"Pollianna"autore Eleonora H.Portere.
-Mēs to sākām spēlēt tai reizē, kad baznīcas ziedojumu pakā es saņēmu...koka kruķus. Es ļoti gribēju lelli. Tētis viņiem pat bija par to aizrakstījis. Bet, kad ziedojumu paka bija pienākusi, tad izrādījās, ka tur nav nevienas pašas lelles.
-Un tad priekšsēdētājas kundze atrakstīja tētim vēstuli. Vēstulē bija teksts, ka nevienas lelles gan neesot, pat ne vismazītiņākās, toties esot tikpat kā nelietoti bērnu invalīdu kruķi. Tos mums tad arī atsūtīja. Varbūt noderēšot kādam nelaimīgam bērnam. No tās reizes tad arī viss sākās.
-Man gan jāteic, ka neredzu tur nekāda sakara ar spēlēm, un vispār, neredzu tai visā nekādas jēgas.
-Jēga ir gan. Un tā ir šāda: vajadzīgs visā, pilnīgi visā, kas notiek, saskatīt kaut ko jauku, par ko varētu priecāties, -Pollianna nopietni paskaidroja, -Un tieši tad mēs to sākām, proti-mēs sākām ar kruķiem.
-Ak, kungs! Kas tad tur būtu ko priecāties, jo lelles vietā tev piedāvā koka kruķus.
Pollianna sasita plaukstas,-Bet ir! Jā gan, ir par ko priecāties!-viņa sajūsmināta klaigāja,- es gan arī no sākuma to neredzēju,-viņa godīgi piemetināja. Es nekādi to nespēju saskatīt, un tētim nekas cits neatlika, kā pateikt man priekšā.
-Labi. Varbūt tu man pateiksi priekšā.
-Nu tad klausies! Par kruķiem jāpriecājas tāpēc, ka tie tev nav vajadzīgi. Tagad tu redzi cik tas vienkārši.
-Jā kaut ko tik ērmīgu es savu mūžu nebūtu varējusi iedomāties.
-Tur nav nekā ērmīga. Tas ir ļoti jauki,-Pollianna aizstāvējās,-nu kopš tā laika mēs to spēlējām. Jo lielāki sarūgtinājumi, jo sirsnīgāk jācenšas tajos uzmeklēt ko jauku. Un, jo grūtāk ir ko jauku atrast, jo lielāks prieks, ka to atrast ir izdevies, tikai...tikai dažreiz tas ir pārāk grūti.
http://www.draugiem.lv/paziileejam