Pasaule ir apstājusies?

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Katrai no mums dzīvē ir bijis moments, kad ir aizgājis kāds tuvinieks. Kādai no mums draugs, kādai brālis, kādai mamma, kādai tēvs, vēl kādai draudzene, kolēģe, kaimiņiene. Tāda ir dzīve - cilvēki mums blakus mirst. Un bieži vien nepelnīti agri. Bieži vien traģiskā nāvē, kad gribas gaudot spilvenā un no galvas nepagaist doma -par ko?
Ceturtdien traģiskā nāvē bojā gāja vairāk kā 50 cilvēku. Kurš pie tā bija vainīgs, mēs vēl nezinām. Bet! Mēs joprojām esam šeit. Es, Tu, un pārējās foruma lietotājas, kas šo lasa.
2006. gadā autoavārijā mira cilvēks, bez kura es nekad nebūtu tāda, kāda es esmu - mans krusttēvs man iemācīja ļoti daudz ko - kad viņš brauca no darba, viņa mašīnā ietriecās dzērājšoferis. Pagājušogad nepareizi izliktu ceļa zīmju dēļ Zviedrijā no kraujas nogāzās manas māsas vīrs. Pirms diviem gadiem nedabīgā nāvē mira mans tēvs. Brāļa pirmā meitene nosmaka ugunsgrēkā.
22. novembrī kāda kļūdas dēļ mira vairāk kā 50 cilvēku vienlaicīgi. Kāpēc šīs nāves būtu jāpadara īpašākas par pārējām?
Kopš dienas, kad iebruka Maximas jumts, šis ir kļuvis par centrālo notikumu. Katrā otrajā diskusijā ir lasāmi kauninoši komentāri - "Kā Tu atļaujies pīkstēt par to vai šo, kad citiem ģimenes gājušas bojā?"
Kur bija šie komentāri, kad mira cilvēki, kurus aprakstīju augstāk? Arī tās visas bija traģiskas nāves, bet tas nenozīmē, ka citiem dzīve neturpinās.
Jebkurš no mirušajiem ir pelnījis cieņu un viņu piederīgie līdzjūtību. Pirms sākt rakstīt šo, es aizdedzu sveci viņiem visiem - gan saviem mīļajiem aizgājējiem, gan visiem tiem, kas gāja bojā ceturtdien Zolitūdē. Bet vai tiešām ir pareizi nosodīt tos, kas šajās dienās ir apņēmušies risināt savas problēmas, tikai tāpēc, ka ceturtdien bojā gāja vairāk par vienu cilvēku?
25.11.2013 02:08 |

Reitings 204
Reģ: 18.06.2013
Vispār arī es biju viena no tām, kas ļoti pārdzīvoja par visu šo te. Sekoju līdzi ziņām TV, internetā, bet nu jau tiešām. Man liekas, ka ir gana. Viss pa TV par to, pa RADIO par to, viss internets par to. Itkā uz pasaules nekas cits vairs nenotiek. Jā, ir ļoti žēl, es jūtu līdzi, izsaku līdzjūtību, bet gribās, lai pāriet viss šis bums. Zinu,ka cietušo radiem un iesaistītajiem tas nepāries nekad, bet tā,kā es neesmu iesaistīta - man gribētos atkal normālu dzīvi, savu ikdienu.
Es pat reizēm jau sāku justies vainīga par to, ka gribu normāli dzīvot, normāli skatīties reklāmas un iet priecāties ar bērniem, jo visa LV saka-TEV JĀSĒRO!
Mani mazie, ir zinoši par šo situāciju, iededzām svecīti, parunājāmies par lietā,m, kā jau ar bērniem, bet tagad katru reizi kā rāda šo reklāmu, kurā izsaka līdzjūtību - 100 reizes dienā, mani mazie man prasa - Mammu, atkal sabruka? Vēlreiz? Cits veikals? un tā katru reizi. Man vienkārši gribas, lai viņiem un man par to vairs nav jāsēro, jo tā vajag.

Vārds vārdā manas domas.
25.11.2013 18:21 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
DIO-tiesi taa!
Antonello-mes jau visas esam sapratusas,ka es izteicos nepareizi-es gan domaaju tiesi savu piemeeru soreiz,varbuut viira piemeers arii.Vins loti paardziivoja sievas naavi,bet tajaa pasaa laikaa arii pievienoja teikumu,ka neveelas ,lai cies vairaak cilveeku-tie mediki,kuri bija kluudijusies...
Kaa jau es teicu-vislielaako sodu cilveeks (vainiigais)sanems izjuutot to visu sevii...Nav vairs nepieciesamiiba mums vinu "apmeetaat ar akmeniem".
25.11.2013 18:25 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Katram sava ticība, taču nekas nenotiek tāpat vien!

Konnca, man žēl, jo tas netika darīts speciāli un neviens nevarēja paredzēt šādu iznākumu. Sods cilvēkiem tiks piemērots, bet atriebība.. tas ir reti riebīgi. Un jau tagad viņiem ir grūti, kā chanely saka, smaga karma turpmāk.
25.11.2013 18:31 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Ak skatos, te pat tiek aizskarta visai smagi MAXIMAS tēma. Man liekas, ka tomēr ir nesaprašana notikusi. Vainīgie ir jāsoda atbilstoši šajā dzīvē, par to nevar būt diskusijas. Taču bez šī soda ir vēl citi sodi, kas ir smagāki, sākot ar katra iesaistītā darbinieka, būvnieka, pasūtītāja negribas ticēt, ka šie cilvēki guļ saldi naktī, katrs to pārdzīvo un kāds ar šo nastu dzīvos visu mūžu kā lielāko sodu, bet vēl ir citas dzīves un citas mokas, ko jau minējusi ir Chanely.
25.11.2013 18:31 |

Reitings 377
Reģ: 29.01.2009
Ja neviens par to nerunās un pieklājīgi klusēs, lai tikai kādam netraucētu viņa šoks, tad arī vainīgos neviens nemeklēs un nesodīs un par normu tiks uzskatīts jau tas, ka no veikala neatgriežas, jo uzkrita jumts uz galvas.

Šāda mēroga traģēdijas šokē cilvēkus. Arī pēc 11. septembra, kurš nebūt nebija tepat aiz stūra vai kaimiņos, visa pasaule apstājās!
25.11.2013 18:50 |

Reitings 1821
Reģ: 13.02.2010
hanely, vai Tava ticība, pieeja paredz, ka viss, kas ar cilvēku notiek, ir iepriekš nolemts?
Kādi ir veidi, kā cilvēeks var savu karmu darīt gaišāku un vērst par labu - vai tā ir vienkārši laba darīšana pasaulīgajā izpratnē (labdarība, rūpes par citiem u.c.) vai arī kas cits?
Vai veikala sabrukšana konkrēto cilvēku likteņos bija ierakstīta jau tad, kad viņu dvēsele atrada mājvietu šajā ķermenī?

apzinos, ka dziļākai izpratnei nepieciešamas nopietnas mācības, bet gribas ieskicēt pamatlīnijas.
25.11.2013 19:00 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
ir vēl citi sodi, kas ir smagāki, sākot ar katra iesaistītā darbinieka, būvnieka, pasūtītāja negribas ticēt, ka šie cilvēki guļ saldi naktī, katrs to pārdzīvo un kāds ar šo nastu dzīvos visu mūžu kā lielāko sodu
Šaubos gan, ka šos cilvēkus uztrauc kaut kas vairāk par paša ādas glābšanu, jo tad viņi būtu domājuši pirms ēku būvēt un laist iekšā cilvēkus nedrošā ēkā.
25.11.2013 19:01 |

Reitings 1821
Reģ: 13.02.2010
*chanely
25.11.2013 19:02 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
6graudi, kāpēc jāizņem maza daļiņa, jo var pārveidot manu ideju komentāram?
Vainīgie ir jāsoda atbilstoši šajā dzīvē, par to nevar būt diskusijas. Taču bez šī soda ir vēl citi sodi, kas ir smagāki, sākot ar katra iesaistītā darbinieka, būvnieka, pasūtītāja negribas ticēt, ka šie cilvēki guļ saldi naktī, katrs to pārdzīvo un kāds ar šo nastu dzīvos visu mūžu kā lielāko sodu, bet vēl ir citas dzīves un citas mokas
25.11.2013 19:05 |

Reitings 524
Reģ: 28.05.2013
izlasīju komentārus līdz 7.lappusei
ir būtiska atšķirība - šajās dienās pēc traģēdijas turpināt savu ikdienu (iet uz darbu, gatavot ēst, tīrīt māju utt) vai arī iet uzreiz ballēties un uz koncertiem.

koncertu atcelšana ir cieņas izrādīšana. cik aprobežotam cilvēkam ir jābūt,lai būtu aizvainots par to, ka neatiek uz koncertu, kurš tika atcelts dēļ traģēdijas???

vēljoprojām palieku pie sava viedokļa,ka nevienam neuzspiež neko. netiek uzspiests sērot. tā ir katra izvēle. bet tomēr izklaižu atlikšana ir tikai elementāras cieņas izrādīšana. un ja kādai tas ir par daudz prasīts, tad man ir žēl, ka es dzīvoju tādā pasaulē....
25.11.2013 20:29 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Šo cilvēku nāve, protams atšķiras no mūsu mīļo, līdzcilvēku nāves un traģiskiem notikumiem.
Viss turpinās, jā.. Bet savādāk! Mana dzīve kūleni apmeta jau pirms šī notikuma, no malas izskatās, ka es turpinu dzīvot parasti, bet man nekas cits neatliek, jo 1) visiem piekāst, kas notiek Tavā privātajā dzīvē, ir jāturpina mācīties, strādat, funkcionēt 2)man ir lūgts neizrādīt (un pati saprotu, ka nedrīkst!!! cerības dēļ vien) un turēties, jā,ārēji es to daru, jo zinu, ka mani vēro, arī cilvēks, kam tas ir svarīgi-lai viņa dēļ neviens nejustos vainīgs. Tas, kas notiek manī iekšēji, ir nesvarīgi, jo tās ir tikai manas problēmas. Mūsu sabiedrība nav tik līdzjūtīga un atbalstoša, lai cilvēku saprastu. Es uzskatu, ka pati sabiedrība dalās divās daļās (no maniem subjektīviem novērojumiem nonākot šādā situācijā), vieni, kas atbalsta, jūt līdzi, neprasa saņemšanos sekundes laikā, vārdu sakot-izprot; un otri-bla, bla,bka, es jau saprotu, ka ir grūti (tepat cosmo arī šie teksti bija saistība ar Zolitūdes notikumu), bet davaj, močī tālāk, dzīve turpinās, izbeidz sērot,mocīties!
Ar to es gribu teikt, ka tā ir mūsu vērtību/morāles un personīgā izvēle, kā izturēties pret smagiem notikumiem dzīvē. Un neviena nāve nav mazak svarīga, ir tikai atšķirīgas mūsu attieksmes pret to.
25.11.2013 20:30 |

Reitings 63
Reģ: 22.09.2013
Tā ir katra paša izvēle- sērot vai nē. Uzskatu, ka katrs var darīt kā grib. Man arī bija skumji par traģēdiju, bet es turpinu darīt visu tā pat kā parasti. Manā ikdienā tas neko nemainīja. Vienu dienu aizdedzināju mājās svecītes, nobirdināju pāris asaras un tas arī viss. Dzīve taču turpinās. Protams, savādāk būtu, ja man tur būtu cietis kāds radinieks vai draugs, tad gan noteikti sērošana būtu nopietnāka un ilgāka.
25.11.2013 20:40 |

Reitings 482
Reģ: 25.07.2010
tas karmas fenomens ir totals bulshits. vienk ir cilveki, kas nespej pienemt realitati un saprast,ka katra cilveka riciba izraisa noteiktas sekas. Tie cilveki nevis savas sliktas karmas delj tur pagadijas, bet gan tadelj,ka pashi nepieversa uzmanibu trauksmes signalam. kada nafig veel karma, kapec tad domatspejigie izskreja ara izdzirdot, bet citi palika turpat?????? cilveki dalaas domatspejigajos un planktonos,kuri peld pa dzivi un neapdoma savu ricibu,tapec viniem arii neveicas.
praatinj naac maajaas
25.11.2013 21:20 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Protams, ka pasaule nav apstajusies, bet tas ir liels soks. Katrs to pardzivo pavisam, cits nepardzivo nemaz. Visvairak sap tas, ka to visu vareja noverst un tgd, lasot zinas, par to, ka ir brukusi vel citi jumti, bet tas ir ticis slepts, paliek pavisam nelabi.
25.11.2013 21:26 |

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
biju domajusi, katr to pardivo pa savam
25.11.2013 21:27 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Lasu par te par to modīgo "karmu" un neticībā grozu galvu... Kāda karmas izpratnē ir laba un ļauna definīcija? Kā cilvēks var zināt, kurā brīdī viņš sastrādā sev sliktu karmu? Kāda ir ļauna un laba izpratne? Skaidrs, ka zagt, mānīties, slepkavot ir slikti, bet ir taču robežsituācijas, kad nemaz tā nevar pateikt, vai tas ir labs vai ļauns... Teiksim (izdomāta situācija), sieviete dzīvo ar bagātu uzņēmēju, kas savu bagātību sarausis, mānot citus. Pati nemānās, nodarbojas ar labdarību, bet labi zina, ka viņas vīrs nav īsti godīgs cilvēks (ar savu klusēšanu piekrīt viņa negodīgajām darbībām). Vai karma viņu piemeklēs un sodīs par klusēšanu? Vai ļaunais un labais ir tikai pašu cilvēku laicīgajā pasaulē par labu un ļaunu definētais?
25.11.2013 21:44 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Vispār šī ir tāda delikāta tēma, par kuru uzmanīgi jārunā. Īstenībā pat nožēloju, ka iepriekš iesaistījos kādās asākās debatēs citās tēmās par visu šo situāciju. Jo šeit tiešām laikam labāk būtu paklusēt.

Bet vispār šo dienu laikā nevienu reizi savā apkārtnē nejutu, ka sēras tiek uzspiestas. Ne savā, ne paziņu lokā.
Un, ja tā būtu, pat neņemtu galvā tādu nostāju, jo tā būtu neadekvāta. Es runāju tieši par formulējumu "uzspiešana".

Cita lieta, ja kāds sāk atklāti ņirgāties vai kritizēt tos, kas jūt līdzi.
Kā jau teicu šis ir delikāts jautājums, tāpēc nevajadzētu kritizēt tos, kas jūt līdzi un otrādi-tos, kas izturas neitrāli. Tas vienkārši ir emocionālās inteliģences jautājums.

Par bezatbildīgo rīcību, kas novedusi līdz šai traģēdijai, gan ir jārunā, jo tā ir pilsoniskā nostāja.
25.11.2013 21:54 |

Reitings 1853
Reģ: 27.01.2011
vēljoprojām palieku pie sava viedokļa,ka nevienam neuzspiež neko. netiek uzspiests sērot. tā ir katra izvēle. bet tomēr izklaižu atlikšana ir tikai elementāras cieņas izrādīšana. un ja kādai tas ir par daudz prasīts, tad man ir žēl, ka es dzīvoju tādā pasaulē....

pilnīgi piekrītu!!
ko jūs te cepaties? itkā pašas būtu pirmo dienu uz šīs zemes. kad notiek traģēdijas, tad par tām runā un raksta visur vēl labu laiku. tā ir visur pasaulē! latvijā nav ne teroraktu, ne dabas katastrofu, ne trakie kas šaudās skolās katru otro dienu. arī tādas traģēdijas kā šī, latvijā nenotiek bieži, ja neesat pamanījušas gadījumā....un sūdzēties ka nu jau par daudz, ka tā var, atcēla pasākumu, piespiež man sērot, šausmas. kautko te vaimanāt ir vnk debīli. neļauj jums nabadziņiem būt priecīgiem. sviests.
šo tēmu izrunās, un tad tāpat kā par visu pārējo, beigs rakstīt un runāt. tā tas notiek.
25.11.2013 22:08 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Vispār bija interesanti sekot Emanuelles un Chanely komentāriem.
Šādi viedokļi paplašina apziņu un redzesloku.

Vins loti paardziivoja sievas naavi,bet tajaa pasaa laikaa arii pievienoja teikumu,ka neveelas ,lai cies vairaak cilveeku-tie mediki,kuri bija kluudijusies...

Man šķiet šāda nostāja liecina par ļoti lielu attīstību cilvēkam kā cilvēciskai būtnei. Jo tas ir tīri instinktīvi-ja tiek nodarīts pāri, cilvēks vēlas dot pretī. Tad spēja pārvarēt šo atdarīšanas vēlmi ir prāta attīstība citā līmenī, jo cilvēks tiešām saprot, ka virs viņa ir augstāki spēki un sods neizpaliks, ja tas būs nepieciešams. Turklāt, domāju, ka adekvāts cilvēks diez vai spēj gūt gndarījumu no cita cilvēka mokām.
Un pilnībā varu piekrists, ka vislielākais soģis cilvēkam ir viņš pats.

Lūgums neuztvert šo komentāru attiecībā uz M. notikumiem, šīs ir vienkārši filosofiskas pardomas.
25.11.2013 22:37 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
p.s. sēras vēl nav beigušās, starp citu. uzskatu, ka pāragri spriest par to, ka pasaule ir apstājusies.
25.11.2013 22:46 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits