Varbūt sāksim ar feminisma definīciju (šī ir no vikipēdijas):
Feminism is a range of political movements, ideologies, and social movements that share a common goal: to define, establish, and achieve political, economic, personal, and social rights for women that are equal to those of men. This includes seeking to establish equal opportunities for women in education and employment.
Jā, es esmu feministe. Un man ir grūti iedomāties, kā saprātīga mūsdienu sieviete var tāda nebūt. Vai tiešām kāda būtu gatava nolikt savu brīvību, savu iespēju būt likuma priekšā tādam pašam cilvēkam kā vīrietim, būt finansiāli neatkarīgai, iegūt izglītību un strādāt tādu darbu, kādu vēlas? Ja pašai kaut kas no uzskaitītā nav gribēts vai vajadzīgs (kas ir pilnīgi ok), vai tad tāpēc jāapziņo, ka citām sievietēm to arī nevajag?
Latvijā es vislielāko nevienlīdzību saskatu profesionālajā jomā. Ienākumu nevienlīdzība nav mīts, tā ir reāla problēma. Viena lieta, ka sievietes izvēlas mazāk apmaksātas profesijas (bet tad atkal jautājums, kāpēc izvēlas un kāpēc maz apmaksātas ir tieši "sievišķīgās" profesijas) vai nemāk paprasīt lielāku algu profesijās, kurās var kaulēties par algas apmēru. Bet pastāv reāla diskriminācija, piemēram, kad darbā nepaņem visādi citādi atbilstošu kandidāti tāpēc, ka viņa ir sieviete tādā vecumā, kad varētu tā kā būt laiks domāt par bērniem, nu, "sāks strādāt un uzreiz aizies dekrētā" un tamlīdzīgi. Vai grib to sievieti kā darbinieku, bet darba līgumu ni un ni. Man pašai ir bijusi tāda pieredze. Kā arī sievietes ar katru bērnu zaudē pāris gadus, ko varētu veltīt karjeras izaugsmei. Jā, tā ir personīgā atbildība, bet arī sabiedrība kopumā ir ieinteresēta tajā, lai demogrāfiskie rādītāji būtu līmenī, bet to nevarēs panākt, ja pusei iedzīvotāju būs jātrīc un jādreb par to, vai varēs atļauties bērnu un vai varēs pēc tam atgriezties darba vidē un pelnīt naudu.
Vēl viena lieta, kas man Latvijas kontekstā šķiet aktuāla, ir sievietes no padomju laikiem mantotā "trīskāršā nasta" - gan jāstrādā un jāpelna nauda, gan jāuzņemas pienākumi mājās, gan bērni jaaudzina. Tāds modelis nav nekāds retums. Kas vīrietim tādā jādara, goda vārds, nezinu.
Feminismam mūsdienās ir daudz un dažādi atzari. Daži nodarbojas ar visai triviālām lietām un izceļas ar skaļiem saukļiem, kas, protams, ir medusmaize interneta portāliem un tiem, kuri meklē iemeslus, kāpēc feminisms nekam neder. Bet feminisms pievēršas arī ļoti nozīmīgām problēmām, ekonomiskajai nevienlīdzībai, sieviešu apspiešanai un pat izkropļošanai dažādās kultūrās, izglītības pieejamībai, seksuālās vardarbības mazināšanai un citiem. Var jau, protams, sekot Femen akcijām un šokēties, bet nevajag aizmirst, ka feminismam ir arī šāda seja:

Un vēl daudzas citas sejas.
Feminisms nav par īpašu, pārmērīgu privilēģiju nodrošināšanu sievietēm, bet par vienlīdzīgu iespēju radīšanu dzimumu vidū. Piesiešanās vārdam "feminisms" ir strīds par semantiku, bet vai tam ir kāda reāla nozīme? Nē.