Burkā!

10 gadi
Reitings 2670
Reģ: 20.04.2014
Iespējams kāda jau ir lasījusi/dzirdējusi, ka Rīgā atvēries pirmais beziepakojumu veikals, vieta, kur iepirkties jādodas ar saviem trauciņiem un maisiem. Mērķis, protams, ir atkritumu samazināšana un dabai draudzīgāka iepirkšanās.
Šeit raksts par konkrēto veikalu - https://www.db.lv/zinas/foto-riga-atklats-pirmais-beziepakojuma-veikals-burka-477523
.
Kādas ir jūsu domas? Varbūt kāda jau ir bijusi?
Tā kā forumā ir bijusi diskusija par zero waste dzīvesveidu, šeit noteikti ir meitenes, kas cenšas piekopt tādu filozofiju. Pati personīgi arī cenšos pakāpeniski samazināt ikdienā radītos atkritumus un noteikti uz šo veikalu aizdošos.
02.08.2018 21:23 |

Reitings 745
Reģ: 22.07.2018
es tur neko nepirksu fui. Pircejo pasi sevi apkalpo, pasi iesver. Zinot kada mums tauta antihigieniski tas ir...nevajag man svesas slimibas.

Ak kungs, cik nav veikalu, kuros pircēji paši sevi apkalpo! Uz katra stūra! Visu mūžu esmu parastos lielveikalos pirkusi dārzeņus un augļus, kurus pirms manis gan jau apgrābstījuši simts citi no kuriem astoņiem ir iesnas, pieciem klepus, vēl kādam vēl kas cits. Nez, dzīva vēl esmu. Varbūt tāpēc, ka nekrītu panikā, ikreiz kā ieraugu, ka kāds cits pačamda tomātu vai iesver sev maisiņā lazdu riekstus.
02.08.2018 23:25 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Te jau daudzas meitenes īsteno dabas nepiesārņošanu - prezervatīvus aizstāj ar hormonu tabletēm. Bet vēl labāk ir darīt tā kā padomju laikos - nolikt pliku maizi plauktā un lai katrs ņem, kā māk. Arī gaļu vajag nolikt tā, vienkārši, pliku uz letes. Un vislabāk, ja to nolikšanu dara tā pati persona, kura saņem un izdod naudu. Tad mēs dzīvosim ļoti tīrā vidē. Tie automobiļi, ar kuriem jūs braukājat vai par kuriem sapņojat, vai kurus pieprasāt no vīriešiem, ir štrunts - tie dabu nepiesārņo vispār.
02.08.2018 23:29 |

Reitings 1512
Reģ: 25.09.2015
Ideja apsveicama, bet kamēr tas nebūs interneta veikals ar piegādi (varētu ieviest, ka kurjers savāc manas burkas katru reizi), tikmēr mani tas neinteresē. Atrašanās vieta galīgi neizdevīga, mašīnu nav, kur nolikt, vispār centrs man neder. Varēja labāk kādā t/c, kur ir stāvvieta un kur es savas 7 burkas varu aiznest uzreiz nolikt, nevis staipīt apkārt ar tramvaju vai velo.
02.08.2018 23:36 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Kārtējā metode, kā novērst cilvēku prātus no nesakārtotības valstī. Bet attiecīgajam veikalniekam - labs veids, kā sev pievērst uzmanību.
02.08.2018 23:36 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
svētajam precēm

:D
Pat nepamanīju.
02.08.2018 23:37 |

Reitings 4227
Reģ: 31.03.2017
es tur neko nepirksu fui. Pircejo pasi sevi apkalpo, pasi iesver. Zinot kada mums tauta antihigieniski tas ir...nevajag man svesas slimibas.

Un vēl kādu infekciju var dabūt, vai kādu slimību, piemēram MRSA,MRAB, CRAB vai saslimt ar kašķi:-/:-O
02.08.2018 23:47 |

Reitings 50
Reģ: 03.02.2010
Katru reizi atkal neviļus nopūšos, kad uzzinu par tamlīdzīgas vietas atvēršanu - domātu tik ļoti šauram lokam. Naiva, jauka ideja, bet diemžēl šim pasākumam nebūs nekādas peļņas un īss mūžs.
02.08.2018 23:55 |

Reitings 90
Reģ: 27.05.2013
Šodien biju. Esmu sajūsmā! Esmu tiešām ļoti, ļoti laimīga. Zinu, ka mana ģimene un draugi, un lielākā daļa sabiedrības mani nesaprot. Bet es nealkstu pēc sapratnes. Es tikai daru to, kas atbilst maniem principiem un iekšējām sajūtām. Un tajā mirklī, kad es rīkojos tā kā man liekas vispareizāk, neatkarīgi no tā, ko citi domā, tad es jūtos kā brīvākais cilvēks pasaulē, tad es jūtos es pati. Tieši tāda, kāda es esmu, tieši tāda, kādu es sevi mīlu.
03.08.2018 00:01 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Man te taada sisteema ir loti daudzos veikalinos,mums nav tie cimdi,kaadus redzeju Riigaa(man patiik taa ideja)pie cepumiem,konfekteem utt,bet mums ir taada laapstina ar kuru var ielikt to preci,cik gribaas maisinaa.Tagad padomaaju,nu taapat jaaliek tajaa plastmasas maisinaa...neviens nenem liidzi to savu trauku.
Es arii nekad neesmu iedomaajusies par taam slimiibaam,laikam tiesi taa iemesla del,ka straadaaju ar slimiem cilveekiem ,un nekad neko neesmu sakeerusi,tad veikalaa ta iespeeja buutu veel mazaaka.Laikam speeciiga imuunsisteema.
03.08.2018 00:14 |

Reitings 90
Reģ: 27.05.2013
Tie kuri praktizē zero-waste zinās, ka biezpienu, krējumu, pienu, olas, augļus, dārzeņus bez iepakojuma jau varēja nopirkt tirgū. Ar to problēmu nekad nebija. Man vislielākās problēmas bija tieši ar miltiem, graudiem, cukuru, garšvielām. Tos arī tirgū vienmēr pārdeva jau sapakotus. Tāpēc šis veikals priekš manis ir ideāls.
Tās, kuras saka, ka neies uz turieni, jo ir mazs produktu klāsts, tad tas ir saprotami. Tāpēc jau supermārketi ir tik populāri. Tā vienkārši strādā cilvēku psiholoģija.
Tā kā man zero waste ir dzīvesveids un aizraušanās, tad atrašanās vieta un citas lietas, kas daudziem liekas neērtības, mani neuztrauc. Man nav problēmu ne aizbraukt uz otru Rīgas galu, ne skaidrot kafejnīcās, ka man salmiņu, lūdzu, nevajag, ne mazgāt burkas un plastmasas iepakojumu, ne pāriet uz menstruāciju piltuvēm, ne gatavot savu mazgājamo līdzekli.
Bet es ļoti labi saprotu cilvēkus, kuri tā nevar. Kuri grib pēc iespējas vienkāršāku dzīvi. Jo neviens nepiedzimst par zero waste(ri), par tādu dzīves laikā daži kļūst.
Es arī kādreiz to visu vai nu neredzēju, vai ignorēju, vai vienkārši neaizdomājos par to. Protams, reizēm liekas, ka vieglāk bija tad, kad bija vienalga. Tad vienkārši varēja pirkt un mest ārā, pirkt un mest ārā. Tagad pie visa piedomāju, sāp sirds, kad redzu plastmasas kalnus sev apkārt. Kādreiz par to bija ne silts, ne auksts. Bet tomēr tagad es sevi mīlu vairāk nekā jebkad agrāk.
03.08.2018 00:21 |

Reitings 477
Reģ: 03.09.2016
Daudz jēdzīgāk būtu ieviest kārtīgu atkritumu šķirošanu Latvijā.. Tas būtu liels solis uz priekšu, maziņš veikaliņš tiešām ir piliens jūrā.
03.08.2018 00:37 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Sapnotaaja-baigais malacis vispaar!
Mums te loti stingri ar atkritumiem,tagad eedienam ir savs nodalijums tajaa lielajaa konteineraa,ko savaac vienu reizi nedeelaa.Man visi salaatu ,zalo augu atkritumi aiziet kompostaa,arii zivs atliekas utt,bet nu kauli ,ja eedam vistu vai tiitaru,tad jaamet tur ,tajaa iipasaa,nu es ielieku plastmasas maisaa,jo iedomaajos to smaku ,kad visu nedeelu tur nostaaveejis...bet atkal-plastmasa,nezinu kaa vini tur dara taalaak...
Skatos ,ka visi tie ,kas te iet uz sporta zaaleem ,nelieto vairs taas plastmasas pudeles,bet paargaajusi uz metaala-nem savu uudeni liidzi!Tas loti apsveicami.
03.08.2018 00:49 |

10 gadi
Reitings 2348
Reģ: 27.02.2011
Tas tiešām ir piliens jūrā, jo lielākie pircēji nav instagram fani un citi jauniešiem, bet vidusmēra cilvēki, tā ir protams ir laba iespēja pievērst uzmanību savam biznesam. Lai veicās :), man ar nav pa ceļam, Rīgas centrā neapgrozos.
03.08.2018 07:11 |

10 gadi
Reitings 2547
Reģ: 29.01.2009
Prieks, ka less waste un zero waste ideja attīstās arī plašāk. Par cik pati dzīvoju mazpilsētā, tad šāds beziepakojuma veikals galvaspilsētā man nedod neko, bet apsveicami, ka tādu līdzīgi domājošo kļūst vairāk.
Piekrītu choker , ka Latvijai būtu vairāk jādomā par pārdomātāku atkritumu šķirošanu. Ar dzeltenajiem un zilajiem konteineriem kļūst stipri par maz. Nesen lasīju, ka Rīgā Clean R(ja pareizi atceros)sāk piedāvāt ēdienu pārpalikumu utt. šķirošanu atsevišķi no sadzīves atkritumiem, bet pieļauju, ka manā mazpilsētā tādu brīnumu tuvākajā laikā neredzēt. Ja dzīvo privātmājā, šāds jautājums atrisinās ar komposta kaudzes ieviešanu.
odeta, kurā valstī dzīvo?
03.08.2018 09:10 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Pēc bildēm tas veiklals izskatās tīri jauks, bet tur jau tāpat ir iepakojumi, papīra maisiņi, kuros prece tiek fasēta. Es parasti ar stikla burkām apkārt nestaigāju, lai liktu to preci savā tarā, ja tas veikals būtu pie mājām, tad savādāk.
Sveramo preci parasti cenšos nepirkt, jo grābstās tur visādi ar netīrām rokām. Grūti iedomāties, ka pircēji paši liek miltus, put taču.
Drīzāk patīk ideja, ka pircējs pats var izvēlēties preci sev vajadzīgā daudzumā, bet atkritumu mazināšanā šis neko gan nedos. Daudz lielāku atkritumu daļu rada visi tie piena produkti mazajos iepakojumos, kur uzreiz jāpērk 2-3, jo ar vienu nav ko iesākt. :-D
03.08.2018 09:40 |

Reitings 544
Reģ: 22.04.2016
Rakstā tā uzsvērts, ka iepakojums sastāda līdz pat 40% preces cenas, tomēr neko lētāku par lielveikalu sapakotajām precēm ieraudzīt neizdevās. Tikai galvas jaukšanai vienā vietā cena norādīta par kilogramu, bet citā par 100 gramiem...
03.08.2018 09:53 |

Reitings 803
Reģ: 15.12.2015
Piekrītu choker , ka Latvijai būtu vairāk jādomā par pārdomātāku atkritumu šķirošanu.

Latvijā nešķiro atkritumus, jo iedzīvotaji nav izglītoti un ir pārāk egoistiski. Irēju dzīvokli, runāju ar mājas saimnieku, vai ir iespējams konteiners arī papīram, stiklam u.c. Saimnieks teica, ka nav vērts likt, jo līdz ko iemetīs kāds tukšpauris kaut ko citu, ne papīru tajā konteinerā, tā to konteineru automātiski vairs neņem. Šādi mācīju pie darba esošā bērnu dārza audzinātāju. Baiga beibe, bet nu tukšpaure. Savu atkritumu maisu ar pamperiem ielidina papira un kartona konteinerā. Es viņai jautāju tiesi un konkrēti, vai krāsas nepazīst un lasīt nemāk, ka tas ir papīra nevis sadzīves atkritumu konteiners, viņa sadusmojās, kā es tā viņai varu teikt, vai nav vienalga, kur viņa savus atkritumus met utt... Stāsta morāle, iedzīvotaji ir neizglītoti, egoistiski un nekas nemainīsies, ja es tikai šķirošu, bet līdz ko kāds piesārņos konteineru, to atkritumu mašīna vnk nepaņems uz šķirošanu, bet iemetīs pie kopējiem sadzīves.
03.08.2018 09:54 |

Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Latvijā nešķiro atkritumus, jo iedzīvotaji nav izglītoti

Es tiešām nesaprotu kurus plastmasas veidus var mest tai konteinerā, kurus nē. Nekad neesmu redzējusi konterineru, kur būtu uzlīmētas norādes par materiālu veidiem (konkrētie apzīmējumi), kuriem tas domāts. Ir vēl trakāk, tagad pie mājas dzeltenais konteriners, kur bija uzrakstīts papīrs, plastmasa utt., ir novākts , ir tāda paša izskata konteiners bez neviena uzraksta. Tad zīlēt kam tas domāts?
Kaut kā aizdomas, ka kāds pat speciāli ir ieinteresēts, lai atkritumi netiktu sašķiroti, labāk atrunāties, ka daudz piemaisījumu, tāpēc skaitās kā nešķirotie.
03.08.2018 10:07 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Neko nešķiroju , Max picas kasti iemetu pie kartoniem un pat to ne vienmēr. Lai gan dzīvoju centrā, ģeogrāfiski nav pa ceļam , man patīk CT un ja ir vēlēšanās var uz turieni doties ar savu taru, bet nu neesmu tur manījusi.
Cik bildēs iečekoju , tāds pliekans tas veikals , drīzāk paradzēts vegāniem/raw un.t.t , bet nu varbūt es slikti skatījos.
03.08.2018 10:11 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Pienāks laiks kad Baltijas jūrā sāks peldēt atkritumu salas, tad atpūtnieki domās, kuri cūkas to izdarīja.
03.08.2018 10:13 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits