Kā Tu iemācījies lasīt? Kā sāki lasīt grāmatas?

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
Domāju, ka būtu interesanti pakavēties bērnības atmiņās un padalīties katra par savu iepazīšanos ar rakstīto vārdu un tekstu.
Otrais jautājums vairāk tām, kuras daudz lasīja - kā atradāt ceļu uz to? Nesen vienā diskusijā meitene interesantu komentāru uzrakstīja, analizējot, no kurienes viņai pēkšņa vēlme pēc grāmatām un lasīšanas bijusi.
Aiziet! :)
05.04.2014 17:31 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Atbildot uz iepriekš uzdoto jautājumu par sevis atminēšanos. Manas pirmās atmiņas ir no laika posma īsi pirms 3. dzimšanas dienas. Nevaru teikt, ka atminos visu kopš tā laika, bet daudz gan. Ir bijušas dažas stresainas situācijas, kas, acīmredzami, atstājušas pēdas atmiņā.
06.04.2014 01:10 |

Reitings 824
Reģ: 27.08.2011
Man bija gadi 4/5 laikam. Iemācījos lasīt pati no Panorāmas. Skatījos kopā ar omīti vakaros un burtoju cilvēku vārdus un uzvārdus titros.
Sākot iet skolā,kamēr citi burtojās,lika kopā zilbes un lēni bokstierēja,es jau lasīju tekoši un man bija garlaicīgi. :D Pēc tam regulāri visu laiku dabūju "labās piezīmes" dienasgrāmatā
par labo lasīšanu no skolotājas.
06.04.2014 01:11 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Nu dāmas .. un man šķita, ka es agri iemācījos lasīt ... še tev :D
Ap 5 gadu vecumu; zinu to, ka biju pirmā bērnu dārza grupiņā un skolā ar' vislabāk lasīju :D Mācīja mamma, sabiedriskajā transportā. Pirmais, ko iemācījos - trolejbusa Nr. un galapunktus :)
Vnm esmu bijis grāmatu tārps, patika un - arvien attīstoties iztēlei - palika jo interesantāk; pēdējā laikā gan stipri mazāk sanāk. Lasīšana vnm bijusi rituāls process,pārvācoties - diemžēl - nav iesakņojies.

Bet nu visu cieņu tām, kas gados 4os jau sāka :)
06.04.2014 01:37 |

Reitings 1638
Reģ: 20.09.2010
Es gan īsti neizprotu - kā var pats iemācīties lasīt. Man mācīties lasīt saistās arī ar alfabēta apgūšanu un burtošanu; kādam taču ir jāsēd blakus un jāsaka - šis ir A, B, C .. :)
06.04.2014 01:41 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Pirm veel maaceeju lasiit, mana miilaakaa graamata bija Pifa Piedziivojumi. To es luudzu lai man lasa visi - vecaaki, vecvecaaki, vecaaku draugi... :D Man bija tikko palikushi 3 gadi un es, mazaa bleede, mammai pateicu, ka esmu iemaaciijusies lasiit. Un nu raadiiju kaa es maaku lasiit - mamma bija shokaa, bet aatri atkoda, ka nemaaku gan es lasiit, tikai tik biezhi esmu dzirdeejusi tos staastus, ka zinaaju vaards vaardaa. Tas taa, atkaape no teemas.

Iemaaciijos lasiit kaadu 3 ar pusi, 4 gadu vecumaa - 3 gados burtoju, chetros jau lasiiju. Un tad tik saakaas - izlasiiju visas graamatas, kas bija maajaas. Mums bija daudz visaadas pasaku graamatas no mammas beerniibas. Man ar braali bija karsh, jo es vienmeer gribeeju lasiit vakaros, bet mees daliijaam istabu un vinam trauceeja gaisma (kaa tad - siikais mulkis tikai speciaali spiiteejaas :D). Es vispaar biju vienpate - vienmeer speeleejos savaa nodabaa, daudz ziimeeju, nodarbojos ar rokdarbiem un ljoooti daudz lasiiju. Visas vasaras pavadiiju lasot, mana labaakaa beerniibas draudzene taada pati - vairaakas vasaras dziivojaam viena pie otras un muusu miiljaakaa kopiigaa aktivitaate bija lasiishana :D pilniigi nopietni. Un tad kaadu 15 gadu vecumaa, diemzheel, tas pierima, klasee mainiijaamies ar taam skolas romaanu graamataam, bet tas arii viss. Nepaartraucu gan pilniibaa, bet kaut kaa izgaaja no praata. Vidusskolaa nebija tik daudz laika (jeb lielas gribeeshanas) un universitaatee nebija laika lasiit sev, lasiiju tikai to, kas jaalasa.

Bet nu es esmu atkal graamatu taarps. Pirms pusotra gada manaa iipashumaa no naaca e-graamata. Protams, nav tas, kas shkirstiit iistu graamatu, bet es varu lasiit visu, ko veelos un jebkuraa valodaa. Un atkal pilniigi katru vakaru pirms guleetieshanas es lasu. Man tas tik ljoti pietruuka, tikai es pati to neapzinaajos. Man jau ir sataisiits graamatu saraksts, kas veel jaaizlasa - muuzhaa nebuus laika, lai to visu izlasiitu.

Sanaaca ljoti. ljoti gari, piedodiet :D
06.04.2014 02:18 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
demoiselle, nedaudz ne pa tēmai, bet vai tev nebūtu slinkums padalīties, kādas grāmatas latviešu valodā nonāca Tava e-lasītāja plauktos? :)
06.04.2014 02:45 |

Reitings 28
Reģ: 28.09.2011
Lasīt iemācījos 4 gadu vecumā. Neatceros gan, kā tas notika, jo sevi sāku atcerēties tikai no 6 gadu vecuma, kad sāku iet skolā. Par laiku pirms tam ir tikai pāris īsi atmiņas uzzibsnījumi.
Tātad - lasīt sāku 4 gadu vecumā, to man vecāki vairākkārt ir teikuši. Drīz biju jau vairākas reizes izlasījusi visas bērnu grāmatas, kas bija mājās (Brīnumzemes sērijas, Sprīdīša sērijas u.c.). Tāpēc, kad man tikko palika 6 gadi un es sāku iet 1. klasē, vecāki mani arī pierakstīja pilsētas Bērnu bibliotēkā.
Bibliotēku apmeklēju regulāri un bieži. Bibliotekāres jau mani atcerējās un mūždien slavēja par lasītkāri. :D Bieži ņēmu 10-14 grāmatas un, lai gan termiņš bija 2 nedēļas, jau pēc nedēļas biju izlasījusi un gāju pēc jaunām grāmatām. Reizēm pat bija tā, kā jau te viena meitene rakstīja, ka kāda plānāka grāmata tika izlasīta jau pa ceļam uz mājām. :D
Bet, lai gan lasīju tiešām daudz, tomēr nav tā, ka visa bērnība tika pavadīta tikai pie grāmatām - daudz laika arī pavadīju ārā, spēlējoties ar draudzenēm, kā arī, protams, taču apmeklēju skolu un pildīju mājasdarbus. :)
6 gados sāku iet 1. klasē un pirmo reizi sastapos ar citiem bērniem. Lielākā daļa bija 1-2 gadus vecāki par mani, viens puisis pat gāja jau trešo reizi 1. klasē. Vēl šodien atceros, cik biju šokēta, kad uzzināju, ka daži citi bērni pat knapi visus burtus zin un prot salikt kopā, nemaz nerunājot par raitu lasīšanu. Mums bija jālasa skaļi uz laiku un daudzi izlasīja 6-10 vārdus minūtē, tas mani ļoti pārsteidza, jo pati lasīju 143 vārdus minūtē.
Mājās lasīju visu - grāmatas, avīzes, kā arī pirmos jauniešu žurnālus (Laba, Mana), kas tikko sāka parādīties un ko vecāki man abonēja. Vienu brīdi man ļoti patika lasīt enciklopēdijas. Man bija vairākas ilustrētās bērnu enciklopēdijas un arī tāda bērnu enciklopēdiju sērija Kas? Kur? Kad?, ko biju pa vairākās reizēm izlasījusi. Man ļoti patika uzzināt jaunu informāciju un saprast, kā darbojas pasaule. Tas ir viens, kāpēc man patika daudz lasīt.
Otrs - lasot stāstus, romānus, pasakas, man ļoti patika tās dažādās pasaules un piedzīvojumi, ko varēju uzburt savā galvā. Un, ja kādreiz kādā varonī saskatīju līdzību ar sevi, biju tik laimīga, ka ir vēl kāds tāds kā es, un mēģināju arī aizgūt sev kaut ko no tā varoņa. Grāmatās arī vienmēr bija tā pasaule, kurā es varēju aizbēgt, justies droši un saprasti. :)
Pēdējā laikā ir sanācis ļoti, ļoti maz lasīt. Tas mani nemaz nepriecē, bet man šobrīd nav tāda vide, kurā es varētu lasīt. Pie gultas gan stāv pāris bibliotēkas grāmatas, kurām šīs diskusijas iespaidā varētu pieķerties, jo drīz tām beigsies termiņš.
No grāmatām pārsvarā izvēlos klasiku, tāpēc lielāko daļu mūsdienu literatūras man nav interesanti lasīt, jo nekā jauna tur tāpat nav, lielākoties viss tas pats, ko jau sen esmu lasījusi. Patīk arī utopijas/antiutopijas un šādi tādi biogrāfiski/autobiogrāfiski darbi. Reizēm atslodzei palasu kādu detektīvromānu.
06.04.2014 03:25 |

Reitings 28
Ups, nelikās, ka tik gari sanāks.
06.04.2014 03:26 |

Reitings 28
Starp citu, Blanša, esmu tevi jau kādu laiku ievērojusi, īpaši diskusijās par grāmatām, un tu man esi radījusi ļoti patīkama cilvēka iespaidu (savu artavu noteikti dod arī profila bilde:D), tāpēc vai drīkst tev personīgi uzdot dažus jautājumus par tavu studiju izvēli? :)
06.04.2014 03:43 |

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
protams! :)
06.04.2014 12:46 |

Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
Iemācījos 5 gadu vecumā. Tas gan bija vecāku nopelns, jo vienu dienu pani nostādīja fakta priekšā, ka būs jāmācās lasīt.... Un tā arī notika. Uzradās ābece un katru dienu ar mammu bija jāapgūst 1 burtiņš un jālasa kas nu attiecīgajā lapas pusē rakstīts. Mamma pirms tam man daudzas grāmatas lasīja priekšā un man ļoooti patika, bet, kad sāka mani mācīt lasīt, viņa mēdza izlasīt grāmatiņu līdz pusei un teica, ka tālāk nelasīs, lai lasu pati :D Sašutums bija liels, bet lasīju ar' un kļuvu par lielu grāmatu tārpu.
06.04.2014 13:00 |

Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
pani mani :D
06.04.2014 13:02 |

Reitings 1814
Reģ: 29.01.2009
es arī ap 4 vai 5 gadiem iemācījos lasīt. Bet mani ļooooti spieda mācīties, katru dienu, ilgas stundas. Burtus jau es mācēju krietni vien agrāk. Pēc tam bija " Bērnu žūrija". Vispār man patika lasīt obligāto literatūru, ar dažiem izņēmumiem. (man lugas lasīt baigi nepatika). Pusaudžu gados lasīju "Twilight" un citas vampīru grāmatas. :D Vispār tagad es labāk lasu enciklopēdijas(jebkāda tēma, galvenais, kaut ko interesantu var izlasīt) nekā romānus.
06.04.2014 13:06 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Nav ne jausmas, cik gados un kādā veidā iemācījos lasīt. Man ir tikai atmiņu fragmenti no maniem agrajiem gadiem :D Atceros, ka tad, kad sāku iet skolā, tad jau mācēju lasīt. Gan jau mamma vai omīte ar Ābeces palīdzību iemācīja mani lasīt.
Kas attiecas uz patiku pret lasīšanu - mana mamma lasīja un lasa grāmatas, vecvecāki lasīja(paši un man priekšā), so - man bija interese. Un tad, es atceros, atklāju bibliotēkas šarmu. Tur bija tik daudz grāmatu un man visas gribējās izlasīt :D Protams, visas es neizlasīju, bet es regulāri gāju uz bibliotēku.
Man joprojām patīk lasīt :)
06.04.2014 13:13 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Es neatceros savus lasīšanas pirmsākumus.. tas noteikti bija pirmsskolas vecumā :) Man ļoti patika grāmatas. 5 gadu vecumā pati drukāju ar flomasteriem savus ''romānus'' :D Joprojām ir saglabāti :D
Man patika lasīt Z.Ērgles darbus, Ožogovskas, Lagina Hotabičs cieņā.. 11 vai 12 gados izlasīu Remarka Trīs draugus. Tā grāmata ļoti paķēru.. tad ķēros pie citiem viņa darbiem, kas nedaudz atšķīrās no Trīs draugiem, tomēr.. joprojām šķita aizraujoši :)
Šis un tas ir izlasīts pa šiem gadiem.. biju arī pārņemta ar Poteru.. dzīvoju tām grāmatām līdzi :)
06.04.2014 13:20 |

Reitings 12
Reģ: 22.04.2013
Lasīt iemācījos 4/5 gadu vecumā. Sākumā bija tā, ka bērnudārzā ar gadu vecāko meiteni skatījāmies ābeci. Viņa jau varēja kaut ko tur izlasīt, bet es ne. Iespējams, tas bija mans lielais dzinulis, jo es pati arī vēlējos iemācīties lasīt.
Kādā vakarā es mājās centos pati izlasīt kādu tekstu no ābeces (vēl joprojām atceros, kā tēma bija M burts un teksts bija par mammu). Nevarēju to izdarīt, apvainojos un aizgāju gulēt.
Nākamajā rītā pamodos, tieši pirms iešanas uz dārziņu gribēju atkal pamēģināt izlasīt to M burtiņu. Un kā par brīnumu, sanāca:) Kopš tā laika es vecmammai palīdzēju gan burtnīcu labošanā (viņa skolotāja), gan pati rakstīju visādus brīnumus.
Sākumskolas/pamatskolas posmā biju liels grāmatu tārps. Lasīju daudz. Vienīgi nepatika obligātā literatūra. Vēl joprojām atceros kā ar mokām lasīju "Sūna ciema zēnus" :D
Tagad jau lasu mazāk. Diemžēl. Gribētos jau vairāk. Vēl joprojām jūtu to saikni ar grāmatām, lasīšanu un burtiem. Ik pa laikam patīk pašai kaut ko parakstīt. Kad biju mazāka, rakstīju pat savus dzejoļus. :D
06.04.2014 14:08 |

Reitings 32
Reģ: 04.02.2014
Iemācijos lasīt, kad bija 5 gadi. Mamma katru vakaru lasīja pasakas. Man apnika gaidīt līdz vakariem, tāpēc paņēmu mājās esošo bilžu ābeci un sāku mācīties.
06.04.2014 16:50 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits