Viedokļu tolerance un dzīvnieku aizstāvība

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Ieskatījos šajā forumā diskusijā par gaļas ēšanu un nežēlību http://cosmo.lv/forums/topic/153151-nezeliba-gala/ . Nebija tur diez ko interesanti lasīt argumentāciju, kas tieši attiecas uz tēmu (argumenti tie paši vecie http://static.girliegirlarmy.com/qixnomo1_500.jpg), bet interesantāk bija pavērot, kāda cilvēkiem ir (ne)izpratne par viedokļu toleranci.

Diskusijā tieši un netieši izskanēja divi pretēji viedokļi saistībā ar tēmu:

1. Starp dzīvniekēšanas atbalstītājām dominē viedoklis, ka dzīvnieku ekspluatēšanā nav nekā nepareiza, līdz ar to cilvēka izvēle ēst vai neēst gaļu IR tīri katra paša darīšana un dzīvnieku aizstāvjiem nav tiesību iebilst pret to.

2. Dzīvnieku aizstāvēm ir citāds viedoklis: ir amorāli bez nepieciešamības kaitēt dzīvniekiem, līdz ar to tā NAV katra paša darīšana ēst dzīvniekus vai nē, un dzīvnieku aizstāvjiem ir tiesības (un pat pienākums) iebilst pret šādu kaitēšanu dzīvniekiem.

Kā izpaustos saprātīga abpusēja tolerance starp šiem pretējo viedokļu paudējiem? Manuprāt, tā, ka cilvēki ļautu viens otram izteikt savu viedokli un, ja ir vēlēšanās, godīgi argumentējot, censtos pārliecināt par sava viedokļa patiesumu/pareizumu vai ko citu, kā jau tas saprātīgās diskusijās notiek.

Tomēr šajā un arī citās diskusijās par šo tēmu to var novērot tikai daļēji. Piemēram, ja dzīvniekēšanas atbalstītājas izsaka viedokli "Nav nekā nepareiza gaļas ēšanā. Ēdu un ēdīšu gaļu, tā ir katra paša darīšana", saprotams, ka konsekventas dzīvnieku aizstāves tam nevar piekrist, tāpēc nereti arī atbild ar pretargumentiem, kāpēc tam piekrist nevar, taču salīdzinoši reti viņas tāpēc, neko nepamatojot, sāk brukt virsū ar personiskiem apvainojumiem vai pat cenšas aizliegt šādu viedokli paust, kaut arī tas nopietni aizskar viņu morālās jūtas.

Toties, ja viedokli izsaka dzīvnieku aizstāve, piemēram, "Ēst gaļu ir nepareizi! Tas ir vardarbīgi un ir pielīdzināms slepkavībai!", tad gan bieži ir novērojama smaga neicietība un emocionāla reakcija no gaļēdāju puses: "Ak, kā tā var! Tev nav tiesības paust šādu viedokli, ka tā ir slepkavība! Tie veģetārieši ir sektanti ar psihiskām problēmam!!! / nereti seko vēl virkne citi personiski apvainojumi /".

Vai tiešām, jūs, cienītās gaļēdājas, nesaskatat šeit problēmu šajā asimetrijā? Kāpēc domājat tikai jums ir tiesības izteikt viedokli, turklāt parasti pasniedzot to bez pamatojuma kā neapstrīdamu reliģisku dogmu, kuru grēks apšaubīt? Tas, ka dzīvnieku aizstāvji izsaka viedokli, kas jums nepatīk un liek justies neērti, nepadara viņus par netolerantiem sektantiem, drīzāk par šādām īpašībām drīzāk vedina domāt nespēja pieciest šo citādo viedokli un/vai nespēja sniegt pamatojumu pretējam.
07.12.2013 16:07 |

Reitings 1983
Reģ: 13.01.2012
Ekspertu atzinu apliecina, ka veselīgs ir gan gaļēdēju uzturs, gan veģetāriešu(par vegāniem gan var strīdēties.) Un tieši šajā brīdi, par ko vēl var būt runa, ja veselīgi ir abi dzīves, uztura veidi? Proootams

Well, kāpēc neatbildēji uz šo _paris komentāru? :D
08.12.2013 13:11 |

Reitings 110
Ekspertu atzinu apliecina, ka veselīgs ir gan gaļēdēju uzturs, gan veģetāriešu(par vegāniem gan var strīdēties.) Un tieši šajā brīdi, par ko vēl var būt runa, ja veselīgi ir abi dzīves, uztura veidi? Proootams

Well, kāpēc neatbildēji uz šo _paris komentāru?

Un kāpēc Tu neatbildēji šo _paris komentāru? Es neatbildēju, jo nesaskatīju tam būtisku nozīmi un būtisku viedokļu nesakritību. Bet, ja Tevi interesē, varu, protams, atbildēt:

1. Ekspertu atzinumi attiecas arī uz vegānu uzturu, tas ir, striktu veģetārismu.

It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

2. Var strīdēties kā reiz par gaļēdāju uztura veselīgumu, jo ir virkne pētījumu, kas uzrāda nopietnas problēmas, piemēram, http://news.harvard.edu/gazette/story/2012/03/red-meat-raises-red-flags/. Taču tajā pašā laikā es nedomāju, ka, lietojot jebkādus dzīvnieku produktus un jebkādos apjomos, tiks nodarīts būtisks kaitējums veselībai.

3. Tas, ka veģetāriešu uzturs ir veselīgs un varbūt pat veselīgāks par gaļas uzturu patiešām vēl nav pietiekams pamatojums tam, ka mums būtu pienākums būt veģetāriešiem, taču tas ir nepieciešamais nosacījumus, lai šāds pienākums varētu būt. Var gan norādīt, ka slimi dzīvniekēdāji patērē kopējos veselības aprūpes resursus, kas paredzēti visiem, tomēr nedomāju, ka tas ir ļoti būtisks apsvērums. Manuprāt, cilvēkam ir tiesības kaitēt savai veselībai. Līdz ar to jāpiekrīt _paris rakstītajam, ka pietiekamam pamatojumam nepieciešami vēl citi iemesli - ētiskie un ekoloģiskie.
08.12.2013 14:05 |

Reitings 282
Reģ: 25.07.2010
Gribeetos uzsveert, kas te pirmajaas lapaas paviideeja
dziivnieku mediishana nav slepkaviiba!
Slepkaviiba noziimee cilveeka noslepkavoshanu, bet par dziivniekiem oficiaali pienemts termins mediishana!

ar to arii viss ir pateikts. turklaat veel jo vairaak, ka lielaakaa dalaja nevis medii dziivniekus, bet peerk galu. un tas nav viens un tas pats.

biju, esmu un buushu galeedaaja.
08.12.2013 14:18 |

Reitings 110
Slepkaviiba noziimee cilveeka noslepkavoshanu, bet par dziivniekiem oficiaali pienemts termins mediishana!

Jā, juridiski tāda ir nozīme slepkavošanai, bet ne morāles kontekstā. Medīšanas jēdzienu gan Tu skaidro nepareizi arī no juridiskā aspekta. Ja cilvēks pretlikumīgi nosit savu suni, tad tā ir medīšana un šāds cilvēks - mednieks?

Skaidrs, ka cilvēki, kas saka, ka izvēle ēst gaļu ir slepkavība ar to domā, ka cilvēks ar citu rokām kādu nogalina bez attaisnojoša iemesla, bet ne to, ka saskaņā ar mūsu valsts likumdošanu tā būtu slepkavošana.
08.12.2013 14:41 |

Reitings 282
well nezinu,neesmu juriste. bet sho to taapat var izsecinaat un paarbaudiit terminu vaardniicaa.
Tu saki moraale? un kaa buut ar taam padauzaam abos dzimumos, kuri viens otru kraapj un veel ar to lepojas? kur moraale zaudeet nevainiibu peec iespeejas agraak un ar to lepoties? kur moraale skriet uz klubu ar viltotiem dokumentiem, piedzerties?
visbeidzot, kur moraale spraigi ciiniities par vegetaarismu, bet tik un taa pirkt aadas izstraadaajumus, galeet odus, moshkiishus?
taada dubultmoraale vien sanaak. ir loti maz cilveeku, kuri ir iisteni vegetaarieshi un zalaa dziivesveida uztureetaaji un nav liekuli, kas skali blaustaas, bet pashi dara veel kaitiigaakas lietas gan shajaas, gan citaas lietaas.
08.12.2013 15:04 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Slepkavība tomēr pieņemts teikt par cilvēku sugu.Cūkas,vistas,govis un citus ēdamos lopus kauj,meža dzīvniekus medī,bet mājas mīluļus nogalina,ļaunākajā scenārijā,vai iemidzina humānajā.
Es gaļu ēdu un ēdīšu.Žēl,protams,metodes kaušanai nereti ir briesmīgas,taču ne tik briesmīgas,lai es cūkas vai vistas dēļ sāktu beigt kopā savu veselību.Ja vajadzētu arī pati nokautu to savu pārtiku.
08.12.2013 15:14 |

Reitings 2094
Reģ: 12.09.2012
Vinereiz dzirdeju ka tie cilveki kas lieto citu uzturu ,nejutas izsalkusi un aizsatj galu .

bet es edu gan ,galu noperku ,pagatavoju un tas ari viss ....
08.12.2013 15:30 |

Reitings 110
Dharma, protams, ir vēl daudzas sliktas lietas, kuras cilvēki dara, bet

1) tas nenozīmē, ka tāpēc nav jēgas vismaz daļu no tām nedarīt un runāt par vismaz daļu no problēmām;
2) tas nenozīmē, ka tās visas ir vienlīdz sliktas, piemēram, nav labi krāpt draugu, bet ir daudz ļaunāk nogalināt draugu;
3) nedomāju, ka ir kaut kas būtiski amorāls agrā nevainības zaudēšanā un odu sišanā aizsardzības nolūkos. Ekspluatēt, piemēram, cūku, lai gūtu garšas baubu un nosist odu (par kura apziņas esamību nav drošu liecību), lai aizsargātos, nav analoģiskas darbības, to, es ceru, Tu saproti.

Harmony, gan slepkavošana, gan medīšana vienlaikus ir nogalināšana. Nav jau būtiskas nozīmes tam, kā tieši cilvēki ir paraduši saukt noteiktas nogalināšanas veidus, nozīme ir tam, kuros gadījumos nogalināšana ir attaisnojama un kuros nav.

taču ne tik briesmīgas,lai es cūkas vai vistas dēļ sāktu beigt kopā savu veselību
Neviens taču nesaka, ka cūkas vai vistas dēļ būtu jābojā veselība. Tiek apgalvots, ka garšas bauda nav attaisnojums, lai nopietni bojātu veselību cūkām un vistām.
08.12.2013 15:32 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Es jau vairākas reizes pamanīju, ka par divkosību tiek nosaukta odu nosišana :D Es nezinu, cik ļoti jākavē skolā bioloģijas stundas, lai nepamanītu atšķirību starp odu, kas ir primitīvs kukainis, bez smadzenēm, nervu sistēmas, jūtām un visa pārējā, un ,piemēram, govi.
Turklāt, neviens vienkārši tāpat sava prieka pēc neskrien pakaļ odam un nesit viņu nost. Ods ir parazīts, kas nodara skādi. Un viņa "nosišana" ir sevis aizsargāšana. Tas nav gluži tas pats, kas dzīvnieku nogalināšana tāpēc, ka viņam smuks kažoks, vai tāpēc, ka gribas to apēst. Kad sitīsim nost odus, lai viņus apēstu vai papriecātos par viņu kažoku, tad gan tā būs divkosība.
08.12.2013 15:38 |

Reitings 282
Libra dziivnieki saliidzinaajumaa ar cilveeku arii ir primitiivi radiijumi bez intelekta un sapraata.
palieku pie sevis, ka taa ir divkosiiba.
dziivniekus zheelo, bet kukaini pretiigi nevajadziigi kjeemi?
vispaar, ja iziet no moraales viedokla, tad ikviena dziiva buutne ir dziivs radiijums.
08.12.2013 16:27 |

Reitings 282
un kaa ar paareejo dubultmoraali?
domaaju shiis diskusijas ir bezjeedziigas, jo taa ir katra briiva izveele ko eest, ko geerbt un neviens, neviens to neizmainiis.
08.12.2013 16:29 |

Reitings 1997
Well es neesmu dižā sajūsmā par gaļas garšu,man tā vienkārši ir vajadzīga.Divu gadu laikā ar veğetārismu sabeidzu veselību uz nākamajiem trīs gadiem.Nē palldies,labāk,lai manā vietā mirst vistas un cūkas
08.12.2013 17:08 |

Reitings 110
dziivniekus zheelo, bet kukaini pretiigi nevajadziigi kjeemi?
Neviens te neko tādu nav apgalvojis. Tiek apgalvots: 1) ir amorāli mērķtiecīgi ekspluatēt jūtošas būtnes; 2) nav drošu liecību, ka kukaiņi ir jūtošas būtnes; 3) kukaiņi netiek mērķtiecīgi ekspluatēti; 4) izrietoši odu sišana nav analoģiska cūku ekspluatēšanai un nekāda dubultmorāle te nesanāk.

vispaar, ja iziet no moraales viedokla, tad ikviena dziiva buutne ir dziivs radiijums.
Jā, protams, tikai vajag atšķirtas tās dzīvās būtnes (cilvēki, suņi, govis...), kurām ir kaut kādas intereses, kuras mums būtu jārespektē, no tām "būtnēm", kurām visticamāk interešu nav (medūzas, sēnes, burkāni...), attiecīgi arī nav pienākumu kaut kā īpaši izturēties.

Kas ir ar pārējo dubultmorāli? Tevi kāds spiež pieņemt dubultmorāli?

man tā vienkārši ir vajadzīga.Divu gadu laikā ar veğetārismu sabeidzu veselību uz nākamajiem trīs gadiem
Tas, ka sabeidzi veselību, vēl nepierāda, ka vajadzīga gaļa. Veselību patiešām var sabeigt arī nelietojot gaļu. Indormācijas trūkums par sabalansētu veģetāru uzturu gan patiešām ir nopietna problēma, kas jārisina, lai šādi gadījumi nerastos. Problēma vienlaikus arī, ka ārsti paši lielākoties ir gaļēdāji un ir ieinteresēti, lai arī citi tādi būtu, tāpēc tā vietā, lai sniegtu padomus, kas jāmaina veģetārā uztura ietvaros, lai novērstu radušās problēmas. kā risinājumu uzspiež gaļas ēšanu.
08.12.2013 17:16 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Well, bet vēljoprojām, atzīts par pilnvēŗtīgu uzturu ir gan ar gaļu, gan bez. Viss. Tos linkus vari nemest iekšā, nekā jauna tur nav. Neviens NAV pierādījis, ka viens vai otrs ir veslīgāks, jo atbilde ir vārdā PILNVĒRTĪGS un tas, ka tu vēl centies norādīt, ka nē..tomēr bez gaļas ir labāk, norāda tikai to, ka par uzturu zinbi tieši 0.;) Labāk runā par to, ko saproti - turpini filosofēt par tolrenaci. Tu saki, ka atsaucies uz ekspertiem. Cilvēk, es atsaucos uz uztura zinātni, gan jau tās radītāji arī bija eksperti. Vienkārši tu nekad, nekad neatzīsi to, ka otram var būt taisnība, Tu turpināsi apgalvot to, kāds kaitējums ir no gaļas, ka veģētārs uzturs ir laimīgā nākotne. No vairuma taviem komentāriem lien ārā tas, ka mēģini pierādīt to, ka veģetārisms ir humānākā izvēle, ka tas ir pilnvērtīgāks uzturs, kad tev apgalvo ka pilnvēŗtīgi ir abi, tu to klaji ignorē. Tu mini un piekrīti, ka ar vienu apsektu nepietiek, bet vēljoprojām neatbildi, ja nu cilvēkam ir vienalga par tevis minētajiem faktoriem? Gan ētiskajiem, gan ekoloģiskajiem? Nu tīri teorētiksi? Tad, kāds ir rezumējums? Jā, sasodīti vienaldzīgā sabiedrībā tu dzīvo. Tālāk? Par ko ir šī diskusija? Tu vēl aizvien neesi spējīgs atbildēt. Jēziņ, pati nesaprotu, kāpēc vispār atbildu tev, tas ir TIIIIK bezjēdzīgi, kā runāt ar sienu.
08.12.2013 17:27 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Kādas ir govs intereses un, kādas ir, tavuprāt, nav tādā gadījumā sēnes intereses? Vairoties?! Nē, patiesi, ar ko govs intereses fenomenāli atšķiras no garneles interesēm?
08.12.2013 17:30 |

Reitings 110
Vienkārši tu nekad, nekad neatzīsi to, ka otram var būt taisnība, Tu turpināsi apgalvot to, kāds kaitējums ir no gaļas, ka veģētārs uzturs ir laimīgā nākotne.

Šajā gadījumā tieši to neatzīsti taisnību. Es Tev devu nopietnu, apjomīgu pētījumu, kas patiešām parāda gaļas kaitīgumu, bet Tu to ignorē. Tajā pašā laikā es atzīstu to, ka ne jebkādi dzīvnieku produkti un ne jebkādos apjomos cilvēkam kaitēs, līdz ar to patiešām arī uzturs, kurā ietilpst dzīvnieku produkti, var būt veselīgs un pilnvērtīgs.

Tu mini un piekrīti, ka ar vienu apsektu nepietiek, bet vēljoprojām neatbildi, ja nu cilvēkam ir vienalga par tevis minētajiem faktoriem? Gan ētiskajiem, gan ekoloģiskajiem? Nu tīri teorētiksi? Tad, kāds ir rezumējums? Jā, sasodīti vienaldzīgā sabiedrībā tu dzīvo. Tālāk?
Par ko man īsti būtu jāatbild? Es patiešām nevaru ar diskusijas palīdzību piespiest cilvēkus rīkoties tā, kā pienākas rīkoties. Es nevaru piespiest cilvēkus nezagt, nemelot, nekrāpties, neizvarot utt. Dzīvniekēšana nav izņēmums. Vienīgais, ko es varu darīt, ir sniegt informāciju un skaidrot, kā un kāpēc pienākas rīkoties, un aicināt attiecīgi arī rīkoties.

Par ko ir šī diskusija? Tu vēl aizvien neesi spējīgs atbildēt.
Tev ir problēmas ar lasīšanu, jau vairākkārt atbildēju. Diskusiju veido cilvēki, un šie cilvēki (Tu tai skaitā) ir novirzījusi diskusiju uz jautājumu par gaļas ēšanas ētiskumu un veselīgumu.

Kādas ir govs intereses un, kādas ir, tavuprāt, nav tādā gadījumā sēnes intereses? Vairoties?! Nē, patiesi, ar ko govs intereses fenomenāli atšķiras no garneles interesēm?

Govij ir, piemēram, interese elpot svaigu gaisu, kustēties, aprūpēt savu mazuli, nejust bailes, stresu utt. Sēnēm diez gan droši, ka nav nekādas intereses, un ir šaubas arī par garneļu interešu esamību.
08.12.2013 18:43 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Tiek apgalvots: 1) ir amorāli mērķtiecīgi ekspluatēt jūtošas būtnes;

Tātad no lielceļa savākt notriektu briedi un apēst vairs nav amorāli? :D
08.12.2013 18:48 |

Reitings 1997
Ēdu es pēc visām pamācībām,līdz vājprātam kalkulējot,ko es uzņemšu ar šo,kur vēl dabūt dzelzi,ar ko to ēst,lai netraucētu tam uzsūkties.Rezultātā ğībšana uz līdzenas vietas,hemoglobīns zem katras kritikas un pusgadu ilgas galvassāpes.Un tu man saki,ka veğetārismam ar to nebija nekāda sakara.Nu nesmīdini.Vistiešākais.Tā pat arī draudzenei,kurai nu pateicoties veselīgajam veğetārismam visu mūžu jāstaigā ar kruķi,jo sabiedza locītavas,peldēt nedrīkst,pirtī iet nedrīkst,alkoholu nedrīkst-kauli no tā vr palikt mīksti,progresējusi skolioze.Nu dien-veselīgi!Meitenei ir tikai 21 gads!
08.12.2013 18:53 |

Reitings 110
Jā, tas nav amorāli. Tur var būt tikai emocionāli iebildumi, bet ne morāli.
08.12.2013 18:53 |

Reitings 110
Iepriekšējais komentārs bija atbilde Ancei.

Harmony,
Man nav tādas informācijas, lai varētu izvērtēt konkrēti Tavu vai Tavas draudzenes gadījumu. Bet vispārīgi ir zināms, ka cilvēks ir spējīgs uzņemt arī nehēmes dzelzi, tad jautājums ir tikai par apjoumu, cik tas ir nepieciešams. Ja normāli cilvēkam vajag 20mg, tad kritiskos gadījumos var lietot uztura bagātinātājus kaut 100mg dienā kopā ar C vitamīnu un nelietojot kopā ar kalciju, lai paaugstinātu uzsūkšanos. Es patiešām neesmu lasījis par tādu fenomenu, ka eksistē cilvēki, kas absolūti nespēj uzņemt nehēmes dzelzi. Var jau būt patiešām, ka Tu esi rets izņēmums.

Tā pat arī draudzenei,kurai nu pateicoties veselīgajam veğetārismam visu mūžu jāstaigā ar kruķi,jo sabiedza locītavas
No kurienes ir doma, ka tam ir kaut kāda saistība ar veģetārismu un ka tas nebija novēršams veģetārisma ietvaros?
08.12.2013 19:00 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits