Krievu valoda

Reitings 149
Reģ: 26.03.2013
Par lielu nožēlu jāsaka, ka Latvijā bez tās nekur. Un šajā lauciņā esmu pilnīga 0. Tāpēc - vai jums ir kādi ieteikumi, lai ātri apgūtu krievu val. sarunvalodas līmenī, ja zinu tikai pāris frāzes.
Vai ir jēga maksāt naudu un iet uz kursiem?
27.03.2013 00:00 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Ja strādā ar krievu publiku (piemēram TV6 vai kā tur bija tas tīŗi krievu kanāls) vai PR ar krieviem un Krieviju varbūt arī var iztikt bez latviešu valodas.

Ja ir blats tad paņems arī ja nemāki vsp rakstīt!
27.03.2013 14:27 |

Reitings 128
Reģ: 27.02.2013
Krievu valoda ir jāzina. Pati diez gan vidēji saprotu, bet vasarā centīšos atrast iespējas, kā iemācīties, jo saprotu, ka būšu tikai ieguvēja un nevaru atrast nevienu mīnusu, kas man būtu, ja to valodu iemācītos.

Kā saka - ja zini valodas, tad visi ceļi Tev ir vaļā!
27.03.2013 14:30 |

Reitings 2870
Reģ: 20.12.2012
Mīļās meitenes, es tomēr lielā mērā piekrītu Ellai. Arī pati esmu darba devējs, esmu izdevusi grāmatu par personāla vadību un apzinos, ka situācija, kas notiek darba tirgū, manām acīm nav sveša. Man ļoti nepatīk tas, ka bieži vien, attaisnojot savu nezināšanu, jaunieši min kā argumentu faktu, ka krievu valoda nav jāzina, jo valsts valoda ir latviešu. Mīļie cilvēki, mūsdienu darba tirgū, mūsdienu sabiedrībā angļu un krievu valodas zināšanas ir ļoti būtiskas un šīs valodas ir jāmācās. Latvijā dzīvo apmēram 40% krieviski runājošo. Krievijas tirgus ir viens no lielākajiem tirgiem pasaulē. Šīs valodas zināšana Jums atvieglos ne tikai saziņu, bet arī paplašinās redzesloku, nodrošinās labākas iespējas karjeras izaugsmē. Tie jaunieši, kuri ir mērķtiecīgi, bez muļķīgiem stereotipiem par krievu valodas saistību ar okupāciju, nesēdēs un "nepukstēs" visiem, bet iemācīsies arī šo valodu, lai paplašinātu savas zināšanas.
27.03.2013 14:31 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Man skolā latviešu valodu pasniedza slikta līmeņī (kaut tā ir valsts valoda, bez kuras es nevaru atrast darbu). Paldies Dievam, ka manai mammai bija pietiekami daudz smadzeņu, un viņa visādu lupatu un saldumu vietā apmaksāja man gan angļu valodas, gan latviešu valodas kursus. Un tagad lamāties, ka es nezinu angļu valodu labā līmenī es varu tikai uz sevim. Toties latviešu valodu apgūvu.
Tā ka par valodu nezināšanu varāt vainot vai nu pašas sevi, vai nu vecākus.
27.03.2013 15:42 |

Reitings 12
Reģ: 27.03.2013

Reitings 122
Reģ: 04.12.2010
Domājošiem cilvēkiem ir skaidrs, ka visas valodas, ko zinām ir mūsu bagātība. Vairums jauno krievu visai labi runā latviešu valodā un tāpēc ir krietni konkurētspējīgāki Latvijas darba tirgū. Latviešu jaunieši, diemžēl, ir muļķu lomā - savu vecāku muļķības dēļ (kuri nelika pēc neatkarības atgūšanas šiem mācīties krievu valodu).
27.03.2013 16:14 |

Reitings 1017
Reģ: 29.01.2009
Ella, Tavs tonis ir diezgan pārspīlēts, bet Tu cepies nevietā. Darba likums nosaka, ka darba devējam aizliegts darba sludinājumā norādīt konkrētas svešvalodu zināšanas, izņemot gadījumu, kad tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

Likums neaizliedz darba intervijā pārbaudīt valodu zināšanas, līdz ar to Tevis minētajā gadījumā no "Bez tabu" Jums nevajadzētu baidīties, bet gan norādīt potenciālajam darba ņēmējam, ka likums ir Jūsu pusē.

Es uzskatu, ka, ja Tu patiešām būtu darba ņēmēja, Tu tik vienkāršu niansi zinātu, tā ka, manuprāt, Tu savu amatu esi nedaudz "uzpušķojusi".
27.03.2013 16:36 |

Reitings 1017
Cilvēki cepas par to, ka darbā pieprasa krievu valodu, bet neviens necepas , ja prasa angļu valodu vai vācu valodu! Visas valodas ir vienlīdzīgas.

Ella, šis kārtējo reizi pierāda, ka patiesībā Tu nevienam neesi darba devēja, jo kā gan darba devējs varētu nezināt, ka visās ES valstīs krievu valoda ir svešvaloda, kamēr angļu un vācu valodas ir ES valodas. Še tev vienlīdzība.
27.03.2013 16:40 |

Reitings 149
Reģ: 26.03.2013
Cik gan tālu cosmo meitenes var aizvilkt tādu diezgan nenozīmīgu diskusiju.... :D
27.03.2013 23:17 |

Reitings 1681
Ewane - tu tā kā bik par nopietn to visu uztvēri - tas, ko teicu par likumdošanu bija vistīrākais sarkasms. :) Un es rakstīju, ka brālis ir darba devējs, kad rakstīju postu, kur teicu, ka es kā darba devējs - tas bija domāts vispārīgi nevis, ka es esmu. :)

Un neviens negrib iekļut masu mēdijos negatīvā gaismā - pat ja tev izrādās ir taisnība - to popularitāti tik viegli nevar aizmirst! Par piemēru bija sižets par meiteni, kas teica, ka skolotāja 1.ģimnāzijā prašīja naudu par atzīmēm - pēc tam noskaidrojās ka tā meitene to speciāli izdomājusi, lai ieriebtu skolotājai, bet cilvēkiem jau diezgan skaidri iesēdas, ka lūk 1. ģimnāzijā prasa naudu par atzīmēm - vēl nesen bija saruna par skolām un viena māmiņa pieminēja to kā argumentu pret to skolu! Lūk masu medijiem ir diezgan ilglaicīga ietekme. :)
27.03.2013 23:27 |

Reitings 368
Reģ: 13.01.2010
Manuprāt, Latvijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem cilvēkiem pašiem būtu jābūt pretimnākošākiem, nevis mums te jācenšas murmulēt krieviski. Pēdējā laikā skatoties TV viņi te baigi sāk uzdarboties un pieprasīt visādus labumus. Ja reiz dzīvojam Latvijā, tad arī runājam Latviski. Tad jau, teiksim, Anglijā vai Īrijā arī būtu jāsāk runāt Latviski, jo tur taču daudz mūsējie.
27.03.2013 23:38 |

Reitings 1681
mellenee88 nav jau par to, ka visiem ikdienā jārunā krieviski, bet jāprot kā svešvaloda, ja grib strādat sfērās, kur to prasa darbā, nevis jānīd, ka LV ir tikai viena valsts valoda un atteikties!

Krievu val tāda pati svešvaloda kā visas citas - es viņa visas lieku vienā plauktiņā - krievu, angļu, franču, vacu, itāļu u.c. nevarētu teikt ka kāda būtu svarīgāka vai mazsvarīgāka. Ir muļķīgi noniecināt kādu valodu tikai tādēļ, ka nepatīk tajā runājošie! :D
27.03.2013 23:44 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Daudzvalodība ir atbalstāma līdz brīdim, kad tā sāk apdraudēt oficiālās valodas statusu PILSOŅIEM savā valstī. Un krievu valoda diemžēl ir pārāk izvērsusies.
28.03.2013 01:08 |

Reitings 1055
Reģ: 10.02.2011
Kad runa ir par naudu un tās ražošanu visi līdzekļi ir labi.

Jā, uzņēmumam Latvijā, darba pamatvaloda ir latviešu. Bet uzņēmumam ir tiesības noteikt, ka darbiniekiem ar klientiem ir jākontaktējas klientam tuvākā valodā, t.i. krievu vai angļu (paņēmu konkrēti no mūsu uzņēmuma un mūsu uzņēmumam prasībām pret personālu). Ja gribās ar cittautieti runāt citā valodā, savstarpēji vienojies un aidā.. Bet oficiāli - primārā ir klienta valoda.
Un tas nekādā variantā nav pretrunā ar darba likumdošanu.

Un vispār.. arī es biju jaunietis, kurš nezināja krievu valodu. Nevarēju darbu atrast.. vai tas mani apturēja? nē, tieši otrādāk - es atradu iespējas apgūt to, kas man trūkst lai sasniegtu to ko vēlos.. Un tie, kas principiāli burkšķ, ka Latvijā ir tikai viena valoda.. nu tad sēžat un burkšķat arī turpmāk, jo zaudētāji paliekat tikai un vienīgi jūs paši. :)
28.03.2013 06:44 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Ak, nepiekritīšu Aurēlijai par jauno krievu latviešu valodas zināšanām, jo tad, ja jārunā ikdienā par sadzīvi, gudri ir daudzi, taču tikko ir kāds sarežģītāks teksts vai izvēle starp lasām/lasam, tad kļūdu ir daudz. Lai gan konkurētspēja viņiem noteikti ir augstāka, jo arī latvieši savu dzimto valodu "izcūko" ar kļūdām. Uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt cosmo meitenes, kurām neesmu manījusi rupjas kļūdas. Gurri ar grieztiem, CubaLibre ar pārāk ļoti patīk, nannerle un spotlight ar komatiem "nevietā", ak, skumji, ja godīgi...
28.03.2013 07:07 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Paldies Liene, piefiksēšu Tavas pasniedzējas kontaktus. :) Man gan pagaidām vēl daudz darba un nav laika kursiem, bet pēc neilga laika varētu noderēt :)
28.03.2013 07:10 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Bet vispār ir ļoti maz darbu LV, kur nevajag krievu valodas zināšanas. Es pati zinu krievu valodu ļoti slikti un man ir darbs, kurā bez krievu valodas var iztikt, bet par pilnīgi jebkuru apkalpojošās sfēras darbu var aizmirst. Tāpat kā var aizmirst par uzņēmumiem, kas sadarbojas ar Krieviju un citām NVS valstīm. Un tādu nav mazums šeit, Latvijā. Tā kā lielākoties krievu valodas prasīšana sludinājumos ir pat ļoti objektīva prasība, jo tā ir reāli nepieciešama darba pienākumu veikšanai
28.03.2013 07:21 |

10 gadi
Reitings 1207
Jo vairāk valodas zini,jo labāk Tev. It sevišķi ja zini krievu valodu un angļu valoda.Un uzskatu tur,kur obligāti vajag šo krievu valodu.Darba devējs drīkst to pieprasīt.

Es krievu valodu iemācījos strādājot,Jūrmalā :)
28.03.2013 07:33 |

Reitings 602
Reģ: 04.08.2012
Man krievu valoda ir dzimtā,ar to problēmu nekādu. Piekrītu,ka,jo vairāk valodu zinam,jo labāk mums pašiem. ;)
28.03.2013 07:43 |

Reitings 3308
Reģ: 20.03.2013
Vai kaut kur netā var redzēt krievu seriālus ar latviešu subtitriem?
03.04.2013 18:07 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits