Uznāca dusmas, gribēju izteikties:)

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Šodien darba darīšanās zvana sieviete krieviski runājoša. atbildu latviksi uz viņas dobrij denj! tālāk seko riebīgā tonī no viņas puses- jūs krieviski varētu runāt.? es jau gribēju atbildēt, ka runāju valsts valodā. bet teicu, ka sprotu visu - jūs droši varat runāt.. uz ko sekoja vēl riebīgāks teikums- un ja nu es nesaprotu? WTF - nu bet kā var tā atļauties? vai tad man aizbraucot kaut uz to pašu Igauniju kāds runās manā valodā? tiešām dusmas sanāca!
25.07.2012 15:56 |

Reitings 2982
Reģ: 29.01.2009
par valodām, man Sesilla ir līdzīgi.
Sāku sarunu un runāju latviski, ja cilvēks laipni pajautā vai nevar krieviski, jo viņam grūti saprast- tad pāreju, taču, kad ir pavēloši, kundziski toņi -lai iet ieskrieties.

cits gadījums, ja redzu, ka numurs, kas zvana ir ar ārzemju kodu - tad gan uzreiz pielāgojos.
25.07.2012 16:26 |

Reitings 2224
Sesilla, ja man zvana krieviski runājoša, tad es ar var teikt vienmēr atbildu latviski :D Ja nepatīk, tad lai nenāk, ne jau es viņai bāžos virsū :D Un tev nav obligāts pienākums runāt kieviski ar viņu, jo tieši tā- Valsts valoda ir latviešu :)
25.07.2012 16:27 |

Reitings 8189
Reģ: 02.02.2010
Domāju, ka pretenzijas varētu būt latviešiem , ja es runātu krieviski un latviski ne bū ne bē:D bet ne jau otrādi..
25.07.2012 16:29 |

Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Domāju, ka pretenzijas varētu būt latviešiem , ja es runātu krieviski un latviski ne bū ne bē bet ne jau otrādi..

bet nevienam šajā diskusijā nav pretenzijas, runā kā uzskati par pareizu :)
25.07.2012 16:33 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Нашей Свети за пизду ,дали красную звезду.
25.07.2012 16:50 |

Reitings 25
Reģ: 04.04.2012
Galīgi nepiekrītu, ka ja būs savs bizness kaut ķīniski runāšot.
Protams, ja cilveks ir darba ņēmējs tad ir jārēķinās ka klientam vienmēr ir taisnība (saprāta robežās ! )
Bet savā biznesā tālu netikt ar klientiem kas neciena uzņemumu un tevi. Kas ir acīm redzams šinī gadijumā ar uzstājīgo spītīgo toni.
Kā arī ir jārēķinās ka daži cilveki tāda veidā cenšās izlādēt savu negatīvo garstāvokli pieņemot ka darbiniekiem jāpakļaujas klientiem, (viss jēdzīgākie darba devēji parasti apmāca darbiniekus kā rīkoties šinī situācijā) un principā tādi nav jāņem galvā.

Kā arī vēl ir variants atbildēt TIK lauzītā, nesaprotamā un ar TĪK briesmīgu akcentu Krievu valoda, ka ja zvans viņam tiešām ir svarīgs viņš palūgs labāk lai runā latviski lai tik vispār varētu kaut ko saprast :D
25.07.2012 17:04 |

Reitings 69
Absolūti piekrītu par "kāpšanu uz galvas" autorei.

Protams, acīmredzot, darbojoties biznesā, daudzi cilvēki kaut dibenā vai uzvērdera līdīs, lai izpatiktu, bet uzskatu, ka pašcieņa ir jāsaglabā. Citā valstī, kur valodas jautājums nav tik sāpīgs, ja klienta valodu prot, - lieliski, protams, pielāgosies, lai palīdzētu, izpatiktu utt.

BET šajā situācijā, zinot kontekstu, ka Latvijā jau sen veidojas divu kopienu valsts, mums kaut kas ir jādara, lai latviešu valoda tomēr neizzustu un uz ielām šiltītes nebūtu kirilicā. Manuprāt, mēs katrs visveiksmīgāk varam to darīt ikdienišķās situācijās - vienkārši runājot latviski ar krieviem. Lai mācās, ja grib. Tieši tā jau arī bija padomju laikā - runā trīs latvieši, pienāk krievs un visi pāriet uz krievu valodu. Traģiski un komiski. Tad varbūt maināmies paši. Bez naida, bez nepatikas, bez īgnuma un bez liekas negāciju ieviešanas ikdienā. Vienkārši pieklājīgi runājot dzimtajā valodā un automātiski neliecot muguru visu citu priekšā. Tad jau nav ko brīnīties, ka nemāk latviski, ja ar savu attieksmi pasakām, ka tas ir O.K.

Turklāt citās valstīs tev vispār neviens neatbildētu svešvalodā. Un, starp citu, tieši tā arī ir krievu valoda Latvijā - svešvaloda...

Esmu par "dzīvosim draudzīgi" :D par cilvēciskumu pret IKVIENU, bet, ja jau paši brīnāmies par absurdiem refernedumiem, sašķeltām informatīvajām telpām un visu pārējo, tad kaut kas taču tomēr ir aizgājis pa pieskari šo atjaunotās Latvijas divdesmit gadu laikā. Neesam mainījuši savu attieksmi! :)
25.07.2012 17:09 |

Reitings 1854
Reģ: 01.08.2011

10 gadi
Reitings 3281
Reģ: 18.01.2011
Aj, es laikam atšķiršos, patīk man parunāt krievu valodā un izmantoju katru izdevību, lai atsvaidzinātu savas zināšanas:)
25.07.2012 17:25 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Turklāt citās valstīs tev vispār neviens neatbildētu svešvalodā.

Nu kas par muļķībām?! Tu pārzini visu valstu oficiālās valodas, kurās esi bijusi? Ja nē, tad kā Tu, piemēram, Lietuvā komunicē ar vietējiem kaut vai veikalā? Svešvalodā, ne tā? Un Tev pretī atbild lietuviski un Tu tik smaidi un priecājies?
25.07.2012 17:30 |

Reitings 69
Ievelc gaisu un nomierinies. :D :)
Es nevienu brīdi neesmu teikusi, ka visās. Daudzās, kur esmu bijusi, tādas situācijas ir bieži novērotas, jā. :)

Protams, liela daļa pielāgojas internacionālajai angļu valodai, tas ir ar tūristiem. :) Bet, piedod man, dzīvojot 20 un vairāk gadu vienā valstī ir absurds domāt, ka ar tevi visiem jārunā tavā svešvalodā. Ja dzīvo, tad, lūdzu, cieni un iemācies. :) Runa ir tieši ir par šādiem gadījumiem, par "lielo bildi". Lielākā daļa krievu, kas šeit uzturas, Latvijā dzīvo daaaudzus jo daudzus gadus. Ja tevi vai kādu citu šī situācija apmierina, tad - uz priekšu! :) Runājat kaut ar visiem krieviski, es izsaku savu viedokli.
25.07.2012 17:36 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Aj, es laikam atšķiršos, patīk man parunāt krievu valodā un izmantoju katru izdevību, lai atsvaidzinātu savas zināšanas

+

Bet arī tas, ka prieks to darīt tādā gadījumā, kad redzu, ka cilvēks cenšas arī latviski sākumā, respektē arī manu valodu, bet varbūt viņam ne sevišķi sanāk, tad es tiešām pati gribu pāriet uz krievu valodu. Gan jau, ka es arī nokaitinātos, ja nāktu ar tādu agresīvu uzstādīumu kā autore minēja.

Man ir draudzene, kas ir liela nacionāliste šajās lietās, bieži vien veikalos, uz ielām utml. atbild pretī - atvainojiet, bet es nesapratu, runājiet latviski, lūdzu! :) Bet viņa apzinās, ka darbā ar klientiem viņai ir jārunā krieviski, angliski, un tur noslāpē jebkādas pers. sajūtas.
25.07.2012 17:44 |

Reitings 69
Bet arī tas, ka prieks to darīt tādā gadījumā, kad redzu, ka cilvēks cenšas arī latviski sākumā, respektē arī manu valodu, bet varbūt viņam ne sevišķi sanāk.

Par to es piekrītu, ja redzu, ka cenšas "ielauzīties" latviešu valodā, bet nesanāk, tad mēģinām pa abiem. ;) :)
25.07.2012 17:53 |

Reitings 4703
es tā interese pēc iztēlojos situāciju, jums pieder firma, kas tirgo, piemēram, porcelāna izstrādājumus. Kādu dienu jūs redzat situāciju, ienāk kliente, kura ir gatava pirkt daudz un tērēt naudu, taču problēma sākas ar valodu un pārdevēju, kura ietiepīgi runā latviešu valodā, vai lauztā krievu valodā, kurā neko saprast nav iespējams un klients, kas ir redzams diezgan saniknots pasaka visu labu un aiziet un piekodina, savām draudzenem šeit neieteiksu nākt... mutiska reklāma, vispār ir vislabākā... kā jūs rīkotos šādā situācijā.Jūsu bizness, nevis jūs esat pārdevēja. Vai arī pardevēja neprot angļu valodu, taču pircēji ir ārzemnieki, iespējams dzīvo LV un pat strādā uz noteiktu termiņu, grib nopirkt, bet ir parsteigti, jo pardevēja smaida un neprot ne vārda pateikt angļu valodā.
25.07.2012 17:57 |

Reitings 69
Es runāju tikai un vienīgi par krievu valodu - par krievu valodas lietojumu kā sociālu problēmu, kas Latviju veido par divkopienu valsti. Ja prot vairākas valodas, tas ir apsveicami, runā kaut armēņu valodā, ja klientiem tā ērtāk. BET ar krievu valodu ir pavisam cita lieta - manā skatījumā ir tomēr atšķirība vai strādā ar ārzemniekiem vai veikalā pārdod pārtiku, kur tante jau 20 gadus nemāk latviski desu palūgt. :) Šādā situācijā es darītu TIEŠI tā - smaidītu un "neprastu" ne vārda krieviski pateikt. Ja vajadzētu, tieši tāpat smaidot arī attiecīgo veikalu pamestu. Ir tomēr robežas. Šeit tās tiek stipri raustītas.
25.07.2012 18:06 |

Reitings 4703
savukārt jau sākumā izteicu viedokli par uzņēmējdarbibu, ne divkopienu valsti, lūdzu nejaukt divas pilnīgi atšķirīgas tēmas.
25.07.2012 18:10 |

Reitings 69
Ha, tieši tā, nevajag jaukt! :D Es rakstu par krievu valodu un pēc tam atbildu uz Jūsu nez` kāpēc provocējošajiem jautājumiem!
25.07.2012 18:14 |

Reitings 4703
vispār atbildi uz savu jautājumu nemanu gan :) Nu nav taču provocējošs jautājums ... kāpēc tā aizgāja tik tālu šī tēma, savā stāstā tu sakumā raksti par uzņēmējdabrību, bet vēlāk pārskrien uz valsts problēmu par divvalodību. Cik man zināms, tad jebkuršs uzņēmējs, kas ir tendēts pelnīt, izvēlēsies darbiniekus, kas prot maksimāli vairāk valodas, lai varētu apmierināt klientus, lai varētu pelnīt.
25.07.2012 18:23 |

Reitings 2186
Reģ: 12.07.2009
Anhela, tātad situācija sekojoša. Iz dzīves! Manam vīrietim pieder firma, kuras klienti pārsvarā ir krievi, kas nav Latvijas pilsoņi, respektīvi, dzīvo Krievijā. Viņš vēlas darbā nolīgt administratori.

Godīgi sakot, bail iedomāties, kas notiktu, ja pieņemtu darbā tādu jaunkundzi kā Sesilla. Firma nogrimtu. Klients zvana, vēlas vienoties par pakalpojumu sev saprotamā valodā, bet administratore ieņēmusi galvā, ka tas ir kāds Latvijā dzīvojoš tautieis, kas sava slinkuma jebšu stulbuma dēļ nezin latviešu valodu. Koks ar diviem galiem...
25.07.2012 18:25 |

Reitings 4703
konnca,

oo tādi gadījumi ir daudz dzirdēti :)
25.07.2012 18:28 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits