Viedokļu tolerance un dzīvnieku aizstāvība

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Ieskatījos šajā forumā diskusijā par gaļas ēšanu un nežēlību http://cosmo.lv/forums/topic/153151-nezeliba-gala/ . Nebija tur diez ko interesanti lasīt argumentāciju, kas tieši attiecas uz tēmu (argumenti tie paši vecie http://static.girliegirlarmy.com/qixnomo1_500.jpg), bet interesantāk bija pavērot, kāda cilvēkiem ir (ne)izpratne par viedokļu toleranci.

Diskusijā tieši un netieši izskanēja divi pretēji viedokļi saistībā ar tēmu:

1. Starp dzīvniekēšanas atbalstītājām dominē viedoklis, ka dzīvnieku ekspluatēšanā nav nekā nepareiza, līdz ar to cilvēka izvēle ēst vai neēst gaļu IR tīri katra paša darīšana un dzīvnieku aizstāvjiem nav tiesību iebilst pret to.

2. Dzīvnieku aizstāvēm ir citāds viedoklis: ir amorāli bez nepieciešamības kaitēt dzīvniekiem, līdz ar to tā NAV katra paša darīšana ēst dzīvniekus vai nē, un dzīvnieku aizstāvjiem ir tiesības (un pat pienākums) iebilst pret šādu kaitēšanu dzīvniekiem.

Kā izpaustos saprātīga abpusēja tolerance starp šiem pretējo viedokļu paudējiem? Manuprāt, tā, ka cilvēki ļautu viens otram izteikt savu viedokli un, ja ir vēlēšanās, godīgi argumentējot, censtos pārliecināt par sava viedokļa patiesumu/pareizumu vai ko citu, kā jau tas saprātīgās diskusijās notiek.

Tomēr šajā un arī citās diskusijās par šo tēmu to var novērot tikai daļēji. Piemēram, ja dzīvniekēšanas atbalstītājas izsaka viedokli "Nav nekā nepareiza gaļas ēšanā. Ēdu un ēdīšu gaļu, tā ir katra paša darīšana", saprotams, ka konsekventas dzīvnieku aizstāves tam nevar piekrist, tāpēc nereti arī atbild ar pretargumentiem, kāpēc tam piekrist nevar, taču salīdzinoši reti viņas tāpēc, neko nepamatojot, sāk brukt virsū ar personiskiem apvainojumiem vai pat cenšas aizliegt šādu viedokli paust, kaut arī tas nopietni aizskar viņu morālās jūtas.

Toties, ja viedokli izsaka dzīvnieku aizstāve, piemēram, "Ēst gaļu ir nepareizi! Tas ir vardarbīgi un ir pielīdzināms slepkavībai!", tad gan bieži ir novērojama smaga neicietība un emocionāla reakcija no gaļēdāju puses: "Ak, kā tā var! Tev nav tiesības paust šādu viedokli, ka tā ir slepkavība! Tie veģetārieši ir sektanti ar psihiskām problēmam!!! / nereti seko vēl virkne citi personiski apvainojumi /".

Vai tiešām, jūs, cienītās gaļēdājas, nesaskatat šeit problēmu šajā asimetrijā? Kāpēc domājat tikai jums ir tiesības izteikt viedokli, turklāt parasti pasniedzot to bez pamatojuma kā neapstrīdamu reliģisku dogmu, kuru grēks apšaubīt? Tas, ka dzīvnieku aizstāvji izsaka viedokli, kas jums nepatīk un liek justies neērti, nepadara viņus par netolerantiem sektantiem, drīzāk par šādām īpašībām drīzāk vedina domāt nespēja pieciest šo citādo viedokli un/vai nespēja sniegt pamatojumu pretējam.
07.12.2013 16:07 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Vispaar neskaitaas, jo taadu atzinumu lika valdiiba vinjiem izteikt, jo savaadaak rastos protesti par religiju netolereeshanu un arii minoritaashu tradiiciju noliegshanu. Vegaanu dieeta varbuut buutu ok paarsimts gadus atpakalj, jo tad buutu iespeejams sabalanceet visus vitamiinus un mineraalvielas, ja buutu arii pieejami ne - lokaalie produkti. Muusdienaas tie pashi daarzenji un rieksti satur labi ja pusi no vajadziigajaam vielaam, jo deelj nepaartrauktaas zemes izmantoshanas agrikultuuraa no bariibas vielaam augiem nekas nav paari palicis, taapeec arii tie izaug mazaak veertiigi. Teoreetiski jaa, ir iespeejams, lai gan tas nav viegls uzdevums, sabalanseet vegaanu dietu taa, lai nekaiteetu organismam, bet praktiski taa ir neiespeejamaa misija, jo vienalga kaut kas iztruuks. Lai eestu veseliigi, galja, zivis, olas ir nepiecieshamas. Protams, ne jau ik riitu saakt ar vaariitaam sardeleem, skjinkji un olaam, pusdienaas lielu steiku utt, bet gan sameeriigaa daudzumaa paaris dienas nedeeljaa. Siltumniicu tomaati, sveshzemju ievestie, ar kjiimiju sasmidzinaatie daarzenji arvien vairaak pieliidzinaas uzturvielu veertiibaa zaagju skaidaam.
07.12.2013 21:49 |

Reitings 110
Hone
Tur bija kaut kādi absolūti muļķīgi un nepamatoti salīdzinājumi par pedofīliju un ko vēl tik ne, cilvēki tika saukti par slepkavām, utt.

Pagaidi, iespējams, ka patiešām kāds salīdzinājums bija muļķīgs, bet tas jau nenozīmē, ka tāpēc cilvēki, kas izmanto muļķīgus salīdzinājumus, ir netoleranti. Ja tu nepiekrīti, ka dzīvnieku ēšana nav slepkavošana, tad tam vienkārši jāsniedz pretargumenti. Domāju, ka tieši šeit sākas nevēlamā netolerance, kad gaļēdājas nespēj pieņemt šādu viedokli, ka dzīvniekēšana ir slepkavošana, un mēģina aizliegt šādu viedokli paust un apvainot viedokļa paudēju. Tu nepamanīji, ka tieši tas tajā diskusijā notika?
07.12.2013 21:49 |

Reitings 110
Krista
Vispaar neskaitaas, jo taadu atzinumu lika valdiiba vinjiem izteikt

Vari to pierādīt?

Siltumniicu tomaati, sveshzemju ievestie, ar kjiimiju sasmidzinaatie daarzenji arvien vairaak pieliidzinaas uzturvielu veertiibaa zaagju skaidaam.

Labi vēl, ka tā gaļa palikusi ķīmijas neskarta un uzturvielām bagāta...

Bet vispār neapspriedīšu tālā šajā tēmā diētas nianses. Tēma ir par ko citu.
07.12.2013 21:53 |

Reitings 9169
gaļēdājas nespēj pieņemt šādu viedokli, ka dzīvniekēšana ir slepkavošana

Man nav probleemu atziit to, ka taa ir slepkavoshana. Citu sugu slepkavoshana paartikas vajadziibaam ir dabiiga un normaala. Mociishana un paartikas izskjeerdeeshana un izmeshana atkritumos gan nav normaala.
07.12.2013 21:53 |

Reitings 9169
Vari to pierādīt?

Slinkums rakstiit taadu penteri, bet ja paskataas ruupiigaak kaa tiek veidoti likumi, ieteikumi un ir nojeega par politiskajiem procesiem, tad kljuust daudz kas skaidrs. Taa ir viena no n-tajaam kjeedes reakcijaam.
07.12.2013 21:55 |

Reitings 1983
Reģ: 13.01.2012
Reizēm gribas jūs visus/as vienkārši iepļaukāt un pateikt: "Attopies!" :D:D:D
07.12.2013 21:57 |

Reitings 9169
Labi vēl, ka tā gaļa palikusi ķīmijas neskarta un uzturvielām bagāta...

Nekur neesmu teikusi, ka taa nav. Bet tas ljoti atvieglo uztura sabalanseeshanu, jo dziivniekos sastopamaas vielas atraak uzsuucaas un to mazaak vajag apeest. Ir starpiiba apeest pusspaini vegaanu paartikas vai 2 olas un 100g liesas galjas.
07.12.2013 21:58 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Es drīkstu zināt kā tavs diskusijas jautājums sasaistās ar apspriesto tēmu?
07.12.2013 22:19 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Piedod, bet Tu pati tajā diskusijā izturējies ļoti agresīvi. Turklāt jau Tavas tēmas sākumā

Nebija tur diez ko interesanti lasīt argumentāciju, kas tieši attiecas uz tēmu (argumenti tie paši vecie
izklausās ļoti augstprātīgi. Bija argumenti, bet Tu neesi tos pieņemusi, jo Tev ir atšķirīgs viedoklis.

Turklāt arguments, ka es ēdu gaļu, jo man GARŠO - ir arguments, un tieši no gaļas neēdājām bija ļoti agresīvi komentāri.
07.12.2013 22:25 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Es ēdu gaļu, bet uzskatu gaļēdājus par slepkavām. Un medniekus necienu.
07.12.2013 22:32 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Ja vēlētos kaut ko tādu pierādīt, tad droši vien nodarbotos ar personāliju apspriešanu, kas ir tas, ko Tu šeit pastāvīgi dari.

Es nodarbojos ar viedokļu apmaiņu, uzsverot vārdu "apmaiņa".

Par to piemēr. Pirmkārt, jau iepriekšējā diskusijā tu man pārmeti, ka es atbalstot vardarbīgu un bezjēdzīgu dzīvnieku slepkavošanu un sazin ko vēl. Zini, nē, neatbalstu. Man tā vienkārši ir vienaldzīga. Šajā diskusijā tu man piedēvēji kaut kādus centienus/nespēju izteikt argumentētu viedokli par šo jautājumu un tevis personisku aizskaršanu. Kas arī nav taisnība - neba es tevi uzrunāju, neba es vēlējos iesaistīties tēmas priekšmeta apspriešanā. Tas, ka uztvēri manis teikto kā personisku apvainojumu liecina, ka laikam tomēr zemapziņā un pats uz sevi attiecini.
07.12.2013 22:58 |

Reitings 110
Es nodarbojos ar viedokļu apmaiņu, uzsverot vārdu "apmaiņa".
Ar to mēs visi te nodarbojamies, tas nemaina faktu, ka līdz šim no tavas puses šeit kā viedokļi nāk vienīgi personīgi apvainojumi un neviens apgalvojums par tēmu.

Pirmkārt, jau iepriekšējā diskusijā tu man pārmeti, ka es atbalstot vardarbīgu un bezjēdzīgu dzīvnieku slepkavošanu un sazin ko vēl. Zini, nē, neatbalstu. Man tā vienkārši ir vienaldzīga.
Samelojies, neko tādu konkrēti Tev nepārmetu, taču, izvēloties ēst gaļu un atzīstot tādu paradumu par labu esam, cilvēks patiešām atbalsta vardarbību un nevajadzīgu dzīvnieku nogalināšnu, pat tad, ja to neapzinās un tas ir vienaldzīgi. Vai arī tev ir kāda cita izpratne par jēdzienu "atbalstīt"?

Kas arī nav taisnība - neba es tevi uzrunāju, neba es vēlējos iesaistīties tēmas priekšmeta apspriešanā.

Tas ir tik aizraujoši, kad cilvēks, kas neatzīst toleranci un neizprot tās būtību veido par to diskusiju.

Šīs piemērs uzskatāmi parāda, ka cilvēks var no galvas iemācīties kaut visu svešvārdu vārdnīcu, bet nebūt īpaši gudrs.
Sorry, pārpratu, patiešām neiedomājos, ka šie ad hominemi attiecas nevis uz šīs diskusijas veidotāju, bet kādas citas diskusijas. Tad arī drīkst zināt, kāda suņa pēc tu šajā diskusijā apspried citas diskusijas?
07.12.2013 23:46 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
izvēloties ēst gaļu un atzīstot tādu paradumu par labu esam, cilvēks patiešām atbalsta vardarbību un nevajadzīgu dzīvnieku nogalināšnu, pat tad, ja to neapzinās un tas ir vienaldzīgi. Vai arī tev ir kāda cita izpratne par jēdzienu "atbalstīt"?

NOPIETNI? :D
08.12.2013 00:00 |

Reitings 9169
cilvēks patiešām atbalsta vardarbību un nevajadzīgu dzīvnieku nogalināšnu,

Daba kaa taada ir vardarbiiga un atbalsta citu sugu nogalinaashanu. Par nevajadziigu dziivnieku nogalinaashanu var runaat tikai tad, ja nogalina un izmet aaraa. Ja to apeed, tad tam ir noziime.
08.12.2013 00:04 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Tātad, konkrēti, kāpēc man būtu jāatsakās no gaļas ēšanas, izņemot to vienu argumentu,ka es atbalstu slepkavības?
08.12.2013 00:04 |

Reitings 110
Par nevajadziigu dziivnieku nogalinaashanu var runaat tikai tad, ja nogalina un izmet aaraa. Ja to apeed, tad tam ir noziime.

Par nevajadzīgu nogalināšanu var runāt tad, ja tā nav nepieciešama nopietnu vajadzību apmierināšanai. Par to, ka gaļēšana nav mums nepieciešama liecina gan ekspertu atzinumi, gan veselīgi ilglaicīgie veģetārieši, gan arī sausi dati par uzturvielām produktos. Diētas nianses nevēlos šajā tēmā apspriest.

Tātad, konkrēti, kāpēc man būtu jāatsakās no gaļas ēšanas, izņemot to vienu argumentu,ka es atbalstu slepkavības?

Dzīvnieku aizstāvju argumentācijā galvenais ir vispār kaitēšana dzīvniekiem (nogalināšana ir tai skaitā) un tādas attieksmes veidošana, kas noved pie šīs kaitēšanas. Bez tam vēl ir ar ekoloģiju un ekonomiku saistītie iemesli.
08.12.2013 00:36 |

Reitings 9169
Par nevajadzīgu nogalināšanu var runāt tad, ja tā nav nepieciešama nopietnu vajadzību apmierināšanai.

Manam kungjim ir pat ljoti nopietna vajadziiba. Pameegini kaa vegaans izdziivot tikai un vieniigi uz lokaali razjotiem produktiem, kuri nav audzeeti siltumniicaas un tad parunaasim par to, vai cilveeks ir radiits kaa galjeedaajs vai nav. Diez vai tu bez visaadiem ievestajiem produktiem un maaksliigi izaudzeetajiem buutu speejiiga saglabaat kaut cik cieshamus veseliibas raadiitaajus. Cilveeks ir radiits taa, lai eestu lokaali pieejamos produktus un tas arii nosaka vinja vajadziibas peec noteiktas bariibas.
08.12.2013 00:46 |

Reitings 9169
Dzīvnieku aizstāvju argumentācijā galvenais ir vispār kaitēšana dzīvniekiem (nogalināšana ir tai skaitā)

Arii pashi dziivnieki kaitee citiem dziivniekiem, ko nu? Piespiediisi tiigjerus eest aabolus??
08.12.2013 00:46 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
liecina gan ekspertu atzinumi, gan veselīgi ilglaicīgie veģetārieši, gan arī sausi dati par uzturvielām produktos.

Ekspertu atzinu apliecina, ka veselīgs ir gan gaļēdēju uzturs, gan veģetāriešu(par vegāniem gan var strīdēties.) Un tieši šajā brīdi, par ko vēl var būt runa, ja veselīgi ir abi dzīves, uztura veidi? Proootams, tālāk vari apspēlēt morāles kārti,
Par nevajadzīgu nogalināšanu var runāt tad, ja tā nav nepieciešama nopietnu vajadzību apmierināšanai.

Kurš nu būs, kas noteiks, kas man ir nopietna vajadzība un, kas nē? Tu? Galvenais, ka tēmas iesākums IT KĀ bija vērsts uz, ko citu, bet atkal un atkal, līdz sausai apnicībai tu runā par gaļas ēšanu/neēšanu. KAS te vēl ir nesaprotams, izpētāms?
08.12.2013 09:59 |

Reitings 110
krista
Pameegini kaa vegaans izdziivot tikai un vieniigi uz lokaali razjotiem produktiem, kuri nav audzeeti siltumniicaas un tad parunaasim par to, vai cilveeks ir radiits kaa galjeedaajs vai nav.
Nedomāju, ka būtu kādas ekstrēmas problēmas arī izdzīvot tikai ar lokālajiem produktiem, bet jebkurā gadījumā, kurš Tev liek to darīt? Tas, ka cilvēks ir radīts, tas ir patvaļīgs pieņēmums, bet, ja arī ir, tad kāda nozīme, kam viņš ir radīts? Ja cilvēks nav radīts, lai lietotu datoru, tad tas nozīmē, ka nav labi tagad to darīt?

Arii pashi dziivnieki kaitee citiem dziivniekiem, ko nu? Piespiediisi tiigjerus eest aabolus??
Pirmkārt, tīģera rīcība vispār nepakļaujas morālam vērtējumam, jo tīģeris nav saprātīga būtne, nesaprot morāles konceptus un nespēj izvēlēties rīkoties labi vai slikti. Otrkārt, runa ir par kaitēšanu bez nepieciešamības. Protams, tīģerim ir nepieciešamība to darīt.

_paris
Kurš nu būs, kas noteiks, kas man ir nopietna vajadzība un, kas nē? Tu?
Noteiks tie, kas to spēj - eksperti. Tāds jautājums ir uzturzinātnieku kompetencē, uz viņiem es arī atsaucos. Tiesa gan, droši tas to vēl nepierāda, vēl ir jābūt patiesiem pieņēmumiem, ka Tev ir iespēja iegūt sabalansētu augu uzturu un ka Tev nav kādas ļoti īpašas cilvēkiem neraksturīgas vajadzības attiecībā uz uzturu.

Galvenais, ka tēmas iesākums IT KĀ bija vērsts uz, ko citu, bet atkal un atkal, līdz sausai apnicībai tu runā par gaļas ēšanu/neēšanu. KAS te vēl ir nesaprotams, izpētāms?
Pirmkārt, nevis es atkal un atkal runāju par gaļas ēšanu/neēšanu, bet gan citi diskusijas dalībnieki, kuri diemžēl nevēlas par tēmu diskutēt. Sākumā viņu jautājumus ignorēju, tagad cenšos īsi atbildēt, jo par tēmu, man sķiet, ka tikām skaidrībā.
08.12.2013 11:11 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits