Pirmslaulību kursi!

10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 08.03.2013
Sveikas!

Jūsu domas par pirmslaulību kursiem!

Ir nepieciešamība šos kursus ieviest vai nav nepieciešamība? Un šos kursus piedāvāt kā brīvprātīgu izvēli vai kā obligātu nepieciešamību?
22.12.2015 19:25 |

Reitings 480
Reģ: 29.01.2009
neistais links iekkopejas, Man ir tikai pdf. gan jau LV ir publiskots.
22.12.2015 20:27 |

10 gadi
Reitings 2594
Varbūt tas būtu noderīgāk tiem,kuriem ir 18-21 un ir sapņaini un varbūt ne visi apzinās ,ko īsti nozīmē kāzas, precības un šī soļa nopietnību.

Tam gan varu piekrist, bet pie nosacījuma, ka mācību materiāls ir normāls nevis tagad tāds, kas būtu krāsnī sadedzināms.
22.12.2015 20:27 |

Reitings 176
Reģ: 04.11.2015
Es neiedziļinājos, bet apskatījos Zvēra ielikto linku un :
1. modulis - Finanšu pratība (naudas gudra pārvaldība - plānot, krāt, aizņemties, lai palīdzētu sasniegt ģimenes nākotnes mērķus). Autors: Bc. oec. Jana Strogonova
2. modulis - Laulības tiesiskie aspekti (izvērtēt un izprast laulības nozīmi sabiedrības un indivīda līmenī un laulāto tiesisko atbildību). Autors: Mg. iur. cand. Jānis Maulis
3. modulis - Laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti (kā veidot emocionāli veselīgas, pilnvērtīgas, harmoniskas, uz savstarpējo cieņu balstītas attiecības ģimenē). Autors: Med. Baiba Gerharde
4. modulis - Vecāku pienākumi un atbildība (bērna attīstība, tās veicināšanas iespējas un vecāku lomu šajā procesā). Autors: Dr. Med., Mg. paed. Valdis Folkmanis

Man tiešām šķistu interesanti paklausīties to (1. un 4. modulis man šķiet mazāk interesants, bet 2. un 3. modulis skan interesanti), jo īpaši, ja par to stāsta cilvēki, kas darbojas attiecīgajā jomā (jurists, psihoterapeits, ..). Kāpēc lai par brīvu (cik es sapratu, ka tas ir par brīvu) neuzzināt par savām tiesībām stājoties laulībā un nepilnveidot sevi garīgā jomā (par tādām lekcijām, kā labāk veidot attiecības utt. cilvēki maksā naudu, pērk grāmatas)?

Es gan nesaku, ka es 100% apmeklētu, tas jau būtu atkarīgs no daudziem faktoriem, no tā, kādos laikos notiek utt. un es noteikti nespiestu savu vīrieti uz turieni iet. :D Bet man šķiet, ka noniecināt šo ideju nevajag.
22.12.2015 22:07 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Tas ta ka obligats pasakums? Ari ja precas otro reizi?:-D
22.12.2015 22:13 |

Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
tie kursi nav kaut kāds apakšprojekts tiem pašiem, kas taisās tikumību mācīt? :D

vispār briesmīgi. nesaprotu kāpēc mūsu valstī, kur sievietes un vīrieši ir bijuši vienlīdzīgi daudzreiz ilgāk kā citās mazāk un vairāk attīstītās valstīs, pēkšņi sāk grūzt virsū šos stereotipus. tiešām kādam šķiet, ka muļķīgs buklets stiprinās ģimenes vērtības.. tad varēja laulību konsultācijas ieviest bez maksas, vismaz dažas stundas katru laulībā nodzīvoto gadu, varbūt būtu kāda jēga.

ieskatam par šī projekta stulbumu, lūk testiņš, http://www.delfi.lv/izklaide/divaina-pasaule/sensacijas/parbaudi-sevi-koelju-kivics-vai-pirmslaulibu-apmaciba.d?id=46857477
22.12.2015 22:35 |

Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
Dzilis dabutu tagadin iet uz pirmslaulibu kursiem. Es gar zem :-D:-D:-D:-D
22.12.2015 22:53 |

Reitings 1832
Reģ: 27.12.2012
koshka, labāk iedziļinies, jo tieši trešais ir pilnīgs vājprāts :D Virsraksti jau ir smuki, bet ja cilvēkiem laulību kursos māca to, ka vīrietim ir pareizāks viedoklis, jo viņam ir krāniņš, bet sievietēm patīk daudz kurpju un somiņu.. :D
22.12.2015 23:33 |

Reitings 4962
Reģ: 24.08.2013
Tas ta ka obligats pasakums? Ari ja precas otro reizi?

Ja otro reizi, tad kursu noslēgumā jāliek arī eksāmens. :-D Jo, ja jau vienu reizi cilvēks jau izgāzies, tad otrajai reizei jāgatavojas īpaši rūpīgi. :-D:-D
23.12.2015 08:18 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Es labprāt aizietu uz tādiem kursiem.
Varbūt esmu daudz ko esmu darījis nepareizi :-/

Un varbūt pat izkrītu eksāmenos.
Vispār būtu interesanti :-P
23.12.2015 08:47 |

Reitings 3903
Reģ: 03.03.2015
Dzilis dabutu tagadin iet uz pirmslaulibu kursiem. Es gar zem

Nu varbūt, pateicoties kursiem, tad 6.reize Džilim būtu arī pēdējā:-D:-D:-D

Bet, ja nopietni, tad kursi liekas bezjēdzīgs pasākums. Laulības izjūk tad, kad tās izjūk un katram pārim šie izjukšanas iemesli ir individuāli. Nu ne jau kaut kādi kursi pirms laulībām pēc 10 gadiem noturēs abus kopā. Būtu labāk uztaisījuši bezmaksas pāru terapijas seansus, kur pāri var savas problēmas risināt ar psihologu.
23.12.2015 09:06 |

Reitings 12651
Nu, ja uztaisītu kaut kādu sakarīgu to materiālu, tad varbūt pat tiešām būtu labi, bet, palasot, kas tur ir rakstīts, nevaru iedomāties, kā tas varētu uzlabot laulības dzīvi..nu, varbūt vienīgi tādā ziņā, ka vairāk kopīga smiešanās..par šo materiālu.(t)
23.12.2015 09:36 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Latvijā ir apmēram 40% šķiršanos.

Kā zināms problēmas parasti sākas pēc 2-5 gadu kopdzīves, tad tie pirmslaulības kursi jau sen būs aizmirsušies.

Pareizāk būtu ja valsts organizētu laulību konsultanta un psihologa konsultācijas, ka palīdzību lai glābtu izjūkošas ģimenes.
Kā arī palīdzētu tiem kuriem ir problēmas sadzīvot un veidot attiecības.
23.12.2015 09:55 |

10 gadi
Reitings 2563
Man gan šķiet, ka ļoti daudziem šādi kursi būtu vajadzīgi. Cita lieta, ka tie, kam tos visvairāk vajadzētu, domā, ka paši visu ļoti labi zin un nekad nešķirsies. Bet visticamāk tieši viņi visātrāk izšķirsies. Un, ja pēc šādu kursu apmeklēšanas pāris saprot, ka nemaz nevēlas precēties, vēl jo labāk, būs mazāk šķirtu laulību.
Es gan nezinu kāds ir saturs šiem kursiem un ko un kā tieši tur mācīs, bet doma, manuprāt, ir laba.
23.12.2015 10:36 |

10 gadi
Reitings 13520
Cik es saprotu tie kursi ir, ja grib precēties baznīcā?
Mēs sarakstījāmies zagsā, par tādiem kursiem vispār nebiju dzirdējusi... Liekas kaut kas stulbs :D
23.12.2015 10:43 |

Reitings 1806
Reģ: 18.08.2013
No sākuma domāju-kas te galīgi visas saspiedušās! Bet tad sapratu, nelasot gan ieliktos matereālus, ka iet runa par kaut ko jaunu, kaut kas atkal ir izdomāts..Vai arī nē?
Es gāju uz pirmslaulību kursiem pie sava mācītāja, un teikšu atklāti, man ļoti patika, bija interesanti parunāties, bet tas jau droši vien atkarīgs no mācītāja..un arī cilvēka kā viņš uztver apkārt notiekošo, cik daudz var paņemt no tā ko piedāvā dzīve.
Tāpēc pateikt ka tas ir pilnīgs pufels, tā nu galīgi nav..
23.12.2015 11:21 |

Reitings 854
Reģ: 07.03.2015
Idejiski šī doma nav zemē metama, it īpaši daļā, kas attiecas uz laulības un bērnu audzināšanas tiesiskajiem un juridiskajiem aspektiem.
Bet tādā veidolā, kā tas ir šobrīd... nelasīju visu to bukletu, tikai daļas, kas īpaši tika apspriestas tviterī. Nu daļu laika man bija sajūta, ka lasu kaut ko no Uģa Kuģa, Līzes Flīzes un tamlīdzīgu personāžu repertuāra. Otro daļu laika man likās, ka tā ir anekdote, īpaši daļa par to, ka sievietes neredz savus dzimumorgānus, tāpēc dzīvē visam meklē dziļāku jēgu, izsakās neskaidri, aizplīvuroti utt. Vienkārši- ko??? Sievietēm lielākoties vajagot kurpes un somiņas, bet vīriešiem jaunu mašīnu un telefonus. Stereotipi much?
Kopumā, ja tas ir obligātā kārtā- noteikti esmu pret. Ja brīvprātīgi - manis pēc, bet tikai ar normāli izstrādātu materiāli, nevis to parodiju, kas ir šobrīd.
23.12.2015 11:45 |

10 gadi
Reitings 2594
Baznīcā jā, tie kursi, manuprāt ir savādāki un tie ir nepieciešami, jo mācītājs iepazīst jauno pāri, kuri vēlas precēties pie viņa un viņa baznīcā un dod savu svētību un vēstījumu. (Paši vēlamies precēties baznīcā un esam gatavi visam un ar prieku apmeklēsim)

Bet priekš kam tie kursi būtu vajadzīgi precoties zagsā? Labi, ir daži pāri kuriem tas būtu nepieciešams, bet, ja tie būtu obligāti jāapmeklē tiešām precēties gribētāji būs vēl mazāk. Jo, ja pāris dzīvo kopā 5+ gadus, tad viņi jau viens otru ir iepazinuši ļoti labi, ir saskārušies jau ar finansiālām problēmām, ar kādām citām lielākām problēmām, tad kur tur kursi būtu vajadzīgi?
23.12.2015 11:49 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Es laikam pārstāvēšu nepopulāru viedokli, bet teikšu, ka šādi "kursi" (vai vienalga, kā to nosaukt) nemaz nav tik peļama doma. Cits jautājums ir par izglītojošā materiāla saturu, par to, kas ir personas, kas vadīs šos kursus un dažādiem citiem aspektiem.

Uz šo brīdi piedāvāto materiālu gan neesmu lasījusi, tikvien kā tematisko bloku nosaukumus un no virsrakstiem spriežot - nav slikta izvēle.

Pašai otrās laulības bija baznīcā (luterāņu) un mums ar vīru kādu laiku pirms noliktā laulību datuma mācītājs iedeva paprāvu lasāmo materiālu (tostarp ar testiem un uzdevumiem), kuru vajadzēja mājās kopīgi izlasīt, izpildīt, pārrunāt un pēc tam atnākt pie mācītāja uz sarunu, daloties pārdomās par izlasīto.

Neesam nekādi jaunie gurķi, dažu jautājumu esamība materiāla, protams, pārsteidza, lika pasmieties, vai raisīja kādas citas reakcijas, tomēr kopumā - tas laiks, ko pavadījām šo materiālu lasot kaut kāducitu skatījumu uz dažām lietām deva, ļāva pārliecināties, ka pat visai savdabīgos jautājumos mūsu viedokļi sakrīt, esam uz viena viļņa u.t.t. Turklāt, pēc tam vel vairākas reizes esmu par šo domājusi - ja man ar ex-vīru pirms laulību noslēgšanas (Dzimtsrakstu nodaļā) kāds būtu iedevis šādu mapīti izlasīt, varu pateikt 100% - kāzas tiktu atceltas un būtu "tīri papīri", jo bija aspekti, par kuriem jaunības trakumā un naivumā tiešām pat neiedomājos - tie sāka "līst laukā" vēlāk...

Tā kā - ideja nav norokama, cits stāsts ir par to - cik kvalitatīvs būs šī materiāla saturs. Un - ja cilvēku no stāšanās laulībā var atturēt tāds nieks, kā pārdesmit lappušu izlasīšana un pāris stundu veltīšana "kursiem", tad man jautājums - cik vispār ļoti šie divi cilvēki grib staties laulībā???
23.12.2015 11:51 |

10 gadi
Reitings 2594
Runāju par to materiālu, kas ir pašlaik, jo tad uzskatu, ka kursiem nav jēgas. Jo tādas muļķības jaunajiem vīriem sajauktu galvu un arī pret sievieti attiektos kā pret mājsaimnieci, kurai prātā ir lupatas un nekas vairāk tajā galviņā nav. Tad tiešām čaļi būs tādi kā šeit visi Erdiji un co.
23.12.2015 11:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits