Šodien lasīju žurnālu "Veselība", tur bija atrodams interesants raksts par aktuālu un interesantu tēmu - cilvēku centieni ārstēties pašiem, meklējot diagnozes
internetā. Arī šajā forumā ne reizi vien ir nācies redzēt tamlīdzīgas tēmas. Īsumā stāsts ir par to, ka
diagnozi šādi noteikt nav iespējams, jo cilvēks vienmēr
piemeklēs populārāko un sev vēlamāko diagnozi (protams, tas nav vienīgais minētais iemesls, bet es cenšos izcelt savai diskusijai svarīgāko). Interesanti
bija arī ārstu pieredzes stāsti, kur pacienti ierodas ar pašu atrastu diagnozi, nereti ar jau veiktiem izmeklējumiem un sāk mācīt ārstus. Ieteiktu palasīt
šo rakstu tiem, kuri arī mēdz šādi censties ārstēties, bet tomēr ne tieši par šo tēmu ir mana diskusija.
Šajā pašā rakstā kāda psihoterapeite publicējusi savu viedokli kāpēc nevajadzētu paļauties forumā uz forumiešiem. Es, protams, pilnīgi piekrītu, ka
veselības jautājumos ir muļķīgi meklēt atbildes forumos, bet viņas pamatojums pāris vārdos bija šāds "Jo forumos garīgi veseli cilvēki nesēž". Tas, protams, ir
no konteksta un nav smuki tā rīkoties, tāpēc pievienošu arī pilnu citātu apakšā. Tā kā tas ir ārsta viedoklis, vēl jo vairāk - ārsta, kurš atbild par garīgo veselību,
viedoklis, tad noteikti mums forumiešiem ir vērts aizdomāties par savu garīgo veselību. Protams, ka es negribu piekrist šādam viedoklim, bet viņa tomēr
ir garīgās vēselības ārste un
man pašam, nevēršoties pie ārsta, gribēsies noteikt sev vēlamo diagnozi, šajā gadījumā - garīgi vesels. Neapšaubāmi, ka forumiešu vidū visiem ar garīgo veselību neiet spīdoši, varbūt tiešām apakšā ir kāds pētījums vai statistika.. Varbūt forumos ir lielāks garīgi slimo īpatsvars kā, piemēram, to vidū, kuri skatās seriālu
"Svešā seja"? Vai varbūt forumos uzturas vidēji vairāk garīgi slimo kā vidēji garīgi slimo ir starp Latvijas iedzīvotājiem kopumā (vai starp Latvijas interneta lietotājiem kopumā)?
Psihiatre Lada Stoligvo mudina būt uzmanīgie ar anonīmo komentāru lasīšanu internetā un aizdomāties, kāda bijusi komentētāja motivācija: "Kāpēc viņi veltījuši
stundas un pat dienas, lai iesaistītos virtuālās diskusijās tā vietā, lai laiku pavadītu kopā ar ģimeni? Kāpēc anonīmie komentētāji ir tērējuši laiku, lai
pastāstītu par savu pieredzi un atsauksmes par ārstēšanas paņēmieniem? Vai viņiem ir pārāk daudz brīva laika? Vai ir rūgtums pret konkrētu ārstu, iestādi vai
medikamentiem? Bija neapmierināts ar ārstēšanu? Ja cilvēki tik daudz laika pavada internetā, tad reālajā dzīvē viņš nedzīvo un jābūt personīgiem iemesliem, kas
mudina iesaistīties anonīmās diskusijās. Vai tiešām viņš vēlas palīdzēt cilvēcei un jūt sevī misijas apziņu izārstēt visus pārējos? Ja cilvēks sevi uzskata par
pasaules glābēju, tas neliecina par garīgu veselību. Pašpietiekami, veiksmīgi un - atļaušos teikt - veseli cilvēki forumos nesēž."
//2015. gada janvāra Žurnāls "Veselība"//Kāda ir jūsu motivācija stāstīt savu pieredzi un atsauksmes forumā, un iesaistīties anonīmās diskusijās?