labās profesijas

Reitings 436
Reģ: 08.04.2010
Intereanti bija palasīt sarunu par iepirkšanos, kur citas uzskaitīja ko iepirkušas martā, citas atkal sprieda no kurienes nauda, ka var nopirkt i šmotkas, i smaržas, i ceļojumos braukt. Sākas diskusijas, ko visi kauc, ka ir krīze, jo redz visi tak iepērkas un laimīgi. Nu labi, ne par to.......bet gribēju uztaisit mazu klačiņu, kur un kādā profesijā tad mūsdienās strādā pašpietiekama sieviete, kas pati var sevi labi nodrošināt. Man liekas, ka tagad atalgotāskās ir kaut kādas "eksotiskās" profesijas - interjera dizainers, dietalogs, ekodizainers, psihoterapeits, jo tās top profesijas, cik no paziņām dzirdēts - ir noiets etaps un neko labu nenopelnīt. Juristi pelna ap 300 uz rokas, ekonomisti tāpat, nemaz nerunājot par visādiem sabiedrisko attiecību speciālistiem.
28.03.2012 16:14 |

Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
Vispār, labs sabiedrisko attiecību speciālists pelna virs 500 ls. Viss atkarīgs no darba vietas.
Un valsts iestādēs nav stingri noteikts, cik liela ir alga. Katru gadu notiek ierēdņu pārkvalifikācija un, ceļoties kvalifikācijai, palielinās arī alga.
Nav tādas labās vai sliktās profesijas. Ir veiksme un spēja būt īstajā laikā, īstajā vietā.
28.03.2012 16:44 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Valsts darbos lielākoties atalgojums ir pēc koeficientu sistēmas. Vadītājam piemēro koeficientu 1, citam -0,5 utt. Bet visi jau nestrādā valsts pārvaldē. ;)

Lai gan es pati šobrīd strādāju it kā valsts darbu, šī ir lieliska pieredze, lai zinātu, ka nākotnē vairs negribu. Birokrātija sit augstu vilni!
28.03.2012 16:46 |

Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
Atvainojos, par pārkvalifikāciju to īsti nevar nosaukt, drīzāk, darba novērtēšana.
28.03.2012 16:47 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Es domāju, ka IT neapšaubāmi būs vieglāk atrast darbu, un ja nu tomēr negribi strādāt kāda pakļautībā, tad pats piestrādāt arī atradīs, jo tomēr datorspeciālisti ir un būs pieprasīti, un ja vēl esi datordizaineris ar gaumi, tad vēl jo vairāk. Protams tulki, jo vairāk valodas zināsi, jo labāk.
Bet jebkurā profesijā būs cilvēki, kas labi pelnīs un būs tādi kuri neko nenopelnīs, jo darba vienkārši nav, tāpēc, ka nespēj šajā profesijā izsisties.
Būtu katastrofa, ja katrs kurš beidzis skolu savā profesijā, tieši tur arī nokļūtu, pa taisno no skolas, jāsāk ar zemākiem līmeņiem, līdz nonāc virsotnē. Bet diemžēl tieši zemākajā līmenī sāc saprast, ka tas nav priekš tevis, bet zemākajā līmenī varam nokļūt vairums, ar vai bez profesijas, tādēļ es domāju, ka cilvēkam ir jāmēģina sevi atrast caur darbu, strādājot, nevis mainot skolu, lieki tērējot resursus, kuri vienkārši neatpelna.
28.03.2012 16:48 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
Laba profesija ir tā kura ir tuva sirdij, un kurā cilvēks ir spējīgs, klusa pelēka pele nekad nebūs laba PR, bet būs kruta grāmatvede, kas pelna daudz!

Nu par to juristu atalgojumu nepiekritīšu, ļoti daudzi juristi pelna daudzas štukas menesī! Jurista palīgam gan alga 300Ls ir atbilstoša.

Ir piem pavāri kuri ir miljonāri, piem Gordon Ramsey vai Nigella Lowson! Ir tādi kas stāv un skolas ēdnīcā maisa zupu un saņem minimālo!

Tās lietas ir baigi individuālas, un nevar mērīt visus ar vienu auklu.
28.03.2012 16:50 |

10 gadi
Reitings 3122
Reģ: 29.01.2009
zhanettee - es straadaaju aviokopaanijaa, bet arii gaisa satiksmes dispeceriem algas ir ljoti labas. Ja gribi tur atrast darbu, tad noteikti ir jaabuut priekszinaasanaam aviaacijaa + kad tevi pienjem darbaa, tad ir jaaiziet diezgan ilga ampaaciiba (ja nemaldos, tad gad vai par mazliet vairaak). Jaanjem gan veeraa, ka darbs ir saistiits ar ljoti lielu strasu un emocionaali ir ljoti gruuts. Slodze ir ljoti liela, kameer esi mainjaa, uzmaniibai jaabuut koncentreetai tikai uz darbu + atbildiiba ir milziiga. Darbs ir labi apmaksaats, bet tam ir savi iemesli. Ir ljoti nedaudz cilveeku, kas so darbu var dariit.
28.03.2012 17:22 |

Reitings 278
Reģ: 23.03.2012
Es uzskatu, ka, ja strādā darbu, kas patīk, bet par ko parasti daudz nemaksā, tad arī var nopelnīt daudz naudas, galvenais būt radošam, nekad neapstāties un domāt tā teikt out of box. Varbūt esmu tāda mazliet sapņotāja, bet domāju, ka labi nopelnit var ar jebkuru normālu darbu, ja dari to no sirds un esi radošs. Tāpēc arī es (man pēdējais gads vidusskolā) mācīšos to, kas man patīk un padodas, kaut arī tā nav tā pelnošākā profesija.
28.03.2012 18:03 |

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
nekur nestradaju. lidz ar to neietilpstu to cilv vidu, kas marta brauca celojumos, pirka sev drebes utt
28.03.2012 20:09 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
IT jomā pelna labi un izaugsmes iespējas arī labas
28.03.2012 20:16 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Piekrītu tiem daudzajiem komentāriem, kur minēts, ka nopelnīt var katrā profesijā. Nepiekrītu tam, ka pietiek tikai ar to, lai tā Tev patīk+esi labs speciālists. Vajag arī veiksmi+kontaktus. Pirms nedēļas atbrauca kāds pasūtītājs no ārzemēm, lūdza ieteikt kādu, kuru pieņemt darbā. Zināju tam ideāli piemērotu sievieti, taču man nebija viņas telefonnumura, tāpēc rakstīju viņai facebook'ā un draugos. Viņa atbildēja pēc vairākām dienām, kad darbā jau tika pieņemta studente...bez pieredzes un nepieciešamajām zināšanām, taču ar labu draudzeni, kura viņu ieteica+kurai ļoti uzticos, vēlmi strādāt un mācīties.
28.03.2012 20:27 |

Reitings 5709
Piekrītu par IT un komunikācijas tehnoloģiju jomu. Un uzņēmējdarbība, ja tas dots un veicas.
28.03.2012 20:32 |

Reitings 788
Reģ: 11.02.2012
manuprāt, ir cilvēki, kuri māk un cilvēki, kuri nemāk. un tas ir maz atkarīgs no profesijas.
28.03.2012 20:32 |

10 gadi
Reitings 4365
Reģ: 03.08.2009
Es nezinu kāda alga tiek uzskatīta par vidējo šeit, bet man ir tā, ka teorētiski strādāju tādu diezgan nepateicīgu darbi, proti, zvanu centrā, turklāt mēs apkalpojam Skandināvijas klientus. Stundas likme ir diezgan laba, piemaksa atkarīga no ieņemamā amata - vadītājs vai operators, bet alga, manuprāt, nav slikta. Nu ja vienam 3 bērni jāuztur tad protams nav forši, bet tādam studentam kā man ir riktīgi ok.
28.03.2012 22:11 |

Reitings 1475
Reģ: 05.01.2010
Man nāk prātā tikai viens :
" Ja darīsi to, kas no sirds patīk, tev nekad mūžā nebūs jāstrādā "
28.03.2012 22:14 |

Reitings 1516
Reģ: 01.07.2011
īsti nezinu par pārējām tevis nosauktajām profesijām, bet juristiem gan nav tik traki. gandrīz visa mana ģimene tajā jomā strādā, un visi ir gluži labi situēti. bet viņi jau daudzus gadus strādā tajā profesijā un vai nu ir pakāpušies pa karjeras kāpnēm, vai arī izveidojuši paši savus advokātu birojus ar gana daudziem klientiem
protams, tiem, kas tikko sākuši strādāt profesijā, neiet tik labi, arī mani vecāki nesāka ar tūkstoti mēnesī, bet pakāpeniski tika labākā vietā. piemēram, gados jaunās sekretāres, kas strādā tēva advokātu birojā, saņem ap 300 latiem mēnesī, bet tas ne tuvu nav karjeras augstākais punkts, un pie tā jāstrādā. es pat nezinu, kurā profesijā var uzreiz sākt pelnīt tūkstošus, tāpēc nevajag par profesiju atalgojumiem spriest pēc cilvēkiem, kas karjeru tikko iesākuši
pati mācos žurnālistiku un plānoju tajā profesijā strādāt, bet zinu, ka nekad nepelnīšu ļoti daudz, un tāds arī nav mans galvenais mērķis
28.03.2012 22:32 |

Reitings 1445
Reģ: 11.11.2009
zhanettee man liekas,ka latvija jamacas vairak ka gadu. Jazin ari anglu un krievu valoda,jo pasniedzeji no dazadam vietam un lekcijas nenotiek Latviski. Sobrid bralens par to macas,teica,ka kursa visi krievi,ka reti kurs macibas pabeidz. Macibas ir loti sarezgitas,nemot vera,ka jazinperfekti daudz dazadi termini plus lidmasinas motora uzbuve utt.
28.03.2012 22:33 |

Reitings 2226
Reģ: 29.07.2009
piparene TAVS CITĀTS: Nu, asākie prāti nestrādā valsts iestādēs, kur ir zemie griesti. bet nu valsts uzņēmumos gan viss iet uz urrā, a privātie dara, kā grib.
VĒLOS TULKOJUMU
Pēc tava teksta sanāk ka:
1) Valsts iestādēs strādā tikai stulbeņi zem griestiem?
2) Paskaidro lūdzu, kas tajos Valsts uzņēmumos ir tas,kas iet uz urrā?

Strādāju Valsts iestādē un nevaru teikt,ka visi te ir bezsmadzeņi (es ne par sevi) un šeit pilnīgi nekas neiet uz urrā,viss ir zem stingras kontroles un par algām runājot,tās tiek noteiktas pēc,kvalifikācijas,amatu kodiem,darba apjoma utt,d arba alga ir atkarīga no tā cik daudz tu strādā faktiski. Nestrādāju ne daudz,ne maz,saņemu atbilstoši.
29.03.2012 10:22 |

10 gadi
Reitings 10290
skābā, ir gudri cilvēki un ļoti spici un izmanīgi.
es nevienu nesaucu par bezsmadzeņu, bet saki ko gribi, izmanīgākie ir atvēruši savus birojus vai iefiltrējušies labos uzņēmumos.

Pirmkārt, valsts iestāde nav tas pats, kas valsts uzņēmums vai uzņēmums ar valsts daļām-nezinu, kā īsti sauc. kur iet uz urrā??? piemēram, pasažieru vilcienā, Latvijas dzelzceļā, Latvenergo, Rīgas siltumā, Brīvostā utt. es nerunāju par klientu apkalpotājiem.
nedomāu gan, ka šofera dēls pēc kvalifikācijas saņēma :D
29.03.2012 10:36 |

Reitings 8407
Es arī uzskatu, ka jebkurā profesijā cilvēks var tikt ļoti tālu un pelnīt daudz, nav tādu speciālo labo profesiju - labi - Latvijas Bankas prezidents, vai citi augstie amati, bet tie ir amati, ne profesijas, un pusei no labajiem amatiem nepieciešama arī ekonomiskā izglītība. Tāpēc nevajag visu laiku teikt, ka juristi un ekonomisti ir pilna pasaule un nevienam nav vajadzīgi - katra izglītība papildina cilvēku un paplašina redzesloku, taču ne jau visi, kas mācās par juristiem vai ekonomistiem ir derīgi šīm profesijām. Vajadzīgs tiešām ir ne tikai talants un patika, bet arī labi kontakti.

Un es uzskatu, ka jurists ir viens no tiem, kas var vislabāk nopelnīt, protams, kvalificēts, gudrs un pieprasīts, nevis kaut kāds tur kaktu kantora darbinieks, kurš tikai iedomājies, ka ar jurista diplomu pilnībā pietiek. Es sev apkārt redzu tikai labos jurista piemērus, un uzskatu, ka tieši šī ir viena no tām jomām, kur ir labas profesijas, tāpēc, ka jo lielāka krīze, jo vairāk strīdu un nesaskaņu, jo lielāks juristu pieprasījums.
29.03.2012 10:38 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Alise akmentiņa - kas ir ekodizainers? :D
Studēju arhitektūru jau daaaudzus gadus, bet par tādu zvēru dzirdu pirmo reizi .. ja kāds atļaujas sevi tā saukt, tā ir naudas izkrāpšana.

Bet par peofesijām - piekrītu viedokļiem par sirdslietas iesastīšanu profesijā. Es būtu pagalam sūdīgs ekonomists :D
29.03.2012 12:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits