Varbūt labāk ir nevis baidīties, bet izpildīt kādu sample test? Tādi ir atrodami internetā, es nesen aiz darīt nav ko pildīju TOEFL testa paraugu. Googlē gan pati :)
Kad būsi izpildījusi, redzēsi cik konkrēti grūts tas tev liekas, un kurš testa formāts tev šķiet patīkamāks - IELTS vai TOEFL.
Tajā IELTS atceros, ka lasīšanas daļā mani gāza ārā tas, ka nepietiekami rūpīgi izlasīju jautājumus, tāpēc bieži kļūdījos. Te nu noderētu vairākas reizes iziet cauri sample testiem. Angliski ne daiļliteratūru lasu regulāri un daudz, tā ka vārdu krājuma ziņā man problēmu nebja, lasīšanas ātruma ziņā arī ne. Valodas līmenis man skaitās labs, 10 gadus atpakaļ valsts eksāmenā bija 10 (A, B, C līmeņi parādījās vēlāk), kopš tā laika valodu turpinu lietot.
Bet vispārīgi runājot par testiem - meitenes tev pareizi saka, ka liela daļa iegūto punktu ir atkarīga ne tik daudz no valodas zināšanām, kā no testa struktūras / formāta pārzināšanas. Zināt, uz ko "ķer", ko sagaida. Priekš tā apgūšanas ne obligāti jāiet kursos, var arī sameklēt (kaut vai Rīgas Centrālajā bibliotēkā Brīvības ielā) kādas TOEFL un IELTS testu grāmatas un trenēties mājās. Uzņemt laiku un pārbaudīt pareizās atbildes tu taču māki pati, vai ne? :)
Ja laika ir maz, tad 4-5 vakari intensīvā testu pildīšanas režīmā arī var palīdzēt ļoti daudz.