lieta sekojoša. Kāda varētu pateikt kā īsti ir tad, kad esi sākusi maksas studijas un samaksājusi par septembri un oktobri. Bet personīgu apsvērumu dēļ (finansiālā stāvokļa pasliktināšanās un kardionālas dzīvesvietas maiņas dēļ)studijas nācās partraukt. Mutiski tika brīdināts, ka studijas pārtraucu jau oktobra beigās, bet rakstiski nebija, jo lika ierasties personīgi, kas fiziski nebija iespējams. un tagad pazvana un saka, ka ir sakrājies parāds par 240Ls par novembri un decembri, kas ir jānomaksā. Cik likumiski tas ir pieprasīt šo parādu?
es pa telefonu to pieminēju, viņa uzreiz ķipa "tā nav viņas problēma". Es jau paļāvos uz to, ka viņi mani paši atskaitīs un, kad būs iespēja, es iebraukšu izņemt dokumentus. Pie tam, es brīdinaju, ka negribu neko saglābt un gribu izstāties, bet tas bija pa telefonu. Savukārt līgumā rakstīts, ka rakstiski ir jāiesniedz.
Tagad domaju vai man ir iespēja šo summu nemaksāt? Vai tomēr viņiem taisnība. Pats interesantakais mani nebrīdinaja, ka man būs jamaksā kamēr personīgi neieradīšos.
Nu līgumu nevar lauzt mutiski pa telefonu. Tadas lietas kārto tikai klāt esot personai. Un ja personīgi nebiji aizbraukusi, lai lauztu to līgumu tad domāju, ka jāmaksā.
Par tām 14 dienām nezinu, bet domāju, ka lai atskaitītu vaitad tev ar nebūtu jāparaksta kaut kāds papīrs?
viņi no savas puses lauž šo līgumu par tām 14 dienām. Sanāk viņi dara kā viņiem izdevīgāk, ja maksas students, tad velk laiku, ja budžets, tad atskaita uzreiz.
Bet līgumā ir viens tāds punkts: koledžai ir tiesības piedzīt zaudējumus normatīvajos aktos noteiktā kartībā, ja studējošais nav nokartojis līgumā minetās saistības. Vai tas nenozīme, ka koledza principā var darīt jebko?
ja 14 dienas bez attaisnojoša iemesla tiek kavēts, tad atskaita no studijām.
No oktobra beigām līdz šim brīdim būs noteikti vairāk kā 14 dienas sakrājušās. Pati teici, ka rakstiski nevienu nebrīdināji un arī personīgi neieradies, tikai mutiski ziņoji (tad es arī varētu piezvanīt un anonīmi teikt, ka Jānis Bērziņš pārtrauc studijas). Tā kā šoreiz būšu skolas pusē, jo parāds aprēķināts pamatoti. Atskaitīt no studijām var arī vienpersoniski - visādi gadījumi taču iespējami. Piemēram, cilvēks aizbrauc no LV uz 100 gadiem un neierodas skolā, lai vienotos par studiju pārtraukšanu. Ko skolai darīt? Visus šos gadus uzskatīt, ka viņš tur mācās? Vnk neesat tik bezatbildīgas, lasiet līgumus un tad nebūs jāmaksā visādi parādi.
Turklāt varēji vismaz nosūtīt ierakstītu vēstuli, ka studijas pārtrauc, ja nebija iespēja aizbraukt pašai.
Aija. es samaksāju par septembri un oktobri. Un kad es zvanīju skolai oktobrī, tad man teica, ka mani var atskaitīt tikai ierodoties personīgi, jo man ir jādabū kaut kadi parksti. Un kāpēc tad viņi mani neatskaitīja?
Jo tu neieradies personīgi.
Ko tu īsti gribi? Turpināt studijas vai tikt atskaitītai? Ja atskaitītai, samekē ceļa naudu un brauc uz skolu uzrakstīt papīru. Tikai visticamāk, ka parāds arī būs jāsamaksā.
par tām 14 dienām vēl diskutējams jautājums. Kas ar tām domāts? 14 studiju dienas? Tad, iespējams, skatoties tavu studiju grafiku pa novembri un decembri kopā savācas šīs 14 dienas, bet, iespējams, ka arī nē. Viss atkarīgs no mācību grafika. bet labāk vēlreiz pārlasi līgumu vai, ja tas ir publicēts skolas mājas lapā, iemet te linku.
Nez, manuprāt, Tev nevajadzētu maksāt. Ja students nemaksā un neiet uz lekcijām, tad ir tikai loģiski, ka viņš tiek izslēgts.
Kā arī vai tad nav tā, ka tu kaut vai tagad samaksā, nenoliec sesiju (sakarā ar to ka tu pārtrauci studijas un droši vien nemaz neplāno kārtot eksāmenus) un tad tev kādreiz atsākot studēt, atkal būs jāsāk no tā paša gada un par to pašu atkal jāmaksā?
Neesmu eksperts, bet uzskatu, ka nav jāmaksā.
Ja students nemaksā un neiet uz lekcijām, tad ir tikai loģiski, ka viņš tiek izslēgts.
Tas nu gan nav loģiski. Pēc cik neapmeklētām dienām tad vajadzētu atskaitīt? :D Augstskola nav bērnudārzs, kur par katru neapmeklēto dienu ir jāatskaitās. Ja students nemaksā un neiet uz lekcijām, tad viņam vienkārši negribas, tikpat labi pēc pusgada sagribēsies un turpinās mācības. Ja students nemaksā, tad vienkārši aprēķina soda naudu. Ja ir noslēgts līgums, tad, ja nu tas vairs nav interesants, tas ir jālauž, nevis vienkārši jābasto lekcijas un jāpārtrauc maksāt.