Diskriminaacija dziivojot aarzemees

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Jautaajums taam, kuras dziivo aarzemees - vai esat saskaarushaas ar diskriminaaciju? Ja jaa, tad kaa taa izpaudaas un vai situaacija mainiijaas peec gadiem, leenaam pazaudeejot akcentu?
25.03.2014 18:04 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Chouette, kur dziivo?
26.03.2014 19:31 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
Nē, bet intensīvu uzmanību no puišu puses gan, viņi jau pa gabalu saož, kuras meitenes ir no Austrumeiropas, nāk uz ielas klāt ar saviem pick up tekstiem, ka jau besī. Divreiz ar esmu noturēta par zviedrieti.
Mana ex hostmamma gan ir sajutusi, viņa ir baltkrievite un strādā par zobārsti, diez gan nopietni ir sajutusi darbā negācijas, jo domā, ka viņa ir no Krievijas.
26.03.2014 19:32 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Un lielaka dala tadu Latviju nemaz nezin, jauc gan ar Lietuvu, gan Lapzemi.

Jā, man arī šāds jautrs pārpratums bija ar frankofonu kompāniju, kuri valsti kā "Lettonie" (Latvija) nemaz nepazīst, bet automātiski kopīgi nodomā, ka esmu pārteikusies un patiesībā esmu domājusi "Laponie" (Lapzeme). Tā nu nācies ilgāku laiku dzirdēt frāzes par to, vai esmu tikusies ar salaveci un glaudījusi ziemeļbriežus :D

Bet runājot par tēmu. Jā, esmu izjutusi diskrimināciju. Vairāk gan to izjutu Šveicē dzīvojot mazpilsētās. Lai gan es vienmēr cienīju sabiedrību un neuzspiedu citu valodu, bet runāju viņu dzimtajā. Lielpilsētās gan cilvēki bija tolerantāki pret iebraucējiem kā tādiem.

Vēl nācās iziet sāpīgam posmam par to, ka tiku diskriminēta no dažu vīra radu puses, kad sākām savas attiecības. Jā, ņēmu to ļoti pie sirds, jo arguments tam ir/bija tikai tāds, ka esmu no A-Eiropas puses, tātad vienā maisā bāžama ar visām "gold diggerēm". Neko nevienam neesmu centusies pierādīt, jo dzīvoju pēc savas labākās sirdsapziņas un neesmu vienīgais aprunāšanas objekts tiem pašiem cilvēkiem.

Jāsaka gan, ka kopš esmu Vācijā, jūtos daudz labāk. Nav bijuši starpgadījumu. Jāsaka gan, ka manā pusē sabiedrība ir tāda ļoti mierīga un miermīlīga.
26.03.2014 19:40 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
demoiselle, no kuras puses Tu pati esi? :)
26.03.2014 19:42 |

Reitings 182
Reģ: 07.08.2011
Iebrauceejs ir un paliks vienmeer iebrauceejs. Protams, ka diskriminee. To pat var just. Taapeec visaadus reekjinus un bankas lietas es lieku dariit savam draugam, jo tikliidz es censhos to dariit, neviens man nevr paliidzeet, atvainojiet, meegjiniet veelreiz, pameegjiniet citu kompaaniju, dazhi teelo, ka nevar manu akcentu saprast (kura man praktiski nav) utt. Kaut vai viens piemeers, kas notika nesen. Es jau sen gribeeju nomainiit bankas karti, katru reizi kaa gaaju bankaa, neviens to nevareeja izdariit. Visu laiku kaut kaadas atrunas, neesmu ar banku petiekami ilgi bijusi "kopaa", nav pietiekami daudz naudas uz konta, vajag papiiru ar adresi (???!!!) un taa tas turpinaajaas gadu. Pagaajusho 1dien draugs saka, izejam kopaa. Bankas darbinece saviebj seju, panjemot manu karti un tikmeer klusaas manu staastu, tikmeer draugs saka "arii soreiz buus stulbas atrunas?", kaa shii izdzirdeeja vieteejo, saaka smaidiit un pateica, ka nekaadu probleemu! Veel pemetinaaja, kaapeec ieprieksh neesmu centusies to dariit.
26.03.2014 19:42 |

Reitings 549
Reģ: 22.12.2013
demoiselle - PACA, Aix en Provence. Un tu?
26.03.2014 20:02 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Es Toulouse
26.03.2014 20:08 |

Reitings 549
Ari dienvidi, bet tomer patalu no manis sanak. :)
26.03.2014 20:22 |

Reitings 391
Reģ: 29.01.2009
Grūts jautājums. No vienas puses, pati neesmu saskārusies ar pret sevi vērstu diskrimināciju, bet paziņu polieti, piemēram, valsts iestādē atteicās saprast un pateica, lai viņa nākot kopā ar kādu francūzi, lai gan viņa pati, lai gan ar akcentu, taču runāja franciski. Ļoti daudz esmu dzirdējusi diskriminējošas piezīmes par arābiem, un vienā jauniešu organizācijā man pateica, ka, protams, ka vietējie darba devēji skatoties uz vārdu, un, ja ārzemnieks nebūs galvas tiesu pārāks, tad darbā tiks pieņemts francūzis.
Taču tieši pret sevi vērstu diskrimināciju neesmu izjutusi, vismaz pagaidām.
26.03.2014 20:38 |

Reitings 549
peleece - ja ta valsts iestade bija CAF, tad es pat varetu saprast, ka vini negrib arzemniekus apkalpot. Neuzskatu sevi par paraku ka francuzi, bet darbs man tomer ir, manuprat, seit loti skatas tavu motivaciju. Respektivi, ja esi pozitiva, atverta un gatava stradat, tad darbs noteikti atradisies.
26.03.2014 21:18 |

Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Favel, ja nav noslēpums, kurā vietā Šveicē Tu dzīvoji? Vienkārši ziņkārojos.

Mans tēva brālis savulaik Šveicē stažējās kādā ļoti specifiskā jomā ķirurģijā, un viņš daudzkārt ir stāstījis, kā sajutis "aizmugures smīnus" no saviem Šveices kolēģiem - sak`, Tu jau tikai no Austrumeiropas. Acīs neviens neko nesaka, taču attieksme ar muguras smadzenēm sajūtama... Viņam kā inteliģentam cilvēkam, kas apzinās pats savas spējas un varēšanu un kura vienīgā vaina ir tā, ka nav piedzimis "pareizajā" Eiropas daļā, tas bijis diezgan nepatīkami.
26.03.2014 21:21 |

Reitings 4962
Reģ: 24.08.2013
vienīgā vaina ir tā, ka nav piedzimis "pareizajā" Eiropas daļā, tas bijis diezgan nepatīkami.

Toties Latvijā, ja arī esi piedzimis pareizajā vietā, tiec diskriminēts, jo nav pareizā tautība. Diskriminācijas pietiek arī šeit.
26.03.2014 21:31 |

Reitings 9169
esmu ilgāku laiku dzīvojusi dažādās valstīsun dažādās kultūrās, un mani novērojumi ir, ka Latvijā ir mierīgi. Un cilvēkiem ir iespēja izteikties, nevis kā ASV, pasarg dies kaut ko ne tā izteiksi, uzreiz rasists vai kas nu tur, sūdzēs tiesā... te var pateikt, ka Lingitai nav talanta un tu nebūsi rasists, vienkārši viņai tiešām nav talanta, jo tas ir fakts..

Shim tikai var piekrist! Piemeeram, Kanaadaa ir ljoti jaauzmanaas no taa, lai kaadu nejaushi neaizvainotu. Pats skumjaakais, ka gandriiz nav palikushas taadas lietas, ko driiksteetu teikt vai dariit bez bazjaam ka tev kaads neuzklups virsuu. Kaa piemeerus varu mineet - pasniedzeeja iekuulaas nepatikshanaas, jo vinja noveeleeja prieciigus ziemassveetkus un taadejaadi aizvainoja musulmanjus, vilcienaa visi seedeeja aiztureejushi elpu un varoniigi cietaas, lai neaizvainotu smirdiigu veci, paarseezjoties uz citu seedvietu.
26.03.2014 22:06 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
es zinu, Krista, Kanāda ir īpaša vieta, un īpaši toleranta un politkorekta :) man brīžam pat bail domāt kaut ko sliktu par citiem :) jo likās, ja nu sejas izteiksmē redzams :)

tas nav viegli, sevišķi cilvēkiem, kuri redz un saprot un domā līdzi. nav viegli pagriezt galvu uz otru pusi un tēlot, ka neredzi, kā viena rase par to pašu nodarījumu automātiski tiek cauri sveikā, jo ierēdņiem, pat policistiem ir bail ar viņiem krāmēties un strīdēties. pietiks ar vienu vārdu un pret viņiem būs izmeklēšana par rasismu... un tās velkas ilgi, un ierēdņi tiek uz laiku atstādinātiun algu nesaņem uttt utt....
26.03.2014 23:36 |

Reitings 9169
nav viegli pagriezt galvu uz otru pusi un tēlot, ka neredzi, kā viena rase par to pašu nodarījumu automātiski tiek cauri sveikā, jo ierēdņiem, pat policistiem ir bail ar viņiem krāmēties un strīdēties. pietiks ar vienu vārdu un pret viņiem būs izmeklēšana par rasismu... un tās velkas ilgi, un ierēdņi tiek uz laiku atstādinātiun algu nesaņem uttt utt....

Lielaakaa dalja ir iemaniijusies atrast citus veidus kaa korektaa veidaa piemeerot sodus. Bet nu jaa, dziivi tas padara daudz gruutaaku.
Man pashai vislielaakaa probleema ir ar Dauna sidroma beernu vecaakiem. Lai kaadu terminu neizveeleetos, vinji vienalga pukst un bruuk virsuu. Tas nekas, ka tie termini naak no likumdoshanas vai mediciiniskaas enciklopeedijas un ne viemeer ir iespeejams izvairiities no diagnozes nosaukshanas vaardaa. Mums jau aizliedza lietot vaardu salikumu Dauna sindroms kaa taadu, lai gan man tas pashai liekaas apsurdi, jo kaa mediciiniskais slimiibas nosaukums var tikt uzskatiits par aizvainojoshu, tagad jau leenaam saak aizraadiit lai nesakam mentally disabled, mentally challenged. Tad kaa pie velna lai komuniceejam savaa starpaa aprakstot pacientu? Tas tur, kas ir slims ar nu to, pats zini ko,nu ar to, ko nedriikst vaardaa saukt?
26.03.2014 23:49 |

Reitings 524
Reģ: 28.05.2013
dzīvoju Skotijā. tur, kur strādāju nekādu diskrimināciju nejūtu, ne no kolēģiem, ne no klientiem. tieši otrādi, kolēģi,kas ir vietējie, ir neticami jauki un draudzīgi. labi izturas pret jebkuru nacionalitātes cilvēku (gan Lietuvas,gan Polijas, gan Ungārijas utt). mums darbā vispār ir tā, ka 80 % no darbiniekiem ir iebraucēji.
un par poļiem runājot,man laikam ir paveicies, nepazīstu nevienu poli, kas man nepatiktu. visus,ko pazīstu ir tiešām labi cilvēki
27.03.2014 00:59 |

10 gadi
Reitings 10604
Reģ: 16.07.2009
Jūs sakāt "I''m from Latvia" vai "I'm from Lettonee"?
27.03.2014 01:05 |

10 gadi
Reitings 10604
Reģ: 16.07.2009
tfu! Lettonie
27.03.2014 01:05 |

Reitings 738
Reģ: 14.10.2011
Lai cik dīvaini neliktos, ar diskrimināciju esmu sastapusies nekur citur kā tieši Latvijā, tāpēc tā man vienmēr būs sāpīga tēma. Uzskatu, ka katram cilvēkam ir jādzīvo tā, lai tas būtu harmonijā ar sevi. Tāpēc nekad neesmu no sevis tēlojusi to, kas neesmu, neesmu ģērbusies klasiskos kostīmos tāpēc, ka tā vajadzētu. Nekaunos no tā, ka man ikdienā ērti ir tieši korsetē, nevis baltā blūzē, nekaunos no saviem tetovējumiem vai tumši uzkrāsotām acīm. Ja esmu harmonijā ar sevi, tad tam visam tā ir jābūt. Kādu laiku atpakaļ sanāca būt ārzemēs uz nepilnām divām nedēļām, taču ar to pilnīgi pietika, lai justu krasās atšķirības cilvēkos. To divu nedēļu laikā, kuras pavadīju ārpus Latvijas robežām, ne reizi nesaskāros ar nosodošu attieksmi, cilvēki bija draudzīgi, smaidīgi, pat nepazīstamu cilvēku smaids lika pašai kļūt vēl pozitīvākai. Atgriežoties Latvijā, atkal atgriezos ierastajā dzīves ritmā - visi skatieni, skaļi izteiktas piezīmes aiz muguras, cilvēku piezīmes par to, ka cilvēks melnās drēbēs un ar tetovējumiem ir sātanists un kas tik vēl ne. Mūžīgie jautājumi par to, kāpēc neizskatos normāli. Un šeit nerunāju par to, ka ģērbtos izaicinoši, pārāk ekstravaganti vai kā savādāk. Ja kaut mazliet atšķiries no normas, tad lielai daļai būs grūti saprast to, kāpēc neesmu tāda kā visi. Tas viss tiešām liek justies stulbi, par spīti tam, ka pie tā visa jau sen kā pierasts. Bieži pārņem sajūta, ka Latvijā ļoti liels skaits ir tādu cilvēku, kuriem neinteresē otra personība vai intereses, pēc izskata tiek izdarīti secinājumi, veicināta agresija. Tāpēc nekad neaizmirsīšu to kā ārzemēs nepazīstami cilvēki sāka sarunu par manām interesēm un kultūru, kurai piederu, kamēr atgriežoties Latvijā jau pirmajā dienā dzirdēju kārtējos apvainojumus. Skumji.
27.03.2014 01:07 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Ewa-interesanti ,ka es nemaz neesmu vel aizbraukusi uz Latviju ,un mana radiniece jau saka,ja izskatiisos pec "keema":D:D,tad ar mani uz teaatri neies.Es sapratu,ka te puse ir noteikti teikta ar humora pieskanu.Vina vienmeer ar mani iet visur-nekaadu probleemu,bet ir tomeer teikusi,ka letini nesapratiis...
Es varbuut nevareetu teikt tiesi diskriminaacija,bet pirmos gadus jutos tomeer "nesaprasta"varbuut ,jo te darbaa ir pavisam cita pieeja daudzam lietaam,kaa agraak straadaajot Latvijaa -ar tiem pasiem psihiski slimiem cilveekiem.Biezi domaaju,varbuut tas bija taapeec,ka slimniica bija par briivu?Te cilveeki maksaa tos 10.000$ meenesii veco lauzu miitenee ,un tad arii izturaas reizeem loti slikti pret darbiniekiem,iipasi iebrauceejiem-varbuut dusmiigi uz visu pasauli,ka taadu naudu pleess.Gruuti pateikt,bet esmu runaajusi ar saviem koleegiem ,un vini ir tomeer man teikusi-laimiigaa,tev viirs "baltais",tapeec pret tevi izturaas labaak...
Luiize luiize mineeja piemeeru,kurs man arii ir loti paziistams,runaajot par sievieti no Bulgaarijas.Straadaajusi visu muuzu par dentisti Bulgaarijaa ,un peeksni manaa pusee pat nevar aizraadiit dakterim-pateikt savas domas...Reizeem ir zeel,jo tas cilveeks Bulgaarijaa ir varbuut pat bijis loti labs speciaalists,bet taa ir laikam- jaarespektee valsts "nerakstiiti likumi",kuraa dziivo...Nevar dariit ko gribi , runaat ko gribi...
Man loti patika mana viira teiktais saakumaa.Vins teica,ka jutiisies cieteeja,tad nekad neiedziivosies... ir pilniigi jaaaizmirst,kas tu esi bijusi Latvijaa,tagad viss ir jaasaak no jauna ,un jaaciinaas par "vietu zem saules".Esmu viena no laimiigajaam ,kura savaa darba vietaa ir notureejusies liidz peedeejam,bet ir daudz piestraadaats gan pie uzvediibas,runas veida.
27.03.2014 01:31 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits