Bezdarba cēloņi

Reitings 300
Reģ: 03.09.2013
Gribēju šovakar padiskutēt par BEZDARBU UN TĀ CĒLOŅIEM.Atzīšos,ka šīs pārdomas man radās rakstot referātu un iespējams,ka kādas viedoklis varēs papildināt manu referātu.
Taču tēma arī tā man liekas interesanta.
Kā Jums liekas,vai tiešām viens no galvenajiem iemesliem,kādēļ ir tik liels bezdarbs (lai gan pēdējā laikā jau samazinājies) ir motivācijas trūkums?Lai gan mūsdienās valda apburtais loks-mani neņem darbā,jo man nav darba pieredzes,jo mani neņem darbā :D
30.09.2013 21:00 |

Reitings 2870
Reģ: 20.12.2012
Lust For Life, tad es tajā diskusijā ātrumā rakstot esmu nokļūdījusies:) Man ir 23:)
30.09.2013 22:24 |

Reitings 265
Reģ: 26.06.2013
Lust For Life, tad es tajā diskusijā ātrumā rakstot esmu nokļūdījusies Man ir 23

Skaidrs, tad tu joprojām sev auklītes intervē :D
30.09.2013 22:27 |

Reitings 2870
Nē, Jūs tiešām esiet dažas dīvainas, piedodiet:D Diskusija par bezdarbu, bet kādam ir interesantāk saprast, cik tad es esmu veca- 21 vai 23???:D Milzīga atšķirība:)
Man ir 23, varu nomierināt. Ja kādā diskusijā esmu rakstījusi mazāk, tas nebija tīšām un jā-personāla intervijas vadu jau ļoti ilgi, rodas sajūta, ka kādu darbā neesmu pieņēmusi pēc komentāriem:)
30.09.2013 22:31 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Tas jau būtībā tas pats vien ir . Kas kontrolē jūsu saturu?

Maskavas garā roka, ilumināti un žīdmasoni, kurš tad cits :)
30.09.2013 22:32 |

Reitings 265
Reģ: 26.06.2013
Maskavas garā roka, ilumināti un žīdmasoni, kurš tad cits

Tad kurš no trijiem, un kādā veidā?
30.09.2013 22:32 |

Reitings 1283
Reģ: 02.09.2012
Liene, nekā personīga, neesmu bijusi pie tevis uz interviju. Necepies. Vienkārši acīs iekrita tie neloģiskie skaitļi un atminējos, ka visur citur mini, ka tev 21 gads. Bet tā nav mana darīšana, tā kā atvaino, ja pabojāju tavu stāstu. ;)
30.09.2013 22:36 |

Reitings 2870
Lust for Life, viss kārtībā:) Pati esmu vainīga, sasmējos, ka forumā esmu sevi jaunāku satroļļojusi, vai kā to te sauc reizēm:D

:)
30.09.2013 22:40 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Piedod, Liene, bet arī šajā šī paša gada sākuma diskusijā tāpat satrolļļoji par gadu skaitu:
http://cosmo.lv/forums/topic/138855-arzemes-latvija-darbs-nauda/

Labi, labi, zinu nav stāsts par Tavu gadu skaitu šajā diskusijā, bet... uz tiem neticamajiem veiksmes stāstiem cosmo dažreiz laikam kritiski jāpaskatās....
30.09.2013 22:44 |

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010
Latvijā jaunieši steidz iegūt augstāko izglītību, lai tiktu pie labi atalgota darba, tikai fakts tāds, ka to labo vietu ar samērā augstu atalgojumu visiem nepietiek. Tad nu jaunie censoņi, apjaušot situāciju, dodas strādāt uz ārzemēm vai paliek tepat un strādā mazatalgotu darbu, vai vēl trakāk, sēž uz vecāku kakla. Teorētiski taču cilvēks ir izglītots, varētu radīt jaunas darba vietas citiem, ne tik izglītotajiem uz spējīgajiem, bet tur vienai daļai nav motivācijas neko sākt, vai arī otra daļa, kura atdurās pret sava biznesa radītajām izmaksām. Var vainot izglītības sistēmu, kas ražo cilvēkus, kuri kalpo citiem. Viņi neprot kaut ko radīt. Tas viņiem šķiet kaut kas neiespējams, līdz ar to, ja nav kas viņus nodarbina, tad saimnieks jāmeklē citur. Pamata problēma, manuprāt, ir ekonomiskais stāvoklis valstī, līdz ar to arī pirktspēja ir maza, kas, savukārt, izraisa uzņēmumu (darba vietu) noslāpšanu. Vienīgais, varētu būt eksports, bet izkarot tirgus vietu starp vecajiem ražotājiem nemaz nav viegli. Nu jā, mūsu valsts galvenokārt nodarbojas ar tirdzniecību, bet tas nerada pievienoto vērtību. Priekšniecības uzvārās personālam atmetot grašus, pat tad, ja apgērbam, piemēram, ir 800% uzcenojums. Baigā putra, kas mums, Latvijas iedzīvotājiem, ir jāizstrēbj. Jautājums ir tāds, vai kādam ir motivācija to darīt.
30.09.2013 22:44 |

Reitings 12
Reģ: 20.03.2012
Par manu pieredzi. Man viens darba devējs maksāja 123 Ls mēnesī. Pēc darba līguma bija jāstrādā 10 stundas nedēļā, bet viņš pieprasīja strādāt 40 stundas nedēļā. Pie tam man sevi bija jānodrošina ar datoru, printeri, kārtridžiem, papīru un vēl visādām lietām. Nu tad, vai ir jābrīnās, ka darbinieki sāk pie tāda darba devēja imitēt darbu, kā rezultātā ir liela kadru mainība?
30.09.2013 22:59 |

Reitings 949
Reģ: 15.04.2013
pirms neilga laika bija liela mediju uzmanība bezdarbam, tur arī atbildēja un izskaidroja- ir daudz labi izglītotu jauniešu un daudz slikti apmaksātu/ izglītību neprasošu amatu.
maximā vienmēr meklēs kasierus, ko nodarbināt uz pilnu slodzi un maksāt minimālo.
katru gadu būs daudz jaunu, piemēram, mārketinga speciālistu, kas negribēs šo maximas darbu, bet reizē nedabūs darbu savā jomā.
30.09.2013 23:25 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
Bezdarbam ir dažādi iemesli.

Bet ja runā par vienu daļu bezdarbnieku, tad te iepriekšējos komentāros jau tika minēts, ka ir tāda interesanta tendence - es nestrādāšu par mazu algu, man gan nav nekādas pieredzes, es dzīvoju pie vecākiem un viņi man visu apmaksā, bet es nestrādāšu, jo man nav izdevīgi strādāt par minimālo. Es tikai nesaprotu - kā tad tas cilvēks gatavojas iegūt darba pieredzi un pelnīt to lielo piķi, ja viņš nestrādā? Cik tad ilgi tā sēdēs? Gadu, divus, 10 gadus? Un kamēr sēdēs mājās un nestrādās par 200 ls viņam tā pieredze pēkšņi uzradīsies? Un es šeit nerunāju par tiem, kas brauc strādāt uz arzemēm. Es runāju par tiem, kas sēž mājās bez darba, bez pieredzes, bez jebkādiem ienākumiem, bet par 200 ls stādāt neiet principa pēc. Un tādi ir, ticiet vai nē, ir ļoti daudz.
30.09.2013 23:25 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
Elizabete
Es nevaru laist garām izdevību uzdot jautājumu mēdiju pārstāvim. Kāpēc mēdiji ir tādi kādi tie ir: 1) vēstījums doesn't make sense, citādāk to nevar pateikt;
2) visi ir uz viena viļņa. Cilvēka dabā ir viedokļu dažādība, bet medijos to neredz;
3) neuzdod svarīgiem cilvēkiem grūtus jautājumus?
30.09.2013 23:27 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010

Piedod, zinu, ka iejaucos ne pa tēmu, bet man uz šo gribas atbildēt - jo tie svarīgie cilvēki nemaz uz grūtiem jautājumiem nespētu atbildēt, jo tendence ir nekur neiedziļināties, visu atbildēt ļoti virspusēji, t.i., muldēt muldēšanas pēc.
30.09.2013 23:37 |

10 gadi
Reitings 3700
Reģ: 29.01.2009
Ok, ja nerunājam par cilvēku, kam ir gan izglītība, gan pieredze (un laba), tad..
Tieši nesen runāju ar paziņu, ar ko kopā pabeidzām bakalaurus. Atbraukusi no ārzemēm (strādāja melno darbu) un saka, ka labprāt padzīvotu un pastrādātu lv, ja maksātu tā ap 1k LVL. Ne viņai īsti darba pieredze tajā jomā, kur diploms, nekā. Bet lūk 1k LVL gan grib!!

Lielos vilcienos, ir vesels bars, kas nekustinās ne mazāko pirkstiņu līdz nebūs liela alga vai ātras izaugsmes iespējas. Bet realitāte ir savādāka (vismaz manā jomā)- pēc augstskolas tu iznāc visai vāji sagatavots, tas ir tikai loģiski, ka neviens tev lielu algu nemaksās.
30.09.2013 23:52 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Tēmas iespaidā nolēmu ''izglītoties'' :D
http://www.economicshelp.org/macroeconomics/unemployment/causes/
30.09.2013 23:58 |

Reitings 919
Reģ: 11.07.2013

joselyn
Ok, ja nerunājam par cilvēku, kam ir gan izglītība, gan pieredze (un laba), tad..
Tieši nesen runāju ar paziņu, ar ko kopā pabeidzām bakalaurus. Atbraukusi no ārzemēm (strādāja melno darbu) un saka, ka labprāt padzīvotu un pastrādātu lv, ja maksātu tā ap 1k LVL. Ne viņai īsti darba pieredze tajā jomā, kur diploms, nekā. Bet lūk 1k LVL gan grib!!

Lielos vilcienos, ir vesels bars, kas nekustinās ne mazāko pirkstiņu līdz nebūs liela alga vai ātras izaugsmes iespējas. Bet realitāte ir savādāka (vismaz manā jomā)- pēc augstskolas tu iznāc visai vāji sagatavots, tas ir tikai loģiski, ka neviens tev lielu algu nemaksās.

Piekrītu! Jā, ir ļoti daudz darba devēju, kas nepiedāvā darbs pozīcijai atbilstošu atalgojumu, taču tikpat daudz ir arī cilvēku bez izglītības vai vērā ņemamas pieredzes, kas, darot iesācēju darbus, cer nopelnīt 500+ latus. Šiek cilvēkiem būtu jāatceras, ka dzīvošanas izdevumi Latvijā ir daudz mazāki nekā, piemēram, daudzās R-Eiropas valstīs, līdz ar to arī algas attiecīgi ir citas.
01.10.2013 00:02 |

Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Elizabete
Es nevaru laist garām izdevību uzdot jautājumu mēdiju pārstāvim. Kāpēc mēdiji ir tādi kādi tie ir: 1) vēstījums doesn't make sense, citādāk to nevar pateikt;
2) visi ir uz viena viļņa. Cilvēka dabā ir viedokļu dažādība, bet medijos to neredz;

Morgan, es nedarbojos politiskajā žurnālistikā, bet mēģināšu atbildēt tāpat.
1. Ja pareizi saprotu, ko tu ar to domā, tad ieteiktu tev nomainīt biežāk lasītos medijus. Būtībā jo plašāks tēmu loks, jo lielāka iespēja uzrauties uz paviršu, nepārdomātu tekstu. Man studiju laikā vienu dienu bija jāseko ziņu aģentūras reportierim, nu, tas bija apmēram tā - aiziet uz izstādes atklāšanu, pieraksta kaut ko no tur runātā, jož atpakaļ uz aģentūru, divdesmit minūtēs uzcep ziņu no saklausītā, mazlietiņ redzētā, preses relīzes. Uzreiz pēc tam skrien uz nākamo vietu un atkārto procesu. Īsāk sakot, no viena cilvēka sagaida, ka viņš noteiktā laikā saražos vajadzīgo apjomu un būs spējīgs rakstīt par dajebkādu tēmu. Rezultātā viņš nevar iedziļināties nevienā. Iesaku lasīt specializētākus izdevumus.
2. Tam nu gan es nepiekrītu. Viena medija robežās, protams, tos parasti veido cilvēki ar līdzīgiem uzskatiem. Bet es neteiktu, ka vispār mediju telpā valdītu kāda vienprātība, tieši otrādi. Pamēģini palasīt NRA un pēc tam IR, nu nebūs tur viens viedoklis. Ar Latvijas medijiem latviešu un krievu valodā ir vēl sarežģītāk - tur ne tikai viedokļi atšķiras, bet arī dienaskārtība, uzsvari, kas vispār ir svarīgs šodien.
3. Tā nu nav, ka neviens to nedarītu. Es izgāju praksi pie Ingas Spriņģes Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrā, un viņa, manuprāt, ir labs piemērs tam, ka tiek celtas augšā tēmas, par kurām neviens negrib runāt, tiek uzdoti jautājumi. Es, protams, nezinu, kādi jautājumi tev padomā, bet atkal jāsaka - negaidi to no Tvneta vai Delfiem.
Es gan piekrītu, ka medijos vajadzētu vairāk izglītotu cilvēku (izglītotu kādā specifiskā jomā, nevis vienkārši žurnālistikā) un žurnālistu "ar iekšām", tad situācija būtu labāka. Diemžēl šobrīd ir tā, kā ir. Daži cilvēki, kam tas ir aicinājums, un daudzi, kuriem vienkārši ir ciešama rakstītprasme un šāda tāda interese par aprakstāmo tēmu.
01.10.2013 00:19 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
Elizabete
Paldies par atbildi, iedvesma zināmu skaidrību.

Man vairāk interesē globāli jautājumi un "lielas lietas", par to es žēlojos ka trūkst viedokļu dažādība. Meinstrīma alternatīvas man ir zināms, bet tās ir gandrīz tikai tādas ko meinstrīms sauc par Kremļa propagandu vai garāžas pašdarbniekiem vai kā citādi diskreditē. Asas diskusijas meinstrīms pieļauj tikai stingri noteiktu robežu ietvaros.
01.10.2013 00:29 |

Reitings 7743
Reģ: 29.01.2009
6graudi, par to es arī domāju. Jautāju tieši tādiem eksemplāriem, atbilde bija - nu, kad vajadzēs, tad jau darbu atradīs un strādās. Pēc vienaldzīgā toņa sapratu, ka jautāt, kur tad bez izglītības un pieredzes cer atrast darbu par vairākiem simtiem kā sapņo, ir bezjēdzīgi. Bet nu - ēzeļus jau visur vajag, kaut kādi noliktavas darbinieki, kaut kādi gateri, mežstrādnieki, lauksaimniecības, celtniecībā izsūtāmie, galu galā - tie paši simtlatnieki. Nekas cits jau neatliks. Ieskaidrot tādiem kaut ko ir gluži kā ar sienu runāt.
01.10.2013 00:41 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits