Grāmatas, kuras es ieteiktu izlasīt citiem.

Reitings 490
Reģ: 10.08.2014
Blakus diskusijā iesakām filmas, te gribētu parunāt par grāmatām, turklāt, ja iespējams, tad mazliet plašāk par Top5, 10, 20 uzskaitījumu. Kuras būtu tās grāmatas, kuras Jūs ieteiktu izlasīt un kāpēc? Kā tās Jūs pilnveidoja, bagātināja, varbūt satrieca pīšļos?

Vēlāk pievienošu arī savējās.
01.03.2016 22:41 |

Reitings 775
Reģ: 21.01.2016
Aaaa!!!!!
Gunars Janovskis - Sola. Burvīga grāmata.
Aleksandrs Grīns - Dvēseļu putenis
01.03.2016 23:36 |

Reitings 671
Reģ: 30.08.2014
http://www.janisroze.lv/lv/meza-meitas.html
"Meža meitas"
Man ļoti patika šī grāmata! Iznākusi 2015.gadā, tāpēc, mis_elegance, varbūt apskaties!
01.03.2016 23:40 |

Reitings 5497
Reģ: 31.01.2013
Nikolīne, parakstos zem katra Tava vārda :)
"Lugšana resnajai tantei" laikam vispār ir viena no labākajām izrādēm, ko esmu redzējusi. Pēteris Krilovs arī ir vainīgs manā mīlstībā pret Selindžeru.

Bet par "Mājas pasaules malā" ekranizējumu es nezināju... ĻOTI LABI! Jānoskatās.
01.03.2016 23:44 |

Reitings 310
Reģ: 08.08.2015
Rīdziniec, nē, tam es pārgāju pāri, bet bija kaut kas tajā grāmatā, kas lika neizlasīt līdz galam. Gluži kā ar M. Bērdžesa romānu "Kaifs" - šim brīdim par atkailinātu. Man parasti ir tā ar "smagajām" grāmatām - paiet kāds laiks, lai spētu to visu izgaršot.

Viktorij, paldies par ieteikumu! Paskatīšos. :-)
02.03.2016 00:02 |

Reitings 285
Reģ: 29.01.2009
Neesmu lasījusi šo "Rīsumāte" grāmatu, bet tas ko rīdziniece uzrakstīja ļoti atgādināja par Sofi Oksanen "Attīrīšanās". Stāsts par vairāku paaudžu sievietēm 20. gs. Igaunijā. Tāda grāmata, ko ir grūti lasīt, īpaši iedomājoties, ka šīm pašām šausmām gāja cauri mūsu vecvec/vecmāmiņas, un tikpat grūti aizmirst izlasīto. Tā īpašā sajūta pēc grāmatas izlasīšanas mani nepameta pat pāris nedēļas, kas ir izcila literāra darba pazīme.
Lasīju angliski (Purge), ceru ka tulkojums latviešu valodā ir labs, pēdējā laikā liekas, ka tulkojumu kvalitāte ievērojami kritusies, bet varbūt te izpaužas mans profesionālais kretīnisms. :-D
No jau minētajām man ļoti patīk Virdžinija Vulfa, bet vēl jo vairāk Airisas Mērdokas grāmatas. Starp citu arī par viņu uzņemta lieliska biogrāfiska filma, kurā Mērdoku tēlo Judie Dench/Kate Winslet.
Bernhard Schlink, The Reader (Der Vorleser) ir viena ļoti pārdomas raisoša grāmata par morāles un ētikas vērtībām pie tam ar tādu pavērsienu beigās, ka nu tikai. :)
Vidusskolas laikos aizrāvos ar Hemingveja darbiem. "Kam skanēs zvans" bija izteikts favorīts. Un man patīk Tolstojs - pat garumgarie filozofiskie apcerējumi netraucē baudīt Annu Kareņinu un Karu un mieru.
02.03.2016 00:33 |

10 gadi
Reitings 1925
Reģ: 02.07.2009
Vēl man joprojām mīļš ir Remarks. Kā tāda bērnības mīlestība. Man patīk tā patiesības stīga visos viņa darbos.

Pievienojos.

Man šis mīļāko daiļdarbu un grāmatu, kuras tu iesaki jautājums paliek ar katru reizi smagāks. Es uz vienas rokas pirkstiem varu nosaukt grāmatas, kas manā sirdī nav atstājušas nevienu nospiedumu. Es vienmēr meklēju grāmatā kaut ko savu, kaut ko, ar ko identificēties, un, jo vairāk lasu, jo biežāk saprotu, ka teju jebkurā grāmatā kaut kas tāds ir, vajag tikai rakt.
Pie lielākajiem iespaidiem minēšu jau daudzkārt piesaukto Jana Otčenāšeka romānu "Klibais Orfejs", kuru derētu pārlasīt, lai redzētu, vai neesmu no tā izaugusi.
Tad noteikti neaizmirstama lasīšanas pieredze man saistās ar Sašas Sokolova romānu "Muļķu skola".
Viens no maniem mīļākajiem mākslas romāniem - Sāras Dinānas "Veneras dzimšana". Tai līdzās varētu likt arī Mišela Feibera "Ziedlapiņas tumši sārtās un baltās", bet tur ir mazāk mākslas un vairāk intrigu.
No pēdējā laika iespaidiem spilgtākie ir Emīla Zolā "Terēza Rakēna", Johana V.Gētes "Jaunā Vertera ciešanas", kaut kādā mērā arī Tomasa Manna "Burvju kalns".
Šobrīd esmu nonākusi diezgan trakā apsēstībā ar krievu dokumentālo literatūru par 19.gs, arīdzan tur ir daudz kā baudāma.
02.03.2016 10:06 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Anne Frank "The diary of a young girl"
noteikti iesaku izlasīt ne tikai tiem, kuriem interesē vēsture, cilvēku likteņi un savstarpējās attiecības starp pasaules notikumiem un iedzīvotājiem
02.03.2016 10:12 |

10 gadi
Reitings 10290
Es laikam arī par Remarku, it īpaši "Trīs draugi".

Bet es esmu galīgā nesaprašanā, kas grāmatā "Jelgava 94" visus tā saista, man nepatīk tā grāmaa, tā laikam būs viena no tām, kuru es nevarēšu līd galam izlasīt. Ar 150 lpp pilnīgi pietiktu, bet nu jau man reāli sāk besīt.
02.03.2016 10:12 |

Reitings 2337
Reģ: 14.07.2014
Nordicbelle ieteiktais Mazo lietu Dievs bija brīnišķīga!
Man mūžīgi ir šī - izlasīta, pārlasīta, bet katru reizi tajā atrodu ko citu, ikreiz noķeru kādu citu emociju:

Tagad lasu un ik pa laikam apstājos, cik vienkāršas, bet reizē brīnišķīgas idejas, domas ir šajā grāmatā, plānoju nākamā brauciena laikā iepirkt arī citas šī autora grāmatas. Vienkārši lasās, bet kaut kas tajā ir, tāds netverams, bet skaists un vienkāršs.

Mana pēdējā izlasītā ir šī. Par to, kā mēs dzīves laikā atskatāmies uz notikumiem un domājam - kāpēc gan es toreiz pieņēmu tie tādu lēmumu, ne savādāku? Un par to, ka mums katrā brīdī ir tikai tās zināšanas un iespējas, kas ir.

Sarakstu varētu turpināt, bet tieši šobrīd šīs ir tās, ko varētu ieteikt.
02.03.2016 10:23 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Ieteiktu izlasīt Mičelas ''Vējiem līdzi''. Vēsture, karš, raksturu īpatnības un, protams, mīlestība :)
Filma ir skaista, bet grāmata vairāk vedina uz pārdomām.. :-)
02.03.2016 10:26 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Jā, protams, Vējiem līdzi. Visu laiku mīļākā grāmata :) Esmu pārlasījusi 10 x laikam
02.03.2016 10:27 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Apple_pie, do pieci! :D
02.03.2016 10:29 |

Reitings 548
Reģ: 07.02.2013
Man tādas mazāk zināmas grāmatas.

1. Alesandro Bariko "Okeāns jūra"
Autoram ir ļoti skaista, bagāta valoda, kas man ir svarīgi. Diezgan filozofiska grāmata, kurā ne visu var saprast līdz galam. Kolorīti, interesanti tēli.
2. Jurga Ivanauskaite "Ragana un lietus"
Stāsts par nepiepildītu un kaislīgu mīlestību cauri gadsimtiem.
3. Elīsabeta Rinella "Sniegotā zeme"
Arī mīlasstāsts, paralēli divi motīvi - sieviete, kas zaudējusi mīļoto vīru un meitene, kas uzaugusi ļoti skarbos apstākļos Zviedrijas laukos, un mīlestībā atrod cerību un mierinājumu. Beigas gan ļoti skumjas.
02.03.2016 11:33 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Ja runa ir par manaam visu laiku graamatu graamataam un personisko gaumi, tad loti banaali un klishejiski( kaut gan domaaju, ka visiistaakais arii ir visbanaalaakais), tad tas buutu viss no cilveeciiguma ideaala Remarka un mana muuzha miilestiibas Dostojevska.
Šo tiešām derētu izlasīt VISIEM, īpaši tiem, kuru dzīvēs dominē ezotēriskas fantāzijas.

Jaa, draugam staav uz naktsgaldina "Short history of..", bet zini kaa, ir cilveeki, kuri vienkaarshi veelas dziivi pilnu ar "fantaazijaam", katraa zinaa es nevienu no savaam neizmainiitu ne pret vienu zinaatniski pamatotu un iegraamatotu postulaatu!))
02.03.2016 12:17 |

Reitings 4617
Tb personiigo
02.03.2016 12:22 |

Reitings 15092
Oj, Remarks ir arī mans mīļumiņš! (l) Tieši brīvdienās izlasīju "Laiks dzīvot un laiks mirt" un nu man kaudzītē ir palikusi viņa pēdējā grāmata "Ēnas paradīzē", tad būšu izpildījusi apņemšanos izlasīt visas sev pieejamās grāmatas.

No latviešu literatūras joprojām vistuvāk sirdij ir V. Freimanes "Ar dievu, Atlantīda".
Pirms nedēļas izlasīju arī S. Klanietes "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" - nezinu, vai šī grāmata ir skolu programmās, bet noteikti ieteiktu izlasīt, lai apzinātos Latvijas skaudro vēsturi.

Vēl no klasikas man mīļa ir Š. Brontē "Džeina Eira".
02.03.2016 12:27 |

Reitings 4617
Atcereejos, laikam viena no spilgtaakajaam beerniibas/pusaudzhu graamataam bija Rishaada Nurii Gintekiina Mazputninsh-taa ir tik laba! Beerns tieshaam var smelties pamatu pamatus no taas!
02.03.2016 12:32 |

Reitings 214
Reģ: 29.11.2011
Pēdējā laika labākā grāmata

http://gramatudienasgramata.blogspot.com/2015/10/jans-filips-zendkers-tavu-sirdspukstu.html
02.03.2016 12:32 |

Reitings 934
Reģ: 08.09.2015
Nu man dzīvē patikušas ļoti daudzas grāmatas, šī būs vien maza daļa no tām:
Hāleds Hoseinī “Pūķa ķērājs” (un arī abas pārējās šī rakstnieka grāmatas) - tās ir grāmatas, kura iepazīstina ne vien ar citu kultūru, pasauli, vēsturi, bet arī liek aizdomāties par cilvēka izturēšanas spējām, par piedošanu, par to, kā daudz ko dzīvē nenosaki tu pats, bet daudz ko nosaki.
Albērs Kamī “Mēris” - noskaņu ziņā līdzīga grāmata, galvenokārt ataino cik dažādi cilvēki uztver nāvi. Noteikti nav lasāma, ja sēru tēma dzīvē aktuāla. Bet citiem ļoti viegli lasāma par ļoti smagu tēmu.

Silvana de Mari “Pēdējais elfs” (un arī “Pēdējais Orks”) - brīniškīgs piemērs, cik dziļa var būt fantāzijas žanra literatūra – kā reiz skeptiķiem, kuriem liekas ka tur jau viss ir “Krēslas” līmenī….

Kristina Sabauļskaite “Silva Rerum” – ļoti daudzšķautņaina grāmata, kurā ir gan vēsture, gan izklaide, gan romantika, gan filozofija.

Vizma Belsēvica “Bille” - Pilnīgi noteikti pasaules mēroga literatūra, kura tika nominēta Nobela prēmijai, kas stāsta gan par mūsu vēsturi, gan par pieaugšanu, gan sievietes sūtību, gan daudz ko citu.

Jevgeņijs Vodolazkins “Laurus” – patiesa bauda lasīt, vienkārši darbs par jēgu, grāmata, ko lasīt un pārlasīt un katru reizi atklāt jaunu redzējumu.
02.03.2016 12:33 |

Reitings 15092
O, kā es varēju "Billi" aizmirst. Tā man bija tikpat mīļa kā bērnībā "Vinnijs Pūks". :-)
02.03.2016 12:36 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits