Pasaule ir apstājusies?

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Katrai no mums dzīvē ir bijis moments, kad ir aizgājis kāds tuvinieks. Kādai no mums draugs, kādai brālis, kādai mamma, kādai tēvs, vēl kādai draudzene, kolēģe, kaimiņiene. Tāda ir dzīve - cilvēki mums blakus mirst. Un bieži vien nepelnīti agri. Bieži vien traģiskā nāvē, kad gribas gaudot spilvenā un no galvas nepagaist doma -par ko?
Ceturtdien traģiskā nāvē bojā gāja vairāk kā 50 cilvēku. Kurš pie tā bija vainīgs, mēs vēl nezinām. Bet! Mēs joprojām esam šeit. Es, Tu, un pārējās foruma lietotājas, kas šo lasa.
2006. gadā autoavārijā mira cilvēks, bez kura es nekad nebūtu tāda, kāda es esmu - mans krusttēvs man iemācīja ļoti daudz ko - kad viņš brauca no darba, viņa mašīnā ietriecās dzērājšoferis. Pagājušogad nepareizi izliktu ceļa zīmju dēļ Zviedrijā no kraujas nogāzās manas māsas vīrs. Pirms diviem gadiem nedabīgā nāvē mira mans tēvs. Brāļa pirmā meitene nosmaka ugunsgrēkā.
22. novembrī kāda kļūdas dēļ mira vairāk kā 50 cilvēku vienlaicīgi. Kāpēc šīs nāves būtu jāpadara īpašākas par pārējām?
Kopš dienas, kad iebruka Maximas jumts, šis ir kļuvis par centrālo notikumu. Katrā otrajā diskusijā ir lasāmi kauninoši komentāri - "Kā Tu atļaujies pīkstēt par to vai šo, kad citiem ģimenes gājušas bojā?"
Kur bija šie komentāri, kad mira cilvēki, kurus aprakstīju augstāk? Arī tās visas bija traģiskas nāves, bet tas nenozīmē, ka citiem dzīve neturpinās.
Jebkurš no mirušajiem ir pelnījis cieņu un viņu piederīgie līdzjūtību. Pirms sākt rakstīt šo, es aizdedzu sveci viņiem visiem - gan saviem mīļajiem aizgājējiem, gan visiem tiem, kas gāja bojā ceturtdien Zolitūdē. Bet vai tiešām ir pareizi nosodīt tos, kas šajās dienās ir apņēmušies risināt savas problēmas, tikai tāpēc, ka ceturtdien bojā gāja vairāk par vienu cilvēku?
25.11.2013 02:08 |

Reitings 2186
Reģ: 12.07.2009
Un man arī ir visvairāk žēl tos, kuri būs vainīgi.

Nopietni?! Izlasīju visu Tavu, Winterra, komentāru, parakstījos zem katra vārda, bet šis pēdējais teikums, tas satrieca, nopietni.
Kā Tev liekas, ja kāds maita nogalinātu Tavu vistuvāko,vismīļāko un dārgāko, Tev būtu visvairāk žēl vainīgā, kurš tiktu sodīts?
25.11.2013 16:29 |

Reitings 321
Reģ: 22.05.2013
chanely
Kāds ir tavs viedoklis par šo situāciju?
Mani tas patiešām interesētu.:)
25.11.2013 16:29 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Chanely-es vienmeer izlasu tavu raktiito un paardomaaju...Mans viirs vakar teica interesantus vaardus par notikoso-ja taa buutu dabas katastrofa,tad cilveekiem nebuutu tik daudz NAIDA ieksaa par notikuso-boikoteesana,atriebsanaas,sodiisana uttDabas katastrofu mees nevaram kontroleet-te vareeja, bija noteikti kluuda...Tomeer es noteikti domaatu vairaak,kaa paliidzeet cietusajiem,nekaa censtos kaadam atriebties...
25.11.2013 16:32 |

Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Nelasīju citu komentrārus ,bet... atšķirība tikai tāda ,ka par tavām nelaimēm neziņoja TV, turklāt tas tiek ļoti emocionāli pasniegts ,tā ka cilvēkam nevar visu laiku to skatoties kādā brīdī nenobirt asara/ nesarauties sirds kamolā. Es tikai nesprotu kāpēc tas vajadzīgs - miljoniem reižu pa dienu par to atgādināt ,vai nepietiek ,ka esam informēti par traģēdiju, par to ,ka redzējām mātes un meitas un vīrus raudam, ar baismīgajām liecībām? To visu. Un tās reklāmas nepārtraukti. Mēs taču visi esam informēti par traģēdiju un tas jau tā ir pietiekami skumji lai vēl liktu skumju dziesmu pavadījumā tik daudz reižu skatīties TV reklāmas ,kur ataino šo BRIESMĪGO traģēdiju un atgādina to 100x dienā. Visiem taču grūtāk, arī man tā bija, grūti ikdienas ritmā iekļauties, prātā bailes un skumjas. Tas mūs visus ir padarījis vājākus. Pārāk daudz.
25.11.2013 16:49 |

Reitings 4320
Reģ: 24.04.2012
Es domāju, ka ir nedaudz atšķirība, vai nomirst omīte gados, vai arī jaunāki cilvēki un vēl glābēji. Tas ir viens aspekts. Un otrs aspekts - KĀ NOMIRST. Arī ir atšķirība, vai nomirst no kādas slimības, ko neviens nevar ietekmēt, vai arī no šādas te traģēdijas, kas varēja nenotikt citu nolaidības dēl. Tāpat arī man ir smagi klausīties, kā cilvēki NEVAINĪGI mirst uz ceļiem, bet kā piedzēries šoferis ietriecas kokā, piemēram, man nav tik svarīgi, jo tas notiek paša vainas dēļ. Tie apstākļi taču ir pavisam savādāki. Un kāpēc cilvēki tā sēro šajā gadījumā - tāpēc, ka saprot, ka tas varēja notikt ar jebkuru, darba dienas vakarā, ejot uz veikalu, bet vecas omītes nāve dēļ slimības nešķiet tik tuva, negaidīta un traģiska, jo tā dabā iekārtots, ka veci cilvēki mirst.
25.11.2013 16:55 |

Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
kampanella , nu jā ,bet redzi... Alexxa salīdzināja ar sev tuvām bijušām nelaimēm,starp kuriem arī bija nelaimes gadījumi ,nevis omītes dabīga aiziešana mūžībā.
25.11.2013 17:00 |

Reitings 16208
Arii man ir zeel tos cilveekus,kuri kluudijusies apreekinos.Sie cilveeki nekluudijaas tiisam.Vini tagad noteikti iziet cauri "elles mokaam" taapat,kaapeec vairaak mociit...?
Varbuut piemeers nebuus iisti vietaa,bet atceros gadijumu,kad puisis kluudas deel,sasita masiinu un draudzene aizgaaja bojaa.Draudzene veel bija pavisam jauna-taa bija loti liela trageedija...Trageedija taa bija arii puisim,kurs noteikti negribeeja nevienu nogalinaat....Es iedomaajos,cik loti gruuti dziivot sim cilveekam ir taalaak!Vinam faktiski visa dziive sabojaata-nekad nebuus vairs sirdsmiers!ZEEL!!!
25.11.2013 17:06 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
piedod, bet jebkurš vairāk sēro par savu mirušo tuvinieku, nevis par, piemēram, drauga! tas pats attiecināms uz to, ka mums vairāk sāp par to, kas notiek mūsu valstī, nevis svešā. galu galā mēs visam nelaimes personificējam ar sevi. absurds būtu domāt, ka mēs sērosim par dabas katastrofām Amerikas Savienotās valstīs. neuzskatu, ka tā ir liekulība, tas vienkārši ir... dabiski. kas notiktu, ja mēs spētu just līdzi visām sāpēm uz pasaules, tās izlaistu caur sevi? domāju, ka tas ir mūsu psihes aizsargmehānisms - neko nejust, citādāk mēs nespētu no rīta celties un vakarā iet gulēt. te izjuka daudzas latviešu ģimenes, gribot vai negribot, mēs personificējam to visu ar sevi, ar saviem tuviniekiem, tāpēc tas sāp! ticu, ka daudzas latviešu ģimenes iededza svecīti par aizgājējiem, uz brīdi izjuta, cik labi, ka ar maniem tuviniekiem viss ir kārtībā. man, personīgi, nav skaidrs, kā var turpināt savu ikdienu, kā ierasts, ja iekšēji ir skumjas, pārdomas par eksistenciālām lietām. esmu laimīga par to, ka Latvija bija tik vienota, beidzot! tas ir nenovērtējami, domāju, ka bojā gājušo tuvinieki izjuta to atbalstu! mēs, latvieši, jūtam vēlmi palīdzēt savējiem - jūtam līdzi, noliek svecītas, ziedojot, izrādot cieņu, proti, brīvdienas pavadīt klusi un mierīgi, pieminot mirušos, nevis izklaidējoties. gluži tāpat, kā tavi tuvie izjuta vēlmi palīdzēt tev, kad zaudēji sev tuvu cilvēku. mēs tas jau ir viens un tas pats, tikai citā līmenī.
25.11.2013 17:08 |

Reitings 2295
Reģ: 29.01.2009
Konceptuāli esmu pret žēlošanu un tādām lietām. Jo kas ir līdzjušanas un žēlsirdība. Principā tā ir uzskatīšana, ka tas otrs nebija pelnījis to, ko saņēma. Bet katrs saņem to (un tikai to), kas viņam pienākas. Viņam dzīvē notiek tādas situācijas, notikumu (un arī nāves apstākļi), kas atbilst viņa karmai. Ne vairāk un ne mazāk. Varbūt izklausās skarbi, bet tie ir kosmosa (vai Dieva, kā labāk gribas saukt) likumi, kas jārespektē, un viss. Savukārt žēlošana nozīmē to, ka mēs protestējam un neatzīstam šo kārtību. Proti, pretstatam sevi pasaules kārtībai. Un tas nav labi.

Protams, no malas skatoties, tas viss ir šausmīgi, kas noticis. Bet, ja vienā vietā koncentrējas tik daudz cilvēku ar šādu negatīvu karmu un kuriem lemts vienā laikā nomirt, tad arī notiek šādi notikumu. Plusā vēl to visu izraisa konrkēts planētu stāvoklis kosmosā tajā brīdī (kas bija ļoti slikts), tad nu ir tā, kā tas ir.
25.11.2013 17:08 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Tāpēc, ka šis notikums atgādina, ka nāve ir tepat līdzās, viena soļa (vienas piena pakas vakarā priekš pankūkām) attālumā. Cik reižu ikdienā mēs domājam, ka vecumdienās mirsim vai izspēlējam galvās versijas par pēkšņiem negadījumiem?
Šis ir pārāk personīgi, pārāk tuvu. Es vakar veikalā, noklīdusi jau līdz kasēm no vīra un bērna, steidzos viņus sameklēt, pa ceļam gaiņājot uzmācīgas domas, ko es darìtu, ja tagad bruktu griesti, vai skrietu viņus dziļāk veikalā meklēt vai ārā uz izeju. Vai es sev jebkad piedotu, ja būtu skrējusi ārā... utjpr. Es sevi lamāju par šādām domām, bet ar to vienkārši jātiek galā. Citam klusējot, citam runājot pārāk daudz par vainīgajiem.
25.11.2013 17:10 |

Reitings 2186
Emmanuelle
Vai tiešām Tu domātu tieši tāpat, ja kāda kļūdas pēc bojā ietu, piemēram, Tava meita? Nu diez vai!
25.11.2013 17:12 |

Reitings 5087
Chanely
Tas izklausās tik ledusauksti, aiz kosmosa jau vēl ir arī vienkāršā, mazā cilvēka muļķe sirds.
25.11.2013 17:13 |

Reitings 16208
Chanely-loti liidziigi man to visu izskaidroja arii viirs.Man tagad bail iedomaaties par naakoso-taa milziigaa komeeta....noteikti iespaidos pasauli!
25.11.2013 17:13 |

Reitings 2186
Riebj šitās mātes Terēzes, kas tagad aizstāv vainīgos. Vainīgajiem ir jāsaņem sods neatkarīgi no tā tīši vai netīši noziegums padarīts!
25.11.2013 17:14 |

Reitings 16208
Konca-man gandriiz nomira deelins,aarstu vainas deel.Viiram nomira pirmaa sieva, aarstu vainas deel ....Mees nekad neesam domaajusi par atriebiibu-patiik tev vai nee...Mees nekad nevienam neatriebjamies-NEKAD!!!
25.11.2013 17:17 |

Reitings 2186
Chanely - man ļoti interesē, kāda karma ir vēl nedzimušam bērniņam, ja viņam jāiet bojā brīdī, kad māmiņai uzkrīt tonnu smaga kolonna?

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Chanely - bet tad jau sanāk, ka tas bija Dieva vai Karmas vai Alāha - pilnīgi vienalga - likums - celt sliktu būvi, kuras sijas ir lētas un nekvalitatīvas, lai gaidītu šo brīdi, kad visi sliktie bērni, tantes, onkuļi, jaunieši, vīri-sievas - būs zem viena jumta un viņus sodītu par sliktu karmu?
No tā paša punkta - cilvēki, kuri vēlas ietaupīt, kā rezultātā būvē lētākas, nedrošākas sabiedriskās ēkas, kā rezultātā tās sabrūk un visus nogalina - kļūst par labiem nevis mantrausīgiem? Tādā gadījumā - kā tad īsti notiek šī sabojātās karmas iegūšana?

Neuztver draudīgi, es vienkārši saprotu - var domāt, ka karmai ir sakars ar dabas katastrofām - jo cilvēks pretnostatījis sevi dabai sabojā savu karmu vai ko tamlīdzīgu - daba atriebjas. Bet kā ir tad, kad nelaimē iet bojā cilvēki, kur nelaimes cēlonic ir cilvēka darbība sautīgos nolūkos? Vai tad šie cilvēki ir karmas sūtīti vai arī šie cilvēki tomēŗ sabojā savu karmu? Bet tad ja viņi sabojā savu karmu, tad kā var teikt, ka viņi nogalinājuši karmiski sliktus cilvēkus - jeb karma ir kaut kās liktenis ar protoniem un neitroniem savelkot visus sliktos vienā vieta uz sodīšanu?

Reitings 5087
Loğiski, konnca.
Es īsti nesapratu, ko bija domājusi Wintera ar žēlošanu? Kādā ziņā?

Labi, katrā ziņā šis ir mans pēdējais komentārs par šo tēmu, lai gan biju nosolījusies neiesaistīties.
25.11.2013 17:18 |

Reitings 2186
Emmanuelle - gandrīz neskaitās. Ja kāda vainas dēļ bojā ietu Tavs bērns, tad esmu droša, ka Tu velētos, lai vainīgais tiktu sodīts. Ne jau jāiet linča tiesu taisīt, protams, ka nē, bet par saviem darbiem ir jaatbild, kaut vai cietumā sēžot.
25.11.2013 17:19 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
ai,man apnikušas arī šīs runas un ka visur (tv, darbā, tuvie, radio, netā)par to runā. nekas jau nebeidzas..sveces ,puķes pie maximas, ugunsdzēsēju depo.
tāpat jau mēs atceramies par bojā gājušajiem un jūtam līdzi katru reizi,kad ejam garām maximai,vai arī braucot mašīnā un citur.
Protams,ka ne visi runās un pārdzīvos par katru Latvijā gājušo cilvēku,jo bieži vien mēs nezinām,ka tas vai tas ir gājis bojā. Te mazliet ir savādāka situācija,jo gāja bojā daudzi cilvēki un visai negaidītā veidā,jo neviens negaida ,kad ies bojā ejot pēc piena pakas. ja lido ar lidmašīnu ,tad ir paredz un rēķinās,ka ir risks,kad lidmašīna avarēs.
Žēl,ka Tev tik daudzi radinieki ir gājuši bojā.
25.11.2013 17:19 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits