pašvērtējums un iedomība

Reitings 560
Reģ: 19.04.2009

Tātad vakar mums ar draugu izvērsās diskusija par to - kur ir tā robeža starp augstu pašvērtējumu un iedomību. Man pēdējo gadu laikā ļoti ir pacēlies pašvērtējums, bet viņam nē un tagad viņš uzskata, ka es esmu iedomīga. Tad nu es viņam jautāju - vai tieši tāpēc, ka tavs pašvērtējums ir zems, tev neliekas, ka esmu iedomīga? Jo varbūt tad, ja viņa pašvērtējums būtu tāds pats, kā man, varbūt viņam nemaz neliktos, ka esmu iedomīga (jo man pašai tiešām neliekas, ka tāda esmu). ļoti bieži cilvēki saka, ka kāds cits ir iedomīgs, bet varbūt tas ir tikai tāpēc, ka tā otra cilvēka pašvērtējums ir augstāks. Tātad, kā Jums šķiet, kur ir tā robeža un vai kāds Jums ir teicis, ka esiet iedomīgas? :-)

31.01.2012 02:25 |

Reitings 1053
Reģ: 19.06.2011
vēl iedomājos, ka manam viedoklim par sevi noteikti ir ļoti liela saistība ar citu attieksmi pret mani. kaut kā tā ir, ka mani vienmēr slavē un izturas super jauki un labiņi. tāpēc man tas šķiet dabiski un pašsaprotami. ;-)
31.01.2012 18:26 |

Reitings 1534
Reģ: 29.01.2009
Super jaukiņi un labiņi parasti attiecas pret tiem, kuru ir žēl.
Nu, vismaz es tā daru.
Es nesaku, ka tas ir Tavs gadījums, bet varbūt ir vērts padomāt vai augsprātība nav radusies bez grunts? ! ;-)
31.01.2012 18:35 |

Reitings 1053
Reģ: 19.06.2011
Dellicious, nē, nav mans gadījums. Es nesaku, ka es pelnīti esmu augstprātīga, nebūt nē, bet tā nav tā īpašība, kura man ikdienā izteikti traucētu. Sava veida atlases mehānisms vien ir - ja citiem tas ir kautrīgums, sava privātuma apzināšanās un šķietami attaisnots izvēlīgums, tad es skaidri zinu, ka tā ir augstprātība.
Es zinu savas sliktās (vai ne tik labās) īpašības un nebaidos par to runāt un to atzīt, taču nav arī tā, ka es ļoti vēlētos ko savā raksturā mainīt. Atkal jau - neuzskatu, ka visiem jābūt klasiski pareiziem un labiem (un visi noteikti nav :-P). Es necenšos kaut kādā forumā būt labāka, kāda esmu un teikt, ka, nē, es nevērtēju cilvēkus, esmu miss diplomātija vai ko vēl ne. Manuprāt, katram pašam ir jāseko līdzi savai iekšējās un ārējās pasaules harmonijai un tikai sirdsapziņa ir tā mēraukla, pēc kuras vadīties.
31.01.2012 18:42 |

Reitings 4504
Reģ: 21.05.2009
felixx, kā Tu vari zināt vai tas ir tavs gadījums? Ja parasti šie cilvēki pat neapzinās,ka no malas izraisa žēlumu citos ar savu neadektāvo rakturu un tā īpašībām?

Nekas personisks, pirmo reizi vispār Tevi pamanu forumā,, vnk velku paralēles ar saviem paziņām un bijušo draudzeni..
31.01.2012 18:47 |

Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
Neesmu ne iedomīga, ne ar augstu pašvērtējumu. Jā, esmu dzirdējusi par sevi, ka es esot iedomīga, bet to ir teikuši cilvēki, ar kuriem es izvairos komunicēt, jo viņi man nav patīkami. Ar iedomību tam nav nekāda sakara un tāpēc tādas runas neņemu vērā.
Iedomība, manuprāt, ir tad, kad deguns mākoņos un dzīves moto ir - es esmu vislabākais, pārējie ir sēnes. Cilvēks ar vienkārši augstu pašapziņu spēj novērtēt ne tikai sevi, bet arī apkārtējos. Viņš apzinas, ka pats ir labs, skaists, gudrs utjp., bet viņš to pašu spēj saskatīt arī citos cilvēkos. Iedomīgi cilvēki parasti tālāk par savu degungalu neredz.
31.01.2012 18:50 |

Reitings 987
Reģ: 18.04.2010
Piekrītu koshlenei, ka nav jāstaigā ar pārsaldu smaidu uz sejas tik tāpēc, ka mums tipa jābūt jaukiem un komunikabliem. Zinu, ka mani uzskata par iedomīgu, jo es cenšos izvairīties no feikas pieklājības un rezultātā sanāku bišķi nedraudzīga un neieinteresēta. Bet man ir kauns liekuļot, tas ir tik acīmredzami, ka nevienam neinteresē mana atbilde uz jautājumu "how are you", un tāpat arī visi redzēs, ka es pretī pajautāšu kā pēc reglamenta, pilnīgi bez intereses. Nebučojos, neapskaujos. Aizvainoju cilvēkus, kad ar pliku loģiku skaidroju, ka tā ir mana teritorija un kurš katrs mani negapgrābstīs. Ar druškām varu par pirdieniem parunāt, bet paziņu es apskaut netaisos, un neredzu tur neko nenormālu. Bet nu jā.
Laikam jau esmu iedomīga.

Un ja par tēmu, tad augsta pašvērtējuma man nav. Dažās jomās vērtēju sevi krietni augstāk par citiem, bet man lielākoties stulbeņi apkārt dzīvojas.
31.01.2012 19:44 |

10 gadi
Reitings 10290
Iedomība ir tad, ja sevi liek augstāk par citiem, visi citi-slikti-vai nu stulbi vai neglīti, vai nestilīgi, vai ne tik bagāti utt.

Pašvērtējums ir tad, ja Tu saproti, ka neesi sliktāks par citiem un apzinies puses, kurās esi spējīgs.

tādas mans viedoklis.

es personīgi neesmu iedomīgu, un neviens nav teicis, ka es tāda būtu.
31.01.2012 19:54 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Toč neliekulošu, ja teikšu, ka cienu visus luīzeluīze komentārus, ko viņa te ieraksta. Nodomāju to pašu, noklusēju pajautāt.
31.01.2012 19:56 |

10 gadi
Reitings 10290
+luīzeluīze.
Lai gan es zinu felixx iepriekšējo niku, viņa ar šo izturas tieši tāpat un nezinu, ar ko tik augstprātīga.
31.01.2012 19:59 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man nekad neviens nav teicis,ka esmu iedomiiga!Noteikti taada arii neesmu! :-)
Pasveerteejums man par sevi ir noteikti videejs-zinu savas labaas puses un sliktaas!Man patika koments,kur bija teikts,ka iedomiigs cilveeks noteikti to savu pasveerteejumu- "speeku" paraadis citiem! |-)
31.01.2012 20:44 |

Reitings 890
Reģ: 31.01.2012
pierasts, ka tiklīdz, tu nestaigā apkārt ar smaidu sejā pret visu un visiem, tevi uzskata par iedomīgu.. un, protams, kā gan bez standarta frāzes- kad es tevi ieraudzīju, tu izskatījies pēc iedomīgas kuces, bet tiklīdz iepazinu, manas domas mainījās :-D :-D tas ir smieklīgi, bet, manuprāt, no vienas puses, forši, sanāk, ka ir daudz mazāk iedomīgu cilvēku, nekā sākumā šķiet :)
31.01.2012 20:56 |

Reitings 16208
Es tagad saaku domaat-kuras man ,liekas iedomiigas buutnes , tikai spriezot peec taa ,kaa raksta seit-laikam tikai divas ...! ;-)
31.01.2012 21:01 |

Reitings 4504
Vispār, Emmanuelle, Tu rsināji mani uz interesantām pārdomām :-)

Meitenes, kas tiešām varētu būt iedomīgas, te neatradās (nu, tādas, kuras es te atpazītu). Izskanēja viedoklis, ka tā jau modrni apspēlējama īpašība "iedomīgums", bet,ja būtu diskusija, kur lūgtu nosaukt tās, kuras te liekas iedomīgas, ticu,ka daudzas sauktu pa labi, pa kreisi cosmo lietotājas, gan savu personīgo antipātiju dēļ, gan atsevišķu rakstura iezīmju sakarā :-)
31.01.2012 21:09 |

Reitings 3431
Reģ: 19.08.2009
ar mani ir tā, ka no ārpuses varu izskatīties iedomīga un ar lielu pašvērtējumu, taču dziļi iekšā man nudien nav augsts pašvērētjums, nekad nebūšu ar sevi 100% apmierināta. par iedomīgu arī mani ir daudzas reizes saukuši, bet es zinu kāpēc tā, jo nepazīstot mani es tāda izskatos, ko tur var padarīt :-D
robeža, hmm, augsts pašvērtējums ir tad, kad cilvēks apzinās savu vērtību, bet iedomīgums, kad vairāk domā par citu cilvēku vērtību un nostāda sevi augstākajā punktā
31.01.2012 21:10 |

Reitings 16208
Gemini :-)man abi nik liekas loti interesanti un es pat vareetu teikt -man patiik,jo loti atskiras no citaam ,bet to ka cauri spiezas iedomiiba ,to nekaadi nespej nosleept-gandriiz katra sarunaa! |-) Tagad mini! :-D
31.01.2012 21:17 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Emmanuelle, tas, ko Tu tagad centies darīt, ir ļoti nesmuki ;-)Provocē uz pilnīgi nevajadzīgiem kašķiem...
31.01.2012 21:18 |

Reitings 4504
Emmmanuelle, luīzeluīzei taisnība. Provocēt uz kašķiem nevajadzētu. Pietiek ar to,ka saprotam, ka, lai arī savā prātā teorētiski domājot spējam saprast samērā objektīvi, kas ir,kas , tad līdz tas aiziet personīgā līmenī, jau nojūk viss loģiskais un samālējam krāsas tumšos toņos.
31.01.2012 21:23 |

Reitings 16208
Luiize luiize-es nevienu vaardaa nesaucu,tomeer apzinos ,ka darru nesmuki!
Uzrakstiiju un nozeeloju!Atvainojos!
31.01.2012 21:26 |

Reitings 3615
Reģ: 01.09.2009
Man ir pārmests, ka esmu augstās domās. Varbūt esmu, varbūt neesmu, ievēroju tendenci, ka to man pārmet cilvēki, kas galīgi neorientējas jautājumos, par kuriem man ir kaut kādas zināšanas un es cenšos šo viedokli izteikt, bet tad to noraksta uz pārāk augstprātīgām domām, lai jau tā būtu.
Esmu no sabiedriskas būtnes pārvērtusies par nūģi :D Ja nopietni, tad man tieši to nevēlēšanos skraidīt pa pasauli kā saulītei un bārstīt puķītes virs cilvēku galvām, uzskata par iedomību, bet es vienkarši nekomunicēju ar visiem, jo man ar daļu nesakrīt intereses.
Mani mana iedomība netraucē, ja citus traucē, laipni lūgti izslēgt mani no kontaktu listes, galīgi neuztrauc :)
31.01.2012 22:12 |

Reitings 608
Manuprāt, pašvērtējums ir attiecināms uz tādu skaidrojumu kā- es zinu, kas es esmu, es zinu to, ko es zinu un ko ar savām zināšanām varu panākt, es apzinos savus nospraustos mērķus un ar savām zināšanām tiekšos tos īstenot. Pašvērtējums ir sevis apzināšanās. Iedomība, manā skatījumā, ir pārākā sevis celšana mākoņos.

Nē, es neesmu tas iedomīgais tips, tāpēc mani par tādu nav saukuši. Es apzinos, kas es esmu, cik bagāta ir mana garīgā pasaule, kādas ir manas zināšanas, un ar to pietiek, lai es dzīvotu pilnvērtīgi, uzturētu kontaktus ar sev vēlamiem un tikpat jaukiem līdzcilvēkiem.
31.01.2012 22:36 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits