kolekcinēju emocijas ......

10.04.2009, Aija Smiltiņa
Kādu rītu braucot autobusā nācās saskarties ar tādu problēmu, kad es nepalaižot sēdēt vecus cilvēkus, jo es redz esot jauna un vecus cilvēkus nesaprotot, es sadusmojos ne pa jokam, iekšā man viss vārījās, bet neizdvesu ne skaņas, vien skatījos pa logu un lasīju žurnālu un turpināju sēdēt, neskatoties uz to, ka vecās, pārmālējušās( viņas patiešām bija ļoti stipri sakrāsojušās, es pat teiktu pārspīlējušas ar make - up) krievu tantes uz mani ķērca, ka viss autobuss skanēja.Vien vīrietis , kurš sēdēja man blakus smīnēja( tik nezinu par ko). Es pat nemaz nesēdēju priekšā, kur it kā būtu obligāti jālaiž sēdēt veci cilvēki un mazi bērni. Turklāt viņas nobrauca tikai divas pieturas, bet es mēroju savu garo ceļu uz darbu no Imantas uz Teiku. Pēc mana ārējā izskata spriežot šķiet, ka esmu ļoti jauna, bet patiesībā man jau ir 27,un piemēram, ja es būtu stāvoklī un tāpēc nelaistu viņas sēdēt, piedodiet, bet dažreiz man šķiet, ka gados veci cilvēki ir bez cilvēciskām jūtām pret jaunajiem un tā ir nožēla,( lai gan ir un noteikti būs aktuāla problēma mūsdienās, ar piebildi, ak šī neaudzinātā jaunatne).Viņiem būtu jāatceras, ka paši jau ar tak bija jauni. Nav tā, ka es būtu neiecietīga pret veciem cilvēkiem, man pašai ir vectēvs un vecmamma, es viņus ļoti mīlu un viņiem palīdzu un esmu pret viņiem iejūtīga. Mani pārsteidz, ka cilvēki var būt tik agresīvi un paust savu agresiju pat autobusā. Tādā veidā tiek ievazāta agresija sabiedrībā, kaut gan manuprāt tā būtu jāizskauž.Un no kā gan rodas šī vardarbība? Tās ir agresijas sekas. Varbūt no malas skatoties,šķiet, ka es esmu tā agresīvā, bet tās krievu tantiņas izmeta frāzi, ka Maskavā jaunieši esot vairāk audzināti, tad man patiešām gribējās piecelties un pateikt, lai dodas uz savu Maskavu, savu dzimteni un nelien un nedzīvo Latvijas teritorijā, ja jau te ir tik slikti. Bet šodien jau manas dusmas ir mitējušās, vien prātā palikušas pārdomas. Pārdomas par agrsiju, pieklājības mēriem, iecietību pret citiem. Šobrīd man ir jau izveidojies savs stereotips par krievu tantiņām ( sorrryyy) un ne tas pozitīvākais. Neesmu jau tik ļauna, jo parasti vecus cilvēkus palaižu sēdēt sabiedriskajā transportā.Pēc visa pārdzīvotā manas domas nav mainījušās, jo zinu, ka ir veciem cilvēkiem jādod vieta sēdēt. Bet tajā pašā laikā,es uzskatu, ka veciem cilvēkiem ir jāsaprot arī jaunie, jo jaunieši jau arī mūsdienās daudz strādā,ir pārstrādājušies, pārcieš visādus stresus. Jaunieši grib dzīvot, nevis izdzīvot sabiedrībā. Mans secinājums ir būt iecietīgiem pret citiem cilvēkiem, bet neaizmirst mīlēt arī sevi un neļaut sevi pazemot,un ielaist agresiju - ļaunumu līdz sirds dziļumiem sevī.

Komentāri [3]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā

+0
Piekrītu.Esmu pieklājīga utt.Bet brīžiem apnīk mūžīgās purpinošās tirgus tantes.Šķiet,ka viņām ir tāda kā bauda kašķēties.Iekāpj pustukšā autobusā,kur IR brīvas vietas,bet vienalga sāk piesieties sēdošajiem ar spriedelējumiem,ka jālaiž sēdēt(kaut gan blakus rindā ir brīva vieta).Ir brīži,kad principa pēc stāvu kājās,lai man šitādas ķērcējas nesabojā rītu.Esmu ievērojusi arī,ka autobusos viņas iekāpj pirmās,un vaidēt sāk,ja nav kur sēdēt.
Tāpēc,esmu priecīga,kad sanāk braukt autobusā ar jaukām vecām kundzēm,kas smaida,ir apmierinātas ar dzīvi un citreiz uz piedāvāto vietu pasmaida un saka,ka nākamajā pieturā tāpat izkāps...Par tādām man prieks,jo viņas tādas...ļoti pozitīvas,ne sev nervus beidz,ne citiem.Ja palaiž sēdēt,pasmaida,pasaka paldies.Kaut tādu būtu vairāk...
10.04.2009 18:49 | saite | Atbildēt

Nezināms
+0
10.04.2009 18:38 | saite | Atbildēt

+0
Es braucu arī ar sabiedrisko.Starppilsētu maršrutautobusu. Jā, nācies saskarties ar tantēm, onkuļiem, maziem bērniem, jauniešiem.
Par to pukstēšanu pilnigi piekrītu. Lai arī es esmu tikai skolniece, tomēr man ir arī dažadas ārpusskolas nodarbības, tā kā braucu mājās tikai kādos sešos/septiņos vakarā..un krītu vai no kājām nost. Un tad vēl piestājas klāt kāda tantiņa un skaļi domā: Ai, manā laikā visi jaunie stāvēja kājās. Šāda nekaunība! Jā, es jau viņu saprotu, bet es arī dienas beigās esmu nelietojama.
Un vēl esmu novērojusi, ka paši vecie cilvēki jau savus maisiņus un tašiņas "apsēdina" sev blakus vietā, neatbrīvojt to citam cilvēkam.Bet tāds niķis ir arī jaunajai paaudzei, ka somas liek sev blakus. P.S. Pēc iespējām es arī laižu cilvēkus apsēsties-sirmas tantes, līkus onkuļus, grūtnieces.
10.04.2009 17:31 | saite | Atbildēt

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits