LU Moderno valodu un biznesa studijas!

Reitings 150
Reģ: 05.01.2011
Sveikas, dāmas!

Vēlētos uzzināt ko vairāk par šo studiju programmu.

Cik sarežģīts ir mācību process? "Jāraujas" nepajokam?

Un vēl- cik pašas un kādas ir karjeras iespējas, absolvējot? :)
20.04.2012 23:01 |

Reitings 1
Reģ: 17.01.2016
Čau meitenes,

Esmu studējusi šajā programmā un labprāt padalītos ar pieredzi.

Nomācījos gan vienu pusgadu, jo sapratu, ka šī programma vēl nav pārdomāta un studentiem kas to pabeidz NAV perspektīvas. Mēs prasījām kursa vadītājai, blondai kundzei ms. K , par ko mēs pabeidzot šo moduli varam strādāt viņa atbildēja, ka iespējams par sekretāri, labākajā gadījumā par tulku. Padomājiet pašas, tu iegūsti dalītas zināšanas valodās un biznesā, galu galā esi viduvējība.
Franču valodas pasniedzēja jau pirmajā lekcijā visiem atklāti pateica, ka LU ir melnie konti utt., jo studenti tik lielu naudu maksā, bet pasniedzējiem smieklīgas algas, ka jāguļ teltī pie LU un, kur šī nauda atspoguļojas? Bija neapmierināta bezgala un mēs neizpratnē par to vai tiešām atnācām uz franču valodas nodarbību.

Sapratu, ka maksāt par šīm studijām ir ārprātīgi sāpīgi, ja vien tu jau zini par ko nākotnē strādāsi un kā izmantosi šajā kursā iegūtās zināšanas. Personīgi aizgāju no LU projām jau pēc pirmās sesijas, nomainīju augstskolu kuru tulīt jau pabeigšu un nudien tas bija labākais ko izdarīju, jo šobrīd strādāju labi atalgotā darbā, kur man kolēģe arī uzsāka LU šo Moderno valodu un biznesa studiju kursu, tieši tāpat saprata, ka ļoti nejēdzīgi un nomainīja skolu.

Vēl viena paziņa, kas šobrīd arī ir šo studiju pēdējā kursa studente skumji stāsta cik neatsaucīgi un nesasniedzami ir pasniedzēji, un pārdzīvo par to, ka maksā par šādu attieksmi.

Ja tu esi perspektīvs un objektīvs cilvēks, sapratīsi, ka šādas dalītas zināšanas, kas slēpjas zem skaisti nospodrināta nosaukuma, nav tā labākā izvēle. :)

Bet protams, ir arī cilvēki, kas ir apmierināti, es laikam biju daudz ambiciozāka un man nepatika, ka esmu tikai staigājoša naudas zīmīte šajā iestādē!

Veiksmi jums! :)
17.01.2016 17:37 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Labs,kura franču valodas pasniedzēja to teica? Viņu algas tak nevienam neinteresē.:-D
17.01.2016 17:55 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Viņu algas tak nevienam neinteresē.

Un žēl, ka neinteresē. Uzzini, cik par stundu saņem parasts lektors, un pajautā sev - vai par šādu samaksu nodarbībai gatavosies, 2x nedēļā uz pusotru stundu brauks un lekcijas lasīs lielisks savas jomas speciālists? Atbilde, visticamāk, būs NĒ.

Un tad varam atkal kopā paraudāt par nekam nederīgajām programmām, garlaicīgajām lekcijām, un izglītību, kura neko neiemāca.
17.01.2016 18:16 |

Reitings 17280
...lai gan, izglikt savu žulti par algu uz studentiem nebija korekti no pasniedzējas puses, studenti nav vainīgi. Viņi savu rēķinu par mācībām ir apmaksājuši.
17.01.2016 18:18 |

10 gadi
Reitings 1288
Reģ: 29.01.2009
57days, kādas tad ir aptuvenās algas pasniedzējiem?
17.01.2016 18:20 |

Reitings 17280
http://nra.lv/latvija/izglitiba-karjera/126083-dalai-lektoru-alga-uz-papira-neparsniedz-423-eiro.htm

2014. gads:

Latvijas Universitātes (LU) profesore Janīna Kursīte situāciju raksturo kā nepieņemamu: daļai lektoru samaksa uz papīra nepārsniedzot 423 eiro, bet asistentiem tā esot vēl mazāka.

Liela lektoru daļa strādā par stundas likmi, alga par kaut kādu konkrētu slodzi uz viņiem parasti neattiecas.

2015. gads:

Pašreizējā MK noteikumu projekta pielikumā paredzēts, ka zemākā mēneša darba algas likme augstskolās un koledžās ir 481 eiro pirms nodokļu nomaksas - asistentam. Lektoram tie ir 602 eiro. Tas nozīmē, ka augstskolu pedagogu atalgojums paliek krīzes laika - 2009. gada - līmenī

http://www.delfi.lv/news/national/politics/arodbiedribas-cel-trauksmi-augstskolu-pasniedzejiem-draud-zemaks-atalgojums-neka-audzinatajam-bernudarzos.d?id=46604071
17.01.2016 18:28 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
http://likumi.lv/doc.php?id=195578

Šīs algas nav aktuālas? Meklēt zem Pedagogu, izglītības iestāžu vadītāju, viņu vietnieku un struktūrvienību vadītāju zemākās mēneša darba algas likmes. Jā, vienkārši lektoriem un asistentiem ir bēdīgi, bet profesoriem tīri ok.
17.01.2016 18:30 |

Reitings 17280
Blonde on Blonde, tie, kam baigie zinātniskie grādi, saņem vairāk, pat stipri vairāk. Tikai, diemžēl, realitātē studentiem bieži interesantāki ir praktiķi, nevis teorētiķi, un viņi labprātāk klausas "mazizglītotu" rektoru ar reālu pieredzi, teiksim, mārketingā, nevis kādu, kam ir zinātniskie grādi, bet praktiskās pieredzes pamaz.

Atkal jau, negribu vispārināt, pasniedzēji ir dažādi, jomas, mācību priekšmeti ir dažādi, utml. Bet tomēr - ne vienmēr krutāks grāds nozīmē labāku pasniedzēju.
17.01.2016 18:31 |

Reitings 2
Reģ: 28.01.2016
Pilnībā varu piekrist Elissia. Arī es vēlreiz šajā programmā nestātos un nožēloju savu izvēli. Tāpēc ieteiktu tiešām kārtīgi apdomāties un painteresēties pirms stāšanās. Bet nu plinti krūmos netaisos mest un tomēr žēl ieguldītais darbs un līdzekļi, tāpēc studijas pabeigšu.

Ļoti, ļoti interesējos par kādu, kas mācījies neklātienes programmā. Plānoju pāriet no klātienes uz neklātieni un ļoti interesējos par lekciju grafiku.
28.01.2016 18:46 |

Reitings 797
Pabeidzu šo programmu. Salīdzinot ar citām LU programmām, šī laikam vērtējama kā tīri OK. Vienīgais mīnuss, ka budžetā tikt ir fkng grūti (maz vietas) un tā ir salīdzinoši dārga.

Prakse nav, bet pēdējā gadā kā C daļu (izvēles kursu) vari paņemt praksi. Tikai tā nebūs 10 KP, kā programmās, kur ir paredzēta prakse, bet tikai 4 KP (vismaz tā bija man). Idejiski prakse bija jāiziet pa vasaru un tad rudenī jāiesniedz prakses atskaite. Nebija tā, ka bija brīvs no lekcijām kāds semestris, visus semestrus (arī pašā pēdējā) bija lekcijas.

Par grūtumu es teiktu tā. Pabeidza gan tie, kas mācījās daudz, gan tie, kas šļūca cauri visam. Nepabeidza tikai tie, kas paši atkrita pēc sesijām vai vispār nenāca uz lekcijām (varētu teikt, ka nekad!). Tie, kas daudzmaz centās, visi pabeidza.

Pasniedzēji programmai ir ļoti dažādi. Kā vienmēr. IR foršie, ir konservatīvie. Ļoti daudzi (1/3) domā kā skolā, t.i., ka kavē, liek paskaidrot, kāpēc un daži pat soda ar kaut kādām esejām vai tematu konspektiem.

Vienu pateikšu uzreiz - tā programma izklausās krutāka nekā patiesībā ir. Patiesībā tur daudzi visu māca caur valodniecības prizmu un nav mūsdienīgi domājoši. Arī mācību process ir ļoti izstiepts, tie 4 gadi velkas ilgi + daudz priekšmeti pārklājas un daudzos atkārtojās pat vairāki temati! Programmai noteikti ir kur augt un tur vēl daudz darba, lai to pilnveidotu.

Ja man vēlreiz būtu jāiet pa to naudu, es neietu. Ja budžetā - tad tā ir ļoti laba iespēja iemācīties svešvalodu un reāli augstā līmenī noslīpēt angļu valodu (ja cenšas). Man kā cilvēkam tīri labi patīk gan valodas, gan biznesa priekšmeti, tāpēc ar to problēmu nebija. Bet bija daži mums arī izteikti valodnieki/biznesmeņi, kam līdz ar to nepatika otra daļa priekšmetu.
28.01.2016 19:02 |

Reitings 797
+ vēl lieta tāda, ka neviens darba devējs nesaprot šo programmu. Visās intervijās jāskaidro, ko tur mācīja, kas es tagad īsti skaitos. Tāda nekāda programma un izglītība. Vienīgais, ko pēc tās zini tā kārtīgi, ir angļu valoda.. visādi citādi pēc tam obligāti jāspecializējas, jāiet tālāk macīties, jāapmeklē kursi vai jāiet praksē. Starpcitu, ļoti daudzi pēc studijām gāja uz praksēm, jo uzreiz darbu nevarēja darbūt. Es sāku strādāt 2.kursa 1.semestrī un mācības uztvēru vidēji nopietni. Viss bija nodots, izpildīts utt., bet lekcijās nebiju apzinīgā viszinīte, kas vienmēr 8:30 ir klāt. Tie, kas cītīgi strādāja pie budžetā tikšanas, neviens nestrādāja.

Tie, kas strādāja, diezgan daudz kavēja, jo Humanitāro fak. ir tendence likt lekcijas dienas vidū un ar logiem starpās. Rīta un vakara lekcijas bija ļoti reti. Pārsvarā 10:30 - 16:00 lekcijas visus 4 gadus.. diezgan dumi. Pat bakalaura semestrī neko nevarēja sarunāt ar pasniedzējiem, lai ņem mazāk, vieglāk vai tml. normāli rukājām.
28.01.2016 19:08 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Ja ir labas angļu valodas zināšanas, ieteiktu studēt ārzemēs.

Pasniedzēju vidū reti ir profesori, pārsvarā, ja nemaldos - maģistri.

Neesmu studējusi šajā, bet gan filoloģijas programmā. Bet šī apvienošana šķiet ne pārāk noderīga - reāli galā neapgūsti ne vienu ne otru. Filoloģijas programmā jau bija diezgan daudz darba, bet, ja tam vēl pievieno ekonomiku... smieklīgi. Tad tam kursam būtu jābūt divtik garam.

Kā arī tās otrā un trešā valoda - ja tā valoda nav mācīta vismaz no vidusskolas, nekādu izcilo līmeni nesasniegs. It īpaši, ja ikdienā to nepielieto.

Tu vēlies kļūt par tulku? Šai profesijas jābūt noteikta rakstura cilvēkam, ne visiem tas der. Personīgi beidzot studijas atklāju, ka tulkošana man nepatīk, bērnus mācīt arī nevēlos. Vienīgi tagad tās studijas man varētu noderēt, jo plānoju studijas ārvalstīs.
28.01.2016 19:20 |

Reitings 1724
Reģ: 01.02.2013
Sveikas, meitenes! Varbūt ir vēl kādas atsauksmes?
10.06.2016 19:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits