Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Valodu jautājums

10 gadi
Reitings 418
Reģ: 07.08.2010

Sveikas! Iesākumā jau vēlos Jums novēlēt veiksmīgu nākošo gadu! ;)

Vēlējos padiskutēt par, iespējams, ļoti pārrunātu tēmu šeit. Vai ir reāli atrast normālu darbu Rīgā bez krievu valodas zināšanām?

Pagaidām tas šķiet bezcerīgi. Biju trīs mēnešus Anglijā, atgriezos ar domu, ka atradīšu kādu darbu Latvijā, bet, izsūtot CV, no iespējamām darba vietām man zvanīja, un uzzinājuši, ka nemāku krievu valodu, vienkārši `pasūtīja`. Jūtos tā, it kā valsts pati mani dzītu prom atpakaļ uz Angliju.

Gruzis.

31.12.2011 01:42 |

Reitings 13903
Reģ: 18.02.2010
Nu viss atkarīgs, kādā jomā esi spējīga strādāt. Pakalpojumu jomā būs, kā būs.
Bet, ja esi speciāliste, kur nav nepieciešams tiešs kontakts ar klientiem, tad visas iespējas.
31.12.2011 01:49 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
ffoksa, diemžēl fakts, arī man reiz tā zvanīja, pietam tāds sūdīgāks darbs, domāju piepelnīšos, atzvana pajautāja cik labi zinu krievu valodu, godīgi atbildēju un pateica, jā ka vajag zināt tur tekoši, labi.
Mani tas nedaudz skumdina, jo faktiski LV ir otrā valoda krievu valoda. Es strādājot jūtos neērti, ka nespēju atbildēt krieviski, lai gan man NEVAJADZĒTU justies neērti, jo dzīvoju Latvijā kurā ir 1 valsts valoda- latviešu, un ka tam cilvēkam ir jāzin latviešu valoda nevis man krievu un jālocās kā māku.
Patiesi braucot no darba par to domāju, un apņemos nākamgad pat ja otrā galā mani nesapratīs latviski, tam cilvēkam nāksies rast iespēju kā mani saprast, jo ja var iet balsot par krievu valodu kā otru valsts valodu, nu tad sorry lai pielāgojas kā māk tagad kamēr ir tikai viena valsts valoda LATVIEŠU (e)
31.12.2011 01:51 |

10 gadi
Reitings 418
Womankind - tur tā lieta, ka es varētu strādāt jebkurā jomā, jo darbu daru ar nenormālu atbildību un būtībā, strādāju tā, it kā man kādam būtu jāpierāda, ka esmu labākā. Bet, dēļ krievu valodas, man pat netiek dota iespēja to pierādīt! Vienīgi, jā, par apkopēju es varētu strādāt, bet tur jau jābūt 2 gadu pieredzei, lai darītu ko tik smagu. (Reālās dzīves sarkasms)
Gurri - man no dažām vietām pat ieteica, lai mājās ar vecākiem runāju krieviski un gan kaut kā aizies, bet dažās vietās vienkārši uzreiz nometa klausuli. Tas man uzdzen nenormālas dusmas un skumjas, ka, jā, valstī, kurā teorētiski ir viena valsts valoda, tomēr tiek uzspiesta arī otra. :/ Skumjākais, ka krieviem, kuri zina krievu valodu, bet ne latviešu, ir vieglāk atrast darbu nekā latvietim, kurš zina latviešu valodu, bet nezina krievu. :/
31.12.2011 02:01 |

Reitings 13903
Šeit mans jautājusm bija par Tavām profesionālajām zināšanām. Ja būtu izglītība, varētu strādāt piemēram, par pedagogu, rasētāju, maketētāju, kādā laboratorijā, kādā no ražošanas jomām. Tur mierīgi var pietikt tikai ar latviešu valodas zināšanām, ja ir profesionālās iemaņas.
Varbūt Tev ir kas jāapgūst, domājot par reālām darba iespējām, jomā, ko Tu tiešām pārzinātu.
31.12.2011 02:10 |

10 gadi
Reitings 418
Womankind, sapratu! Pilnībā piekrītu, ka ar atbilstošu izglītību būtu vieglāk, bet, tas ir apburtais loks - Lai strādātu, vajag izglītību. Lai iegūtu izglītību, vajag naudu. Lai iegūtu naudu, vajag darbu. Un atkal sākas viss no gala...
:)
31.12.2011 02:13 |

Reitings 436
Reģ: 12.11.2011
Kādā profesijā, jomā strādāji Anglijā?

Es ar minimālām krievu valodas zināšanām esmu strādājusi kā biroja administratore.

Viss jau atkarīgs, cik augstu tu tēmē. Varbūt sāc ar, piemēram, veikala pārdevējas vai konsultantes darbu, lai vismaz pamatus apgūsti.
31.12.2011 02:26 |

Reitings 436
Reģ: 12.11.2011
Nu nav izglītība tikai maksas.
31.12.2011 02:27 |

10 gadi
Reitings 418
Queen - UK strādāju par viesmīli diez gan palielā bārā/restorānā.
Mjā, arī tad, ja tieku budžetā (vai studēju bez maksas), nauda vajadzīga - jāmaksā īre, pārtika, apģērbs... Ģimenē ir tāda situācija, ka nevar atbalstīt. Visiem nav tik kruti! :)
31.12.2011 02:37 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Latvijas realitāte. Un tas bija viens no iemesliem, kāpēc nevarēju konkurēt šejienes darba tirgū un aizbraucu prom. Pilnīgi nenožēloju, jo man tagad ir plašas iespējas pielietot un apgūt jaunas ES oficiālās valodas :-)
31.12.2011 02:37 |

Reitings 274
Reģ: 29.01.2009
womankind, es esmu strādājusi gan par apkopēju, gan par oficianti, gan (kad izmācījos) par rasētāju, projektētāju un cik smieklīgi neizklausītos, bet arī par pedagogu. Visur! man bija vajadzīgas krievu valodas zināšanas, jo ar cilvēkiem sanāk saskarties visur. Arī tagad strādājot izglītības iestādē ir parakstīts darba līgums, kur viens no punktiem ir ka jāzin krievu valoda, jo pirmajos kursos studentiem ir tiesības eksāmenus kārtot krievu valodā.
ffoksa, ja tu pati redzi, ka tas sagādā tev problēmas, varbūt ir jēga kaut ko iemācīties no tās valodas?
31.12.2011 02:57 |

Reitings 13903
Alise' - nu tas ir skaidrs, ka saskare ar krievu valodu būs, bet tā nebūs tik svarīga prasme, kā jebkāda veida pārdevējai.
Manas minētās jomas bija tās, kas iešāvās prātā ar konkrētiem, man zināmiem piemēriem, kur cilvēki strādā ļoti veiksmīgi, nezinot krievu valodu.
31.12.2011 03:01 |

Reitings 274
womankind, noteikti ir tādas jomas, bet man šķiet, ka tad tiešām jābūt pietiekoši labam speciācistam, kas, cik saprotu, diskusijas varonei trūkst.
31.12.2011 03:05 |

Reitings 13903
Nu ja - tieši tāpēc mans pirmais jautājums bija, lai saprastu, vai ir kāda joma, kurā viņa ir speciāliste.
31.12.2011 03:06 |

Reitings 274
var mēģināt caur paziņām, tad vļ ir tā, ka parasti dažiem uzņēmumiem ir reputācija, ka tur ir izteikts krievu kolektīvs, vai tieši otrādi. Var mēģināt par apkopēju, bet tās labākās vietas (birojā vai veikalā, kur jāstrādā 1-2 stundas dienā) aiziet radiem un paziņām. Lai vergotu 12 stundas dienā apkopējas algas parasti ir smieklīgas
31.12.2011 03:14 |

Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Ir reāli atrast normālu darbu bez krievu valodas zināšanās, pati zinu vairākas vietas - gan, kur es esmu bijusi, gan kur manas draudzenes, kas krieviski nerunā. Runa ir par starptautiska mēroga uzņēmumiem, kur ikdiena notiek angļu valodā. Lieta tāda, ka izglītība šeit gan ir vajadzīga, tāpēc es pat neteikšu uz kāda tipa uzņēmumiem Tev jāskatās, jo Tev nav izglītības :-/

Apkalpojošā jomā, manuprāt, darbu atrast ir mini iespēja, jo kaut kā ar tiem klientiem arī ir jākomunicē. Nesāksi taču ar klientiem strīdēties tad, kad nevarēsi viņus apkalpot, jo reāli tad klients aizies projām, ja negribēs, lai viņu apkalpo latviešu valodā.
Es laikam Tavā vietā brauktu atpakaļ uz Angliju līdz septembrim - taču kaut kādu normālu naudiņu nopelnīsi, kas derēs pirmajiem maksājumiem augstskolā (ja netiksi budžetā), bet, kad kādu pusgadu būsi nomācījusies, darbu jau jēdzīgāka iespēja sākt meklēt.
31.12.2011 12:03 |

Reitings 848
Reģ: 14.04.2010
ffoksa, mja man tieši tāda pati situācija, esmu aizsūtījusi kādus 20 cv un motivācijas vēstules, taču atbildes vēl nav, vienīga cerība, ja termiņs bija līdz janvāra vidum, varbūt tomēr kāds ar mani sakontaktēs... gruzis,arī par to, ka man ir pieredze svešvalodās un krievu valodā vienkārši pamati, bet esmu optimistiska :)
Gan arī tev izdosies, galvenais nenolaid snīpi! ;-)
31.12.2011 21:58 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
domāju, ka nē, un tas arī ir viens no iemesliem kādēļ es domāju pēc pāris gadiem pārcelties uz dzīvi ārzemēs pie radiniekiem! kaut ko jau krieviski saprotu, bet pašai īsti, ja godīgi, tā valoda nemaz nesimpatizē - tāda cieta... (nav jau tā, ka krievu valoda būtu vienīgais iemesls, bet tas protams manu lēmumu ietekmē arī!) :-/
31.12.2011 23:04 |

Reitings 2295
Iesaku, PR/žurnālistikas jomu. Jo tur ar krieviem konkurences nebūs. Lai cik viņš gudrs būtu, krievam nekad, nekad, nekad nebūs perfekta latviešu valodas gramatika un stilistika ;-)
31.12.2011 23:10 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits