Bēbīšruna!

Reitings 377
Reģ: 29.01.2009
Nesen ar kādu kolēģi ēdām pusdienas un viņa ieraudzījusi skursteņslauķi sāka priecāties - reku tuteņtauķis. Tā nav pirmā reize, kad viņa speciāli kropļo vārdus (neizrunā r burtu un visādi citādi atgādina bēbīšrunu) un viņa tāda nav vienīgā. Nevaru saprast kāda velna pēc tā vajag darīt. Piemīlīgi tas izklausās tad, ja tā runā mazu bērneļi, ja tā runā pieaugusi sieviete, tas izklausās idiotiski.
22.05.2012 06:43 |

Reitings 2224
Atradušas par ko atkal cepties :D
22.05.2012 09:52 |

Reitings 249
Reģ: 25.11.2011
tas ir vistiņu dabā vienmēr cepties par kkādām huiņām :D
22.05.2012 09:54 |

Reitings 1542
Reģ: 14.07.2011
Late, to vienkārši var neļaut - ja bērns saka - gļāmatiņa, es izlaboju, saku - grāmata! Un lai R burtus mācētu izrunāt, jāved pie logopēda, lai bērns nekropļo valodu, kas it kā izklausās mīļi.

Man riebjas! Kur nu vēl pieaudzis cilvēks, kad runā ar bērnu! Es varētu iesist par to, ja ar manu bērnu kāds runātu - maziņais, koņņīti glibi, ko ?
22.05.2012 10:27 |

Reitings 4261
Reģ: 28.04.2011
Liene, Tu kā sāki runāt, tā uzreiz izrunāji R burtu?
Pie logopēda jāved tad,ja bērns gandrīz 5 gadu vecumā nemāk izrunāt R burtu,nevis 2 g vecumā,kad viņš ir tikko iemācījies runāt.
Grūti izrunāt daudzus burtus bērnam,ja viņam nav visi zobiņi, mēle arī nav vēl trenēta.
22.05.2012 10:32 |

Reitings 1542
Late, vispār jā, ļoti ātri un par to es varu pateikties savai mammai. Šajā sakarā man arī nav runas defektu.

Ja mēle nav trenēta - jātrenē!
22.05.2012 10:37 |

Reitings 4261
Reģ: 28.04.2011
Liene, man arī nav runas defektu, jo esmu pieaudzis cilvēks. Tu vispār bērnu esi redzējusi?
Tev ir kā piemērs 2 gadīgs bērns, kurš pasaka - glāmata, Tu pasaki - grāmatiņa un viņš Tev uzreiz kā ģēnijs atbild- grāmata ar visu r burtu!
Nu nav! Kāpēc tad bērns piedzimstot jau nerunā? Tāpēc,ka runa attīstās pakāpeniski. Ar katru zobiņu mutē, bērnam ir vieglāk izrunāt burtus. Padomā, Tev mutē ir visi zobiņi, protams, Tev nav problēmas ar izrunu, bet ja bērnam mutē ir tikai 6 vai 8 zobiņi? Tu sagaidi no viņa to pašu? Neesmu es logopēds, bet zinu fonētiku un ir saskare ar bērniem.
22.05.2012 10:44 |

Reitings 180
Reģ: 14.07.2009
Ir reizes, kad arī man iznāk ārā kāds pārveidots vārds (dažreiz apzināti pakaitinu kādu pasakot, piemēram, Guntas vietā "Džunta" vai ķiploka vietā "čiploks", bet tas parasti starp draugiem/mājās/ārpus darba) un arī teikumā ielieku kādu vārdu citā valodā (vainosim tvitermāniju). Man tas neliekas nekas ārkartīgi traks, jo neieslīgstu galējībās.

Bet,jā, piekrītu jau šeit izskanējušiem viedokļiem- ja pieaudzis cilvēks katru dienu lieto deminutīvus un apzināti šļupst, tad jeibogu.. zeme, atveries!
22.05.2012 11:09 |

Reitings 5625
Man ir draudzene, kura saka manojēze, nevis majonēze!
bet nu tas ir mazliet savādāk, viņa visu savu dzīvi tā darījusi, mēs viņu it kā mācam, bet netīšām kā viņai kaut kas jāprasa - manojēze, lai kā mēs viņu mācītu!
bet kā jau teicu, tavu un šo gadījumu laikam lāgā salīdzināt nevar :)
22.05.2012 11:27 |

Reitings 1542
Late, bērns mācās un ar laiku kad viņam sanāk, viņš priecājas!

Lai Tev veicas bērnu audzināšanāun ļauj man manu bērnu audzināt kā es uzskatu par pareizu. Kādas vēl diskusijas?
22.05.2012 11:32 |

Reitings 787
Reģ: 02.05.2011
Liene, tas, ko Tu te raksti, ir pilnīgs absurds. Kad piedzims bērns, sapratīsi.

Ar deminutīviem un pieaugušu cilvēku runu ir tā-mani nekaitina, ja tie valodā parādās reti. Taču man ir viens kolēģis- vīrietim 34 gadi, strādā vadošā amatā, bet ar klientiem un sadarbības partneriem runā pilnīgi stulbi- kraviņa, rēķiniņš, epastiņš, telefoniņš utt.
Vienreiz atbildēju uz viņa epastu tādiem pašiem vārdiem, kopš tā laika viņš ar mani cenšas runāt kaut cik normāli, neteiksim, ka viņam tas izdodas, bet viņš cenšas. Ar citiem gan vēl joprojām runā tikpat stulbi.
22.05.2012 11:35 |

Reitings 1542
kiwi, absurds ir tas, ko Tu man raksti. Esmu izaudzinājusi divas mazās māsas un vienu brāli, bērni runā ļoti labā valodā, ja galva strādā - viss sanāk! Ne pirmajā sekundē protams, bet fakts kā tāds! Un kā man zināms - dzīvam cilvēkam (arī bērnam) galva strādā!
22.05.2012 11:39 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
zināma siuācija.. pēkšņi atmiņā atausa vienas manas profesores stāstītais par bērniem un dzīvniekiem, kāpēc pieaugušam cilvēkam patīk sarunāties ar bērniem un dzīvniekiem tādās bēbīša stila runās... laikam jau tāpēc ka mazi un pūkaini :D pabriesmīgi izklausās arī no malas, tāda sajūta, ka tas bērns vai dzīvnieks kaut kāds nepieskaitāms būtu, kad sarunājas tik izķēmotā valodā... bet kā jau vienmēr katram savs veids un audzināšanas stils...
22.05.2012 12:03 |

Reitings 363
Reģ: 16.05.2012
Kāds minēja, ka pieaugušais lieto vārdu "manojēze. Labi, ka man vecāki bērnībā iemācīja tā neteikt, mācīja runāt pareizi. Nevarēju pateikt pareizi vārdu majonēze. :D
Tāpat arī ar vārdiem "svārki", teicu "svērki".
Taču tagad kaut ko tādu teikt būtu ļoti dīvaini.

Liene, tam nav nekāda sakara ko Tu te runā! :D
Tātad tie, kas šļupst vai rausta valodiņu, vai nevar pateikt "R", tiem nestrādā galva???

Mans brālītis bērnībā ļoti pārbijās un sākās valodas traucējumi. Bija grūti runāt. Viņš sažmiedzis sejiņu centās bieži vien "izspiest" vārdu. Reizēm bēdīgs tad iečukstēja austiņā, ka nevar parunāt.
Ir liels progress un nu viņš "o" vietā mēdz teikt "ū" un "ie" vietā "ī".
Vienulaik ar draugu nepareizi darījām un reizēm paši joka pēc pateicām kādu vārdiņu kā brālītis teiktu (piemēram "Ūla"), taču tagad runāju ļoti pareizi un izteiksmīgi.
Mazo sūtam pie logopēda un varu teikt, ka bērnam galva ir ļoti laba, šahā un citās prāta, loģikas spēlēs vinnēt viņu ir grūti pat pieaugušajiem. Spēlējot viņš prāto pāris gājienus uz priekšu un visu dara tik ļoti pārdomāti.
22.05.2012 12:25 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
evija, es domāju, ka varbūt Liene nav domājusi ar to, ka ar gau kaut kas nav kārtībā, ka tādi cilvēki ir garīgi atpalikuši. Taču diemžēl dažādi valodas traucējumu mūsdienās ir ļoti aktuāli un grūti padodas terapijai, jūs ļoti pareizi darat, ka sūtat mazo pie logopēda, tas tiešām manāmi var uzlabot situāciju.
Šādi valodas traucējumi tiešām nebūt nenozīmē, ka cilvēks tā dēļ ir dumjāks par citu, vienkārši viņš uztver informāciju savādāk. Es zinu vairākus cilvēkus, kas nevar parunāt, pat tik tālu, ka neveido pilnus teikumus, taču raksta tie brīnišķīgi. Es arī pazīstu cilvēku, kurš tikpat kā neraksta un nesaprot rakstīto, viņam ir disleksija, bet visu to viņš atgūst ar to, ka uztver informāciju caur klausīšanos un nodod caur runāšanu. Protams, tādiem cilvēkiem dzīvē ir ļoti grūti, īpaši skolā, bet nudien tas nav atkarīgs no tā, ka māte ar viņiem bērnībā šļupstēja, tā ir iekārtotas viņu smadzenes.
22.05.2012 12:40 |

Reitings 363
Reģ: 16.05.2012
Nu jā, tieši tā...
Protams, kaut kas smadzeņu darbībā ir tāds, kas traucē pareizi izteikt skaņu, taču nav tā kā Liene bija uzrakstījusi "nestrādā galva". Galva strādā labi.
Ir bērni, kuriem traumas rezultātā vispār pazūd valoda.
Tur iespējams ir liela loma nervu sistēmai.
22.05.2012 13:09 |

Reitings 787
Reģ: 11.04.2009
Liene, piedod, bet neizskatās, ka Tev vispār ar bērniem saskarsme ir bijusi, ja vari tādas muļķības runāt. Tieši tā arī ir, kā jau te viena meitene teica - kad bērns sāk runāt, viņam tikai sāk attīstīties runas prasmes, līdz ar to viņam ir jāiziet visiem posmiem cauri - sākot ar to, ka viņš sākumā vispār veido savus vārdus, kurus viņam ir vieglāk izrunāt, bet tad tas pakāpeniski attīstās. Nu neviens bērns ap diviem gadiem Tev nepateiks "šaursliežu dzelzceļš", taču tas jau nenozīmē, ka tas bērns ir atpalicis.
22.05.2012 13:57 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Man veel kladt ta visam nepatiik, kad frizieriites, meistariites runaa par nadzinjiem, radzinjiem un skropstinjaam :D
22.05.2012 14:37 |

Reitings 1487
Reģ: 04.11.2010
Bērna runa attīstās caur rotaļām, nevis tikai gudrām pamācībām. Ari speles kur jaspelejas ar rokam, pirkstu galiem palidz attīstīt valodu.
22.05.2012 14:52 |

Reitings 5119
Tiesam tizli... :D Vairak komentaru isti nav, hahahahaha :D
22.05.2012 14:55 |

Reitings 1487
Reģ: 04.11.2010
Bērniem, kuriem ir vāji attīstīta sīkā pirkstu muskulatūra var novērot , ka rodas problēmas ne tikai ar rakstīšanas prasmju apguvi, bet arī ar runas attīstību un domāšanu
22.05.2012 14:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits