Jau gadiem nedzīvoju Latvijā, atpakaļ braukt nevēlos. Zinu, ka Latvijas sabiedrības mentalitāte, uzvedība, uzskati - tie nav mani.
Varu piekrist šim citātam. Pati ilgu laiku biju pārliecināta, ka noteikti nekad nedošos prom no Latvijas. Tā teikt - savs stūrītis vismīļākais. Viss zināms, vienmēr būs tā drošības sajūta, ka esi mājās un, ja nu kas, būs kam uz pleca paraudāt vai pēc padoma vērsties, tomēr... jā, tomēr dzīvei patīk būt brīnumu pilnai un neprognozējamai. Par spīti tam, ka nebija doma pamest Latviju, jau ilgāku laiku (nemelošu - vismaz pēdējos 3 gadus) jutos morāli un fiziski iztukšota. Pastāvīgi nogurusi, nomākta, pat ja biju labi atpūtusies vai izgulējusies. Vēl pagājušajā gadā aktīvi plānoju mainīt savu darbības jomu, apmeklēt kursus un kardināli mainīt dzīvi, taču viss apstājās tā īsti nemaz nesācies. Atkal uzmācās sajūta, ka viss ir apnicis, ka nekas vairs nespēj iepriecināt, nevarēju rast sev mieru. Jau ilgu laiku atpakaļ sapratu, ka Latvijā neiederos - tieši mentalitātes, uzskatu ziņā. Man patīk domāt daudz, daudz plašāk, nebaidīties tikt pārprastai, nesaprastai, nosodītai. Jutu, ka lēnām smoku. Tad atkal apmeklēju Angliju un sapratu - jā, tā ir
mana vieta. Ik reizi, kad esmu tur, atplaukstu. Atplaukstu tieši iekšēji - manī rodas sajūta, ka vēlos dzīvot un baudīt dzīvi, rodu iedvesmu no vietām un cilvēkiem, un pastaigām. Esot tur, atgriežos pie vecā hobija - gleznošanas. Sēžu mazās kafejnīcās un veidoju skices, sēžu pabos un runāju ar pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem, kurus, iespējams, nekad dzīvē vairs nesatikšu. Jūtos kā pavisam cits cilvēks. Atgriežoties Latvijā, atkal pazaudējos savā nomāktībā. Esmu sapratusi, ka Latvija, par spīti tam, ka te ir mājas un atmiņas, nav mana vieta un tā īsti nekad arī nav bijusi. Esmu atradusi savējo un drīz speršu soli uz priekšu, lai pārvāktos uz turieni un ievilktu jaunu elpas vilcienu.
Jā, protams, ir tā, ka viss atkarīgs no cilvēka spējām un mērķus var sasniegt jebkurā vietā, BET - ir vietas, kurās gluži vienkārši negribas tos sasniegt, kamēr citās valstīs cilvēks jūtas emocionāli labāk, komfortablāk. Aptuveni kā manā gadījumā. :)