Pirmais šoks pēc atgriešanās Latvijā

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Dažādu iemeslu dēļ. ko nevēlos te pieminēt, sanāca atgriezties Latvijā. Pirmais šoks bija algas. Pašlaik esmu darba meklējumos. Pirms tam dzīvoju Īrijā. Lai gan milzu algu nesaņēmu, bija pietiekoši. Pietam - tur no mazām algām lielus nodokļus neņem nost, atšķirībā no Latvijas. Valdībai laikam nav ne jausmas, ko vārds - minimums - nozīmē. Nu kā var no pašas mazākās algas ņemt tos pašus nodokļus, ko no lielās? Ja nu vēl pēc tam varētu būt pārliecināts, ka, ja vajadzēs, tad to naudu arī dabūs, bet nekā.
Neesmu atpakaļ ilgi, varbūt varat pastāstīt nedaudz par situāciju valstī?
21.01.2013 11:18 |

Reitings 821
Reģ: 23.04.2011
Mežizstrādes*
21.01.2013 14:43 |

Reitings 1602
Reģ: 12.04.2012
Tatjanas trešdiena, var, bet cik daudzām ir šādas zināšanas konkrētā jomā?
21.01.2013 14:44 |

Reitings 2552
Reģ: 11.04.2011
Es tiešām neredzu nākotni šajā valstī. Tiešām žēl, ka te viss iet pa burbuli. Atklāta ņirgāšanās par cilvēkiem :(
21.01.2013 14:45 |

Reitings 60
Reģ: 03.01.2013
Tatjanas trešdiena" es domāju to pašu komunikāciju. Labi.Mums viņas trūkst, mēs esam vēsi,bet mēs neesam tik vēsi, ka gaidot autobusu sastāsimies ik pa pieciem metriem viens no otra, lai nedod dievs netraucētu otra personisko telpu.:D
Tas tāds humoristisks piemērs, bet Somijā pa lielam tā ir.
21.01.2013 14:46 |

Reitings 1951
Reģ: 17.03.2009
Tatjanas trešdiena Tu tagad sarakstīji kā no "perfektā" biznesa plāna ko pasniedzēji rāda studentiem, bet realitāte ir tāda, ka viena lieta ir uzņēmumu noreģistrēt un palaist, otra lieta ir saražot un kaut kam kaut ko arī pārdot! Protams, viss skaisti, uzņēmējs, malacis, rada darba vietas, palielina eksportu, bla, bla, bla! Bet diemžēl ir tā, ka lielākā daļa uzņēmumu nav spējīgi izdzīvot ilgāk kā 2 gadus pie šādas nodokļu sistēmas un politikas, jo vienkārši vietējā tirgus nav vai knapi velk garu un eksportējot nevar konkuranci pavilkt, jo saražotajam cena ir neadekvāta.

Manuprāt no pēdējos 5 gados dibinātajiem uzņēmumiem izdzīvojuši ir labi, ja 10 %

Turklāt, ja kādam arī kaut ko vajag no Latvijas, tad ne jau tas ir kaut kāds SIA MIA, piemēram kā skandināvi atnāca un izpirka mums visus mežus, un vēlāk tie paši koki arī atnāk uz mūsu mājām jau saražotā formātā, jo latvijā tos pārstrādāt ir vienkāši nerentabli.

Nav jau, protams, tā ka visi ir norakstāmi un viss ir slikti, vienkārši, ne jau visi ir dzimuši ar uzņēmēja domāšanu un ir vajadzīga konkurētspējīga niša un vairāki veikmes faktori, kā arī kapitāls un tā tālāk. Manuprāt ir stulbi stāsīt, kā visi paši vainīgi, ka algas sliktas, veriet tik vaļā uzņēmumus, nu tik būs aršana. Tā ir šaura domāšana, kas arī palīdz šo valsti gremdēt nevis celt!
21.01.2013 14:52 |

Reitings 649
Reģ: 06.11.2012
Neprātīgs... Kļūdījies- jau 10mit gadus realizēju visdažādākos attīstību scenārijus. Rezultātā- nesekmīgi. Atceros, pieteicos 2 gadus Atsperiens programmai- pirmajā gadā manu projektu kritizeja finansu plāna(kas ir otrā kārta) izstrādes dēļ. Nu neko- pieaicināju profesionālu finansistu, kas man izstrādāja tādu plānu, ka turies.. Otrajā gadā līdz otrajai kārtai netiku, jo pati ideja autoriem VAIRS nelikās tik laba un dzīvotspējīga.

Līdzīgi ir ar finansu līdzekļiem.. Treknajos gados pakaļ meta- pēc tam- tikai nekustamais īpašums kā ķīla un ne mazi procenti, ja vēlas ko nopietnāku.. Normāla garantija. Bet man garantijas uz izdošanos- nekādas.

Un tagad sāku ar otru galu- tirgošanu.. Internetā.. Ārvalstīs. Pamazām..

Oki- atvainojos, ka piesārņoju Jūsu pozitīvo diskusiju.. :) Centīšos kādu laiku atturēties no politiskām annālēm, savādāk pazaudēju šodien jau vienu savu atbalstītāju Pievakares izskatā.. :P
21.01.2013 14:52 |

Reitings 1951
Turklāt ar šo es necenšos kaut kādā veidā apvainot kādu šeit esošo uzņēmēju.

Chanely- malacis darbojies savā virzienā, tiešām novēli panākumus! Taču, reti kurš ir ar tādām spējām, un, manuprāt, neskaitāmi maksātnespējas procesi, šo valsti nepacels nekādā ziņā!
21.01.2013 14:55 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
Anne
+
21.01.2013 15:00 |

Reitings 821
Reģ: 23.04.2011
Anne_ Jā, viņiem nepatīk līst cita personiskaja telpā, un viņi ļoti turas paši savos bariņos, kas man kā ārzemniecei bija izaicinājums, taču vienmēr garāmgājēji ir smaidīgi, autobusa šoferīši mīl parunāties un, manuprāt, no cilvēkiem šeit staro pozitīvisms.
21.01.2013 15:05 |

Reitings 1951
Runājot par mentalitātēm, es esmu tipisks ziemeļnieks, un man arī napatīk, ja man publiskās vietās kaut kādi svešie metas virsū ar savām laipnībām!

Es saprotu, ka tas mani padara par pēdējo negatīvisma kultivētāju un pesimisti, tāda nu es esmu un to labi apzinos.

Taču, jebkurš kas dzīvo kādu laiku LV, to skaidri to skaidri saprot un ir daļa no tā, un, manuprāt, tā nav valsts problēma vai kaut kas kas būtu baigi jāmaina, vienkārši tādi mēs ziemeļnieki esam.
21.01.2013 15:14 |

Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Tas, ka ražošana iekšējam tirgum ir neiespējama pirktspējas dēļ, ir fakts. Un arī konkurēt Latvija ar citām valstīm nav spējīga.

Kādas ir jūsu domas par tūrisma industriju valstī. Varbūt tas ir virziens, kur Latvijai censties attīstīties vairāk?
21.01.2013 15:20 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Excite, atšķiršos, piekrītu pilnībā visam, ko raksti, turklāt esmu jaunāka par trešdaļu šejienes sieviešu un nesaprotu, vai redzu tālāk par kastes malām, vai arī manī vienkārši neviens neaudzināja to aizliegumu gribēt vairāk, labāk un pieprasīt vēl...?
Raven, manuprāt, Latvijā tūrisms ir tāds vienreizējs pasākums - vienreiz atbrauci, paskatījies, aizbrauci. Nekā tāda, kas liktu atgriesties. Personīgi..
21.01.2013 15:56 |

Reitings 61
Reģ: 27.11.2012
Piekrītu Spotorno, cubiana un arī daļēji Excite. Manuprāt, mūsu valstī tiek likti uzsvari uz nepareizām lietām. Kaut vai nesenais piemērs ar atalgojumu palielināšanu valsts kapitālsabiedrībās, pamatojot to ar zemo konkurētspēju, jo uzņemumu vadītāji varētu atrast labāk atalgotu darbu citur. Taču tas, ka valstī minimālā alga ir 200 lati, liels bezdarbs un šo iemeslu dēļ daudzi bija/ir spiesti emigrēt (jo citās valstīs atalgojums kaut vai mazkvalificētam darbam ir vairāk konkurētspējīgs), politiķus maz uztrauc. Ak nē, kļūdos, pagājušo gadu, apzinoties, ka drīz nebūs, kas maksā nodokļus, valdība ļoti aktīvi apsprieda reemigrēšānas plānu. Taču palasot kā to cenšas īstenot, liek pasmaidīt.

Piekrītu arī tiem, ka nevar visi būt par uzņēmējiem, vadītājiem un "lielās naudas pelnītājiem". Tāpēc pārmetumus, pati vainīga, ka nespēj nodibināt savu uzņemumu, ir nevietā. Pie kam uzņēmuma esamība negarantē labu peļņu un pārticību. Pazīstu vairākus Latvijā, kuriem ir veiksmīgi uzņēmumi, taču pazīstu arī tādus, kuru uzņēmumi bankrotēja pēc viena vai divu gadu darbības. Valstij ir jāspēj noregulēt darba tirgu tā, lai arī mazkavalificēti darbinieki saņemtu pietiekoši, lai spētu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, nevis eksistēt. Latvijā ir ļoti raksturīga nestabilitāte, un neviens nevar būt drošs, ka viņa uzņemums veiksmīgi darbosies arī nākamgad, tāpēc ir svarīgi, lai valsts sniegtu atbalstu, nevis otrādāk palīdzētu nogremdēt.

Interesanti ir tas, ka pašlaik dzīvoju valstī,kur ir viens no augstākajiem dzīves līmeņiem pasaulē, taču vadība nebeidz runāt par nabadzības apkarošanu un vienlīdzīgām iespējām visiem sociāliem slāņiem valstī. Savukārt Latvijā, esot viena no nabadzīgākajām valstīm ES, par nabadzību gandrīz netiek runāts. Kāpēc tā gan nezinu. Neērts temats?
21.01.2013 16:43 |

Reitings 61
Reģ: 27.11.2012
raven, manuprāt, tūrismam varētu būt labas izredzes Latvijā, taču ir jāsaprot, kurā virzienā Latvija grib iet. Latvijā nav pasaulslavenu muzeju, vēsturisko objektu un breathtaking dabas ar Niagāras ūdenskritumiem, fjordiem vai Baunti salām. Taču Latvijā ir samērā tīra ekoloģija, neskarta daba, samērā lēts serviss un samērā labā līmenī medicīnas pakalpojumi. No šiem sākumpunktiem arī ir jāatsperas, domāju, ka Latvijā varētu būt ļoti populāras SPA, romantiskās nedēļas nogales un medicīnas pakalpojumu tūres.
21.01.2013 17:01 |

Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
esot árzemés reizém ljoti gribás atpakalj uz LV, ir man augstáká izglítíba, ir perfekta latvieshu un krievu valoda, ir dazhádi pláni... bet kad aizbraucu uz Latviju un redzu tos nígros cilvékus, párdevéjus ar tádám sejám it ká vinjus spídzina, nevis vinji strádá, visi, kur tik var dzirdét zhélojas, ka ir slikti. táds negatívisms, ka saprotu, ka gribu vél kádu laiku padzívot pozitívá vidé, kur visi draudzígi, pat veikalá vari papljápát par ko jauku ar párdevéju... skumstu tikai péc saviem míljajiem cilvékiem, kas ir LV
21.01.2013 17:11 |

Reitings 67
Reģ: 17.12.2012
Nepiekrītu, ka Latvijai nav vajadzīgi prāti, bet gan lēts darba spēks. Latvija nevar būt Eiropas Ķīna, jo mūsu ir šausmīgi maz, salīdzinot ar Poliju un Rumāniju.

Globalizācijas dēļ vienīgais veids, kā celt labklājību ir palielināt eksportu vai piesaistīt investīcijas. Ja bez tā varētu iztikt, mēs tikpat labi varētu pacelt lata vērtību 10x un būt bagātākie Eiropā, bet tā nenotiek.

Manuprāt, labākie veidi, kā veidot biznesu, ir pārdot informāciju vai piedāvāt servisus internetā. Piemēram, Igauņi izveidoja Skype, kuru pārpirka eBay un tad Microsoft par n-tajiem miljardiem. Airbnb tikpat labi varēja izdomāt kāds latvietis. Turklāt ir tā saucamās venture capitalist firmas, kas tev dos desmitiem tūkstošus eiro, lai tu varētu attīstīt savu biznesu, ja vien izdosies pierādīt, ka tava ideja ir laba. Viens liels pluss informācijas tirgošanai ir tāds, ka nav nepieciešamas lielas investīcijas vai resursi, tik vien kā laiks. Piem., ja tu esi speciālists kādā jomā, tad uzrakstīt angļu mēlē ebook'u vai safilmēt DVD ir salīdzinoši lēti. Iemācīties veidot telefoniem applikācijas arī var bez maksas, upurējot vienīgi laiku.

Tā kā mums nav lēta darba spēka, maz resursu, niecīgs tūrisms, mēs varam izcelties tikai ar saviem prātiem. Es vēlētos, lai Latvija kļūtu par IT centru vai farmācijas izstrādes centru vai pat attīstītu medicīnas valsti vai izceltos jebkādā citā jomā, kur galvenais, lai daudziem būtu galva uz pleciem.
21.01.2013 18:14 |

Reitings 2728
Reģ: 29.01.2009
visi draudzígi, pat veikalá vari papljápát par ko jauku ar párdevéju...

Ir tāds teiciens - kā mežā sauc, tā atsaucas. Piemēram, man vienmēr atbild laipni un es uzzinu visu, kas man nepieciešams veikalos un citās pakalpojumu sniegšanas vietās.

Un otrkārt, kādēļ gan pārdevējai būtu jāgrib "papļāpāt par ko jauku" ar pilnīgi svešu cilvēku? Šī bračku būšana man nav saprotama un liekas tik mākslīga un nevajadzīga, ka neredzu to kā trūkumu.
Un, protams, treškārt - gribu redzēt kā Mis take smaidītu, kad saņemtu algu ~ LVL160-LVL200 un nākamajā dienā rēķinu par divistabnieku Pļavniekos par 120Ls! :D

Laikam grūti dzīvot, kad esi tik atkarīgs no pilnīgi svešu cilvēku smaida/sarunas, ka pilnīgi no valsts jābēg? Varbūt, ja piemistu spēja reāli izvērtēt (vai vismaz iztēloties) līdzcilvēku iespējamās problēmas, kļūtu vieglāk dzīvot jebkurā sabiedrībā un tik egoistiski netiktu gaidīta sajūsma par pašas parādīšanos jebkurā sabiedriskā iestādījumā?
21.01.2013 18:33 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Loti interesanta diskusija !Es redzu naakotni-tikai peec kaada liela laika,kad jaunaa paaudze sasparosies un izmainiis likumus!
Mana omiite tik daudz staastiijusi par Latviju labas lietas,ka gribaas ticeet- buus atkal taa,kad Latviju sauks par "otru Sveici"!:)
Es redzeeju loti labas lietas arii,tiesi to ,ar ko mees vareetu lepoties!
Ja buutu manos speekos, noteikti padomaatu par algaam un pensijaam-ne tikai ministirem:D,bet parastajiem mirstiigajiem!
21.01.2013 18:46 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Excite,
Centīšos kādu laiku atturēties no politiskām annālēm, savādāk pazaudēju šodien jau vienu savu atbalstītāju Pievakares izskatā.. :P

mieru, tikai mieru! Tu mani nepazaudēji. :D
21.01.2013 19:02 |

Reitings 4258
Reģ: 18.06.2012
Runājot par mentalitātēm, es esmu tipisks ziemeļnieks, un man arī napatīk, ja man publiskās vietās kaut kādi svešie metas virsū ar savām laipnībām!

+
Es parasti pasmaidu pārdevējai, sasveicinos, pasakos utt., bet lai man katrs garāmgājējs smaida virsū vai uzsāk sarunas - man to 100% nevajag! Un tieši tāpat uzskatu, ka tā nav kaut kāda Latvijas vai zemo algu vaina :D, bet vienkārši mans/mūsu raksturs.
21.01.2013 19:12 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits