā ar kauliem, smadzenēm?

es nenosodu šāda dzīvesveida piekritējas, tikai izstāstīju savu stāstu.

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Man tiiiik smieklīgi liekas, kā cilvēki satraucas par dažu izvēli vai paradumu neēst gaļu... Es nekad nebilstu ne vārda, viesībās mierīgi paņemu savus kartupeļus, tomātiņus, siera salātus utt, bet kāds pamanās atcerēties, ka neēdu gaļu, tad sākas skaļi paziņojumi, ka es to un to neēdīšot, tad turpina parādīties piezīmes, cik tas ir neveselīgi, kādas vielas neuzņemu, tad aiziet jau diskusijas par dabas iekārtojumu. Nu, un tas viss, gaļēdājiem vāroties pašiem savā sulā. :D Tas, ka kādam tā liekas stilošana un cenšanās izlekt - nu, mani tas aizvaino, es neēdu jau ļoti sen un tādēļ, ka vienkārši nejūtos tiesīga apēst kaut ko, kas radīts dzīvošanai, tā ir tīrākā empātija. Tikpat labi es par stilošanu varētu saukt pievēršanos ticībām utt., bet es to nedaru, jo cienu citu cilvēku pārliecību un nelienu viņu dzīvēs. ;)
Njā, laikam, tā ir ar visu, kas neielien "normāls" rāmī - sākot ar ēšanas paradumiem, beidzot ar seksualitāti.

Reitings 622
Farfalla Vendetta, un prātā nenobriedušām meitenēm/sievietēm veģetārisms bieži iet roku rokā ar ēšanas traucējumiem.
29.05.2012 12:29 |

Reitings 2304
Zane, ak jēziņ, nenēsāju es ādas apģērbu un zābakus un neko, par kā sastāvu esmu informēta, ka tas nav iegūts no dzīvnieku izcelsmes. Un par kosmētiku jo īpaši - es lietoju vegānu kosmētiku. Jā, ir arī tāda.
Man prieks, ka tu smejies par citu morāles normām. Salīdzināt nejaušu uzmīšanu skudrai ir tas pats, kas salīdzināt apzinātu cilvēka noslepkavošanu un cilvēka noslepkavošanu iekļūstot auto avārijā esot pie stūres. Galvenais, ka tev jautri, man patīk, ja cilvēki smaida.
29.05.2012 12:30 |

Reitings 890
Reģ: 31.01.2012
patiesībā, runājot par to stila lietu, ka citi neēd gaļu, jo tas redziet, ir stilīgi - tā ir ;) apkārt tik daudz tādu piemēru, kas grib tikai nest sev šādu nosaukumu - esmu veģetārietis/te! bet patiesībā viņi tik maz zina par to, ko veģetārieši ēd un neēd, aprobežojas ar vienu gaļu un viss! zivs ir zivs, tā arī ir gaļa. un par veģetārieti sevi nevari saukt, ja no šiem produktiem atsakies uz kādu mazu brīdi, veģetārietis ir cilvēks,kuram tas jau kā dzīves stils ir, nevis viņš vienu nedēļu ēd un divas neēd .. palasot komentārus tiešām var secināt, ka maz, ļoti maz par tām lietām zinam, ir dažādi uzskati, kuri nav patiesi, bet sagrābstīti kaut kur..
29.05.2012 12:32 |

Reitings 622
Lou, es taču neēdu noslepkavotus cilvēkus.
29.05.2012 12:32 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits